Подправки в Аюрведа

ayurveda-spices

 

Древната наука за живота Аюрведа е известна с използването си на много и най-разнообразни подправки, съобразени според типа конституция (доша) на човек. Дошите са общо три – Вата (Въздушна); Питта (Огнена) и Капха (Земно-водна). Човек обикновено е комбинация от две доши, като едната е по-водеща. А Аюрведа цели баланс на енергиите в тялото и равновесие между трите доши.
Има множество тестове в интернет, откъдето може да отговорите на определен брой въпроси и да разберете вие с коя доша сте. И според това да добавяте, или не, определени вкусове и подправки в храната си.

Тук ще разгледаме основните подправки, които ще са ви нужни, ако и вие като мен сте се зарибили да приготвяте храна според Аюрведа принципите.

Куркума, турмерик

– КУРКУМА, ТУРМЕРИК – (Curcuma longa)

Използва се коренът на растението, който много прилича на джинджифила. Изсушава се и се смила. Има наситен, жълто-оранжев цвят. Вкусът е горчиво-стипчив и лют, загрява, а послевкусът е лют. Подходяща е за трите типа доши. В последно време все повече и повече изследвания потвърждават полезните свойства, традиционно приписвани на куркумата. Тя е антисептична, мек, естествен антибиотик и подтиска развитието на раковите клетки, гнилостните бактерии. Снижава нивото на кръвната захар при диабет. При понижена кръвна захар да се използва в малки количества, само при готвене! Пречиства кръвта. Последни изследвания показват, че е полезна при заболяването на Алцхаймер. Използва се и при кожни инфекции, за заздравяване на ранички. Единствения недостатък, е че попадайки върху дрехите ги оцветява в жълто и трудно- почти невъзможно е да се изпере петното.
В кулинарията, куркумата се използвя в почти всички ястия, като им придава и
апетитен жълтеникав цвят, на сосовте, ориза, зеленчуците, млякото.

 • За понижаване на нивото на кръвната захар при диабет: три пъти на ден приемайте по 1/3 ч.л. Куркума.
 • При външни хемороиди: смесете 1/2 ч.л. куркума и 1 ч.л. гхи- намажете преди сън.
 • Ефикасно средство при възпалено гърло: разбийте добре 1/3 ч.л. куркума, две щипкисол в 1/3 чаша леко топла вода и правете дълбока гъргара, три пъти на ден. За отделяне на натрупаните секрети по гърлото, добавете и 1/2 ч.л. лимонов сок.
 • При анемия: в чаша кисело мляко разбийте 1 ч.л. куркума и яжте на гладно сутрин и вечер. При Кафа доша, яжте само веднъж и то през деня.
 • При подути и кървящи венци или афти в устата, втрийте директно куркума върху мястото. Същото можете да направите и при ранички по кожата.

 

Синап, mustard-seeds

 

– СИНАП – (Brassica juncea) 

Използват се семената, които могат да бъдат черни на цвят, кафеникави или светло жълти. Както повечето подправки, синапът има лют вкус, загряващо действие и лют послевкус. Питта дошовия тип хора, трябва да използват синап ограничено. Големи количества не са препоръчителни и за Вата, заради изсушаващото си действие. Синапът много добре стимулира храносмилането. Използва се при главобол от простуда и за облекчаване на състоянието на белите дробове,. Изчиства кафа натрупвания в организма, като ги изтегля от дълбочина ( отпушва канали и натрупвания от влажни и студени материи ). Не бива да се използва при заболяване на бъбреците и туберколоза. Използван в ястия, сосове, супи и ориз, синапът дава характерен аромат и вкус. Черният синап е с по-силно изразени качества от белия.

 • При мокра кашлица: 2-3 пъти на ден, бавно изяждайте смес от 1/2 ч.л. смлян синап, 1 ч.л. мед и 1/2 ч.л. джинджифил на прах.
 • При артрит се втрива синапено масло в ставите.
 • При бронхиална астма ще си помогнете, ако: изпивате на гладно, 2-3 пъти на ден смес от 1 ч.л. синапено масло и 1 ч.л. кафява захар.

