11 урока за постигане на успех от Антъни Робинс

Anthony RobbinsКой е Антъни Робинс? Тони Робинс е безспорният номер 1 в света на личностното развитие и обученията по финансова грамотност. Той консултира президенти, известни личности, бизнесмени и други известни личности. Книгите му се продават на 14 езика, а аудио програмата му „Лична сила” е продала над 50 милиона екземпляра по целия свят.
Той е и първият „коуч” (личен консултант в сферата на живота и бизнеса) – термин така популярен днес по света, както и все повече в България.

Урок 1: Чувствате се депресирани? Как да промените това?

Ако сте били в състояние, в което дори нямате желание да направите опит да промените нещо, това означава че сте в положение на т.нар. „заучена безпомощност“. Постоянно имате това чувство, свикнали сте единствено да се мислите за безпомощни и неспособни да се справите. Често причината много хора да се чувстват по този начин е неуспехът от предишният им опит.
Запомнете: Между миналото и бъдещето няма знак за равенство! Важно е НЕ това, което беше вчера, а това което правите в момента.
Доста хора погрешно се опитват да влязат в бъдещето като използват за ориентир огледалото за обратно виждане. Понякога това е добра идея от гледна точка на рутинни задачи, но в повечето случаи и особено в състоянието, за което споменахме, това никак не е добра опция за вас!

Миналото няма как да бъде променено, забравено, редактирано или напълно изтрито. То може само и единствено да бъде ПРИЕТО!

Миналото няма как да бъде променено, забравено, редактирано или напълно изтрито. То може само и единствено да бъде ПРИЕТО!

Урок 2: Неуспехът не съществува
Начинът, по който се справяме с нашите провали ще промени в много по-голяма степен живота ни, отколкото всички други наши действия.

Урок 3: Вземането на Решения
Нашата съдба се определя от решенията, а не от обстоятелствата. Когато използва думата „решение” Тони Робинс говори за реален и информиран избор. Повечето хора казват: „Реших да сваля няколко килограма“, но не осъзнават, че това е твърде общо намерение от тяхна страна, нямащо никаква специфика.
Това е като някакъв израз на предпочитание или с други думи е абсолютно същото като „Искам да отслабна“. Реалната задача може да се осъществи, когато решите какво наистина искате да промените или да постигнете, като го измерите и заявите върху кое точно искате да работите.
„Искам да отсбана с 5 кг като бягам всеки ден по 3 км” е доста по добър вариант, нали? Хората, които искат да преодолеят несгодите и да променят живота си трябва ежедневно да вземат 3 важни решения за нещата, които правят и да се питат 3 въпроса:
–> Върху какво да се съсредоточа?
–> Колко важно е това или онова?
–> Какво трябва да се направи сега?

Урок 4: Изградете си твърди убеждения и ги следвайте
Вие сте свободни да решите, да посочите към кои убеждения да се придържате и следвате, а те от своя страна ще определят действията, които предприемате. Важно е да се изберат вярвания, които ви подкрепят, които ви зареждат с надежда и енергия. Както ви казах: Вие избирате! Подберете най-добрите си вярвания!

Ти решаваш във всеки един момент от всеки един ден кой си и в какво вярваш! И получваш втори шанс във всяка една секунда.

Ти решаваш във всеки един момент от всеки един ден кой си и в какво вярваш! И получваш втори шанс във всяка една секунда.

Урок 5: Това, което виждате, това и получавате
Ключът е да се промени емоционалното състояние, което от своя страна да промени посоката на нещата върху, които се концентрираме.
Трябва да се уверим, че при възникване на проблеми ще се фокусираме върху решенията за това къде искаме да отидем, а не върху това, което ни плаши.
Това, за което най-много говорите, това и изпитвате! Прехвърляне на вниманието, вземане на решения, промяна на убежденията – дали всичко това става незабавно? Не, разбира се!
Този процес може да се сравнява с разтежа на мускулите в нашето тяло.
Когато тренирате вашите мускули те не се взривяват като балон, нали? Това се случва постепенно. Но аз ще ви гарантирам, че ако вие поне частично се опитате да измените фокуса си и бъдете постоянни в това, вашите реални обстоятелства ще се променят значително.

Урок 6: Въпросите – това е отговора!
На сутринта се питам едни и същи въпроси, а вечер други. Тези въпроси ме държат удивително бодър и мотивиран през целия ден и доволно всяка вечер отивам да си легна. Ето и моите сутрешни „въпроси-стимуланти“:
– Кое в живота ми ме прави най-щастлив в момента?
– Кое е това нещо, което ме кара да се чувствам добре?
– Кое е това, което ме притеснява?
– С кое в моя живот съм горд в момента?
– За какво се чувствам благодарен в момента?
– Кого обичам? Кой ме обича?

