Трите Гуни – Качествата на материалната Природа

Three GunasОтдавна се каня да пусна статия по тази тема, тъй като още преди 10 години в залата по Йога Венцеслав Евтимов много често говореше и ни обясняваше за Трите Гуни и ни посочваше техните проявления, навсякъде около нас. Като се започне от типа храна и се стигне до типа характер на даден човек. Темата може да изглежда сложна за някой, който не е запознат с тези концепции, но всъщност е доста лесна за разбиране и схващане, тъй като тези качества на материалната природа (наречена Мая в Йога) са навсякъде около нас. Ако се замислим дори ще ги усетим проявени и в себе си – начина, по който се държим, действаме, говорим.

Реших да пусна статията точно днес не само, защото имам време, а защото все още ме държи вдъхновението от вчерашния урок в курса по Аюрведа хранене при Юрий Ковачев – един прекрасен човек с изключително задълбочени познания в областта на храненето и индийската философия Аюрведа като начин на живот. Той разказва нещата ясно, прецизно и абсолютно достъпно, така че да те заинтригува и запознае с основните принципи. Обяснението по-надолу за всяка Гуна и нейните качества и типове храни е от него, директно взето от тетрадката ми. 🙂

Теорията за Трите Гуни се ражда за пръв път в систематичен и завършен вид в най-древната философска система на хиндуизма – Самкхя. Самкхя се свързва с името на мъдреца Капила живял около 6 век пр.н.е. Откъслечни фрагменти се срещат и във Ведите, но заслугата на Капила е да формулира теорията по такъв начин, че тя да се превърне в един от фундаментите на философията на Изтока. Счита се, че Веданта държи  върховенството сред шестте философски системи, благодарение на Самкхя, чиито основни идеи изграждат фундамента на Веданта. Веданта приема  концепцията на Самкхя за омагьосания кръг на прераждане наречен Самсара; концепцията за трите вида болка /Адхиатмика – причинена поради вътрешни фактори, Адхибхаутика – резултат от външни фактори, Адхидайвика – болка причинена от свръхсили/; концепцията за Трите Гуни, чрез която се обяснява не само многообразието на света, но също и устройството на човека и механизмите на работа на ума и психиката; идеята за еволюцията много преди западната наука да достигне до нея; идеята за естеството на чистото Съзнание, постигането на което довежда до крайната Свобода – Самадхи.

„Висшите сфери са изобилни на саттва гуната,
Долните сфери са изобилни на тамас гуната,
Междинните сфери са изобилни на раджас гуната.
Така са наредени световете от Брахма чак до стръкчето трева.”

– Самкхя-карика, 54 стих –

– САТВА ГУНА –

Качества: Добро, Светлина, Чистота, Свежест, Правдивост, Честност, Сияйност, Радост, Любов, Състрадателност, Здраве, Живот! Неподвижност

Продукти:

 • плодове и зеленчуци, които са свежи и откъснати в тяхната зрялост
 • сурови ядки
 • житни, зърнени и бобови култури (варива)
 • семена – с ненарушена цялост, които не са смлени* и в които не са започнали процеси на гниене

* След смилане има период на запазване на силата Сатва. Например при житното зърно този период е до 10 дена след смилане. Затова е най-добре да консумираме прясно смляно брашно, а не такова седяло по чувалите месеци наред.
При сготвените зеленчуци този период е до 3 часа след сготвяне, според Аюрведа. Само през тези 3 часа продуктите носят пълната сила в себе си.

 • според Аюрведа млечните краве/биволски продукти също имат най-чистите свойства на Сатва енергията. Това обаче са млечни продукти, които не са минали през ферментация и не са в процеси на гниене. Демек:
  – масло; – прясна извара; – масленото „мляко“, което остава след биенето на маслото; – прясното мляко
  Това НЕ са продукти като твърди сирена, сини сирена, кашкавал.

Огромно впечатление ми направи това, което каза Юрий по повод на сатвичната храна и гаврите на съвременния човек с хрананата. Цитирам:

„Търсиме радост, търсиме щастие, търсиме здраве, всички се стремим към тези неща през целия си живот! И в същото време стопираме тези неща да дойдат при нас чрез храната, която консумираме всеки ден. Самосаботираме се!“

* Той обясни, че донесените отнякъде продукти като плодове и зеленчуци, внесени от далечни държави, са винаги по-добрата опция ако ги сравняваме със замразените и консервирани продукти. Защото живите такива носят Природа, носят характер, носят жива енергия в себе си! Те не са мъртва храна.

