Как да отслабнем бързо, лесно и без усилие? НЯМА ТАКОВА НЕЩО!…

Thin waistЕдно нещо ми направи силно впечатление последните дни и седмици – хората се мотивират най-много от отслабването. Не ги вълнува толкова вътрешното прочистване, психиката, емоциите или морално-етичните въпроси, които изникват покрай темата за храненето и животните. Не ги вълнува толкова енергията на чистота и светлина, която вкарват в тялото си и какви ще са дългосрочните последствия върху духа.
Някакси външното се цени много повече от вътрешното, ценностите са изкривени.

Вече ми мина тръпката и спрях да гледам Google статистиката за посещаемостта на сайта ми. Обаче влизам онзи ден и какво да видя – единия от дните – 2,700 посещения на ден. Пълен рекорд! Обикновено средния брой посещения за ден е между 1,000 и 1,500 най-много. Отивам да видя каква статия съм качила тогава и какво да видя – дори няма статия от този ден. Голяма загадка! 😀 Започвам да мисля и да се чудя и се сещам, че точно онзи ден съм качила една профилна снимка във Фейсбук, под която бях написала „ -15 кг надолу + няколко милиарда по-щастливи, ликуващи и благодарни клетки! 🙂 ♥
Как? Ето така: https://stefibozhilova.com/?p=1377
И хората са се надпреварвали да четат, най-вероятно очаквайки някое магическо хапче за бързо, лесно и неусетно отслабване или някой вълшебен продукт. Може би голяма част от хората са очаквали нещо, за което да си платят и което да ги промени отвън, без усилие от тяхна страна, без съзнателност, без зор.

magic-pill-weight-lossОбаче такова нещо, уви, няма. Никакви вълшебни стикери, чайове, кафета, дъвки, хапчета, мазила, бонбонки и самовнушения, няма да ви дадат така бленуваното тяло и безупречен външен вид. Не става по лесния начин.
Става с повишаване на съзнателността, с полагане на ежедневни усилия, с постепенно променяне на досегашния начин на живот, с отказване от всички временни диети, а вместо тях – изграждане на устойчиви здравословни стабилни навици. Докога? До края на този физически живот. А това е един много дълъг процес наистина и изисква доста четене, информиране, изпробване, експериментиране, грижа и Любов за себе си на първо място.

Започва с осъзнаване, изследване на психиката и задаване на много неудобни въпроси, които човек пита сам на себе си:

• Защо се храня по начина, по който се храня в момента?
• Кой ме е научил да се храня така? Откъде идват навиците ми?
• Кога се храня? При какви психични състояния?
• Използвам ли храната като наркотик и средство за бързо удоволетворение?
• Ям ли бързо и по много когато съм тъжен, подтиснат, ядосан, разстроен, когато гледам телевизия, след като съм пил много?
• Свързвам ли храната с обществени изисквания, социално приемане, как се хранят родителите или партньора или приятелите ми?
• Винаги когато се храня ли съм гладен? Или е просто по навик?
• По-малко ли се храня когато съм в щастлива връзка и имам задоволителен сексуален живот и повече ли се храня когато съм сам и не съм емоционално обвързан с никого?

Има и много много други важни въпроси, но тези са, които ми изплуват в ума в момента. И ако се замислим и си отговорим дори само на тези, ще постигнем и ще осъзнаем много за един толкова автоматичен процес – храненето.

desserts - STRESS

Някакси цялото ни общество, цялото ни социално възпитание е фокусирано върху това – външен вид, външна обвивка, приемане, вписване или изпъкване сред другите. Вписването във вече изграден идеал.

Някакси всички плакати и билбордове и реклами по телевизията (за който гледа телевизия) са свързани със секси полу-голи мацки, които обаче не държат ябълка и не хапват салата, ами се хранят с вафли, кренвирши, фалшиви кисели млека и пържени „полезни” мюслита. Никой не рекламира сурови овесени ядки от левче или български билков чай. Никой не рекламира прясно изстискани сокове или изворна вода. Но за сметка на това ни рекламират диетични кока коли с аспартам и икономични бургери от McMurder.

