Да си поговорим за религиозната толерантност, уважението, налагането и споделянето!

Religious toleranceХайде да си поговорим за религиозната толерантност, за различните вярвания, за това, че сме различни хора и че ИМАМЕ ПРАВО да живеем и да мислим по различен начин. 🙂 Да, ако погледнем глобално темата е стара и дори изтъркана, но ако погледнем ситуацията в България ще видим, че имаме спешна нужда от дискусии що е то религиозна толерантност и курсове „Как да оставим хората да бъдат себе си без това да ни бърка в здравето“ … 😀

  • Знаете ли какво е определението (на английски, защото на български, естествено, не намерих такова) за термина „религиозна толерантност“?

Ето това:
„Религиозна толерантност е когато хората позволяват на другите да мислят и да възприемат бог или боговете по начин, който те самите не считат за правилен. Тоест да толерираш религиозни възгледи и практики, които са различни от твоите собствени, или да толерираш липсата на такива възгледи и практики у другите“

  • Знаете ли каква е разликата между споделянето на мнение и налагането на такова?

Споделяне е когато решиш и си в пълното си право да публикуваш на своя собствен профил (когато говорим за Facebook) своите виждания, вярвания, религиозни или философски текстове, които подкрепяш. Това е като да имаш пълното право да закачиш в своя собствен дом кръст/ икона/ знак Ом/ портрет на даден учител или друг израз на твоята вяра.
Налагане е когато ходиш по чуждите къщи и носиш твоите религиозни символи и караш хората да ги слагат в домовете си. Налагане е когато убиваш хора, защото не вярват в същото, което и ти. Налагане е също така когато ходиш по чужди профили и налагаш гледната си точка, размахваш осъдително пръст, подкрепяш казаното от теб с цитати и извадки от твоята вяра и смяташ, че това е достатъчно оправдателно и би трябвало да накара и другия човек да мисли/ да се държи по същия начин. И не виждаш нередното в цялата работа.

  • Знаете ли какво е толерантност?

Когато демонстрираш уважение към вярванията и към личното пространство на човека отсреща, когато не му се налагаш с твоите виждания, когато не му казваш каква е „мярата“ и кой я е определил, защото ако това е ОК за теб, то за него няма да е. Когато не го тормозиш на лични съобщение с извадки и цитати от някакви писания, които ти смяташ за свещени и праведни. Понеже (о, чудо!) всички сме различни, вярваме и имаме правото да вярваме в различни неща и да следваме или да не следваме различни учители.

  • Знаете ли какво е уважение?

Уважение е да си достатъчно умен и съобразителен, че да не смущаваш околните със своите религиозни изблици, да не ги унижаваш или обиждаш за това, че са различни от теб и да не гледаш на тях презрително отгоре, защото те, милите, още не са достигнали твоето ниво, където ще разберат, че твоята истина е най-правилната и дори единствената истина на света.

In-Choosing-Your-Religion-Respect-to-be-Respected

  • Знаете ли какво е свобода?

Свобода е да бъдеш себе си, което значи: да живееш спрямо собствените си вярвания, критерии, стандарти, морален кодекс и в хармония с вътрешното си усещане за „правилно“ и „грешно“.
Но свободата свършва дотам докъдето даваме свобода на другите. Да бъдат и да изразяват себе си. В момента, в който посочиш някой с пръст и се опиташ да го пъхнеш в кутийка с надпис и ти да му обясниш от твоята призма какъв е и какъв не е, в какво трябва да вярва и какво да следва, тогава вече това НЕ е свобода.
Тогава човек просто се опитва да направи някой друг като него, за да се почувства по-уверен в изборите, които прави самият той. Защото неуверените хора имат нужда да се чувстват част от мнозинство, да бъдат повече, за да не се съмняват в себе си. Да се оглеждат наоколо и да виждат, че всички са еднакви, всички са като тях. Уверените хора могат да бъдат и сами, но те вътрешно знаят коя е тяхната истина и я следват.
Светът има нужда от повече индивидуалисти и свободолюбиви души и от по-малко подражатели, обвинители и съдници.

Идва някакъв момент в живота когато, след безброй практики, учения, задълбавания и фанатизирания, се достига до осъзнаването, че всички духовни учения, религии и ритуали водят до едно и също. Те всички са еднакви в своята различност, защото всички те водят до една врата. Това е вратата пред душата ти. След като си изчистил и си се справил с безброй предизвикателства и изпитания, остава най-голямата, най-важната работа – тази със себе си – на личностно, дълбинно, духовно, психическо, дори пренатално ниво.
Остава само да се отфиксираме от всички предишни учения и философии, след като те са свършили работата си и ние сме интегрирали уроците в себе си, и да се заемем с душата си. Да й отделим нужното внимание, грижа, Любов и отдаденост. След толкова десетки животи, в които изобщо дори не сме признавали, че съществува, сега е време да се върнем към нея.
Цялото това разделение и борба между различните течения  и религии е толкова толкова глупаво и безсмислено, защото всичко е Едно, всичко е ДУША!
Тя винаги е била преди и ще Остане след всичко!

Gods DJs - we are all ONE

Това е моето виждане и моето разбиране. Инакомислието е добре дошло – винаги е било и винаги ще си остане добре дошло на стената ми във Фейсбук или в коментари в сайта. То става чрез изразяване на различна гледна точка с уважение, спокоен тон и без категоризации. Обаче проповядването на религии и доктрини, вменяването на вини, размахването на пръст и директните обиди – това вече не е добре дошло. И ако някога преди съм имала търпение за такива неща, вече хич нямам. Защо? Защото се научих да обичам и уважавам себе си, а оттам се научих да уважавам останалите и съответно държа на уважение към мен. Толкова е просто.
Така че ако смятате да ме вкарвате в „праведния“ и единствен път, да ми изпращате беседи, цитати от Библията и други такива – по-добре не хабете енергията си с мен. 🙂

Завършвам с любим цитат на любима писателка:

„Никога не позволявай да изливат върху теб купчина токсична язвителност, само за да се нарекат след това „говорещи истината“. Никога не прави това и ти с другите!
Искреност, която не е моделирана от състрадание, е просто една фалшива добродетел и обикновено е оправдание за проявяване на жестокост. Така че, не го прави. И не позволявай да се прави с теб.“
~ Елизабет Гилбърт ~

Ако статията ви е харесала и я смятате за полезна, моля споделете я, за да достигне информацията до повече хора! Благодаря!

Автентичността е освобожение от илюзията на страха и присъединяване към реалността от Любов!

Автентичността е освобожение от илюзията на страха и присъединяване към реалността от Любов!

 

2 thoughts on “Да си поговорим за религиозната толерантност, уважението, налагането и споделянето!

  1. Наистина е глупаво хората да спорят за подобни неща като всеки си има свой собствен свят и вярвания.Не отричам,че има някаква сила и вярвам в природата,доброто у хората и така. 🙂 Статията е изчерпателна и много хубаво написана – кратка и разбираема.Хубав ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.