* Начинът сатвично да консервираме продуктите е СУШЕНЕ. Нашите баби и дядовци много отдавна винаги са сушали зимнината. Сушени билки, подправки, плодове и зеленчуци. По този начин качествата на Сатва се запазват.

* Също така, фините духовни светове (бихме могли да кажем божествените ангелски светове) са “направени” от саттва качество ”…в небесните ширини, в небесните глъбини, в небесните висини, де светлина обитава и в живота вечно се проявява.” Това е идеалния свят на Девите, божествата, както се наричат на Изток или ангелските йерархии както са познати на Запад. Колкото повече слизаме надолу към материята, толкова повече количеството на саттва намалява за сметка на раджас и тамас. Докато стигнем  до „нашата” Вселена, която възприемат сетива ни, света, изграден от атоми и молекули, който е манифестация преди всичко на тамас гуната.  В този смисъл се разбира твърдението, че земята е 13-тия кръг на Ада и по-долу от това няма. Трите качества не съществуват отделно, те винаги са в комбинация – независимо дали разглеждаме груби видими обекти или фини и невидими.

Three Gunas Foods

– РАДЖАС ГУНА –

Качества: Страст, Динамика, Движение, Възбуждане, силни ярки вкусове, пикантни храни – люто, горчиво, солено. Продукти, които форсират организма. Динамичен принцип.

Продукти:

 • кафе; – кофейн
 • черен / зелен чай
 • черен шоколад;
 • какао – колкото по-качествено е, толкова по раджастично е
 • плодове и зеленчуци, които са недозрели (напр.: зелени джанки)
 • лютите, пикантни, подбуждащи подправки
 • според Аюрведа суровите продукти имат повече Раджас от сготвените, иначе сами по себе си суровите продукти са Сатвас. Но Аюрведа именно поради тази причина не смята, че суровоядството е много полезно нещо.

Раджас винаги вкарва енергия в тялото, но това е напрегната, възбудена сила. Внася и напрежение в Ума. Човек се чувства „нахъсан“. Раджас в своята финална фаза винаги внася деструктивност, разрушителен елемент.

Раджас в своята природа е нещо силно привлекателно и близко до нас, защото съвпада много точно с нашата природа на подвижност и мечтите ни за амбиция, напредък, прогрес, цели, стремежи и страст.
Но има много тънка граница, след която Раджас започва да разрушава нашите лични взаимоотношения и вътрешно спокойствие.
Фанатизмът например е проявление на Раджас енергията. Липсата на разбиране и толерантност.
Затова много внимателно трябва да следим себе си като характери и да внимаваме на кои качества в нас даваме предимство и приоритет. Също така е важно да балансираме храната си според нашата собствена конституция Доша (има тестове за това). Когато има твърде много Раджас енергия в тялото умът не може да намери покой.

Но Раджас не винаги е лошо нещо. Защото той е единственият динамичен принцип, Сатва и Тамас са инертни, неподвижни и застинали. Затова когато започнем да се самоутвърждаваме, да се доказваме, да градим кариера, Раджас ни дава подтик, импулс за движение в дадена посока. Той е като маслото, което задвижва двигателя на автомобила.

indian spices

– ТАМАС ГУНА –

Качества: Тъмнина, Невежество, Леност, Мързел, Смърт, Мръсотия, Депресия, Завист, Ревност, Агресия, Гняв, Гнилостни процеси, Болести. Отново инертен принцип.

Тамас е всичко онова, което придава лошите черти на характера ни. При натрупване на Тамас енергия в тялото ни ние започваме да страдаме, да боледуваме.

Продукти:

 • месо – всичката мъртва плът от убити животни
  * Да, в това число влизат и морските дарове, както бяха изумени някои хора от групата ни вчера. Мили хора, имам новина за вас – рибата, октоподите и скаридите НЕ РАСТАТ ПО ДЪРВЕТАТА. Те не са нито плодове, нито зеленчуци, съжалявам. Те са живи, плуват, дишат, кървят и умират. Следователно да, можем да ги сметнем за месо.
 • яйца. Защо? „Защото излизат от Тамас място“
 • кисело и солено саламурено сирене
 • гъбите също се смятат за Тамас храна, тъй като не могат да се причислят към растителното царство
 • чесън и лук (в тях има и Раджас енергия, и Тамас енергия)

* На ниво общество хора с Тамас тъмна енергия са престъпниците, всички безсилни, невежи, мързеливи хора. В във философията на Йога се казва, че по рождение всеки от нас започва от Тамас, тъй като се раждаме в този плътен материален свят Мая, и в зависимост от качествата си се придвижва в определена посока! Демек всичко зависи от нас самите!