Реклами като тази например! Без коментар...

Реклами като тази например! Без коментар…

ВМЕСТО ДА ВИЖДАМЕ ПО УЛИЦИТЕ ИЛИ ТВ-то ПЛАКАТИ КАТО ЕТО ТОЗИ:

Healthy-eating-2-smallНе ме разбирайте, погрешно – няма нищо лошо, нищо нередно и нищо неправилно в красивите слаби стегнати хора. Това всъщност е най-естественото нещо на света – да си слаб, да нямаш излишни килограми, затлъстявания, натрупвания, нищо да не ти виси и от нищо да не те е срам. Да не си свит, прегърбен, опъпчен. Да нямаш защо да се криеш когато си на плажа. Да не те е срам от себе си!….

ТЯЛОТО Е НАЙ-БЕЗЦЕННОТО ТИ ПРИТЕЖАНИЕ! ГРИЖИ СЕ ЗА НЕГО!

ТЯЛОТО Е НАЙ-БЕЗЦЕННОТО ТИ ПРИТЕЖАНИЕ! ГРИЖИ СЕ ЗА НЕГО!

Хрумна ми да кажа това, защото масово се наблюдават две течения и два типа крайно погрешни типа мислене в обществото:

1)  Първият е всички онези момичета и жени, които смятат, че манекенките по списанията и билбордовете не са били докосвани компютърно от Photoshop (ето примерно видео) и тези хора гладуват, не спортуват, или пазят краткосрочните диети, описани в Cosmopolitan като например „Как да влезем в перфектна форма за тялото за 3 дни?” и „Как да свалим 10 кг без упражнения”. Това е илюзорна и много грешна и дори тъжна заблуда, от която страда нашето общество – как да получим бързи ефективни резултати без да вложим нищо и без да положим никакви усилия. Уви, така не става. Ако искаш да получиш, трябва да дадеш и да вложиш много от себе си.
Ако не си доволен и искаш нещо да се промени в начина ти на живот, трябва нещо генерално да промениш или да спреш да правиш от досегашния си живот, тъй като явно си сгрешил по пътя. Спираш, осъзнаваш, решаваш и поемаш по нов път.

2)  Вторият тип погрешно мислене е:
”Тези жени по списанията, които изглеждат така, са обработвани сериозно с Photoshop. Никой не изглежда така в реалния живот. Никой не е слаб по естествен начин. Няма как да си слаб и да изглеждаш добре. Това е илюзия. Нормално е да си дебел или поне закръглен в това общество. Кой има време за спорт изобщо?! Кому е нужно?! Хората около мен, които виждам и са слаби, те са нещастни/злобни/недоволни/недохранени. Те се ограничават. Щастливите хора са пълните хора, защото те се наслаждават на живота.”
Не смятам дори да обръщам сериозно внимание на този тип мислене, защото е ясно, че това отново е Умът, който си търси оправдания пред самия себе си, само и само да не излезе от зоната си на комфорт, от познатото, от уютното, от сигурното.

ЗАГУБАТА НА ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ НЕ Е ФИЗИЧЕСКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, А УМСТВЕНО....

ЗАГУБАТА НА ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ НЕ Е ФИЗИЧЕСКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, А УМСТВЕНО….

