„Хората се страхуват от онзи, който познава себе си и е решен да живее спрямо идеалите си“ – Ошо

Being differentl

„Хората се страхуват, много се страхуват от онзи, който познава себе си. Той излъчва някаква сила, притежава аура, магнетизъм, харизматичност, която изважда живите млади хора от затвора на традицията…
Просветленият човек не може да бъде поробен. В това е проблемът – той не може да бъде затворен…
Всеки гений, познал нещо от вътрешния свят, несъмнено ще е малко труден за преглъщане, той внася смут. Масите не искат да бъдат обезпокоявани, дори когато са нещастни. Те са нещастни, но са свикнали с нещастието си. И всеки, който не е нещастен, им изглежда странен.

Просветленият човек е най-големият странник на света – той сякаш не принадлежи никъде. Той е извън границите на организации, общности, общества и нации.

Без значение дали е богат или беден, Бунтовникът е истински император, защото е счупил оковите на репресивните условности и виждания на обществото. Себе си той е оформил, като е интегрирал всички цветове на дъгата и се е отскубнал от мрачните, безформени корени на своето несъзнателно минало, устремявайки се към небето с новите си криле.
Самият негов начин на съществуване е бунтарски – не защото се бори срещу някой или нещо, а защото е открил своята истинска природа и е решен да живее в съгласие с нея.

Бунтовникът ни отправя предизвикателството да бъдем достатъчно смели да поемем отговорност за това, което сме, и да живеем според своята собствена истина.“

ОШО

Let your soul fly free!

2 thoughts on “„Хората се страхуват от онзи, който познава себе си и е решен да живее спрямо идеалите си“ – Ошо

  1. Любов и омраза…….това са двете лица на една и съща монета.Но Любовта,е нещо много драстично,което се е случило,нещо невъобразимо…..как това драстично състояние е било взето от хората??….Кой е чул всичките добри намерения на света??Може би никога не си и предполагал,че това което е разрушило Любовта е непрекъснатото поучаване за това как да обичаме.Това я е разрушило.Омразата продължава да е чиста,но Любовта не е …Когато мразиш ,твоята омраза е автентична,но когато обичаш-това е само лицемерие.Това трябва да го разберете.За хиляди години,всички религии,политици …са учили хората едно и нещо и това е Любовта „Обичай врага си „…“Обичай ближния си“…“Обичай роднините си“..“Обичай Бог“.Защо още в началото те са започнали тези изненадващи поредици от поучения за Любовта-те са се страхували от твоята автентична Любов,защото твоята автентична Любов е извън твоя контрол.Ти си завладян от нея,ти не си владеещия,ти си обладан,а цялото общество иска ти да си под контрол.Обществото се страхува от твоята необуздана природа,страхува се от твоята непринуденост.Така,че от самото начало са започнали да ти подрязват крилата.И основната опасност която се намира в теб ,е възможността да обичаш.Защото ако ти си завладян от Любовта,можеш да тръгнеш против целия свят.
    2010г. osho.com

  2. ако си завладян от любовта и през ум няма да ти мине мисълта да тръгваш против който и каквото и да било!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.