Връзки и взаимоотношения – начални етапи на развитие – Матю Хъси

Изключително много ми хареса това интервю преди време, ама изключително много и оттогава често говоря за него в терапия и често давам примери с тези стадии, за които Матю Хъси говори във видеото по изключително точен, ясен и последователен начин.
Ето го интервюто: https://www.youtube.com/watch?v=pse1IbIc7vM
Препоръчвам ви да го изгледате, а Matthew Hussey е супер земен и автентичен и много прецизно обяснява с внимание към детайлите.
Връзките и взаимоотношенията са всяка втора заявка, с която човек идва в кабинета на психолога. Оказва се много трудно в днешно време да развием, надградим и задържим едни взаимоотношения, които да са достатъчно добри и като цяло просто достатъчни и за двамата партньори.
Светът се променя, начинът ни на живот се променя, ние се променяме с по-бързи темпове отвсякога и е съвсем нормално и очаквано да се променят и интимните ни взаимоотношения. Затова е нужно да мислим и четем в тази посока, да наблюдаваме и преценяваме, да останем осъзнати и центрирани в себе си, да се тренираме да не се поддаваме на страховете си, а да се осмеляваме да рискуваме и да се свързваме.

В тази статия ще разгледаме началните стадии на създаване на едни взаимоотношения по начина, по който Матю Хъси ги описва и изследва в интервюто си.

– ОТДАВАНЕ НА ВНИМАНИЕ –

➤ Attention DOES NOT MEAN Intention!
Някой да прояви внимание към нас НЕ ОЗНАЧАВА, че той има сериозни намерения или че знае какво иска . Важното е ние да знаем какво искаме!

Жените толкова често жадуваме внимание, поглед, жест, усмивка, акт на нежност и кавалерство, както и мили романтични думи, че често се хващаме като удавник за сламка за първия мъж, който прояви внимание към нас. Но това все още нищо не значи и тук е много важно да се вслушаме в езика на собственото си тяло – какво ни казва тялото, какво ни трепва, трепва ли ни нещо изобщо в стомаха, в слънчевия сплит, в сърцето… А не какво ни говори ума „Ето, той те забеляза, той те хареса, той прояви внимание, давай, залепи се за него, нагоди се, не го изтървай!“…
Много е важно да останем будни и да наблюдаваме езика на тялото и на човека отсреща, какво ни казва неговото тяло за отношението му към нас, неговите погледи, действия, микроизражения. Вербалната комуникация с думи е едва 10% от общуването между хората…

Много често се оказва, че ние живеем в илюзията за някой друг, че много ни се иска вниманието, което получаваме временно да е достатъчно в дългосрочен план, но получаването на нечие внимание не ни гарантира абсолютно нищо и по никакъв начин не ни гарантира неговите дългосрочни намерения, както и не ни помага да опознаем човека срещу нас и ние да преценим дали бихме искали такъв човек в живота си.

– РЕАЛИЗИРАНЕ НА НАМЕРЕНИЯТА В ДЕЙСТВИЯ –

➤ Intention DOES NOT MEAN he knows how to deliver!!!
Това пък е още по-важно – някой може да има сериозни намерения, наистина да си мисли, че ги има, но просто не знае как да ги реализира на ПРАКТИКА, не може и не умее да бъде този партньор, който ще бъде до нас в трудни, тежки моменти, който ще ни дава подкрепа, емпатия, стабилност, усещане на спокойствие, заедност, усещане, че има МЪЖ (партньор) до нас.
Някой може да си мисли, че е влюбен, но думите никога не са били достатъчни – нужни са действия, пак и пак, в критични, в конфликтни, в трудни ситуации, в моменти на слабост, на свръхемоционалност, в моменти на объркване.
Действията в реалността (а НЕ в нашата фантазия) са това, което може да ни каже дали човекът иска да предоставя и да инвестира в тези взаимоотношения.
И това няма нищо общо с вниманието му и с намерението му – или го можеш, или не го можеш, колкото и да ти се иска.

– ИНВЕСТИРАНЕ ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА –

  Intention DOES NOT MEAN real investment! – Намерението не означава реална инвестиция.
Ние, жените, често се захласваме по думите и обещанията. Ако срещнем мъж, с когото може да комуникираме открито, който е емоционално интелигентен, осъзнат, забавен, който проявява (на думи) сериозни намерения към нас и желание да инвестира в тези взаимоотношения и КРАЙ, това е, закачили сме се на кукичката.
Но изразяването на намерение НЕ ОЗНАЧАВА, че действията в реалния живот, ежедневните действия подплатяват тези негови идеалистични романтични намерения.

