Екадаши – най-добрите дни в месеца за лечебен глад

HAPPY EKADASHI

Дните Екадаши са специални периоди в Лунния календар с изключително пречистващо въздействие – сега ще се опитаме да разгледаме накратко значението им и откъде идва историята им.
И държа още в самото начало да отбележа, че НЕ става въпрос за гладуване с цел отслабване, разхубавяване, влизане във форма за кратко време и прочие. Не, не и не!
Става дума за пост с дълбока духовна насоченост, за влияние върху характера, психиката и дисциплината на човека.
Но ако някой просто се чуди кой ден от месеца да остане на глад – Екадаши дните са идеалния избор и без да навлиза във философията им 🙂

Екадаши е санскритската дума за „единадесет“ и всъщност е 11-ят ден от лунните фази по индийската система за изчисляване на лунните дни (титхи).
Той се случва 24 пъти в годината, два пъти в месеца – преди новолуние и пълнолуние. Всяко Екадаши си има отделно, уникално име, като това са дни и за “врат” – обетите, които даваме на себе си, като се въздържаме от храна, например.

Древните мъдреци са открили, че в определени фази на Луната умът се намира в състояние, в което се чувства добре и умее лесно да изпълнява най-важната си функция – да се концентрира в определена посока.
И в двете половини на Лунния месец умът постига това състояние в единадесетия ден след новолуние и пълнолуние. Така в тези дни вътрешната концентрация и медитация се осъществяват най-лесно и са най-полезни за постигането на вътрешен баланс и хармония на личността.

moon meditation

В индийската традиция дните се броят от изгрев до изгрев, затова ако 11-тия лунен ден започва след изгрева на Слънцето в даден ден, то Екадаши пост се прави през следващия ден. Има и изключения, при които денят Екадаши не е подходящ за пост, затова се пости на следващия ден – Двадаши (дванадесет). Всички тези особености са отразени в календара.

За да се изпълни този пост, в деня преди Екадаши e най-добре да се храните само на обяд. В деня отбелязан в календара като Eкадаши не приемате храна (в по-строг вариант, не приемате и вода). На следващия ден, за да завърши правилно поста, се захранвате в посочения интервал. 

Сутринта в деня Екадаши вземете душ и през целия ден се старайте да запазите покой в тялото, ума, чувствата и емоциите. Много е важно да помните, че постът не е просто гладуване и спазване на определени правила в храненето. Ако през този ден допуснете отклонение от нравствено-етичните си принципи или допуснете прояви на гняв и раздразнение, вие всъщност не постите, а гладувате!

Смята се, че спазването дори на един ден Екадаши – особено в епохата на Кали юга, в която живеем – с упование, безпристрастност и преданост – ни дарява с благословията на Вишну и освобождаване от цикъла на раждане и смърт. Вярва се също, че чрез спазването на Екадаши постите изчистваме старите си грехове и лошата карма. 

* Дните Екадаши за 2014 година са посочени в тук. Може да си принтирате снимката и да си я лепнете на хладилника, както аз ще направя 😉

Ekadashi 2015 days

Защо да се пости три дни преди пълнолуние или новолуние, а не на самите лунни дни?
Защото учените са открили, че безпокойството и разстройството на мозъка ни започва три дни преди самите пълнолуния и новолуния, затова трябва да му противодействаме още от самото начало, преди лунните дни да са имали шанс да ни повлияят още по-сериозно.
Това се потвърждава и от съвсем скорошни научни изследвания, при които бе установено, че има два дни в месеца, в които електро-магнитната вибрация на телата ни се променя радикално – и това са именно Екадаши дните. В тези два дни в месеца се наблюдава огромна разлика в електро-магнитните вибрации на тялото в областта на пъпа и мозъка.
Учените недоумяват защо точно в тези дни се случва това, но йогите са разбрали значението на тези дни много по-отдавна. Ето защо, дори по принцип да се чувствате изнервени, подути или неспокойни покрай фазите на луната, строгото гладуване (дори и без вода) в Екадаши два пъти в месеца ще ви балансира и ще ви помогне да бъдете спокойни.

Аюрведа също счита, че храната е подвластна на луната. Тъй като луната не е съвсем ясна през тези дни, то и храната, консумирана на тези дни се смята за нечиста, вредна, токсична. Вярва се, че храна, консумирана на Екадаши остава несмляна и се превръща в отрова, което дава началото на много болести.

ЗАХРАНВАНЕ

Захранването след един – два дни гладуване не е никак сложна работа.
Ако сте изкарали Екадаши само и изцяло на вода и течности е най-добре да се захраните на следващия ден с плодове и прясно изцеден сок.
Ако сте изкарали Екадаши на плодове, зеленчуци, сокове – добре е да захраните със салата или според Аюрведа – с мляко с ориз (басмати).
Разбира се, аз не бих препоръчала захранване с мляко с ориз поради възгледите ми за храненето и личния ми хранителен режим, затова аз бих захранила с хубава салата и по-късно вечерта – задушени зеленчуци с малко сварен ориз Басмати. Не бих включила млечни 🙂

По време на дните Екадаши може в началото да срещате трудности да сте изцяло на вода, камо ли без, затова е добре да не насилвате организма си и може да карате на сокове, плодове, леки салати. Това, което не бива да се яде са зърнени, бобови, ядки и семена. Също люти подправени храни. 

