Шанка-пракшалана / Санкха-праксалана – очистване на дебелото черво

Shankha-Prakshalana

 

Това е древна процедура от Крия Йога (нарича се още Варисара) за изчистване на целия стомашно-чревен тракт. Освен, че отмива всички нечистотии, също стимулира храносмилателните функции на червата, задстомашната жлеза, черния дроб, тънкото и дебелото черво. Силния разтвор на сол убива доста от вредната микрофлора в целия тракт.

Все пак е хубаво да знаете, че същия ефект може спокойно да се постигне и с английска сол (Магнезиев Сулфат – пакетче от 30гр.) и аз лично предпочитам да пия английска сол, вместо да правя Санкха-праксалана. По-бързо е, по-лесно е и ефектът е гарантиран, докато тук не винаги се получава и понякога ми се е случвало да оставам с подут корем с вода със сол за часове.
Но ако вие по някаква причина желаете да не консумирате английска сол, спокойно може да пробвате да направите тази очистителна процедура.

Какво ни е необходимо:
1 чаша морска сол
няколко литра вода, загрята до телесна температура
подходящата храна за захранването (описана по-долу)
няколко часа свободно време – от 2 до 4

Кога може да прилагаме:
Като изпитаме необходимост от изчистване на целия тракт, добре е да изберем ден, в който сме спокойни и отпочинали. Процедурата се извършва в спокойна и ведра обстановка. Ако сме притеснени за нещо, всичките ни вътрешни органи са стегнати и свити и изчистването няма да е пълноценно.

Подготовката:
Решете предварително кой ден ще извършвате процедурата и си набавете всичко необходимо. Предния ден яжте предимно или само растителна храна без да преяждате. Вечерта е добре да изпразните червата си или с разхлабителни билкови чайчета или с клизма. Дори е задължително червата ни да са празни преди започването на процедурата.

И самата процедура:
Станете рано сутрин – около 6-7 – тогава е естественото биологично време за чистене на червата. Загрейте няколко литра вода – нека да е леко топла на пипане. На 1 литър вода слагате 1 с.л. сол и бъркате до пълно разтваряне. Преминавате към изпълнението на следната

СХЕМА
1) изпивате 1 чаша от водата
2) веднага изпълнявате без прекъсване поредицата от упражнения, показани на снимките
3) повтаряте точка 1) и 2) докато изпиете 6 чаши вода
4) ако след този момент не настъпи позив до тоалетната, повтаряте упражненията докато почувствате позив
5) след като отидете до тоалетната, продължавате с изпълняването на точка 1) и 2) като почти винаги след това ще се налага да посещавате тоалетната
6) процедурата свършва тогава, когато започне да изхвърляте чиста вода, това обикновено става с минимум 14 чаши вода
7) завършването на процедурата става така – изпивате 2-3 чаши чиста несолена вода, и повръщате – така измивате стомаха и хранопровода от вредни налепи.
Повръщането на току-що изпита вода в Йога се нарича Кунжала. Почиства от слузта в нас.

Ако усетите, че ви е тежко от изпитото количество вода, правете упражненията докато усетите подобрение. Но ако въпреки всичко не ви се приходи до тоалетна е желателно да си направите клизма.


По-долу са дадени и обяснени най-основните 4 упражнения, някои хора предпочитат да правят само тях. Ние в залата по Йога при Венцеслав Евтимов винаги сме били съветвани да правим всичките 10 упражнения, които са показани на първата снимка (ако я цъкнете ще се увеличи).

УПРАЖНЕНИЯТА:

Първо упражнение: застанете в разкрачен стоеж (разстоянието между краката е 30 см), с ръце над главата със сплетени пръсти и дланите обърнати нагоре. Гърбът изправен, дишането нормално. Направете наклон от кръста първо наляво, не задържайте в крайна точка, изправете се и веднага се наведете надясно. Повторете 4 пъти (общо 8 наклона). Така се отваря пилора и водата от стомаха влиза в дванадесетопръстника.

Второ упражнение: от същото положение изпънете дясната ръка хоризонтално и свийте лявата така, че показалеца и палеца да докосват дясната ключица. След това извийте торса, отвеждайки изпънатата ръка колкото се може по-назад. Гледайте към краищата на пръстите. Повторете движенията 4 двойни пъти, като не задържате в крайните точки.

шанка пракшалана

Трето упражнение: легнете по корем, издигнете тялото като опирате на пода само дланите и палците на краката със стъпала на 30 см раздалечени. Извийте торса и главата надясно и назад, докато видите лявата пета. Без да задържате усучете в другата посока. Повторете 4 двойни пъти.

Четвърто упражнение: водата вече стига края на тънкото черво и трябва да мине през дебелото, за това клекнете с раздалечени на 30 см стъпала. Опрете длани на колене. Извийте торса и положете лявото коляно на пода пред дясното стъпало, дланите тласкат дясното бедро към левия хълбок и лявото бедро към десният хълбок. Гледайте назад, за да подсилите извивката. Тук първо се притиска дясната половина на корема. Изпълнява се по 4 пъти на всяка страна. Това упражнение може да се замени с АРДХАМАТСИАНДРАСАНА, като първо свиваме десния крак, левия го прекрачва и с дясната длан, след като усучем наляво, захващаме дясното коляно, за да притиснем първо дясната част на корема.

