Д-р Гейбриъл Казанс за зелените суперхрани – водораслите

Seaweed balls

Д-р ГЕЙБРИЪЛ КАЗЪНС
е директор на Центъра за възстановяване и подмладяване „Дърво на живота“ (Tree of Life) в Аризона употребява лично синъо-зелените водорасли и изследва ефекта им върху здравето на свои пациенти в продължение на десетилетия! Опитът му в областта на храненето е повече от безценен за мен!

IMG_6814

Нашата градина е тайната на подмладяването. Работата ми тук, в центъра за възстановяване и подмладяване, има за цел да помогне на хората да достигнат своя пълен потенциал в духовно, физическо и умствено отношение, да бъдат жизнерадостни и освободени.

Всичко започва тук, в градината. Бих искал да обясня това. Метафората на наименованието на нашия център – „Дърво на живота“ – е свързана със земята, въздуха, водата, слънцето и почвата. Почвата тук е много специална, ние й отделяме особено внимание. Метафората е свързана и с клоните на дървото, които се извисяват към небето, така както прави и слънчогледът …

Водораслите от езерото Кламат са богат източник на слънчева енергия, която поемат чрез фотосинтеза… И когато ние приемаме тази енергия чрез водораслите, както посочвам в моите книги за храненето, тя помага за забавяне на процеса на стареене.

Едно от нещата, които синьо-зелените водорасли постигат – ако не в 100% от случаите, то поне в 70, 80 или 90% – е, че стимулират мозъчните функции. Често казвам, че това водорасло е енергия за мозъка. Давам го на много пациенти, които са депресирани и то активира невронните процеси, така че мозъкът започва да действа по-добре и депресията отминава.

Ето някои от най-важните направления, в които използвам синьо-зелените водорасли: обновяване на организма и забавяне на процеса на стареене, хипогликемия, ендокринни смущения, за общо укрепване на здравето и за подобряване на мозъчните функции… И всичко това идва от слънцето, приема се от водораслите, които после го предават на нас.“

Brain power

Ще ви разкажа в сбита форма най-важното от моя клиничен опит като лекар.
Синьо-зелените водорасли съществуват от 3,5 милиарда години. Те са първична храна, съдържаща най-много енергия и най-много хранителни вещества, като използват минимална част от ресурсите на Земята за своето съществуване.

Водораслите осигуряват 90% от кислорода на Земята и потенциално 80% от храната. Голямо тяхно предимство е, че са в самото начало на хранителната верига и затова са изключително чиста храна. Пример за хранителна верига: водораслите и другите растения фотосинтезират, животните се хранят с водорасли и растения, хората ядат месото на животните. По веригата се натрупват тежки метали, пестициди и радиоактивност – колкото по-далече от началото й се намира даден вид, толкова е по-голяма концентрацията им. Месото, например, съдържа 14 пъти повече пестициди, отколкото плодовете и зеленчуците.

Синьо-зелените водорасли съществуват от 3,5 милиарда години.

Синьо-зелените водорасли съществуват от 3,5 милиарда години.

Хората са разбрали важността на синьо-зелените водорасли като храна най-малко преди 4000 години. В продължение на хилядолетия китайските билколечители са компенсирали липсата на витамини с водорасли. Маите и ацтеките редовно са ползвали прясно събрани водорасли за храна. Африкански племена, които живеят около едно езеро в Чад, и досега приготвят и ядат питки от водорасли.

синьо-зелени водорасли

През последните 30 години в САЩ започна изследването на синьо¬зелените водорасли като храна с висока хранителна стойност. Двата основни вида, които привлякоха вниманието ми, бяха синьо-зелените водорасли Aphanizomenonflos aquae (АFА), които растат в езерото Кламат в Орегон, и спирулина.

Запознах се първо със спирулината, докато работех като лекар с много хора, пребиваващи продължително време в Индия, където беше и моето семейство. Тези, които вземаха по една лъжичка спирулина дневно, бяха физически по-здрави. А от 1982 г. имам опит и с АFА.

Разпространителите на тези водорасли спорят кое е по-добро – АFА или спирулина, но според мен различните синьо-зелени водорасли, подобно на билките, съдържат различни енергии и въздействието им върху организма е различно. И двата вида са прекрасни – единият допълва другия, затова ги използвам заедно.

AFA доставя огромни количества храна за ума и нервната система, а спирулината – предимно за физическото тяло. И AFA оказва лечебен ефект върху тялото, но не толкова силен, като този на спирулината.

Спирулината пък също има определено въздействие върху ума и нервната система, но не така силно изразено, като при AFA.

AFA е една от най-концентрираните храни на планетата. Хранителните профили на двата вида водорасли са близки. И двата вида имат пълен спектър хранителни вещества – в тях има всичко, необходимо за нуждите на човешкия организъм. Спирулината е по-богата на гамалиноленова киселина, фикотин, белтък и каротиноиди. И двата вида съдържат невропептиди, но в АFА те са с по-голяма концентрация.

spirulina powder

И двете храни са източник на лесноусвоим витамин В12, но AFA е седем пъти по-богата на В12 за грам вещество, в сравнение със спирулината. Един грам AFA осигурява средната дневна нужда от В12. Спирулината е вторият най-концентриран вегетариански източник на В12 на планетата – 2,5 пъти по-високо съдържание, в сравнение със същото количество черен дроб. Взети заедно, спирулината и AFA осигуряват многократно повече от необходимото количество витамин В12. Ето защо вегетарианците никога няма да се притесняват дали имат достатъчно витамин В12 в диетата си, ако приемат и водорасли.

