5-те елемента във философията на Аюрведа

ayurveda_kerala_banner

На вълна Аюрведа съм напоследък и чета много по темата, тъй като карам курс по Аюрведа хранене при Юрий Ковачев – един прекрасен човек с изключително задълбочени познания в областта на храненето и индийската философия Аюрведа като начин на живот. И това ме вдъхновява много! 🙂

Аюрведа се е появила в Индия преди повече от 5000 години. На санскрит означава „наука за живота”, наука за древните методи на изцеление. Тя е цялостна система за поддържане на тялото, подход към живота, връзка между ума, духа и тялото. Според Аюрведа всяка болест е резултат от нарушен баланс на жизнените енергии и се лекува с възстановяване и поддържане на този баланс.

Вече писах за Трите Гуни – Качествата на материалната Природа, затова сега ще обърнем внимание на 5-те елемента в Природата.

Аюрведа се основава на изначалните 5 елемента – земя, вода, огън, въздух и етер. Те съществуват навсякъде във Вселената, включително и в човешкото тяло. Комбинацията между тях създава трите основни енергии – въздушна, огнена и водна.

5elements

1. Етер / Ефир / Акаша

Това е пространството. Етерът е силата, която поставя границите на Вселената и на всички граници на всичко вътре във Вселената. Това е елементът, който позволява на пространството да заеме определена форма.
В хиндуизма се смята, че цялата Вселена е започнала за съществува от изначалния свещен звук ОМ.

* Всички кухини в човешкото тяло са негово проявление. Напримет пространство има в устата, носа, стомашно-чревния тракт, въздухоносните пътища, корема, гръдния кош, капилярите, лимфните пътища, тъканите и клетките.

elements circles

2. Въздух

Пространството в движение се нарича въздух. Всяко нещо, което се движи е под контрола на този елемент.

* В тялото се проявява в движението на мускулите, сърдечните съкращения, в разгъването и свиването на белите дробове, в движенията на стомаха и червата, движението на клетките.

3. Огън – Агни / Теджас (финно проявление)

Умът има огнена природа, знанието има огнена природа. Храносмилането също има огнена природа и Аюрведа смята, че ако храносмилателният огън е угаснал или е прекалено разгорял се това неизменно довежда до проблеми с обмяната на веществата, гастрит, язва, киселини.
Огънят, който гори без да изгаря се нарича Теджас – той е мек, фин и топли приятно.
Огънят е силата, която трансформира материята от един вид в друг.

* Източник на огън и светлина в Слънчевата система е слънцето, а в човешкия организъм – обмяната на веществата. Огънят работи в храносмилателната система. Той се проявява като интелигентност /в сивото мозъчно вещество/, активира ретината, поддържа температурата на тялото, контролира ензимите.

Fire woman

4. Вода – Оджас

Това е сила, която позволява слепване, проникване на елементите един със друг и един във друг.
След като огънят в стомаха храносмила храната, ние трябва да имаме и силен елемент вода във себе си, за да се всмуче обработената храна от клетката и да се усвои.
Без вода, но със силен стомашен огън, ние ще храносмиламе, но няма да усвояваме правилно храната.
Елементът Вода е силно свързан с енергията Оджас – охлаждащата енергия – Луна.

* В нас се проявява в секрецията на храносмилателния тракт, в лигавиците, плазмата. Водата е абсолютно необходима за функционирането на тъканите и органите. Когато се раждаме сме около 80% вода, а когато остаряваме – около 30%.

feng-shui-element-water

5 Земя

Това е последният пети елемент. Устойчивост на материята. Стабилност. Твърдост.
Всеки един от елементите носи качествата на предходните.

* Животът е възможен, защото Земята задържа на своята твърда повърхност всичко живо и неживо. Плътните структури в човешкото тяло са: кости, хрущяли, нокти, мускули, сужожилия, кожа, косми.

Земята дава Живот...

Земята дава Живот…

 

Как може да балансираме тези енергии?

„Например храната, която поглъщаме съдържа тези пет елемента, те съществуват и навсякъде в природата. Храната въздейства на определените енергии, които са в нас и действа като лекарство. Болестите се появяват когато енергиите излизат от равновесие. Аюрведа е стремеж към равновесие. Ако една от енергиите е разбалансирана се появява болест. Аюрведа е знание за подходящите и неподходящите, благоприятните и неблагоприятните условия за живот, за факторите които способстват и възприпятстват дълголетието и за това с каква мярка трябва да се подхожда към живота въобще.“         – Меги Колева, специалист по Аюрведа –

Mortar with fresh rosemary and dried spices

8 thoughts on “5-те елемента във философията на Аюрведа

  1. Pingback: ГХИ – 100% пречистено масло – тайната на Аюрведа кухнята | Стефи Божилова

  2. Pingback: Подправки в Аюрведа | Стефи Божилова

  3. Pingback: Къри от тиквички с кашу сос – по Аюрведа | Стефи Божилова

  4. Pingback: Сайтан със сметанов сос с гъби + картофки соте | Стефи Божилова

  5. Pingback: Спортувай, храни се правилно, спи дълго, смей се много и обичай! :-) | Стефи Божилова

  6. Pingback: Нахут с чушки и кисело мляко – по Аюрведа | Стефи Божилова

  7. Pingback: ОБОБЩЕНИЕ – след 3 месеца на сокове | Стефи Божилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.