Някъде преди време бях прочела нещо, което много ми резонира и много добре го запомних – ние жените често се влюбваме в потенциала, който виждаме и усещаме интуитивно, че човекът има, в една негова бъдеща идеализирана проекция, в нещо, което усещаме, че може някога да бъде… И вярваме на думи, а неглижираме ДЕЙСТВИЯТА. А думите понякога са повече от превъзходни и омайващи и носещи ни окситоцин и серотонин , но действия липсват. Така че желанието му да инвестира не е равнозначно на това дали наистина го прави с действията си. Гледай действията, не слушай думите и обещанията. Инвестирай първо в собствения си стабилен вътрешен център на сигурност и спокойствие и себестойност и чак след това инвестирай в някой друг.

Потенциалът е илюзия. И няма нищо общо с емоционалната интелигентност, със себерефлексията и със себекритичността. Няма общо и с вътрешния морален компас на принципи и ценности, емпатия и грижа, отговорност и отдаденост, уважение и зачитане на чуждите нужди, които са безценни и свръхважни качества, когато говорим за партньорски взаимоотношения. Потенциалът е като един патрон в спусъка на пистолет. Не е казано, че трябва да натиснеш спусъка и да изстреляш патрона, не е казано, че можеш, искаш или е нужно да го развиеш тоя уникален потенциал, който ние понякога усещаме, че другият човек носи.

– ИНВЕСТИРАЙ И ТЕСТВАЙ, НАПРАВИ ПРОВЕРКА НА РЕАЛНОСТТА –

➤  INVEST AND TEST – Не се пази винаги, не дребней, не мери, не се дръж на дистанция с мисълта „Първо той, после аз“, това не е бизнес сделка, това не е любов.

Постави се на първа линия, бъди осъзнат, наблюдаващ, но скочи, инвестирай, покажи внимание, интерес, емоции, чувства, но бъди готов, ако нещата се провалят и ако другият не иска и НЕ МОЖЕ да инвестира, да осъзнаеш това, да се оттеглиш и да БЪДЕШ ДОБРЕ. Не веднага, разбира се, но в някакъв момент.
Да не се разпаднеш от отхвърлянето или провала на взаимоотношенията.
Да осъзнаваш собствената си уязвимост, да си наясно с нея (това я превръща в сила) и да имаш своя стабилен вътрешен център, който не пренасяш в другия, очаквайки от него да запълни вътрешните ти дефицити на любов, внимание, грижа, самочувствие. Това си е лична работа.

Когато говорим за „инвестиране“, става дума за влагане, нямаме непременно предвид финансовото инвестиране, това е най-лесното и най-повръхностното.
Говорим за инвестиция на време, на внимание, на емоционална емпатия, на загриженост, на това да си наличен в трудни кризисни ситуации, да инвестираш от себе си в едни взаимоотношения.

➤  OUR MIND ALREADY HAS A STORY BUILT UP – Умът ни предварително вече си е изградил история и си е развил свой сценарий как ТРЯБВА да се случат нещата с този човек, как трябва да бъде, какво ще се случи, какво няма да се случи, какво искам и как го искам и това поставя рамки и ограничения преди още да са започнали нещата между нас.

Умът ни иска да предвиди и да планира и да начертае бъдещето, защото това ни създава някакво фалшиво илюзорно спокойствие, фалшиво усещане за контрол, а отвътре кипим в страхове, несигурности, ревност, слабост, уязвимост, страх от изоставяне, страх, че не сме важни, не сме специални, че не сме този човек, който се опитваме да демонстрираме, че сме…
Функционираме през травмите си от миналото, не успяваме да стоим в настоящето и в несигурността и да оставим на взаимоотношенията да се развият.
Това, което най-често се случва в едни взаимоотношения е, че се пазим пак да не ни заболи, пак да не ни отхвърлят, пак да не се почувстваме недостатъчни и неставащи и целият ни фокус на внимание е в тази посока, а не в посока свързване, интимност, даване, инвестиране, реална заявка, реални действия…

 LIFE CAN BE COMPLICATED – Животът е сложен и объркан и ТОВА Е ОК.
Животът не е математическо уравнение, нито връзките следват стъпка А, стъпка Б, стъпка В и така нататък, нито взаимоотношенията между хората са черно бели и праволинейни.
Ако аз кажа това и направя така, това ще доведе до това и той ще направи и почувства това и всичко ще бъде цветя и рози.

