Йога дава на човек способността, здравината и смелостта да стои на собствените си два крака! – Свами Ниранджанананда Сарасвати

Свами Ниранджанананда в нозете на своя Учител Свами Сатянанда

Свами Ниранджанананда в нозете на своя Учител Свами Сатянанда

Представям на вашето внимание кратка извадка от лекцията на Свами Ниранджанананда Сарасвати „Дайте шанс на Йога в живота си“, изнесена в Атина през 2000 год. Цялата лекция може да прочетете тук, в списание Йога от стр. 41: http://www.yogabg.com/magazine/3_bg_Yoga%20magazine%20-%207.pdf

„Йога е осъзнала, че съществуват необятни възможности за израстване на човека във всичките му измерения – обществено, физическо, емоционално и психическо.

Йога не е индийска или източна! Тя по-скоро е наследство на човечеството, което е изследвало развитието на собствената си индивидуалност и същност. Съществуват множество доказателства от миналото на цивилизациите в Южна Америка, Северна Европа и Азия, свидетелстващи за наличието на йога практики.
От 1973 до 1975 година в Южна Америка беше проведено едно изследване, което откри доказателства под формата на статуи и описания на йога практики. Тези свидетелства са датирани 5 или 6,000 години преди новата ера.
Подобни изображения, статуи и следи бяха открити и при други култури и цивилизации от миналото, което показва, че в един голям период от време Йога е била световно разпространена практика, култура и начин на живот. 

Но както се случва при възхода и падението на различни цивилизации, обществените системи са били разрушавани, и така философията и практиката на Йога по света е била изгубена. Тя обаче е била съхранена в Индия.
Толкова добре е била пазена в Индия, че дори индийците не са знаели за съществуването на Йога.
Едва през последните петдесет години Йога зае видно място в индийското общество.
Преди това представата ни за Йога беше, че е практика, изпълнявана от отшелници и факири, правещи тези неща (например лежането върху легло от пирони), за да постигнат психични сили или някаква форма на контролиране на материята.

Аз прекарах 35 години от живота си в практикуване, разбиране и разкриване на процеса на Йога, и от моето разбиране и опит мога да ви кажа, че Йога не дава на човека способността да ходи по водата, да лети във въздуха или да чете мислите на хората, а способността, здравината и смелостта да стои на собствените си два крака! 
Способността да стоиш на собствените си нозе, която откриваме и усъвършенстваме, означава едно свързване, осъществяващо се между тялото и ума, и между ума и душата. Това свързване се преживява под формата на обединяване способностите на главата, интелигентността на сърцето (чувствата и емоциите) и способностите на ръцете (работата и действието).

Това свързване или обединяване на различните измерения на човешката личност е Йога! Йога означава единство.

Цялата лекция е много хубава и задълбочена, заслужава си човек да отдели време и да се потопи в нея! 🙂

Други статии за Йога, които може да ви бъдат интересни:

„Речник по основните термини в ЙОГА“

„Значението на мантрата ОМ – Свами Шивананда“

„Яма и Нияма – моралният кодекс в Йога“

Ахимса – принципът на ненасилие“

„Философия на пречистванията в Йога – на ментално и физическо ниво“

„Сидхи – психичните способности – в Йога“

„Surya Namaskar – Поздрав към Слънцето“

„Вълшебните обърнати пози в Йога – изпълнение и ползи от тях!“

„Йога не е спорт! Или как ние, западняците, принизяваме една велика философия“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.