Ошо говори за сексуалната творческа енергия, медитацията, Любовта и брака…

Tantra-Sex

Споделям едно … споделяне от Ошо, защото като го прочетох си казах: „Не, няма как да не го споделя това!!“. С ясното съзнание, че е дръзко, провокативно, разбуждащо и изваждащо от зоната на комфорт… както всъщност всичко, което казва Ошо 🙂 И сигурно затова го харесвам толкова много – не те оставя да задремеш в удобство, а винаги те провокира. Ето го и текстът – дано да ви е толкова приятно усещането докато го четете, колкото на мен ми беше 🙂

„Моите разбирания за сексуалната етика са срещу всички разбирания, съществуващи до момента. Всички те са потискали секса, осъждали са го и са причина за раздвояването на човешкия ум.
Цялата шизофрения и извращенията на хората се коренят в погрешните разбирания за секса.

Аз считам секса за естествено явление. Няма нищо нечестиво в него, няма и нищо свято. Той е чиста, естествена, животворна енергия с огромно значение. Ако не можеш да я оползотвориш, тя ще те унищожи; и тя е унищожила човечеството.

Това е енергията, от която е произлязъл човека, всичко е произлязло от нея. В природата няма по-висша енергия от сексуалната, но биологичното възпроизвеждане не е нейната единствена функция.
Същата енергия може да има различни творчески измерения.
Същата енергия, обединена с медитативна практика, може да издигне човек до най-високото ниво на съзнание – това, което аз наричам просветление.

Couple sex

Моята сексуална етика не се определя от закона, а от Любовта.
Двама души могат да бъдат сексуално свързани само ако Любовта го позволява. Когато няма Любов и остане само законът като свързваща сила, това си е чиста проституция. А аз съм срещу проституцията.

Странното е, че всички религии са причина за проституцията в света, но никой не се е осмелил да заяви, че тя съществува именно, защото са заменили Любовта със закона.

Законът не е Любов. Един брак е валиден само ако в него има Любов.
В момента, в който Любовта изчезне, бракът става невалиден. Това означава, че милиони хора живеят без Любов, неетично и неестествено заради религиите, които са ги принудили да встъпят в оковите на брака до края на живота им.

Животът постоянно се променя, нищо не е вечно. Любовта също не е вечна. Само изкуствените цветя са вечни, истинските увяхват. Ако си прекалено пристрастен към неизменчивостта, ще живееш живота си с изкуствени цветя. По същия начин хората участват цял живот в изкуствени бракове, изкуствени връзки – фалшиви, лицемерни. И в крайна сметка никой не е щастлив.

Проституцията е широко разпространена в света. Обикновено когато отидеш при проститутката, ти я купуваш за една нощ. Поне си честен. Но когато се ожениш за жена, обещавайки, че ще я обичаш винаги, дори след смъртта, още преди медения месец да е свършил, Любовта се е изпарила – започваш да живееш в заблуда. Сега ти използваш човешко същество като вещ, като сексуален обект. А аз съм против това отношение.

Според мен Любовта би трябвало да бъде единствения закон, единствения определящ фактор!

Twin - souls

И сексуалната енергия не трябва да се използва единствено за възпроизвеждане. Лесно е да се види факта, че животните не са сексуално активни по цяла година, а само в определени сезони. През тези няколко месеци или седмици те са сексуално активни, иначе секса изчезва.
Защо човекът има способност да прави секс през цялата година?
Трябва да има някаква цел зад това. Съществуванието никога не прави нещо безсмислено.

Моето разбиране е, че възпроизвеждането би могло да се извършва в рамките на няколко седмици както е при всички животни. Но на човек му е дадена толкова много сексуална енергия… това ясно показва, че съществуванието иска да я трансформираш в по-високи нива на съзнанието – и тя може да бъде трансформирана. Точно както тя може да даде живот на дете, тя може да даде живот и на теб самия. Може да се преродиш с ново виждане, с ново блаженство, с нова светлина, едно изцяло ново същество. Всичко, което трябва да се направи, е да се включи сексуалната енергия в медитацията.
И това правя аз от самото начало.
Това е моята сексуална етика: сексуална енергия плюс медитация.

GOLDEN meditation

И най-лесният начин да ги обединиш е по време на секс, защото докато правиш Любов, в момента на оргазмената експлозия, мислите ти изчезват, времето спира. Внезапно ти си се претопил в другия и егото е изчезнало. А това са качества на медитацията: няма его, няма време, няма мислене. Просто чисто съзнание и обединение с цялото.

Където свършва сексуалният оргазъм, започва медитацията.
Те могат да бъдат обединени много лесно. Най-лесното нещо е да ги обединиш, те са толкова близо.
Моето собствено виждане е, че хората са открили медитацията чрез сексуалния оргазъм именно поради тези му качества. Те са успели да видят, че когато мислите спират, времето спира и егото изчезва, ти попадаш на изключително красиво място. Въпреки, че трае само няколко секунди, оргазмът ти дава вкуса на нещо, което не е от този свят, нещо от отвъд.

Sex meditation

Ние не знаем кой е открил медитацията, вероятно още преди хиляди години. На изток имаме книги, стари поне на 10 хиляди години, описващи методи за медитация. Но всички методи довеждат до гореспоменатите резултати.