Ekadashi Fruit Basket

ГЛАДУВАНЕТО КАТО ТАПАС 

Тапас е една от ниямите в Йога – правилата, регулиращи отношенията на човека със самия себе си. Тапас означава самоналожена дисциплина с цел постигането на някаква цел.
“Tapo dvandva sahanam” – тапас означава да сме готови да посрещнем с еднакво спокойствие и невъзмутимост и радостта и нещастието. Гладуването е вид тапас.

Дисциплина, която сами сме си наложили, за да постигнем нещо се нарича „врат“. Самият факт, че си налагаме някаква дисциплина е врат.
Една река тече в необходимата посока, защото е ограничена от бреговете си, дървото не пада, защото земята го държи здраво към себе си и струните на китарата са вързани здраво, за да произвеждат звук.
Врат е обещание, което даваме на себе си, то е начин на себе-контрол. В духовен смисъл, врат е контролирането на сетивните ни желания, обет да спазваме някаква дисциплина, за да постигнем някаква цел. Счита се, че човек, който няма цел, врат или някаква благородна идея, която да го дисциплинира не може да постигне нищо, което да има значение в живота си.

Врат – твърдото ни решение да спазваме дисциплина – е начин да събудим дремещата си сила. Точно както слънчевите лъчи не могат да изгорят лист хартия, когато са разпилени, но ще предизвикат огън, ако са концентрирани, по същия начин ако концентрираме силите си върху една цел, ние можем да постигнем всичко. С две думи – да вземем твърдо решение означава да концентрираме силите си.

Yoga - discipline of freedom

И да не забравяме – през целия период (а и по принцип) е много хубаво да спазваме и петте основни дисциплини: 
Ахимса (ненавреждане, ненасилие) – статия за Ахимса ТУК
– Сатя (чистота и истинност във всичко),
– Брахмачаря (въздържание, включително сексуално),
– Дая (състрадание),
– Кшама (прошка) и
– Анашуята (липса на завист и ревност).

ПОЖЕЛАВАМ ВИ УСПЕХ ПО ВАШИЯ ЛИЧЕН ПЪТ НА ИЗРАСТВАНЕ! 🙂

– Стефи –

Повече за митологията зад всеки отделен Екадаши:

Парама Екадаши
Падмини Екадаши
Харибодхини Екадаши
Индира Екадаши
Папанкуша Екадаши
Рама Екадаши
Аджа Екадаши
– Павитраропани (Путрада) екадаши
Паривартини Екадаши

С голяма благодарност към използваните източници:
– http://www.yogashala-bg.com
– http://www.vaisnava.org
– http://www.astrohoroscope.info
– http://www.shivaparivar.com
– http://www.ayurvedaplace.com/2012/01/14/ekadashi-ekadasi-mind/

Lord-Vishnu-Ananta moon night landscape

 

35 thoughts on “Екадаши – най-добрите дни в месеца за лечебен глад

 1. Здравейте,
  Защо видовете екадаши, които са в табличката не отговарят на тези, които са споменати за повече информация.
  Тъй като за първи път чета нещо повече за това може и въпроса ми да е глупав, за което се извинявам!

  • Мери, не е глупав въпроса, съвсем на място си е ! 🙂 На български видовете Екадаши, които намерих са само тези посочени в линковете. И затова тях сложих. За другите посочени в табличката не намерих информация на български.

 2. Стефи, би ли обяснила защо в таблицата са дадени по два последователни Екадаши (26 и 27.01, 24 и 25.04). 26 и 27.01 ми излизат 10 и 11 лунни дни, не броя както трябва или не съм разбрала правилно статията? Благодаря ти за текста и отговора 🙂

  • Надя, мисля, че това е заради следното: „Има и изключения, при които денят Екадаши не е подходящ за пост, затова се пости на следващия ден – Двадаши (дванадесет).“ Мисля, че вторият ден е въпросният двадаши, на който е по-добре да се пости.

  • Тъй като лунния ден – тити се брои от момента на изгрева на слънцето, понякога и на следващия ден е все още същата тити – това е заради различната скорост на движение на луната. И така дори 5 минутки след изгрева да се сменя тити – то остава да се брои за целия ден това тити, което е било в момента на игрева. И така се пропуска едно тити, т.е един лунен ден, а някое тити влияе 2 последователни дни.

 3. Здравей, Стефи. Съвсем случайно, доколкото случайността е възможна, попаднах тук, търсейки повече информация за твоя Учител. Прииска ми се да ти благодаря! За всичко! Пожелавам ти светла и радостна 2014!

 4. Благодаря ти Стефи,аз знам,че не случайно те открих и на тъмно даже пиша!С най-сърдечни пожелания!

 5. Както винаги си супер изчерпателна и полезна! Мир и Любов ти желая!

