Десет здравни божи заповеди – от Пол Брег

cropped-MacroFlower1b.jpg

За Пол Брег може да се изпише и да се каже много. Неговите книги са едни от най-първите, които прочетох преди 10 години като започнах да се интересувам и от здравословната страна на храната, не само от морално-етичната.

Дадоха ми ги приятели от залата по Йога. Историята му е впечатляваща, но това, което човек винаги запомня накрая е, че Пол Брег е починал на 96 годишна възраст при инцидент с… голяма вълна, която го помела, докато карал сърфа си! 😀

Това са неговите постулати за здравословен и жизнен начин на живот до самия край на земния път на човека. Всеки има свободата да избере или да не избере да ги спазва или колко от тях да интегрира в живота си 🙂

1. Уважавайте и пазете тялото си като най-висша проява на живота!

2. Въздържайте се от всички неестествени, лишени от живот храни и стимулиращи напитки! (Аз в момента пия една стимулираща напитка – шейк от банан и ягода 🙂 )

3. Хранете тялото си само с естествени, непреработени, живи храни!

4. Удължете годините си на здравословен живот за любящо, благотворително служене!

(Правя едно уточнение от мен: тук аз го разбирам така – не непременно да се увеличи продължителността на живота, защото много често това си е предопределено, а именно да се удължат годините, в които човек е здрав, прав, жизнен и изпълнен с енергия да работи, да служи, да учи… )

5. Обновете тялото си чрез правилен баланс на работа и почивка!

6. Пречиствайте клетките, тъканите, кръвта си със здравословна храна, чист и свеж въздух и слънчева светлина!

7. Въздържайте се от умствена храна когато не сте разположени умствено, телесно или емоционално!

(Пак от мен: ние често точно това правим – когато сме неразположени ядем много, търсейки да получим удоволетворение от храната, а точно тогава тялото ни е под стрес и не може по никакъв начин да усвои полезните вещества от храната. Възприема я като отрова в чист вид.)

8. Поддържайте всички мисли, думи и емоции чисти, спокойни и възвишени!

9. Увеличавайте знанията си за природните закони, спазвайте ги и се радвайте на плодовете от вашия труд в живота!

10. Възвисявайте себе си, приятелите си, семейството си и обществото като цяло чрез следване на тези здравословни, чисти закони за живот!

We-are-what-we-eat

 – Стефи – 

 

 

3 thoughts on “Десет здравни божи заповеди – от Пол Брег

  1. Книгите на Пол Брег ми помогнаха много навремето. Взе пак той е подвеждал за действителната си възраст и умира на 81, а не на 96 години. Освен това не умира от инцидент с голяма вълна, както той твърди, а от от инфаркт по време на своя обиколка за провеждането на семинари за здравословен начин на живот. Инцидентът със сърфа се случва шест месеца преди това в Хавай, което се е отразило на здравето на Пол Брег, но не е директна причина за смъртта му http://www.probagreshka.com/pol-breg/

  2. В правило 4 мисля, че ключовата дума е служене, т.е. не просто да живеем дълго, а да служим- да бъдем полезни на другите, да помагаме на околните, на нуждаещите се и то безкористно!

  3. Освен това не умира от инцидент с голяма вълна, както той твърди, а от от инфаркт по време на своя обиколка за провеждането на семинари за здравословен начин на живот.

    Малко извън темата, но как човек може да твърди,че е умрял или не от нещо сам?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.