ГХИ – 100% пречистено масло – тайната на Аюрведа кухнята

maslo

Според Аюрведа – най-древната индийска наука за здравето – един от най-полезните продукти, които могат да се консумират от всички, е пречистеното масло Гхи. Пречистено е, защото с термична обработка се изпарява водата, съдържаща се в него и се отделят белтъците и протеините Казеин. Това, коеото остава (доста редуцирано спрямо началото) е вълшебно на вкус масло, което може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно чисто, за да се лекуват стомашни проблеми.Тук http://www.vegiveda.com/recepti_2.php можете да прочетете по-подробно за добрите му качества. Накратко:

 • съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма
 • ускорява всички стадии на храносмилането, ускорява метаболизма, способстващ изчистването на тъканите от шлаките
 • помага за храненето на клетките
 • тъй като има къса молекула, то е способно да навлезе вътре в клетката през клетъчната мембрана и по този начин да изчисти мастно-разтворимите токсини от клетката

Искам да отбележа съвсем в началото, че това не е рецепта за вегани и суровоядци, но е перфектна за всички вегетарианци и изобщо за всички хора, които употребяват обикновеното масло в ежедневното си меню. Както каза Юрий Ковачев вчера на курса по Аюрведа:
„Би било грехота да можем да си направим такъв безценен продукт и да не го използваме“

GheeOne-1

Начин на приготвяне на Гхи:

 • Трябва тенджера с дебело дъно и дебели стени по възможност.
 • Използва се несолено масло, най-добре от половин или 1 кг. (накрая на статията ще говорим кое масло е най-добре да се взима)
 • Като начало се поставя на слаб огън докато се разтопи. Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета.
 • Когато вече е течно, топлината може леко да се засили, докато заври леко и забълбука.След това веднага се намаля котлона отново.
 • Маслото все още има плътен бял цвят.
 • Започва да се образува пяна, която трябва да се махне.
 • Претопяването продължава средно между 40 и 60 мин за 0.5-1 кг масло, в зависимост от качеството на маслото.
 • Ароматът, който трябва да се отделя е леко сладък и приятен през цялото време. Това почти никога не се случва при купешките масла. Ако маслото започна да пръщи много силно, да мирише прекалено сладко значи в него има добавен маргарин. Ако започне да мирише лошо, значи се отделят всички химии в него.
 • Знаете, че сте готови, когато течността стане прозрачна и започнете да виждате дъното на тенджерата. Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното – това е именно белтъка, който в последствие прецеждаме през филтърна хартия или плътно насложена марля / тензух.
 • Пречистеното масло има кекхлибарен прозрачен цвят и лек сладък аромат на орехи. Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и състава.
 • В момента, в който го махнете от огъня вече е готово да бъде налято в буркан след като го прецедите през марля и изхвърлите топченцата, които са белтъка всъщност.  Но след като е излято в буркана, не трябва да се затваря, докато не изстине и се втвърди. Изчакайте да е напълно сухо, влагата да е излязла и тогава затворете.

 

 

гхи

IMG_1104

Агни – елементът Огън – е силата, която трансформира маслото в Гхи и този краен продукт вече няма нищо общо като качества и природа по обикновеното масло.
В Гхи-то вече няма холестерин.

Гхи-то има охлаждащ ефект. То подобрява храносмилането, защото охлажда и успокоява само излишния стомашен огън. Гхи носи финното проявление на огъня – Теджас. Подобен огън Теджас ние получаваме от Слънцето рано сутрин по изгрев.

Вечер преди лягане е добре хубаво да се натрият дланите и стъпалата с Гхи – тази практика поддържа топлината в тялото и лекува различни проблеми.

Всички огнени церемонии – Пуджа – в Индия се правят с пречистено масло Гхи. Това е силата на пречистващия изцелителен огън.
„Западните хора си мислят, че тези церемонии са ала бала глупости, но това е единствено защото не разбират същината и дълбочината на тази древна философия.“ – каза Юрий вчера.

ВАЖНО:

 • Важно е докато го приготвяте да внимавате в сместта да не попаднат капчици вода, защото мазнината ще се разхвърчи и може да ви опари много сериозно.
 • Също така е важно готовото Гхи да се съхранява така че да не попада никаква влага в него. Ако има влага ще граняса. Ако няма влага се твърди, че заедно с меда това са двата продукта, които никога не се развалят. Затова е добре да го съхранявате в стъклен буркан някъде на сухо, ИЗВЪН хладилника.
 • С Гхи може да готвите съвсем спокойно. Важно е обаче когато се готви с него да не го оставяте да прегаря и да пуши и температурата да бъде до 189-190 градуса. След като сте готвили с него то е запазило качествата си, но също така е поело и влагата от зеленчуците или там каквото сте готвили. Затова отново го затопляте и все едно наново го пречиствате. И пак може да готвите с него.
 • Истинското масло дава пяна, която не е прекалено изобилна. Миризмата също е много важен показател.

