Яма и Нияма – моралният кодекс в Йога

Yama and Niyama

 

Наричат Раджа йога „осморната пътека“ или “царската“ Йога.  В нея са описани 8-те стъпки в йога, които всички йоги редовно трябва да практикуват:

1. Яма – /въздържание/ – това са 5 принципа/качества, които хармонизират взаимодействието с другите или това са социалните ни отношения с хората и спомагат за балансиране на емоциите.

2. Нияма – /съблюдения/ – това са 5 принципа/качества, които уравновесяват вътрешните чувства и дисциплинират вътрешния живот.

3. Асана – физически пози

4. Пранаяма – дихателни практики

5. Пратяхара – откъсване на ума от сетивата

6. Дхарана – концентрация

7. Дхияна – медитация

8. Самадхи – единение с Висшата Реалност

Яма и Нияма са моралният кодекс на йога. Затова всички редовно практикуващи йоги започват своите практики от тях.

Яма е първата от осемте стъпки, които всеки йогин задължително трябва да следва.

5-те принципа/ качества на Яма са:

1. Ахимса – ненасилие, ненавреждане на друго същество, липса на враждебни отношения. Също и ненасилие над самия себе си. Това включва мислите, думите, делата, емоциите и желанията. Това трансформира човек от тамас и раджас (тъмнина и раздразнение) в сатва (чистота, светлина).

Сутрата на Патанджали гласи, че при този, който е стабилно установен в ахимса, липсва всякаква враждебност, дори и в близост до него. Такъв човек придобива особен магнетизъм, който повлиява на всеки, който се доближи до него.

2. Сатям – истинност. Благата истина, която не наврежда. Да не се лъже, лицемери и заблуждава. Осъзнаване на правилната, истинската мисъл и желание, които се проявяват отвътре, и изразяването й, без да я променяме. Мисли, думи, дела. Когато говорим, трябва да имаме  предвид 3 неща:
-дали това, което казваме е истина,
-дали няма да нараним някого и
-дали въобще има нужда да го казваме.

В сутрата на Патанджали се казва, че когато човек говори само истината, всяка негова дума става истина. Човек придобива голяма сила и ясен ум.

3. Астея – честност, неприсвояване – материално, емоционално и ментално. Некрадене и непожелаване на чуждото. Който е честен при всички обстоятелства, добива сили на ясновидство и може да види скрити богатства /тъй като не ги пожелава/.

Има и друго тълкиване на астея: асти -“съществуване“ и яха – „тук и сега“. Живот в настоящия момент. Приемане на настоящето.

4. Апариграха – непривързаност към вещи, обстановка, хора, идеи.
Води до много желания и амбиции, а след това и до недоволство и разочарования. Опасения от притежаваното от нас. Води до Свобода.

5. Брахмачария – установяване в по-висше съзнание, несетивно и неплътско. Умереност в секса. Съхранение на енергия. Човек, който е установен в Брахман /висшето съзнание/, в хармония със себе си и света.

В частност означава полово въздържание или по-скоро въздържане от злоупотреба с половата енергия. Когато полова енергия не се разхищава, а се трансформира чрез йогийски практики, тя се превръща в по-фина енергия. Човек придобива, сила, енергичност, смелост. Освобождава се от страха от смъртта и може да види преражданията си.

Нияма е втората от осемте стъпки в Раджа йога, които йогинът трябва задължително и редовно да практикува.

5-те принципа/ качества на Нияма са:

1. Шауча – чистота  на всички нива – физическа /около и в нас, храната и т.н./, ментална /чисти мисли/, емоционална /положителни емоции/. Да осъзнаваме какво допускаме и възпримаме в себе си  на  тези нива и да се грижим да не замърсяваме и самите ние с токсини, да не претрупваме ума си с ненужна информация, объркани емоции.

Йога дава методи за пречистване.

2. Сантоша – доволство от това, което сме и което имаме/притежаваме. Приемане на настоящия момент. Недоволството е една от най-големите пречки. Стабилизира разсеяния ум.

3. Тапас – самоналожени лишения, простота. Премахване на излишното събуждане на вътрешния огън, който изгаря нечистото в нас, така че да остане чистата същност. Започва се с малки неща. Засилва волята, постепенно се калява тялото, нервната система, ума.

4. Свадхияя – себеизучаване, самонаблюдение, самоанализ на личността. Човек опознава себе си. Външно – чрез четене на книги за живота на велики личности, учители, светци; лекции и беседи. Вътрешно – чрез осъзнаване на нашите силни и слаби страни и самоопознаване. Осъзнаване на нашите  действия и реакции, за да разберем и осъзнаем как работи и функционира ума ни и какво го смущава. Изучаване на книгата на живота /собствения ни живот/.

5. Ишвара пранидхана – вяра в по-висшата реалност. Отдаване на действията на по-висшата реалност. Вяра в по-висш, вечен принцип. Намаляване на егото.

Ползите от практикуването на Яма и Нияма са:

 • Те помагат за постигане на самоконтрол и контрол над сетивата.
 • Спокойствие, стабилност и равновесие за ума.
 • Разширяване на обхвата на ума – разширено съзнание.
 • Намаляват различията между външните ни действия и вътрешните ни нагласи. Помагат да разберем връзката между ума и действията – нехармоничният ум води до нехармонични действия и нехармоничните действия смущават ума.
 • Задълбочават осъзнаването на начина, по който действа ума.

8-BranchesYogaSanskrit

9 thoughts on “Яма и Нияма – моралният кодекс в Йога

 1. Pingback: Философия на пречистванията в Йога – на ментално и физическо ниво | Стефи Божилова

 2. Pingback: Спортувай, храни се правилно, спи дълго, смей се много и обичай! :-) | Стефи Божилова

 3. Pingback: С поклон пред моя Учител – Венцеслав Евтимов | Стефи Божилова

 4. Pingback: Стефи Божилова – С благодарност към Учителя | Център за Личностно Развитие

 5. Pingback: Стефи Божилова – С благодарност към Учителя! | Център за Личностно Развитие

 6. Pingback: На килимчето всички сме и учители, и ученици – размисли за Йога | Стефи Божилова

 7. Pingback: Ахимса – принципът на ненасилие | Стефи Божилова

 8. Pingback: Екадаши – най-добрите дни в месеца за лечебен глад | Стефи Божилова

 9. Много хубаво представяне на моралните принципи на Йога!
  В определението на Тапас има някакво объркване: „Премахване на излишното събуждане на вътрешния огън, който изгаря нечистото в нас, така че да остане чистата същност.“ Мисля, че ако махнем първите три думи, смисълът се изяснява: събуждане на вътрешния огън,…
  Ишвара пранидхана: добре е да се поясни, че Ишвара е едно от имената на Бога – Бог в аспекта си на Върховен управител, Господар на вселената, Господ. Просто казано, Ишвара пранидхана е отдаване на Бога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.