Кога и защо да използвате инхалации?

В есенните и зимните месеци отново се сблъскваме с вируси, грипове, настинки, кашлици и сополи. За нас, майките на малки деца, тези месеци не са най-забавното време от годината. При малките деца често се предават бактерии от яслите и градините и те водят до ларингити, фарингити, бронхити, пневмонии и възпаление на носоглътката.
Инхалациите са стар начин за лечение на настинки и вирусни заболявания на горните дихателни пътища. Знаете как едно време ни караха да седим с кърпа на главата над вряща тенджера с лайка или морска сол на печката.
Сега ще разгледаме, чисто информативно, различните видове инхалации.
Статията не е с медицинска цел, при заболявания се допитвайте винаги до вашия лекуващ лекар!

Защо се правят инхалации и как действат?
Чрез тях лекарството (назначено от лекуващия лекар след преглед!) се доставя точно до възпалените лигавици на дихателните органи, където въздействието му е максимално бързо и ефикасно. От тук то лесно навлиза в кръвта и действието му допълнително се ускорява. Направени навреме с правилно подбрано средство (компресорен или ултразвуков инхалатор), те могат да спестят прилагането на антибиотик и да скъсят чувствително срока на оздравяване.

При класическата инхалация с гореща пара на печката благотворно влияние оказва самото овлажняване на лигавиците, което възстановява и подпомага функциите им. Важно е да се отбележи, че горещите изпарения НЕ са подходящи при ларингит, защото при него е ефективна студена пара за отбъбване на лигавицата. Както и е важно дебело да се подчертае, че би могло да бъде опасно да се седи наведен над тенджера с вряща вода и че това отдавна не се препоръчва, поради опасност от вдишване на горещи изпарения и изгаряне на лигавиците и лицето.
Подходящо е да се стои в стая, в която въздухът се овлажнява чрез изпаряване на вряща вода и във водата може да се разтвори морска сол, хлебна сода, лайка (лайката е алерген и трябва да се внимава за алергии, не е подходяща при малки деца!) или други билки.

Инхалатори
Това са съвременни медицински уреди, изключително удобни за използване в домашни условия и при малки деца. Посредством различни технически решения те разпрашават лекарството до аерозол, който се вдишва през маска или мундщук.
За разтворител се използва стерилен физиологичен разтвор, закупен от аптека и подходящ за инхалиране (0,9% разтвор).
За профилактика или при начален стадий на болестта разтворът може да се използва и самостоятелно, без наличието на допълнително лекарство в инхалатора.
Започнете с инхалациите веднага щом усетите запушване на носа, трудно преглъщане, кашлица, хрема, хриптене на гласа.

Предлага се голямо разнообразие от инхалатори на пазара, като има два основни вида – компресорни и ултразвукови.
Компресорните са статични, не могат да инхалират наклонени, шумни са (бучат или бръмчат) и са подходящи за инхалиране на лекарства (назначени от лекар).
Ултразвуковите инхалатори са малки, удобни, напълно безшумни, на батерии (без кабел), могат да инхалират наклонени и докато детето спи. Обикновено не са подходящи за инхалиране с лекарства, поради фиността на разпрашаващата мембрана и се използват само с физиологичен разтвор.

Инхалации можете да използвате и като подкрепящо лечение при всякакви възпаления на горните и долни дихателни пътища – бронхити, фарингити и ларингити, трахеити, отити, синузити, пневмонии.

Инхалации при хронични заболявания
Особено важни са инхалациите при хроничните заболявания на дихателната система като астмата. В тези случаи инхалаторът е постоянен спътник на болния и неговото качество и изправност са от значение за качеството на живота.
Много е важно, ако вие или вашето дете сте с астма, да подберете с помощта на лекаря най-подходящия уред и да бъдете обучени как най-правилно да го използвате. От това ще зависи дали цялата необходима доза лекарство ще попада в белите дробове, а съответно бързината и степента на облекчението в кризисна ситуация.

Колкото по-често използвате своя инхалатор, толкова по-отговорно трябва да се грижите за него и неговата стерилност и честота. Обикновено начинът му на поддръжка е указан от производителя. Изобщо не е добра идея да го миете с препарати и сапуни или да го пускате в миялна машина! По-добре, след консултация с лекаря си, да използвате средства за студена дезинфекция като дестилирана вода.

☘☘☘ ВАЖНО!!! ☘☘☘

В ИНХАЛАТОР НЕ СЕ СЛАГАТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА, СРЕБЪРНИ ВОДИ, ТИНКТУРИ И БИЛКИ! Изключително опасно е! Инхалаторът разпрашава на много фини микро частици, които влизат в белия дроб, ако слагате нещо различно от физиологичен разтвор (или подходящите лекарства, изписани от лекар) може да предизвикате много сериозни проблеми, задух, алергични реакции или нещо по-сериозно на белите дробове.
Тинктурите и билките се пият в и на чай!
Етеричните масла се дифузират в специален дифузер за целта!
Сребърната вода се пръска в носа и в гърлото и има много добър антибактериален ефект!
Морска сол се слага да ври в тенджера с вода на печката!
За всяко нещо си има подходяща употреба.
Не си правете експерименти, четете и се информирайте и се допитвайте до лекуващия си лекар!

Ако статията ви е харесала и я намирате за полезна, моля споделете я, за да достигне до повече хора. Благодаря!

Добре дошли сте да оставяте коментари, размисли и лични споделяния по темата отдолу под статията в сайта.

1 thought on “Кога и защо да използвате инхалации?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.