В непрекъснатото сътворяване на космоса Tрите Гуни се преплитат, за да образуват различните състояния или нива на света, който ние възприемаме. Възникващи от основното състояние на равновесие, гуните поддържат това равновесие чрез непрекъснато движение. Понякога може да доминира тамас, от което се получава материя, понякога може да доминира раджас, което води до енергия. А когато преобладава саттва, качествата на ума и духа доминират над тези на материята и енергията. Трите гуни обаче винаги запазват своята същност, горе-долу както трите нишки на плитката остават обособени една от друга, въпреки че са сплетени заедно, за да образуват една сплитка. Счита се, че сборът на гуните остава неизменен, отразявайки принципа на запазване на енергията, приет днес от физиката. В една плитка ние можем да меним броя на нишките във всеки сноп и все пак общият размер на плитката остава неизменен.

По-долу съм дала една статия, дано е разбираема, с качествата на Гуните и различните техни проявления в различните сфери на живот.

  Сфери на влияние/Гуна Сатва Раджа Тама
Природа Просветлена, даваща освобождение от греховните реакции Безгранични желания и копнежи Родена в невежество, тя е заблудата на всички живи същества
Води до Чувство на щастие и познание Обвързване с материалните плодотворни дейности Лудост, леност и сън, които обвързват обусловената душа
Проявления Всички порти на тялото са озарени от знание Голяма привързаност, плодотворна дейност, интензивно усилие и неконтролирано желание и жажда Мрак, инертност, лудост и илюзия
При смърт Достигане чистите, висши планети на големите светци Раждане сред заетите с плодотворни дейности Раждане в животинското царство
Резултат от действията Чист Мизерия Глупост
Плод Развива се истинско знание Развива се алчност Развиват се глупост, лудост и илюзия
Планета Постепенно издигане до висшите планети Живот на земните планети Слизане на адските планети
Обожание Полубогове Демоните Призраци и духове
Храни Увеличаващи продължителността на живота, пречистващи съществуването и даващи сила, здраве, щастие и удовлетворение. Такива храни са сочни, мазни, здравословни и удовлетворяващи за сърцето Твърде горчивите, твърде кисели, солени, люти, пикантни, сухи и изгарящи са вкусни на тези, които са в гуната на страстта. Такива храни причиняват стрес, мизерия и болести. Приготвените повече от три часа преди консумация, безвкусни, разлагащи се и гнили, състоящи се от остатъци и непозволени неща са вкусни на онези, които са в гуната на мрака.
Жертви Изпълнени според напътствията на писанията, в изпълнение на задълженията и без желание за награда Изпълнени за материална полза и от гордост Без зачитане на напътствията на писанията, без разпространяване на прасадам (духовна храна), без мантруване на ведически химни, без дарения за жреците и без вяра
Въздържание и покаяние Тройно въздържание (на тялото, речта и ума), изпълнено с трансцендентална вяра и без очакване за материални блага, а единствено в Името на Върховния Изпълнени от гордост и за спечелване на уважение, чест и обожание. Такива въздържания не са нито стабилни, нито постоянни. Изпълнени от глупост и включващи самоизмъчване или насочени към унищожаване или нараняване другиму
Благотворителност Дадена от чувство за дълг, без очакване за отплата, в подходящото време и на правилното място, и на човек, който заслужава Дадена с очакване за отплата, или с желание за плодотворни резултати, или дадена неохотно Дадена на нечисто място, в неподходящо време, на човек, който не заслужава или без отдаване на нужното внимание и уважение
Отречение Когато някой изпълнява предписаните си задължения единствено защото трябва да ги изпълнява, и отхвърля всяко материално общуване и привързване към резултата Всеки, който отхвърля предписаните задължения като проблематични, или от страх от телесен дискомфорт, се отрича в гуната на страстта. Такива действия никога не водят до издигане в отречението. Предписаните задължения никога не бива да се изоставят. Ако някой изостави предписаните задължения поради илюзия, такова отречение е в гуната на невежеството
  Знание С което неделимата духовна природа може да бъде видяна във всички живи същества, въпреки, че те са разделени в безбройни форми С което във всяко различно тяло се вижда различен вид живо същество С което човек се привързва към един вид работа като че ли той е всичко, без познание за истината; това е много оскъдно знание
Действие Според регулациите и изпълнено без привързаност, без любов и омраза и без желание за плодотворни резултати Изпълнено с голямо усилие от онзи, който се опитва да удовлетвори своите желания и предприето под влияние на фалшивото его Изпълнено в илюзия, с незачитане на предписанията на свещените книги, без мисъл за бъдещото обвързване и насилие и нещастия причинявани на другите
Извършител на действието Който изпълнява своите задължения без обвързване с гуните на материалната природа, без фалшиво его, с голяма решителност и ентусиазъм и без да бъде разколебан в успех или провал Работникът, който е привързан към работа заради плодовете от работата, който желае да се наслаждава на плодовете, който е алчен, винаги завистлив, нечист и вълнуван от радост и скръб Работникът, който е винаги ангажиран в работа противоречаща на напътствията на писанията, който е материалист, инатлив, измамен и експерт в обиждането на другите, който е мързелив, винаги навъсен и отлагащ
Разбиране Разбирането, посредством което се знае, какво трябва и какво не бива да се върши, какво е страшно и какво не е, какво е обвързващо и какво освобождаващо Разбирането, което не може да различи между религия и липса на религия, между действие, което трябва да се извърши и действие, което не бива да се върши Разбирането, което счита липсата на религия за религия, и религията – за липса на религия, под магията на илюзията и мрака, и което винаги се стреми в погрешна посока
Решителност Решителност, която е несъкрушима, която е стабилно утвърдена в йога практика и която по този начин контролира дейностите на ума, живота и сетивата Решителност, поради която някой здраво се залавя за плодотворните резултати в религията, икономическото развитие и удовлетворяването на сетивата Решителност, която не отива отвъд мечтите, страха, бляна, лошото настриение и илюзията – такава неинтелигентна решителност
Щастие Което в началото може да бъде като отрова, но накрая е като нектар и което пробужда за себереализация Това щастие, което е извлечено от контакта на сетивата с техните обекти и което изглежда като нектар в началото, но е отрова в края Това щастие, което е сляпо за себереализация, което е заблуда от началото до края и което произтича от сън, леност и илюзия
Качества на брамините, кшатриите, ваишите и шудрите Омиротвореност, самоконтрол, въздържание, чистота, търпимост, почтеност, знание, мъдрост и религиозност – това са качествата на природата, чрез които работят браманите Героизъм, мощ, решителност, находчивост, смелост в битка, щедрост и водачество са естествените качества в дейността на кшатриите Селскостопански труд, защита на кравите и бизнес са естествената работа за ваишите, а за шудрите е труда и служенето на останалите