 

Кориандър, Coriander

 

– КОРИАНДЪР – (Corriandrum sativum) 

Кориандър е използван по нашите земи, но за съжаление сега не е разпространен. Полезна подправка за трите доши и особено за Питта, заради охлаждащото си действие. Кориандърът е със сладко-стипчив вкус, охлаждащо действие и сладък послевкус. Полезен е при изчистване на бъбреците от песъчинки и камъни. Облекчава паренето при уриниране. Има мочегонно действие. Спомага за по-добро храносмилане.
В кулинарията е една от най-често използваните подправки за задушени зеленчуци, сосове, чайове, хляб.

 • При кожни проблеми от Пита нарушения: два пъти на ден се пие настойка от 1 ч.л. кориандър, 1/2 ч.л. кимион и 1 ч.л. кафява захар в чаша прясно мляко.
 • За изчитване на бъбреците: прави се настойка от 3 ч.л. кориандър в чаша вряла вода. Пие се по 2 с.л. три пъти на ден.
 • При треска: смесете 1/2 ч.л. кориандър, 1/2 ч.л. канела и 1/3 ч.л. джинджифил. Попарете за 10 мин с чаша вряла вода и изпийте.
 • За по-добро храносмилане: направете смес от равни части кориандър, кимион и резене. Използвайте за запарка 1 ч.л. от сместа на чаша вода.

 

Анасон

 

– АНАСОН – (Anisum vulgare)

Анасонът има лют-сладък вкус, загряващо действие и лют послевкус. Намалява Вата и Кафа. Има добре изразено газогонно действие, обезболяващо и противопростудно свойство. Способства за повишаването на апетита, лекува гинекологични заболявания, увеличава половата потенция и млякото на кърмящите майки.. Облекчава работата на черния дроб при лечение от хепатит. Действа отхрачващо при кашлица. Способността му да изчисва тялото се дължи на свойсвтвото му да разрежда гъстите материи. Има пикочогонно и потогонно действие.Отварата от анасон помага при запушване на черния дроб и далака, а дъвченето на семената намалява главоболието причинено от студ или мигрена. Отварата помага, също и при депресия и меланхолия.
В кулинарията се използват както целите семена така и в смлян вид. Придава особен и неповторим аромат и вкус на основни ястия, супи, десерти и чайове.

 

Herbal ajwain seeds over white background

 

– АДЖВАЙН – 
(Carum ajowan или carum capticum, Trachyspermum ammi, Ptychotis ajowan, Trachyspermum copticum)

Семена, на вид дребни, със сиво-зелен цвят и приличат на семената на анасона. На мирис е нещо смесено между чубрица и кимион. В Индия се използва от древни времена, както и в Египет и Персия. Аджвайнът има лют вкус, загряващо действие и лют послевкус. Горещата му природа действа успокояващо на Вата и Кафа, но може да увеличи Питта. Подобрява храносмилането, усилва Агни. Има също и газогонно действие.
При разстроено храносмилане и болки в корема, вземете 1/2 ч.л. аджвайн, щипка сол и сдъвкайте, запивайки с вода.

 • При простуда с мокра кашлица, направете смес от 1/2 ч.л. аджвайн, 1/2 ч.л. семена от мак, 1/4 ч.л. лют червен пипер и направете настойка за 10 мин в чаша гореща вода. Пие се два пъти на ден.
 • При суха кашлица сдъвчете 1/4 ч.л. аджвайн с 1 лъжичка нерафинирана захар.

В кухнята, аджвайнът се използва за приготвяне на основни ястия или сосове. Може да е във вид на цели семена или смлян.

Дафинов лист, BayLeaves

– ДАФИНОВ ЛИСТ – (Laurus nobilis L.)

Притежава горчиво-лют вкус, загрява и има лют послевкус. Намалява Вата и Кафа, а увеличава Питта доша. При увеличена употреба, може да намали кърмата при майките. Иначе е полезен заради усилването на храносмилателния огън. Има пикочогонно и противоотровно действие. При умерено използване има общоукрепващо действие. В домашни условия може да се приготви дафиново масло, като ситно смлян дафинови листа варите в гхи. Това масло се използва за намазване на тялото при сърбежи, ревматизъм, паралич, а при простуди за инхалации.