 6. Забелязах, че за май Екадаши е посочен за 24, а според лунния календар Екадаши е на 25 май

 7. Стефи, в твоята табличка йогини екадаши е на 22-ри, а в други сайтове /българска веда асоциация/ го намерих на 23-ти. Можеш ли да изясниш дилемата ми! Благодаря!

  • Ами не знам, наистина. Когато аз търсих информация, за да пиша тази статия бях проверила и сверила от няколко различни източника. Може да има разминавания, не съм я правила аз таблицата.

   • Разбирам. Ако не е тайна на кои източници се позоваваш, откъде е таблицата, за да сравня и направя за себе си избора. Благодаря!

    • Кери, източниците, които съм използвала за направата на тази статия са цитирани най-отдолу в статията, както си му е реда. 🙂

 8. Стефи извини ме за несъобразителността, но точно в единия от източниците /vaisnava.org/ актуална е датата 23-ти.
  Благодаря ти, ще се разровя още, за да съм сигурна.
  Намасте!!!

  • Намасте! 🙂
   Аз като се чудя между два дни (имаше и преди такова разминаване) просто гладувам и двата дни, за да съм по-сигурна 😀

   • Привет!

    Тъй като датите се смятат спрямо лунния календар, възможно е някъде да възникнат разминавания. Календара на vaisnava.org е изготвен съобразно централно-европейските времеви зони, така че може да се разчита на точност.

    Поздрави!

 9. И на мен това ми мина през ума първоначално, чудесно е за тялото. Но ще пътувам около тези дати и знаеш как е!
  Успешно и леко екадаши! Бъди здрава и чистата радост да е неотлъчно с теб!

 10. Макар и късно открих тази интересна статия,имам една молба, възможно ли е да се намерят датите за 2015? Колкото повече чета, толкова по-интересни неща за светът разбирам! Чудесно е ,че има хора като теб Стефи!

 11. Тук има информация за всички екадаши дни, събрани на едно място:

  http://vaisnava.org/category/за-четене/екадаши/

  Има някои разминавания в имената, тъй като различните традиции акцентират върху различни аспекти на екадаши. Всеки екадаши ден има по няколко наименования.

  Приложените описания са извлечени от Бхагавата Пурана, Падма Пурана, Гаруда Пурана и Ащангахридаям Самхита.

  Благодаря за линкването, Стефи!

 12. Стефи, благодаря за полезната и интересна информация! Много бих искала да правя пост без храна, но в момента приемам антидепресанти и не трябва да са на гладен стомах, дали бих могла да хапвам нещо по малко?

  • Опс, извинявай, сега прочетох, че може и на плодове и зеленчуци 🙂

  • Здравейте,
   Не разбирам какво имате предвид. В статията ясно е описано как се провежда Екадаши – въздържане от храна. Може да бъде изцяло, може да бъде частично. Човек, който избере да спазва Екадаши (без значение коя е датата, дали е 31ви или някоя друга) решава дали ще остане само на вода, на сокове и чайове или на плодове.

 13. Здравейте!
  Подходащо занимание ли е йога за балансиране начина на живот с големи натоварвания? Психическите натоварвания и стрес са професионални, докато физическите са следствие от занимания с тежести и всякакви други активности до ръба на възможностите.
  Ако ДА, моля да ми препоръчате от къде да започна.
  Благодаря предварително!
  С уважение: Красимир

  • Здравейте,
   Ако съм разбрала правилно въпроса ви, питате дали Йога е добре да се комбинира със силови спортове. Да, идеално е, дори много фитнес инструктори вече започнаха да препоръчват Йога преди и след фитнес тренировка. Спортуването с тежести „стресира“, така да се каже, и съкращава мускулите, стяга ги, а Йога ги отпуска, релаксира и разтяга. Идеално е за тялото.
   След като се начинаещ, намерете си група по Хатха Йога някъде до вас, започнете бавно и постепенно да се запознавате с асаните, с програмата, научете я и след това може да я прилагате и вкъщи. Препоръчвам да започнете в група или индивидуално с учител, защото не е добре да се учите сам по интернет. Има много тънкости при изпълнението на асаните, специфичен начин на дишане при всяка една от тях и е важно някой да ви покаже и да ви научи правилно. Успех!

 14. Здравей Стефи, моля за твоето мнение относно лунните дни и хатха йога.
  Цитирам пасажа, който породи моят въпрос:
  „В традицията на Ащанга йога, лунните дни (новолуние и пълнолуние) се почитат като почивни, защото в най-общ смисъл, йога се стреми да ни хармонизира с естествения ритъм на природата, от който лунните фази са чат. Фазите на луната силно влияят на живота ни тук, на земята, и това влияние съответства на циклите на дишане.“
  http://www.bulgarianashtanga.com/moon%20days.html

 15. Ето и календара за 2016 г. Като кликнете на датата на всяко екадаши, можете да видите в какъв часови интервал на следващия ден трябва да се излезе от постенето на вода, т. нар. парана (например за 16 юни, захрванането се случва на 17-ити до 8.55 сутринта; захранването е с плодове и зеленчуци.
  Успех

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.