И точно в този момент разбрах, че ще прекося с нея света!…

Girl in the rain

….. и точно в този момент, в който я видях там, до мен, в парка – полугола, цялата мокра, с коса залепена за лицето й, дива, смееща се от сърце, скачаща във всички локви, крещяща от радост, а наоколо светкавици, гръмотевици и проливен дъжд…. точно в този момент аз разбрах, че съм готова с нея да прекося целия свят.
Да пътувам къде ли не за неопределен период от време, да й доверя времето си, сърцето си, душата си, сълзите и усмивките си, спомените и мечтите си, и да не съжалявам никога за нищо, каквото и да стане, където и да ни отведе Животът!

В онзи момент в парка аз припознах в нея нещо явно загубено в мен или поне в онзи миг разбрах, че съм го изгубила или приспала някъде по Пътя. Детето в мен. Онова бурното, дивото, необузданото, смеещото се дете, което някога скачаше в локвите, лежеше с часове в парка под дъжда и винаги изхвърчаше като тапа от вкъщи щом завали. Онова дете, което не мислеше за косата си, за прическата си, за грима си, за дрехите си, за телефона си…. Което не мислеше дали ще влезе студ в тялото му ако си събуе обувките и ходи из София босо цяла нощ… Не мислеше за настинки, за болести и за цистит. Онова дете…. то е още тук, но спи дълбок зимен сън. Така е по-удобно, така е по-социално приемливо.

В онзи момент в парка аз балансирах на високите си токчета, които потъваха в мокрия пясък, и се свивах под малкия разнебитен и прегънат от дъжда син чадър, криех под чадъра 2-те ни чанти и някакви дрехи и гледах как тази безумно красива и диво женствена мокра млада жена до мен подскача хаотично под дъжда и се смее неистово. И не можех да спра да си мисля как аз пиша вдъхновяващи статии как да запазим детето в нас, но в момента стоя под чадъра и се крия от природата, а тя не пише и не мисли за това, тя просто Е детето в себе си. И се моля на Космоса винаги да си остане и винаги да бъде това дете!!! Истинско и наслаждаващо се на ТУК и СЕГА!!! И нищо друго няма значение!

Girl in the rain 2

И осъзнах, че съм влюбена. Не като мъж в жена и не като жена в мъж и не като жена в жена. Изобщо не като човек в човек. А като душа в душа. Онова вечното и изначалното влюбване – преди съществуването на всички тела, преди всички външни разграничаващи ни форми и обвивки и атрибути. Преди страха от загуба и отхвърляне. Преди чувството за притежание. Просто влюбена като душа в душа. Понеже сме от един „грозд“ там горе… преди да дойдем тук долу….

И осъзнах, че тази дива мокра жена-дете-душа до мен ме връща обратно към себе си, изважда ме с гръм и трясък от Съня и аз я обичам точно толкова заради нея самата, колкото и заради мен самата. Защото с нея аз съм по-себе си и съм по-истинска и си спомням коя съм наистина.
И в момента плача от щастие, защото колко са тези души, които ни действат така? Колко са тези души, които разпознаваме мигновено щом се погледнем в очите и моментално си спомняме, че много пъти сме били заедно преди… Колко са?…. единици в живота ни… и влизат като гръм и трясък в него и го обръщат нагоре с краката и не се притесняват да ти бъдат огледала и да отразяват най-тъмните ти страни, нито се притесняват да показват своите най-тъмни страни пред теб. Не се притесняват да ти казват всичко директно в очите и не се притесняват да ти бият два шамара ако трябва. Не се притесняват да те разтърсят за раменете и да ти изкрещят в очите „Излез от зоната си на комфорт СЕГА, защото ставаш заспала овца като всички останали!!!“ и във всеки един момент могат да се обърнат и да си тръгнат, защото те следват само себе си и сърцето си! И никакви норми и правила и ограничения не могат да ги спрат. И колкото и да те обичат, те са по-важни за самите себе си отколкото си ти и вашите взаимоотношения. И така трябва да бъде винаги! Във всяко едно взаимоотношение. И така Е със сродните души. Събуждащо. Отрезвяващо. И понякога поройно-мокро. И диво-свободно.

И точно в този момент разбрах, че ще прекося с нея света.

Me & Vivian - twisted sisters

7 thoughts on “И точно в този момент разбрах, че ще прекося с нея света!…

 1. В момента чета „Рай“ и настръхвам почти на всяка страница….
  Настръхвам от цялата красота, която се разкрива пред мен.
  А след това отварям блога ти и настръхвам по същия начин…
  Прекрасна статия. Сякаш описваш срещите с най-важните души, които съм срещнала през живота си.

  • здравей Катерина! писанието на Стефи е невероятно! Разрови моите дълбини и щом го сравняваш с Рай, ме заинтригува какво е това произведение ? и от къде си го взела? :))

   • Деси, „Рай“ е романът, вече бестселър, на Радослав Гизгинджиев и е една от най-невероятните книги, които съм чела напоследък. Препоръчвам ти горещо да си направиш този подарък и да я прочетеш! Има я във всяка книжарница 😉

 2. Boje , Stefi kakva si kasmetliika , blazeti !!! Tova e klasika !!! Y zamaha s koito pishesh ,na edin dah , shemetno pokazva che v tep spi pisatel…..Ne spirai ,molia te za men si patevoditel , uchitel …Chrez teb podrejdam razmestenite si plastove. Mnogo , mnogo mi pomagash !!! Basi zdrava !!!

 3. Страхотна статия….дали защото я слушам с подходяща музика или искам и аз да съм там под дъжда…..или да чувствам погледа на сродната си душа до себе си, поглед като нежно докосване от ангелско крило ….или това е нежното докосване на всички детски спомени, на усмивките, на радостта, на всичко което така силно се стремим да забравим и заровим дълбоко в себе си , за да го оставим за времето…, но за кое време, защо да пазим тези спомени…мигове и за кога, ако не точно сега…..да се разровим из прашните кътчета на душата си , да ги намерим, ще ги видим… те блестят, просто чакат да бъдат леко погалени, като нежни майчини ласки, за да заблестят още повече… отново да бъдем това, което сме , защото човек е това , което е загърбил в ранно детство…той е там с всичките си мечти…желания…емоции, радост….вяра….че всичко е пред нас, че е прекрасно,да…чувството е обновяващо и вълшебно …точно като любовта, която носим …..

 4. В следващите дни разбрах, че фериботът не спира никога на този от Цикладските острови, че радиостанция тук включват само в случай на бедствия и спешни обаждания за помощ, че аз бях първият чужденец, стъпил на този бряг от десет години насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.