AFA е едно от малкото диворастящи водорасли. Ходил съм на езерото Кламат няколко пъти. То е много красиво и е от малкото останали на земята алкални езера, с много висока минерална концентрация, дължаща се на вулканичната пепел, натрупана в околността. Водата му съдържа 60 пъти повече хранителни вещества, отколкото са нужни за пълното развитие на AFA.

Вероятно най-ценното при AFA не е възможността да бъде източник на храна, нито високото съдържание на невропептиди, а изключително положителното въздействие върху нервната система и специално върху епифизата, хипофизата и хипоталамусните структури. Според моя клиничен опит и изследвания, AFA е еликсир за мозъка.

Brain Sun Power Om

Хората, приемащи AFA от години, се чувстват по-будни, умствено по-силни, с подобрена краткотрайна и дълготрайна памет, повишена способност за творчество и решаване на проблеми. Те помнят сънищата си по-добре и способността им за визуализация нараства, освен това изпитват чувство на цялостно благополучие и концентрираност.

Хора, занимаващи се с медитация, споделят, че след приемане на AFA се усилва синхронизацията на мозъчните полукълба и по-лесно се постигат състоянието на релаксация и навлизането в медитация. Установява се, че AFA активира умственомозъчния комплекс в 70-80% от хората, които го приемат като храна.

AFA притежава антидепресивни и други лечебни ефекти върху централната нервна система. Наблюдавах как една жена, която почти цял живот беше страдала от хронична депресия, излезе от нея скоро след започване на лечение с AFA.

Друг случай е едно четиригодишно нямо дете, наш пациент, за което предишната диагноза твърдеше, че е глухонямо; то започна да говори един месец, след като започна да приема AFA. Тези уникални случаи подкрепят моето схващане, че AFA действа специфично върху мозъчните функции.

Поради свойствата да укрепва мозъчната дейност, започнах да изследвам въздействието на AFA при болестта на Алцхаймер. В предварително изследване, публикувано в Journal of Orthomolecular Medicine, съобщих за положителното въздействие на АFА при двама пациенти с болестта на Алцхаймер, с диагнози, поставени в реномирани университетски медицински центрове.

Първият случай бе 66-годишна жена, която страдаше от болестта вече седем години. След шест месеца лечение с AFA при нея настъпи частично подобрение, като това ниво се запази. Вторият пациент беше 64-годишен адвокат, болен от 3 години. Състоянието му се влошаваше много бързо, но след едномесечно вземане на високи дози AFA дегенеративният процес изглежда беше овладян. Той остана стабилизиран повече от 3 години, докато жена му откри, че спирулината е по-евтина от AFA и започна да му дава спирулина. Веднага щом престана да взема AFA, състоянието му започна да се влошава. Това влошаване постепенно започна да отшумява, когато отново се върна към AFA. Този непреднамерен експеримент осветлява разликата между въздействието на AFA и спирулината върху централната нервна система.

Тези два случая не доказват, че AFA лекува болестта на Алцхаймер, но подсказват, че може да спре развитието на патологията, да доведе до известно подобрение и да служи за профилактика.

Синьо-зелените водорасли са значителна жива сила на земята. Те са първите растения, използвали слънчевата енергия за фотосинтеза и за синтезиране на храна от околната среда. В продължение на 3,5 милиарда години водораслите са преобразили планетата в система, поддържаща живота на сложните многоклетъчни организми.

337294-1280x768

AFA и спирулина са чудесно съчетание от храни с висока жизнена сила и мощно оздравително и подмладяващо въздействие върху тялото, ума и духа на човека!

Още една статия на д-р Гейбриъл Казанс за витамин Б12 може да прочетете ТУК. 🙂

AFA-CAPSULES-AND-POWDER

Спирулина или АФА на прах може да се добавят в кексчета, мъфини, шейкове, смутита, сурови кремчета и други...

Спирулина или АФА на прах може да се добавят в кексчета, мъфини, шейкове, смутита, сурови кремчета и други…

instant_energy_spirulina_smoothie

2 thoughts on “Д-р Гейбриъл Казанс за зелените суперхрани – водораслите

  1. Pingback: За орторексията и колко психично болни сме ние здравите хора! | Стефи Божилова

  2. Ето тук какво пише, че съдържащия се във водораслите В12 бил псевдо-В12 и пречел на усвояването на нормалния витамин от месото. Но това сигурно не се отнася за синьозелените водорасли АФА. http://vitaminb-12.com/?gclid=CMGijLWIks4CFaQW0wod4zoCbw
    Много разбиращи доктори, ей! Доколкото знам те са много слаби както в химията, така и в биохимията. Проблемът е, че витаминът не се усвоява от организма поради сложния метаболизъм. Някъде метаболитният път е повреден. Затова в този случай поглъщането на витамина през устата е безсмислено и той трябва да се инжектира!…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.