Ошо: Сексът е естествен, а сексуалността не е!

Couple sex

Сексът е красив, а сексуалността е грозна и разликата трябва да бъде разбрана. Сексът е природен феномен. Сексуалността е неестествена, ненормална и патологична. Когато сексът стане интелектуален, когато влезе в главата, той се превръща в сексуалност. Но главата не е център на секса. И това поражда объркване, всичко се обръща наобратно, всичко се разбърква.
Сексът не е функция на ума, но когато влезе в главата се превръща в сексуалност. Тогава човек започва да мисли за секс, да фантазира за секс. И колкото повече мисли, колкото повече фантазира, толкова повече проблеми ще си създаде, защото нищо истинско няма да успее да го удовлетвори.
Понеже за фантазията няма граници, а реалността е ограничена.
Например, ако човек започне твърде много да мисли за секса, може да създаде прекрасни жени – жени, които са само фантазия и не могат да бъдат намерени никъде по света. Или мъже, които никога няма да бъдат срещнати. Нито един истински мъж или истинска жена не може да изпълни очакванията на фантазията. Фантазията е фантазия, тя е мечта.

Природата може да бъде напълно удовлетворена, но не и фантазията.
Човек може да намери измислената жена в женски списания, в порнографски книги, но не и в реалността. И която и да се появи в реалността, скоро ще се окаже, че не отговаря на фантазията.

Това е проблемът, с който се сблъсква Западът – там се мисли твърде много за секс. Западът е станал сексуален чрез фантазията, а Изтокът чрез потискането. И на двете места хората са станали сексуални, и на двете са изгубили естествената способност да се наслаждават на секса. И двете места са станали патологични по различни причини.

Западът е станал патологичен, защото фантазирането за секс се е превърнало в основна цел в живота.
А Изтокът е станал патологичен чрез мисленето, че сексът е основната бариера между божествеността и човека.

Meditation monk

Сексът не е нито едното от двете: не е нито основна цел, нито основна бариера. Сексът просто е явление като глада или жаждата и нищо повече от това. Не е това, което източният ум мисли за него.

Източният ум е твърде изплашен от секса.
Идвайки чрез страха, сексът се е преместил в главата, чрез вратата на страха той е влязъл в главата.
Така че т.нар. източни мъдреци фантазират за секс, защото са го потиснали. Това, което човек потиска, се появява отново и отново. То не може да бъде разрушено, нищо не може да бъде разрушено чрез потискане. Потискането превръща секса в патологична сексуалност.
Това е едната крайност.
Западът е отишъл в другата крайност. Другата крайност е фантазиране за секса. Сексът е всичко, останалото е второстепенно, затова правете колкото може повече секс. Но ти не можеш да правиш твърде много секс. Тялото си има граници, но пък можеш да фантазираш колкото си искаш – за това вече няма граници. Затова порнографията я има, има ги еротичните филми, има ги списанията за мъже и хората се хранят с тези илюзорни миражи. И нито една жена, и нито един истински мъж някога биха те удовлетворили. И двете са патологични състояния.

Сексуалността е патологична, независимо дали си стигнал до нея чрез ненаситност или страх.
Изтокът се е разболял чрез страха, а западът чрез ненаситността.
Лакомията и страхът са двете страни на една и съща монета.
На повърхността изглеждат съвсем различни, сякаш са противоположности. Но не са. Тези, които знаят, тези, които имат способността да видят, разбират, че това е все същата глупост. Стигнало се е до една и съща глупост през различни врати, това е истината, мястото е едно и също.

Sex meditation

И Изтокът, и Западът трябва да бъдат по-будни и по-осъзнати за секса.
Не вдигайте твърде много шум около секса и по двата начина, това е първият принцип. Ако искаш сексът да се превърне в Любов, първият принцип е да приемеш, че сексът е абсолютно естествено явление.
Не го обвързвай нито с метафизика, нито с религия. Той няма нищо общо нито с религията, нито с метафизиката, той е прост факт от живота.
Той е начин животът да се възпроизвежда. И е толкова естествен, колкото е естествено дърветата да цъфтят и да раждат плодове – ти не ги заклеймяваш. Цветовете са секс, чрез тях дървото изпраща своите семена, своя потенциал на другите дървета. Когато един паун танцува ти не го заклеймяваш, а танцът е секс, той е за привличане на женската. Когато кукувицата кука ти не я проклинаш, а това е секс. Кукувицата просто заявява: ‘Аз съм готова’. Мъжката кукувица просто си търси партньорка. Звукът, красивият звук е просто прелъстяване, просто ухажване.

Blossom

Ако наблюдаваш живота ще бъдеш изненадан. Целият живот се случва чрез секса. Животът се възпроизвежда чрез секса. Той е естествено явление, не вкарвай безсмислени обяснения в него. Това е първото нещо, което трябва да бъде разбрано, ако искаш каквато и да е трансформация на сексуалната енергия. Първото нещо е да не го отричаш, да не го отблъскваш, да не го потискаш. Не бъди твърде навит за секс, не мисли, че той е всичко – той не е. Животът не е само това. Сексът е хубав. Въпреки това, в живота има много повече неща, сексът е само основата, той не е целият храм.

Потиснат, той се превръща в сексуалност. Чрез фантазирането пак става сексуалност. По първия начин Изтокът преобразува секса в патология, а другият метод е западният. Но никой, нито на Изток, нито на Запад не приема, че сексът просто е естествено явление. Нито светците, нито грешниците – никой не приема секса за естествено явление. И на двете места хората са обсебени от секса, затова казвам, че няма разлика.
Приетият, уважаван и жив секс се превръща в Любов!

Превод: Весела Иванова
Източник: http://oshotimes.blog.osho.com/

Ако тази статия ви е била интересна, може да прочетете и тази:
„Ошо говори за сексуалната творческа енергия, медитацията, Любовта и брака…“

Tantra-Sex

3 thoughts on “Ошо: Сексът е естествен, а сексуалността не е!

 1. Интересна интерпретация! А какво е, ако си фантазираш за човек, който не е до теб в момента, Стефи? И то не някакви кой знае какви преувеличени неща или пък потиснати фантазии, а по-скоро да бъдете заедно и сексуално, както и по всякакъв друг начин. И това ли е патологично?

  • Здравей,
   За моето мнение ли питаш или за това на Ошо? Защото цялата статия е цитат на Ошо, няма нищо написано от мен в нея, публикувала съм я, защото я смятам за интересна и различна гледна точка, която, ако не друго, то със сигурност ще предизвика размисъл. 🙂
   Moeто лично мнение е, че е съвсем нормално когато обичаш един човек и когато имаш връзка с него, да мечтаеш и да фантазираш (вкл. и сексуално) за него в моментите, когато не сте заедно. Смятам, че изобщо не става дума за това в цитата на Ошо и че той говори главно за хора, които си забраняват да правят секс и да се отдадат на преживяването, но вместо това се фиксират върху фантазии и живеят в измислен свят и това води до патология.

   • Благодаря ти, питах за твоето лично мнение!
    Иначе мисля, че съм разбрала посланието на статията, но все пак ми стана интересна твоята гледна точка 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.