Консумираме ли истинска канела? Как да различим едната от другата!

Цейлонска канела (Cinnamomum Zeylanicum) в ляво и Касия (Cinnamomum cassia) в дясно

Цейлонска канела (Cinnamomum Zeylanicum) в ляво и Касия (Cinnamomum cassia) в дясно

Днес попаднах на една статия от сайта biospot.bg и с тяхното изрично разрешение я публикувам и тук.
Тази статия много ме впечатли, защото вкъщи консумираме канела в наистина големи количества и днес разбрах, че не съм консумирала правилния вид канела. Утре излизам на лов за истинска цейлонска канела! 🙂

Ето и статията:

 • Канелата ми не е истинска? 

Отговорът е: Да, има голям шанс това да е така. Проверете етикета на Вашата канела, ако на нея е изписано – Cinnamomum cassia или просто канела (без да се задава видът ѝ) или пък страната на произход е различна от Шри Ланка, най-вероятно канелата Ви не е истинска, нито толкова полезна.

! Истинската канела се нарича Цейлонска канела (Cinnamomum Zeylanicum или cinnamomum verum), защото идва от Шри Ланка.
В нашите ширини за първи път е популяризирана от египтяните, които са ценели високо лечебните ѝ свойства. В последствие римляните, Марко Поло и много други европейски мореплаватели и търговци са издирвали нейната родина и я намерили на остров Цейлон (днешна Шри Ланка, Zeylanicum е латинското име на Цейлон).

През годините поради ограниченото предлагане и голямото търсене, канелата станала скъпо удоволствие за Новия свят.
В началото на 20-ти век, в Америка започва вносът на касията (Cinnamomum cassia), роднина на цейлонската канела. Заместителят, получен от Cinnamomum Cassia, е много по-евтин, поради способността на растението да вирее в по-широк ареал. Днес по-голямата част от него идва от Китай, Виетнам и Индонезия.

Причината, поради която има голямо значение дали вашата канела е цейлонска или не, са различията в ценните лечебни свойства на подправката.
Канелата може да увеличи притока на кръв към мозъка и да регулира кръвната захар – ето защо е толкова препоръчвана и за диабетици.
Тук трябва да отбележим – първо, че и двата вида канела имат антибактериални и антимикробни свойства. Те също имат противогъбично действие, като спират растежа на дрожди, правещо канелата изключително полезна при лечение на алергии.
Разликата е, че при истинската канела тези лечебни свойства са много по-силни.
Второ – и двата вида канела съдържат веществото кумарин, което е токсично за черния дроб и бъбреците. Кумаринът също така си противодейства с медикаменти разреждащи кръвта.
! Съдържанието на това токсично вещество е 1000 пъти по-голямо в заместителя (касия) от колкото в цейлонската канела. Една чаена лъжичка от касия съдържа около 05.08-12.01 мг кумарин, което е над допустимата дневна доза от 6,0 мг за човек с тегло около 60 кг.

Във високи дози касията може да предизвика главоболие, поражения върху черния дроб, хепатит. При опити с мишки веществото е предизвикало рак.

В най-скоро време Европейският съюз може да приеме действия за ограничаването на количеството на заместителя на канелата в килограм тесто. Забраната ще има за цел реализиране на европейско изискване, ограничаващо количествата кумарин в храните.

 • Как да различим цейлонската канела от касия?

Цейлонската канела е по-сладка, а касията е по-пикантна. Когато помиришете двата вида те имат и разлика в миризмата. Пръчките на истинската канелата изглеждат груби, но всъщност са меки и можете ги да дъвчете като бонбони. На цвят те са по-светли, докато корите от касията имат наситено червено-кафяв цвят.

От ляво - касия; от дясно - цейлонска канела

От ляво – касия; от дясно – цейлонска канела

Вкус: Истинската канела е сладка и деликатна, докато Касия е със силен, пиперлив вкус.

Цвят: Истинската канела е със светло кафяв цвят, докато Касия е с червеникаво-кафяв до тъмнокафяв цвят.

Пръчки: Кората на касията е по-дебела, защото външният й слой не е обелен. Поради тази причина, при съхнене пръчките на касията се свиват навътре – от двете страни към центъра и стават изключително твърди. Пръчките на цейлонската канела се свиват само от едната страна и се търкалят нагоре.

На пипане: Повърхността на Касия е груба и неравна, докато при цейлонската канела кората е гладка.

Канелата, продавана най-често в магазините е от сорта Касия и е доста евтина. Ако искате истинска Цейлонска канела, се уверете, че я закупувате от надежден източник и разгледайте внимателно етикета.

Ако и вие, като мен, използвате канела в големи количества – било то в шейк, било то в кремчета, в бисквити, бонбони или в мъфини, най-добре да си вземете малко по-скъпа, но истинска канела. 🙂

Надявам се статията да Ви е била полезна! Ако е така – помогнете информацията да достигне до повече хора като я споделите.

Прочетете още една много интересна публикация от Българско Вегетарианско Общество: Рискове при консумация на канела“

Имайте слънчеви дни! 🙂

pumpkin-cinnamon

13 thoughts on “Консумираме ли истинска канела? Как да различим едната от другата!

 1. По описанието стигам до извода, че в България е трудно да се намери истинска канела. Кажете къде има, ако сте открили. И благодаря за статията!

  • Никой не е казал , че „нещо ѝ има“, а просто че другата – цейлонската – е много по-полезна 😉

 2. В китайската канела се съдържа много повече токсичното вещество-Кумарин, а лечебните й свойства са по-слаби от Цейлонската.

 3. Pingback: Вълшебството масала чай! | Стефи Божилова

 4. Отиде ми идеята да си контролирам захарта с канела. От тази и още 1-2 статии стигнах да извода, че употребата на канела 2-3 пъти в седмицата може, но не и всеки ден по 1 ч.л. Благодаря за статията! Добре е, да знаем, за да не стане да избодем очи, вместо да изпишем вежди.

  • И аз драстично намалих консумацията си на канела. Преди буквално всеки ден приемах по 1 ч.л. и знам, че съм прекалявала. Сега ми е по-добре 🙂

 5. Pingback: Смути “Черешова фантазия” ! | Стефи Божилова

 6. Преди 2 години взимах канела с мед и топла вода за ….отслабване! и аз много я обичам и попрекалявах май – вместо половин , слагах една ! и СЕ НАТРОВИХ- ИЗЛЯЗОХА МИ ГОЛЕМИ ЧЕРВЕНИ ПЪПКИ НА БУЗИТЕ. Аз рядко имам пъпки изобщо. Чудих се каква може да е причината и започнах да чета- разбрах, че в големи количества по принцип е опасна…а сигурно е била от Касията. Впрочем аз имам касия ,която се ползва за коса, но не ми е направило впечатление да мирише на канела. Тези пъпки преминаха много бавно и мъчително….Миличкият ми черен дроб… какво му причиних…!!!

  • Всичко, с което прекаляваме в крайна сметка ни излиза през носа 🙂 Нашият организъм подържа много фин баланс и когато прекалим с нещо – особено с храна или подправка – това веднага се отразява. А и подправките са много силен елемент според Аюрведа и е добре да знаем какво е и какво не е за нас и за нашият тип телесна конституция, за да не си навредим излишно.

 7. Pingback: Рискове при консумация на канела - Българско Вегетарианско Общество

 8. Търсете цейлонска канела на пръчки и я смилайте.Тя е мека и на слоеве и прилича на пура По подобен начин е навита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.