Притча за личната опитност

eyes_that_see_the_light_of_expiring_souls

Веднъж някакъв слепец отишъл при Буда. Той не бил обикновен слепец, а велик академик, голям учен, много опитен в аргументацията при спор. Започнал да възразява на Буда. Казал:

– Хората твърдят, че светлината съществува, а аз отричам това. Те казват, че съм сляп, а пък аз поддържам, че те са заблудени. Ако светлината съществуваше, то моля ви, покажете ми я по някакъв начин. Ако съм в състояние да я усетя по какъвто и да било начин, дори и с обонянието си или пък ако за удряте светлината като барабан, та да мога да я чуя… ще се убедя. Това са четирите ми сетива, а петото, за което приказват хората, си е чисто въображение. Те се заблуждават, никой не притежава очи.

Било много трудно този човек да бъде убеден в съществуването на светлината, защото тя не може да се докосне, помирише, чуе. Слепецът твърдял, че другите именно били заблудените. „Не, те нямат очи!“ Бил сляп, но и велик логик. Казал:

– Докажете, че те имат очи. Какво доказателство имате за това?

Буда отвърнал:

– Няма да кажа нищо, но познавам един лекар и ще те изпратя при него. Той ще излекува очите ти.

– Дойдох да поспорим, а не да ходя на лекар – настоял човекът.

– Точно това е моят аргумент в спора – казал Буда. – Отиди на лекар.

Изпратили слепеца на лекар.

Не могъл да повярва – бил щастлив, върнал се при Буда с танцова стъпка. Бул луд от радост. Паднал в краката на Буда и казал: „Аргументът ви е валиден!“

– Човече – отвърнал Буда – това не бе никакъв аргумент. Ако бях спорил с теб, непременно щял да загубя спора – има неща, които не се доказват с аргументи, а могат само да се изпитат. Бог не е аргумент, не е силогизъм. Нирвана не е аргумент, не е умозаключение, тя е опитност. Докато не я изпиташ, няма как да я разбереш, да почувстваш същността й. Ако не я преживееш сам, тя си остава абсурд, безсмислица.

Ако тази притча Ви е харесала и я смятате за полезна, моля споделете я, за да достигне до повече хора! Благодаря!  🙂

I-reached-in-experience-the-nirvana-which-is-unborn-unrivalled-secure-from-attachment-undecaying-Buddha

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.