КАКВО МАСЛО ДА ПРЕЧИСТВАТЕ:

Юрий като човек, който е правил Гхи хиляди пъти каза, че от купешките масла най-добро поведение при пречистване дава маслото President. Но то е и доста скъпо.

Затова най-добре е да инвестирате и да си вземето 1 кг масло на цена 22 лв от Екоферма Елата, която се намира в Плана планина. Ходила съм там доста пъти и мястото наистина е много чисто и хармонично. Те имат доставки 2 пъти на седмица до София тъй като зареждат много от био магазините и ресторантите с био чисто кисело и прясно мляко. Тъй че може да им пишете и да си поръчате. Ето това е страницата им: Еко-ферма Елата

Древните мъдреци, създателите на аюрведа, отреждат на гхи важната роля на пазител на баланса в тялото, ума и душата. То се грижи за равномерното действие на трите основни елемента в човешкото тяло: вата, питта и капха. Гхи съдържа главно наситени мазнини и мастноразтворимите витамини А, D и К. Витамин Е и бета каротинът са антиоксиданти, които предотвратяват клетъчни мутации и са от особена важност при сърдечносъдови заболявания и диабет. Много съвременни изследвания доказват това, което аюрведа отдавна е открила. Гхи се препоръчва за подобряване и засилване на зрението, срещу хранителни отравяния, подпомага умствените способности и паметта, засилва жизнената енергия и дори му се носи славата на афродизиак. Служители в хиндуистки храмове и до днес от поколение на поколение предават традицията да съхраняват гхи в продължение на сто години, тъй като съществуват множество примери за силния лечебен ефект на престояло гхи.

zulumike_ayurveda_imgs

 

Ayurveda_Stefi_banner

68 thoughts on “ГХИ – 100% пречистено масло – тайната на Аюрведа кухнята

 1. Баба ми наричаше това масло „препържено масло“ и го обработваше по този начин,за да го съхрани за по-дълго.Би било добре някой химик да каже дали това е хидрогенирано масло, но със сигурност е ясно ,че е топлинно обработено/пържено / и като такова не съм сигурна,че е по-полезно от суровото,тъй-като пържените мазнини не се препоръчват.Ще се радвам ако диетолог даде становище по въпроса.

  • Това не е препържено масло, а ‘топено масло’, както моята баба го наричаше. То е пречистено и това се прави на слаб огън, не на силен и съответно не се препържва.

   • Точно така. И моят дядо го наричаше „претопено” и ядяхме само такова масло.

 2. Днес приготвих “ Гхи “ по описания в статията начин.

  Имам въпрос: Когато се избистри разтворът тогава ли трябва да го изкараме от огъня и да го филтрираме, или да продължим нагряването докато излезе цялата пяна?

  Благодаря Ви Стефи за споделеният опит.

  • Пяната се отстранява периодично по време на топенето. В началото е едра, накрая е съвсем фина. Чакате, докато от всички зрънца на дъното престанат да излизат мехурчета. Отстранявате от котлона, събирате всички остатъци от пяна, да не остане и едно мехурчета. После, с лъжица, като леко наклоните съда, пресипвате маслото в сух чист буркан, като внимавате да не докосвате белтъчните зрънца. И така, до края, с лъжица, никаква хартия. Ще загубите не повече от чаена лъжичка масло. И не трябва температурата да е висока, защото белтъка ще изгори и ще стане кафяв, а това разваля вкуса на маслото и то ще загорчи. Да Ви е сладко!

 3. Здравейте, доста време си правех гхи от масло Президент, докато веднъж в един буркан, затворен, стоял на масата месец, при температура около 17-18 градуса, не го намерих пожелали няколко см отгоре. Вкусът му беше като на чиста свинска мас. Изхвърлих го и спрях да купувам Президент, то се разфасова в България. Имам подозрения. И въпрос: при престояването на гхи, отделят ли се една от друга различните мазнини, скоро в суровината е имало такива? Благодаря предварително.

 4. Останалите топчета белтък могат ли да се използват някъде или просто се изхвърлят?

 5. Направих всичко по правилата, но вече 5ти ден отгоре 1/4 част от гхито остава течно като олио. Маслото което използвах беше ДОЙЧЕ МАРКЕН БУТЕР – 1кг. Остана около 700 мл. с цвят на бира, но това, че не се сгъстява ме притеснява. Мисля си, че в състава на маслото е имало накаква емулгирана растителна мазнина. На някого случвало ли се е нещо подобно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.