Вечерни въпроси-стимуланти:
– Какво свърших добре днес?
– Какво научих днес?
– Как днешния ден направи живота ми по-добър?
– Как днешния ден може да послужи за инвестиция в бъдещето ми?

Урок 7: Физическото и емоционално състояние са взаимно свързани
Движението на тялото ни променя начина ни на мислене, чувствата и поведението ни. Разгледайте поведението на успешните хора около вас и копирайте техните движения, техния начин на мислене и тяхната нагласа към живота!

Урок 8: Речник на успеха
Можете да ускорите силата на насладата и вълнението в значителна степен с малка промяна на обичайния начин, по който ги описвате. Заменете в речта си например думата „бързо” със „взривно”, думата „приятно” с „луксозно”, „интересно” със „скандално”, „добре” с „не може да бъде” и т.н. Това със сигурност ще окаже ефект върху възприятията и ще засили положителните такива още повече.

Урок 9: Използвайте мощни метафори
Зад всяка метафора стои система от вярвания. Когато изберете някоя метафора, за да опишете живота си или ситуация, вие също избирате и подкрепяте свои различни убеждения. Ето защо трябва да се замисляте сериозно за избора на думи, когато описвате живота си!

Урок 10: Поставете си цел
Стъпката без която нито един гуру на личностното развитие не минава! За Тони Робинс поставянето на цели е обосновано с едничката цел да придадем направление на някои основни области от нашия живот и да насърчим движението в желаната посока.

GoalPic

Урок 11: 10 дневна психологическа подготовка
Това ще ви даде възможност да поемете контрол над ума си и няма да позволите на мозъка си постоянно да превърта в главата ви негативни мисли. Ето и правилата:
През следващите 10 дни изхвърлете вредните мисли, чувства, въпроси или метафори. Естествено те няма да изчезнат с магическа пръчка, но когато се появят отново, въпреки вашето усилие да ги изгоните надалеч, а това ще се случи със сигурност, веднага си задайте въпроси, които ще ви изведат от този омагьосан кръг на негативнити мисли.
Ето ви и няколко примера: Със сигурност има нещо страхотно в този проблем, кое ли е то? Как мога да получа удоволствие от процеса, който върша? Какви са недостатъците? Когато се събудите сутринта задайте си „въпросите стимуланти” от урок 6, вечерта повторете упражнението с вечерните такива.

През следващите 10 дни напълно се фокусирайте върху решения, а не върху проблеми. Ако по време или след тази психологическа подготовка имате отново отрицателни мисли не се самобичувайте. Просто ги заменете с нещо положително. Ако изпълните тази програма ще си помогнете в изграждането на нови навици, които ще допринесат за разтежа ви и ще ви дадат възможност да се радвате на живота всеки един ден все повече и повече.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Това беше само един малък обзор на основните теми, залегнали в книгата на Антъни Робинс „11 урока за постигане на успех”.
Надявам се да ви помогнат, но не очаквайте това да стане ако просто ги прочетете и се надявате на чудо! Изискват се действия, няма как!

За Антъни Робинс: Той е човек, който има пряко отражение върху живота на близо 50 милиона души от 80 страни по цял свят благодарение на книгите си, аудиозаписите и страхотните си публични изказвания. Започвайки с изследването на Невро-лингвистичното програмиране-НЛП, Тони Робинс продължава да се развива изработвайки свои, собствени методи за самоусъвършенстване.

Източник: http://dohodite.ovo.bg/

Ако статията ви е харесала и я смятате за полезна, моля споделете я, за да достигне информацията до повече хора! Благодаря! 🙂

Има само 2 правила за успех: 1 - Разбери точно кое е това, което искаш да направиш и 2 - НАПРАВИ ГО!!!

Има само 2 правила за успех: 1 – Разбери точно кое е това, което искаш да направиш и 2 – НАПРАВИ ГО!!!

6 thoughts on “11 урока за постигане на успех от Антъни Робинс

  1. Прочетох статията и ми дойде като мехлем на рана,това наистина е спасителният път,когато човек е изпаднал в състоянието на заучена безпомощност.Добре,че имаме достъп до тези инструкции,за да се
    усетим,че се носим по бурните вълни към скалите ,където само можем да се разбием.Дай ни,Боже,воля и разум да сменим веднага курса!

  2. Когато гледам Антъни Робинс в You Tube до такава степен ме завладява неговата енергия,че не успявам да се съсредоточа върху това което говори и чак след повторен преглед, ако успея да се откъсна от неговия магнетизъм,започвам да слушам.Страхотен човек със страхотна мисия.Препоръчвам на всеки. 🙂

  3. Има само 2 правила за успех:
    1 – Разбери точно кое е това, което искаш да направиш .
    2 – НАПРАВИ ГО!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.