 

Още една прекрасна статия за Трите Гуни, насочена не към храните и продуктите, а към дълбоката древна философия зад тези 3 принципа е ето тази статия.

gunas_diagram

Май ни стана ясно какво е хубаво да ядем, ако искаме да сме здрави и щастливи, нали? :-)

Май ни стана ясно какво е хубаво да ядем, ако искаме да сме здрави и щастливи, нали? 🙂

 

25 thoughts on “Трите Гуни – Качествата на материалната Природа

 1. Pingback: 5-те елемента във философията на Аюрведа | Стефи Божилова

 2. Затова бхактите от Кришна съзнание не употребяват месо, яйца, гъби, чесън и лук 🙂

 3. Благодаря ти Стефи за интересната статия. Ти какво мислиш за прясното мляко, тъй като според Аюрведа млечните краве/биволски продукти също имат най-чистите свойства на Сатва енергията.

  • Аз съм веган и не консумирам прясно мляко и никакви продукти от животински произход 🙂

 4. Pingback: Подправки в Аюрведа | Стефи Божилова

 5. Много добра страница, Стефи, а и целият ти сайт, доколкото надникнах тук-там сега, поради липса на време. Но пак ще се върна! 🙂

  Както ще видиш от моя, имаме някои общи интереси.
  Митко

  • Благодаря ти, Димитър! 🙂 Сега разгледах твоя, много ми хареса! 🙂 Ще го сложа в раздела „Приятелски сайтове“ тук, въпреки че с теб още не се познаваме лично, но се надявам и това да стане 🙂 Мисля, че хората могат да научат много интересни неща от сайта ти. Поздрави!

 6. Pingback: Лекция на д-р Георги Гайдурков за Бременността и Майчинството – от семинар “Здравословно хранене” 2012 | Стефи Божилова

 7. Чудесна статия, Стефи! 🙂
  Точно тези дни си задавах разни въпроси за трите гуни и ето – добро и систематизирано обяснение се появи пред очите ми 😉
  Благодаря! 🙂

  • Радвам се! 🙂 Няма нищо случайно, нали знаеш. Поискала си да разбереш и се е появило при теб 🙂

 8. Pingback: Да се махнем от града?! И да заживеем на село?! Наистина ли… | Стефи Божилова

 9. Хубава статия! В Бхагавад гита, такава каквато е има много подробно описание на качествата на трите гуни. Всичко в материалния свят е обусловено от тях. Трите гуни се намират в най-различни комбинации и съотношения. Една от целите на духовните практики е да се издигнем над тяхното влияние….но както се казва в Бхагавад гита – „Дори мъдрецът действа според природата си…“ Това е много обширна тема.