 • При болки в корема. Правите смес от 1/4 ч.л. счукан дафинов лист, 1/4 ч.л. аджвайн и ч.л. мед и приемате преди хранене.
 • За нормализирането на нивото на кръвната захар в кръвта. Приема се два пъти на ден, преди ядене, смес от 1/2 ч.л. счукан дафинов лист, 1/2 ч.л. Куркума и 1 ч.л. алое. Използва се докато се нормализира нивото на кръвната захар.

 

Кимион, Cumin-spice

 

– КИМИОН – (Cuminum cyminum)

Чудесна, ароматна подправка позната и в българската кухня. Използват се семената в сушен вид. Притежава лют вкус, загряващо действие и лют послевкус. Добре се отразява на всичките три доши. Усилва храносмилателния огън, помага за по-доброто всмукване на хранителните съставки в червата, подтиска гнилостните процеси в дебелото черво. Меко болкоуспокояващо действие при боли в корема при диария или повръщане. Редовното използване на кимиона помага за по-лесното освобждаване от натрупани секрети в тялото. Подобрява дейността на мозъка, помага за възстановяване на зрението.
В кулинарията се използва при почти всички солени блюда ( супи, сосове, задушени, предястия…)

 • При болки в корема: сдъвчете добре 1/3 ч.л. смлян кимион, смесена с щипка асафетида и щипка каменна сол. След това изпийте чаша затоплена вода.
 • При повръщане и разстройство на стомаха: изпийте настойката от попарени с врялавода, за 10 мин., 1 ч.л. кимион на семена и щипка индийско орехче.

 

Канела, Cinnamon

 

– КАНЕЛА – (Cinnamonum Verum)

Канелата представлява кафявата кора на канеленото дърво, която се суши, навива се на руло и приема форма, известна като канелена пръчка. Канелата може да се намери във формата на пръчици или прах.

Има изразен антиоксидантен ефект.
В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите.
Ароматът на канелата подобрява храносмилането и усилва метаболизма. Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при:

 • преохлаждане;
 • простуди;
 • болести на ставите;
 • гръбначния стълб;
 • подсилва и имунната система;
 • помага за преодоляване на умората;
 • при депресии;
 • слабост;
 • има превантивна роля срещу Алцхаймер;
 • помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет.
 • облекчава хранителни, алкохолни и никотинови отравяния
 • възпрепятства образуването на целулит
 • Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене.
 • Неутрализира ухапванията от насекоми.

 

Джинджифил, Ginger

– ДЖИНДЖИФИЛ – (Zingiber officinale)

Използва се коренът на растението, в прясно или изсушено сустояние. Джинджифилът ( у нас се знае и като Исиот ) е с лют вкус, загряващо действие и лют или сладък послевкус. Пресния дава сладък послевкус, сушения- лют. Ето защо, хората с изявена Ватта доша е по-добре да го използват в пресен вид, а тези с Кафа- сух. Той е добър и за трите доши. Все пак, за да не се увеличи Питта е по-добре да се използва в по-малки количества. Питта доша ще се усилила повече, ако джинджифилът е изсушен. Той е Саттвичен, за разлика от повечето подправки, които са с Раджастични качества. Разпалвайки храносмилателния огън, джинджифилът изгарая Ама ( болестотворните шлаки, натрупани в тялото ). Въобще е чудесно средство при разстроено храносмилане. Класическо средство е при простуди, заради силните си загряващи свойства, но за разлика от лютото на чилито не ни изгаря. При настинки се правят, чайове, лапи или се яде директно- ако е пресен! Помага при диария, но в началния стадий, да изгори токсините, за да помогне на другите лекарствени средства. Също така, препоръчва да се добавя в малки дози към препаратите за разхлабване при запек. Като изгарящ токсините, джинджифилът върши работа и при артрити. Спомага за разрушаване на тромбите в кръвта и с това се намалява вероятността от сърдечен пристъп. Джинджифилът дава жизненост на тялото, в древността се е считал за силен афродизиак.

 • За усилване на апетита: 10 мин преди ядене сдъвчете малко парче джинджифил с щипка сол.
 • За подобряване на храносмилането, против образуване на газове след хранене: изпиите 1 ч.л. сок от пресен джинджифил и 1 ч.л. лимонов сок.
 • За изчистване на запушена носна кухина: три пъти на ден пиите смес от 1 ч.л. сок от пресен джинджифил и 1 ч.л. Мед.
 • За изгаряне на Ама ( токсините в тялото ): 2-3 пъти на ден изяждайте по 1/2 ч.л. смес от равни количества прах от сух джинджифил, черен пипер и лют червен пипер.

