Честита 1 годинка на сайта!

Copy-of-lotusangled16x10.jpg

Привет, приятели! 🙂 Днес се усетих, че сайтът ми стана на една годинка 🙂 

Стана ми едно такова радостно и развълнувано – кога мина една година?! Толкова бързо се изтърколи, толкова много неща се случиха – и хубави и не чак толкова хубави (но вярвам всички са за добро!), толкова много пътувания, фестивали, събирания, приятели, толкова много нови хора в живота ми, толкова много писма и отзиви…

За 1 година в сайта има близо 300 публикации, 1,500 коментара, а пощата ми на служебния мейл и във Фейсбук е препълнена със стотици писма. За които тук искам да благодаря от сърце!!! За обратната връзка, за всички мили думи, за всички съвети и напътствия, за всички въпроси и идеи. За всичко!

Този сайт беше една отдавна сбъдната мечта!
Откакто се помня – от съвсем малка – аз съм много емоционална, чувствителна, преживявам всичко лично и навътре и пиша. Винаги съм писала. Това е моят начин да изразявам всичко, което ме вълнува, докосва, вдъхновява, всичко, което съм научила и всичко, което все още уча и изпробвам.
И не знам дали ще ми повярвате – костваше ми супер много събиране на вътрешни сили и вяра в себе си, за да го създам. От няколко години всички около мен ми казваха, че е време да си направя сайт – да събера всичко, което съм публикувала и да пиша всичко за в бъдеще в него, защото във Фейсбук информацията се губи, остава назад и няма начин да се намери след това. Постоянно отговарях на писма като: „Може ли да ми пратиш еди-кое-си нещо, което писа наскоро, защото не мога да го намеря?“ или „Моля те прати ми рецептата на онзи сладкиш, защото не знам къде е“.
Мечтаех го, мислех го, всички ми казваха „Време ти е за сайт!“, а аз не вярвах в себе си и си казвах „Коя съм аз, че да си правя сайт?“, „Какво ще си помислят хората?“, „Как ли ще изглежда отстрани?“…

Благодарна съм на човека, който беше до мен тогава – за това, че постоянно ми помагаше да повярвам в себе си; да призная, че това, което пиша е полезно и помага на много хора; за това, че той ме оценяваше високо и така ми помогна и аз да ценя себе си повече; за това, че ми вдъхваше доза непукизъм към всички онези, които винаги ще намерят за нещо да се хванат и да изкритикуват.

Благодарна съм безкрайно и на Калоян Гичев от сайта Здрав Живот, който също от години ме подтикваше към това да създам сайт и той беше човека, който ми помогна на практика това да се случи. Купи ми домейн, предостави ми сървър, хостинг и дизайн, и с голямо търпение беше на разположение за денонощните ми въпроси и чудения кое как се прави. 🙂

Е, престраших се, но остана един голям въпрос – КАК ДА СЕ КАЗВА?
Повярвайте ми, това беше най-трудната част!!! 
Не знам как изглежда отстрани, но аз съм един много неуверен човек – и не съм си и представяла, че сайтът ще носи моето име. Струваше ми се прекалено егоцентрично и показно и не знам си още какво… Имах голямо вътрешно съпротивление срещу това.
Няколко месеца преди това лягах и ставах с мисълта как да го кръстя. Правех си списък и той беше от дълъг по-дълъг. Всякакви имена – и на английски и на български. Повечето от тях звучаха като марки на козметика или като имена на фирми. Някак далечни и безлични, твърде общи, не показващи какво ще има в този сайт.

Искам да ви кажа, че е много по-лесно да сложиш едно такова име на сайта си и по този начин да се „скриеш“ зад него. Да не излезеш пред света със своето собствено име и лице, което ще виждат всички и ще запомнят всички.
Да пишеш по-информативно и общо, да излагаш информацията, но без да вкарваш личния елемент, както се стремя да правя аз във всеки един материал от този сайт. Да ви разказвам защо пиша това, защо ме вълнува, какъв е моят опит с него, да пречупвам информацията през собствената си призма.

В крайна сметка се видях с един приятел и му се оплаках, че не мога да избера име за сайта си. Разговорът протече горе долу по следния начин:

– Разбирам, че ти е трудно… Може би първо трябва да си наясно какво ще има в този сайт. Това сайт за Йога ли ще е?
– Не, изобщо няма да е само за Йога.
– Йога и психология тогава?
– Да, и за психология ще има, но няма да е само това.
– Какво друго?
– За хранене и рецепти…
– Добре, значи ще е предимно със здравословна насоченост?
– Ами не… ще има и много лични истории и мои размисли на всякакви теми…
– Какво друго?
– Ами един ден ще пиша в него и за астрология, като надобрея, също така ще има и раздел с Притчи. Аааа да! Искам да има и галерия със снимки от пътувания!
– О боже… искаш всичко това в един сайт? Какво е онова, което свързва всички тези неща?
– Ами… не знам… може би … аз… Май съм аз.
– Добре, значи просто трябва да сложиш твоето име като име на сайта!

И така. 🙂 След като прегледах още петдесетина подобни сайта – с личното име на автора – се пречупих и реших, че ще сложа моето име. Беше най-логичното, но трудно решение. Беше една смела стъпка, много много смела за мен и учуди доста от моите приятели. Беше едно предизвикателство, което отправих към себе си и което поех!
Дали бях готова за него или не… все още не знам. Но знам, че животът ми се промени много само за една година и главно заради този сайт!