  • Така е! Наистина много обширна тема…. Тук съм минала съъъвсем лекичко по повърхността… 🙂

 10. Pingback: Бременността и Майчинството – д-р Георги Гайдурков | Starseed's Blog

 11. Pingback: Идеи и насоки за цялостен здравословен начин на живот | Стефи Божилова

 12. Pingback: Историята на една жена за пътя й към суровоядство и по-добро здраве | Стефи Божилова

 13. Здравей, Стефи кой е този сайт на Димитър за който споменаваш по горе? Благодаря ти

 14. Благодаря ти Стефи търсих го там но не знаех кой точно сайт е затова. Приятен ден.

 15. Pingback: Цвета и формата на плодовете и зеленчуците – какво лекуват и за какво са полезни | Dobrota

 16. Здравей, Стефи!
  Заради твоите статии и разни други попаднали ми пред погледа неща от около месец насочих вниманието си и към Аюрведа. Все още ми е ново и се чудя как да напасна някои неща. Ще се радвам ако можеш да ми отговориш на някои въпроси.
  Първо освен, че искам поне малко да си приложа хранене в дошите (много е информацията там и доста объркваща) искам и повечето от храната ми да е сатва. Тук ми е едното чудене, защото четох, че ферментиралите храни са тамас. Което ясно, включва сиренето, но предполагам и кисело мляко, кефир, боза?, оцет, трушии, кисело зеле, виното ясно и най-голямото чудене – квас? Четох, че храненето по аюрведа изключва хранене с хляб с мая, което включва и кваса предполагам? Въобще всички ли ферментирали/подквасени храни са тамас?
  Другото ми чудене е относно това, че се препоръчва до 30% сурова храна. Аз съм само вегетарианец засега, който се опитва да се храни здравословно, но повечето дни гледам да ям поне по 1 салата, понякога тя е цялото ядене, а често и по две. Сутрин също да закусвам плодове, макар, че ме влече да похапна нещо тестяно, което май било по-препоръчително според Аюрведа? Въобще всичко четено за веганство, суровоядство, разделно хранене и прочие ми се размеси :)))

  И третото е, че пак се препоръчва повече готвено, но аз съм пита-кафа и срещнах и за двете доши препоръка да се хапва повече сурова храна, за едната студена, за другата суха. Аз не че не хапвам готвено, обичам супички и понякога нещо зеленчуково, но без сос, не обичам яхнии. Това ок ли е? Беше писала, че и ти си пита-кафа или кафа-пита, та предполагам си проучила въпроса, за това те питам така подробно 🙂 Цял живот съм предпочитала намазана с нещо филия и някой зеленчук към нея 🙂 От много готвено ми става тежко. Естествено съобразявам със сезона, лятото само на салати, зимата повече готвено.

  И последно пак за хляба (обичам хляб) някъде бях чела, че на определени народи е дадена различна основна храна, на азиатците ориз, а за нашите ширини е житото, в америка царевица? обсъждали ли сте тази гледна точка? все ми е в ума всичко написано от Петър Дънов за житното зрънце 🙂

  Затрупах те с въпроси, но Аюрведа е прекалено сложна и няма много информация в нета, поне не и на български, все едно и също. А и навсякъде срещам разлики в описанието на полезни плодове и зеленчуци за различните доши. Само за едно са категорични, не трябва да ям домати, а пък толкова ги обичам… Виж за грозде, дини и пъпеши навсякъде различно…

 17. Благодаря за статията. Беше ми полезно. Изпитала съм ценността на Аюрведа върху себе си и съм убеден фен на тази система. Остава да се трансформирам в неин убеден последовател. За сега това ми се изплъзва по най-различни причини.

 18. Щефи, Вишну не е ли в саттва, а Брахма-в раджас?….

  Искам да ти спомена, че доста от самскритските наименования имат северен арио-славянски произход във Ведантическата филосифия, така както и самите гуни.

  „Саттва“идва от „СвЕта“ -светъл.
  „Раджа“ идва от „Райа“ и Ра- раджастичното слънце на Раджа Вивасван
  „Тамас“ идва от „Тъма“, „Темнота“ -мрак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.