 

Черен пипер, Back pepper

 

– ЧЕРЕН ПИПЕР – (Piper nigrum)

Черният пипер е една от най-широко разпространените подправки. От плодовете на пипера, в зависимост от начина и етапа на употреба, се правят три подправки: черен пипер – от ферментиралите изсушени недоузрели плодове, бял пипер – от изсушените обелени узрели плодове и зелен пипер – след изсушаване или мариноване на зелените неузрели плодове на растението.

Черният пипер има и лечебни свойства:

 • подобрява храносмилането и процесите на чревния тракт,
 • има диуретични и диафоретични свойства,
 • антиоксидантни и антибактериални ефекти.
 • Тази подправка не само, че помага за извличането на максималната изгода на храната, но и външният слой на зърната стимулира раздробяването на мастните клетки, запазвайки стройната фигура, като в същото време предоставя енергия за изгаряне.

Черният пипер е с умерен гликемичен товар и консумацията му няма да повиши прекомерно нивото на кръвната захар в организма, с което да се стимулира отделянето на инсулин.

Червен пипер, Red pepper

 

– ЧЕРВЕН ПИПЕР – (Paprika)

Toва е прекрасна подправка. Получава се от сушени червени чушки или чушлета които се смилат или счукват на прах. Има много сортове чушки от които се прави червен пипер. Той е традиционна българска подправка също така.

Придава на ястията сладникав аромат. Ароматът на червения пипер се отделя напълно при термична обработка, но тя трябва да бъде кратка и умерена, защото при висока температура захарите в него прегарят и вкусът му става горчив.
Червеният пипер най-общо се разделя на два вида
+ лютив червен пипер
+ сладък червен пипер.

Лютивият червен пипер (чили, кайен) се приготвя от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове и подправкови смеси. Полулярен е в мексиканската и индийската кухня. 
Ако консумирате ежедневно червен пипер, метаболизмът ви се забързва с около 25%, така че червеният пипер или червените люти чушки трябва да са част от хранителния ви режим. Много хранителни добавки за отслабване съдържат екстракт от люти червени пиперки.

Най-важната съставка на сладкият червен пипер е капсицинът, който му придава характерния вкус. Съдържа доста калиеви и магнезиеви соли. Червеният пипер стимулира отделянето на храносмитателни сокове, но може и да раздразни лигавицата на храносмилателните органи. Трябва да се избягва от болни с възпалителни заболявания на храносмилателната система и хемороиди.

 

Босилек, Basil

 

– БОСИЛЕК – (Ocimum basilicum)

Босилекът има смесен, горчиво-стипчиво-сладко-лют вкус. Загряващо действие и лют послевкус. Използват се свежите или изсушени листа на растението, както и цветовете, събрани по време на цъфтеж.

 • Познато е от дълбока древност като потогонно и понижаващо температурата средство, при простудни заболявания и грип.
 • Горчивия му вкус спомага за изхвърлянето на натрупалите се, излишни секрети в бронхите и синусите.
 • Изхвърля газовете натрупани в дебелото черво.
 • Подобрява всмукването на полезните вещества при хранене, укрепва нервната тъкан, подобрява паметта.
 • Използва се и при артрит и ревматизъм.

В кулинарията, босилекът се използва главно за основни ястия, супи, сосове и салати. Отлично допълва блюдата от бобови ястия с домати.

a830e5de-indian_spices

Сърдечно благодаря на Юрий Ковачев и  Vegi Veda за вдъхновението и информацията! 🙂

6 thoughts on “Подправки в Аюрведа

 1. Pingback: Хлебчета с плънка (печени самоси) | Стефи Божилова

 2. Pingback: Къри от тиквички с кашу сос – по Аюрведа | Стефи Божилова

 3. Pingback: Картофки соте | Стефи Божилова

 4. Pingback: Мунг Дал / Червена леща със зеленчуци – по Аюрведа | Стефи Божилова

 5. Pingback: Вълшебството масала чай! | Стефи Божилова

 6. Много ценна информация за всички, които се хранят осъзнато и адаптират домашната кухня към собствените си потребности. Благодаря за вложения труд и за нещата, които успях да науча.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.