Където и да се намирате, в каквито и удобства да живеете, това място е затвор за вас, ако не искате да сте там!

Meditation monk

„В продължение на няколко седмици мой събрат монах преподаваше медитация в нов строго охраняван затвор близо до Пърт. Малцината затворници се отнасяли се отнасяли с уважение към монаха. В края на една от срещите те започнали да го разпитват за начина на живот в будиския манастир.

– Всяка сутрин ставаме в 4.00ч. – разказал той.
– Понякога е много студено, защото в стаите няма отопление. Храним се само веднъж на ден, като всичко е смесено в една купа. Следобед и вечер не ядем нищо. Никакъв секс и алкохол, разбира се. Нито телевизия, радио и музика. Никога не гледаме филми, нито спортуваме. Говорим малко, работим здраво и през свободното си време седим с кръстосани крака и наблюдаваме дишането си. Спим на пода.

Затворниците били същисани от спартанската суровост на монашеския живот. В сравнение с него техният затвор бил като петзвезден хотел.

Всъщност един от затворниците толкова се притеснил за техния приятел монах, че забравил къде се намира и рекъл:
– Животът във вашият манастир е ужасен. Защо не дойдеш при нас?

Монахът ми каза, че всички в стаята щели да се пръснат от смях.
Както и аз като ми разказа случката.
После дълбоко се замислих…

Вярно е, че в манастира животът е много суров и от най-строгият затвор за престъпници; и все пак мнозина идват по собствена воля и се чувстват щастливи тук. Докато много други искат да избягат от добре обзаведеният затвор и се чувстват нещастни там.
Защо?
Защото нашите монаси искат да бъдат в манастира, а затворниците не искат да бъдат в затвора.
Ето къде е разликата.

Където и да се намирате, в каквито и удобства да живеете, това място е затвор за вас, ако не искате да сте там. Това е истинският смисъл на думата „затвор“- всяка ситуация в която не желаете да се намирате. Ако работите нещо, което не желаете да работите, значи сте в затвор. Ако сте се обвързали с нежелана връзка, също сте в затвор. Ако сте болни и вашето тяло ви причинява болка и страдание,то също е затвор за вас.

Как тогава да избягате от многобройните затвори на живота?
Лесно е!

Просто променете възприятието си за ситуацията, в която се намирате, и пожелайте да бъдете в нея. Като промените възприятието си за работата, връзката или болното си тяло и приемете ситуацията, вместо да я отхвърляте, вече няма да се чувствате като в затвор. Ако сте удовлетворени, че се намирате там където сте, вие сте свободни.       

Свободата означава да чувстваш удовлетворение, че си там където си. Затворът означава да искаш да бъдеш някъде другаде. Свободният свят е светът какъвто го възприема вътрешно удовлетвореният човек. Истинската свобода е свобода от желанията, а не свобода на желанията. „

 

От: „Отвори сърцето си“ – Аджан Брам

Източник: http://www.clinic.alle.bg

Ако ви е харесал този разказ и смятате, че ще е полезен и на други, моля споделете го, за да достигне до повече хора. Благодаря! 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.