ЗАХРАНВАНЕ

Абсолютно забранено е да оставите храносмилателната си система без храна повече от час-два след приключването на процедурата. Захранването трябва да направите не по-рано от половин час след края на процедурата и не по-късно от 1-2 часа.
Приготвя се следното ястие /Khicheri/ – преварява се добре равни части ориз и леща, до консистенцията на каша. Добавя се 1 лъжичка масло ГХИ (преварено, пречистено краве масло). Ако нямате добавете нормално масло. Не добавяйте сол или други подправки и съставки. Ако не желаете да консумирате бял ориз, може да сварите до степен на превареност жито или елда. Не съм сигурна дали е възможно маслото да се замени със зехтин например. Оригиналното захранване от тези 3 съставки (ориз, леща и ги) помага да се възстановят нормалните функции на храносмилателната система, възобновява мукуса в стомаха, образува слуз, която предпазва стените на тракта. Същото ястие се приготвя и за вечеря, като към него може да се добавя и сварен картоф и морков. През първия ден не яжте нищо друго освен горе споменатото. В следващите няколко дни не яжте животинска храна, приготвяйте си единствено растителна лесно смилаема храна. Избягвайте броколи, зеле и подобни. Предпочитайте консумацията на зеленчуци на пара и зърнени каши, овкусени със студено пресовани масла.

Как се прави масло Гхи – разтопява се на водна баня качествено краве масло и пяната, която образува на повърхността, се отстранява с лъжица. Така пречистеното масло сипвате в бурканче и оставяте да изстине, след което може да съхранявате в хладилник и да ползвате при нужда. Маслото Ги се ползва в храненето по принципите на аюрведа.

Как ще ви повлияе тази процедура:

* ще повиши настроението ни
* ще ни помогне да се отървем от доста токсини и вредни микроорганизми
* ще почувстваме лекота
* имунната система ще се повиши
* функциите на всички храносмилателни органи ще се подобрят
* ще повлияе положително не само на тялото, но и на ума и духа
* ще раздвижи и огъвкави тялото ви

Противопоказания:

* да не се прилага от хора болни от дизентерия, остър колит, остър апандисит, туберкулоза, диария, рак на червата, язва на стомаха
* да не се прилага от тежко болни хора и по време на бременност

Статията основно е взаимствана от сайта ЗемяНаЗаем, където е писана от Мер. Но тъй като процедурата е една и съща така или иначе, реших да не я пиша отначало. Но съм добавила някои мои размисли по темата. 

– Стефи –

posturas

13 thoughts on “Шанка-пракшалана / Санкха-праксалана – очистване на дебелото черво

 1. Pingback: Прочистване на черния дроб и жлъчката | Стефи Божилова

 2. А как става пречистването с английска сол? Има ли подготовка и определени показания?

  • Няма. Поне аз не знам за такива. Хубаво е да се остава един ден от седмицата на вода или пресни сокове или в краен случай на плодове и чай. Тогава предната вечер е добре да се изпие английска сол, за да е по-пълноценно изчистването.
   Едно пакетче се разтваря в хладка вода, аз разтварям в около половин чаша. Малко е, концентрирано е, но и повече да е водата, вкусът няма да е по-приятен 😀 Запушвам си носа и пия на екс. После веднага изпивам няколко глътки портокалов сок (фреш). Иначе получавам пориви за повръщане, просто толкова години съм я пила, че тялото ми само като я подуши и не я ще. 😀
   Лягам си и на другата сутрин изкарвам всичко. Ако вие спите леко, може би ще искате да я изпиете рано сутринта, за да не се будите през нощта от позиви.

 3. Pingback: Спортувай, храни се правилно, спи дълго, смей се по много и обичай! :-) | Стефи Божилова

 4. Pingback: Прoчистване на организма чрез жабурене с растително масло | Стефи Божилова

 5. Здравей, Стефи! Имам един въпрос свързан с прочистване на дебелото черво, само че по метода с клизми. Правихме опити за забременяване, но не знаех дали ще бъде успешно и почнах да правя клизми около седмица и нещо. В последствие се оказа, че опитът е бил успешен и съм бременна. Мислиш ли, че може да има някакъв проблем. Докато съм правила клизмите съм била в началото на бременността.. Благодаря ти предварително!

  • Здравей! Според мен наистина няма от какво да се притесняваш – дебелото черво няма общо с матката и плода. Много бременни жени си правят прочиствания с клизми и по време на бременността. Не мисли в тази посока – мисли, че си направила нещо прекрасно и за себе си, и за бебчо като си подготвила тялото си да бъде по-чисто. Прекрасна и лека бременност!

 6. Здравейте! Прочетох на опаковката на английската сол, че не се препоръчва при бъбречна недостатъчност. Знаете ли дали е наистина опасна, защото много ми се иска да си направя едно прочистване на дебелото черво, защото страдам от запек от дълги години, а имам гломерулонефрит, в стадий на ХБН втора степен?

 7. Искам само да отбележа, че препоръчаното пречистване с английска сол няма нищо общо с шанка пракшалана със солена вода. Нито на физиологично, нито на енергийно и фино ниво. Ефектът само привидно е същия. Горещо препоръчвам пречистването със солена вода, а не с английска сол.

 8. Привет! Страшно искам да пробвам техниката, но се притеснявам от това количество сол във водата. При вероятност чест от нея да се резорбира в тънките черва няма ли риск от криза високо кръвно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.