Взаимоотношенията не работят така, не са рационални, не са логични. Не винаги. Хората често се губим в тази логика и рационализация – ще обясня всичко ясно и директно (което е супер принципно, ясната и директната комуникация е нещо чудесно и се учи, но не е панацея!), ще потърся неговата логика защо не се получава, ще искам обяснение, ще дам обяснение, ще изкажа през уязвимостта от какво имам нужда и какво очаквам и voila, ще се получи. Но не винаги се получава.
И няма винаги логично обяснение защо той/тя не може да бъде този, от когото имаме нужда, дори да е изразил/а желание да инвестира в нас. НЕ Е И НУЖНО винаги да имаме логическо обяснение (ако имаме, това ни подхлъзва да се опитаме да РАЗРЕШИМ проблема през ума и сме back in the loop).

Животът просто е такъв – непредвидим, и в това му е чара. Тази несигурност е нещо, с което се налага да свикнем, да се смирим, да приемем, не е нещо, в което още повече да задълбаем логически, за да я разрешим.

➤ 4 stages to build up a relationship – Има 4 нива, 4 етапа, СЛЕД КОИТО вече можем да говорим за връзка.
След като сме ги отметнали и 4те с някой човек. И те са:

1. ADMIRATION – ВЪЗХИЩЕНИЕ – Нужно е, важно е. Да го имаме към човека до нас. Да го гледаме и да си казваме „Уау, какъв човек, какви качества, какво излъчване, колко е постигнал, уау колко много ме възхищава и мотивира и създава респект в мен“. Това често го обяснявам на клиентите си – не можем да създадем работеща връзка с човек, който не ни респектира, на който не се възхищаваме, към който не гледаме с уважение. А възхищение може да имаме и към хора, които не познаваме или с които не сме романтично обвързани и това е най-нормалното нещо на света.

2. CONNECTION – ВРЪЗКА – Химията между двама човека + душевното свързване и сходство. Онова трансцедентално усещане „Този човек го познавам! Тези очи съм ги виждала! С този човек се чувствам супер уютно и у дома си“. Наличието на това усещане за взаимосвързаност е супер хипер важно, но НЕ Е ВСИЧКО и не е достатъчно.

3. COMMITMENT – ОТДАВАНЕ – Взаимното „Да“ и от двете страни. „Да, искам да сме заедно, да, искам връзка с теб, да, хайде да пробваме, да, правим го това, ще опитаме!“ Взаимното ДА е това, което ни обвързва (не говоря за брак!) да влезем във връзка с даден човек и да видим дали се получава или не се получава. Ще го бъде ли, няма ли да го бъде.

4. COMPATIBILITY – СЪВМЕСТИМОСТ – И ето тук е мястото, където много връзки се провалят. И ТОВА Е ОК. Наличието на възхищение, обожание, химия, страст, страхотен секс, душевна свързаност, желание да опитате…. не означава, че сте съвместими в дългосрочен план. Понякога просто не сте. Трябва да се опита, за да се разбере. Трябва да се пробва.

В крайна сметка LIVE AND LET GO – Живей и пускай, живей и дишай, живей и продължавай, живей и остави той/тя да живее, не знаем цялата картинка, имаме само няколко парчета от пъзела и се опитваме да го наредим предварително.
Не става така. Живей и се отпусни. Каквото е за нас – ще дойде при нас. Каквото не е за нас – ще си отиде, колкото и да се опитваме да го стискаме, задържим и притежаваме.

Ако статията ви е харесала и я намирате за полезна, моля споделете я, за да достигне информацията до повече хора. Благодаря!
Добре дошли сте да оставяте коментари, размисли и лични споделяния по темата отдолу под статията в сайта.

  • – СТЕФИ БОЖИЛОВА –

1 thought on “Връзки и взаимоотношения – начални етапи на развитие – Матю Хъси

  1. Привет, Стефи! Благодаря за всички полезни неща, които споделяш!
    Искам да те попитам смяташ ли, че може да просъществува връзка, в която липсва това усещане в стомаха и изобщо този тип привличане, но пък има абсолютно всичко друго – общи интереси, отношение, топлина, разбиране, подкрепа, обич?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.