Моето усещане е, че без сексуалният оргазъм , никой нямаше да е в състояние да открие тези три качества. Веднъж открили ги, интелигентните хора сигурно са се опитали да ги преживеят , без да минават през оргазма. А дали е възможно да се постигне такова спиране на съзнанието. Някой трябва да е успял и от тогава още милиони хора са успели.

Цялото човечество живее в нещастие поради простата причина, че имат погрешни разбирания за секса, които ги учат да го потискат.
И колкото повече потискаш сексуалността си, толкова по-далеч си от медитацията. Колкото повече я потискаш, толкова повече се приближаваш до лудостта, а не до медитацията.

И днес това е факт, доказан в психоанализата от нейния основател Зигмунд Фройд, че потискането на сексуалността е основната причина за човешкото нещастие, за всички видове перверзии, за всички видове умствени заболявания. Но религиите продължават да проповядват едно и също нещо.

Зигмунд Фройд трябва да се запомни като един от крайпътните камъни в човешката история. Но неговата работа е само наполовина. Той просто се е борил против потискането, против отрицанието. По своята същност това не води до никъде, все едно да се бориш срещу тъмнината.

Моята сексуална етика е цялостна. Потискането трябва да се прекрати. И да се замени с едно дълбоко разбиране,с дълбоко приятелско отношение към собствените енергии, с една любовна близост с тях, за да могат те да разкрият всичките си тайни пред теб. И при обединяването им с медитацията, оргазмът се превръща във врата към храма на божественото.

Според мен, ако сексът е силата, която сътворява света, той трябва да е близо до съзидателния център на света, без значение какво име ще му дадем. Съзидателната енергия трябва да е близо до съзиданието, до самия източник на съзиданието.

Хората трябва да бъдат обучени в изкуството на трансформиране на сексуалната енергия в духовно просветление!“

– Ошо – 

Sun Twin flames

8 thoughts on “Ошо говори за сексуалната творческа енергия, медитацията, Любовта и брака…

 1. Аз не мисля, че е толкова провокативно, защото всеки един буден човек би трябва да го знае и да го е изпитал сам върху себе си това нещо.
  Хората, който живеят по правилата създадени от някой си, от предразсъдъците наложени му от някъде си …. не живеят техния си живот!

  За заключение ще кажа….
  Правете любов, а не война 🙂

  P.S. Чудесна статия 🙂 (y)

  • Така е, Елена, но както и предполагах – доста провокативна се оказа статията. Щом има на едно място думите „Ошо“ и „секс“ и всички избухват. Под поста във Фейсбук дискусията е разгорещена 😀 И така и трябва да бъде, за да има движение на мисълта, иначе има само застой и заблатяване хаха 😀

 2. Pingback: Ошо: Сексът е естествен, а сексуалността не е! | Стефи Божилова

 3. Това дава ли право за търсене на безразборни връзки, само и само да удовлетвориш сексуалната си потребност и да не я потискаш? Винаги ли човек може да обича, а сексът е потребност, за някои, ежедневна. Как да преценяваме тогава нещата – ако не правиш секс превърташ, ако го правиш без любов – тогава какво? Разбирам идеалният вариант, в който хем обичаш, хем правиш секс, но това не винаги се получава. Макар че, ако трябва да кажа лично за себе си, не мога да правя секс, ако не обичам, колкото и да звучи изтъркано и шаблонно.
  Но искам да разбера постъпките на другите, на тези, които нараняват… да ги оправдая и да го приема…

  • Предполагам, че за всеки тълкуването и разбирането е различно…
   Аз не разбирам как така „ако не правиш секс – превърташ“? Никога не ми се е случвало. Имало е много дълги периоди, в които не съм правила, защото не ми се е искало и не съм имала подходящ партньор до себе си – най-дългият период е година и половина. И се чувствах прекрасно, много по-креативна и творяща. Либидото – сексуалната енергия – тя е творческа. Ако не се използва от долните чакри за секс, има техники, с които може да се вдигне нагоре и да се акумулира за писане, творене, рисуване, идеи, преживявания в медитация или по време на осъзнато сънуване… За мен това е може би най-ценната ни енергия – гориво – и много внимателно трябва да подхождаме към нея и как я изразходваме.

   • Би ли споделила за тези техники Стефи 🙂 Аз също стигнах до момента в които прекратих връзките в които са на основа секс. Осъзнах, че не ми носи нищо самия секс, различен съм когато имам чувства към човека и когато нямам и за това спрях с тези връзки. И когато заявих с намерението си, че спирам мина се време и се появи човек с който нещата бяха такива каквито исках.

 4. здравей Стефи, наскоро си купих случайно книгата на Ошо (смелост). Не съм я прочела все още, но съм на вълна Ошо.

  Потискането трябва да се прекрати. И да се замени с едно дълбоко разбиране,с дълбоко приятелско отношение към собствените енергии, с една любовна близост с тях, за да могат те да разкрият всичките си тайни пред теб.

  Напълно съм съгласна с теб. Само че как трябва да се реагира над споделянето и практикуването на това мислене от околните и нашите морални ценостти?
  Как можем да се вълзваме от този вид медитация и трябва ли, да се вслушаме в свободния си дух ?

  Аз мисля че, когато има сексуално привличане между двама души, трябва да направиш крачка напред и да се възползваш от това. Това е един импулс на Любовта. Оргазът е просветление..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.