Мои статии бяха публикувани в различни списания, бяха взети (къде с одобрението ми, къде без) от много онлайн медии, много мои приятели и познати със свои сайтове ме подкрепиха в начинанието… и колелото се завъртя 🙂 Едно вълнуващо приключение, което продължава!

Много са четените статии, но някои от най-най-четените са :

„Прочистване на черния дроб и жлъчката“
„Цвета и формата на плодовете и зеленчуците – какво лекуват и за какво са полезни“
„Безценни филми за съзнателно хранене!“
„Идеи и насоки за цялостен здравословен начин на живот“
„Спортувай, храни се правилно, спи дълго, смей се дълго и обичай!“
„Защо споделям със света“

Ох и много много други… все пак са почти 300 😀

И накрая ще ви споделя нещо интересно и доста лично…
Какво отчитам като грешка за себе си?
Отчитам като голяма моя грешка, че не копирах всяко едно писмо в един Word файл, за да мога да се връщам към тях и да ги чета в моменти на разколебаване или тъга или разочарование. Е, вече го правя – от началото на тази година – и имам към 40 събрани писма, но би ми коствало невероятно много време да се върна назад до началото и да извадя и отделя всички писма. Особено във Фейсбук, където не мога да смогна да отговарям на време и където много писма са останали неотговорени. За което се извинявам!

Както си говорихме с мой близък човек наскоро – този сайт беше създаден, за да събира информация за здравословния начин на живот (във всичките му аспекти!), за да помага, за да насочва, за да споделя опит. И това е предназначението му. Както когато една печка работи добре всеки ден и ни топли – ние не обръщаме внимание. Ние свикваме с топлината ѝ и това не ни прави впечатление. Както мен ме радват всички писма, които получавам, после отговарям, благодаря и дотам. Забравям ги. Защото сайтът ми си е свършил работата. Но когато печката се счупи – и останем на студено – това се превръща в голяма драма и го помним дълго. Така и аз – когато получа негативни коментари, когато хората злобеят, завиждат, пишат лоши неща без да ме познават – аз го изстрадвам дълго и дълбоко, защото всичко, което пиша и правя е с цел да помагам и никога не съм казала една лоша дума срещу някой. Но това са единични случаи, които се броят на пръстите на едната ми ръка и аз тях ги помня месеци наред, а всички ежедневни позитивни писма и отзиви – забравям. Имаме тази склонност ние хората – да се фокусираме върху лошото, а не върху хубавото. Това е едно от нещата, които искам да променя през 2014 – да спра да обръщам внимание на онези хора, и да се фокусирам върху всички прекрасни и позитивни приятели, писма, отзиви и срещи в ежедневието ми. 🙂

И отново – БЛАГОДАРЯ, че намирате този сайт за полезен и интересен! Благодаря, че пишете и споделяте и по този начин се свързваме и откриваме!
Бъдете здрави, грижете се за себе си, обичайте се, давайте си най-доброто и превърнете живота си в сбъдната мечта! 🙂

– Стефи –

cropped-lotuswallpaper16X10.jpg cropped-Stefi-01.jpg

5 thoughts on “Честита 1 годинка на сайта!

 1. ЧРД! Не само полезен и интересен сайт – най-важното вдъхновяващ! Благодаря ти, благодаря! Жива и здрава да си, и чакаме още!

 2. Избрах да те поздравя с няколко стиха от петокнижието на Панчатантра.Честита годинка и много Любов ти пожелавам.

  Доброто, припечелено с усилие голямо,
  раздай, че инак носи мъка само

  За умния какво е трудно?
  И кой ще спре решимостта?
  Какво не прави сладка дума?
  Що не постига ревността?

  Услуга хората сближава
  и важен повод-звяр със птица.
  Стръвта за простия остава,
  за умния-добра десница.

  Човек достоен само на достоен
  помага във внезапната беда.
  И само слона ще изтегли слона,
  затънал тежко във калта.

  Мъдреца, своята почивка
  превръща в стихове и ум,
  а глупавия се отдава на страст
  и сън, и празен шум.

  Героят, умният, жената,
  когато е красива тя,
  където и да се намират,
  не ще познаят нищета.

  Ни мъдростта е някаква защита,
  ни целия с блага изпълнен кър.
  Мъдрецът само този дар почита,
  за ближния му , който е добър.

 3. И слънчицето грее пак.
  Проби си пътя в моя мрак.
  И огрява всичко поотделно,
  Мечтаем безпределно.

  Претворяваме света.
  С наши правила.
  Любовта навсякъде да си покажем,
  творба красива да направим.

  Да се хванем за ръка.
  Да се радва пак света.
  И тъгата да оставим.
  Бъдеще красиво да добавим.

  Ти кат Слънцето ми грееш.
  Благодаря ти, че напомняш ми за мен.

  Стефи, искам да те поздравя със стихотворение и повечето, които препрочетох бих могъл да го отнеса към теб. Колко съпреживяваме живота можем да усетим и на подсъзнателно ниво, на ниво чувства и т.н. Чрез поста си искам да ти привлека вниманието към прекрасното в света ни, което винаги е Било, Е и Ще бъде. Това, за което ти пишеш, копнееш и изживяваш заедно с много хора (включително и мен). Имам (макар и да не те познавам лично – очи в очи) представа пред какви трудности се изправяш и искам да си сигурна, че със своето голямо сърце, каквото и да избереш – все ще бъдеш разбрана :). Успех във всичко!

  • Уааау! Благодаря ти от сърце за това прекрасно послание!! Благодаря, благодаря! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.