Спортът е здраве! И няма как да е иначе. Ние сме родени да се движим, да бъдем активни, родени сме да тичаме, скачаме, плуваме, ходим по много. Родени сме да се чувстваме добре в кожата си – подвижни, гъвкави, „във форма” с две думи. 🙂

Йогите казват, че възрастта на човек се определя от гъвкавостта на гръбнака му. Че колкото по-гъвкав поддържаме гръбнака си, толкова по-дълго ще живеем. И по-здрави. Защото не дължината на живота е ключов фактор, а качеството му.
Не ме е грижа колко дълго ще живея, защото знам, че съм живяла много пъти преди и ще живея много пъти след това. В много и най-различни тела. Но искам да съм здрава, защото това е моята отговорност – да се грижа за това тяло, за този скафандър тук на Земята. Защо? За да функционирам добре, да изпълнявам задачките си и мисията си без проблем, да се наслаждавам на живота по най-истинския начин – радвайки се, пътувайки, спортувайки, чувствайки се здрава и изпълнена с жизнена енергия и творческо вдъхновение, изпълнена с лекота и яснота на ума.

188665_10151374357396427_1222381374_nИстинската „радост” от живота е да се чувстваш истински ЖИВ и БУДЕН, ОСЪЗНАТ и ПРИСЪСТВАЩ съзнателно във всеки един момент. Не разбирам как радостта и насладата от живота може да се свързва с алкохол, цигари, кафе, наркотици, дори храна и секс. Това са външни неща, стимуланти. Истинската радост от живота идва отвътре – от Любовта в сърцето, от Яснотата на ума, от Чистотата на душата. Тези неща се градят вътрешно. Именно тези неща ти дават усещането, че имаш крила и можеш да полетиш 🙂
Когато отвътре си чист и балансиран, тогава и отвън изглеждаш чист, светещ, енергичен, жизнен, изглеждаш добре и излъчваш енергия, която неминуемо прави впечатление на околните.

ЗДРАВЕТО Е ЩАСТИЕ!

ЗДРАВЕТО Е ЩАСТИЕ!

Няма пряк път и никакъв shortcut към по-добро здраве, към по-добър външен вид, към по-малко килограми, към по-красиво тяло. Тези неща се градят всеки ден и искат така наречените „жертви” или цена, която да платим. А цената са все неща, от които трудно се отказваме като например лакомията си, мързела си, старите си навици, закостенелите модели на мислене и поведение. Цената не е никак висока за това, което получаваш в замяна – ЖИВОТ в най-интензивната му, пълна и истинска форма!….

Пожелавам ви успех по този Път! Заслужава си!!! 🙂

– Стефи –

156851999492080366_x0l2mvek_f

НЕ СЕ СРАМУВАЙ ДА ОПИТАШ! ВСЯКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ВСЕ НЯКЪДЕ!...

НЕ СЕ СРАМУВАЙ ДА ОПИТАШ! ВСЯКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ВСЕ НЯКЪДЕ!…

14 thoughts on “Как да отслабнем бързо, лесно и без усилие? НЯМА ТАКОВА НЕЩО!…

 1. Стефи,част от въпросите си задавам и аз.На някои от тях знам отговорите,които се крият в мен,в навиците ми,в психиката ми.Усетила съм духовното пречистване,яснотата на ума,спокойствието на вътрешният свят,кристалната яснота на мисълта.Това е същественото.Това е финното преобразуване на мозъка.А редукцията на теглото е последствие.За мен приоритет има вътрешната обвивка на тялото,съдържанието,което включва не малко функции,а не външната черупка.Тя е следствие от главното.Обичам те,мила Стефи,едно чудо си в моят свят!Уча се от теб,мотивираш ме и ме караш да мисля,благодаря ти!

  • Благодаря ти, Яблена! 🙂 Много е важно да не спираме никога да се питаме въпроси и да търсим неудобни отговори, това ни движи напред 🙂

 2. Истина е че здравословното хранене не се популяризира, то остава някак в сянка. Още повече че е много широко разпространена заблудата че ако хапнеш тежка мазна кавърмичка със салата – значи ок, това е здравословно, щото има салата. Мой познат наскоро имаше проблем с желязото и хемоглобина, деликатно се опитах да му обясня да хапва спанак и други зеленолистни на корем сурови. Вместо това човека си готвеше мазни манджи със много месо като прибавяше 2-3 шепи сварен спанак или коприва. И си мислеше че яде полезно…

  Миналата година на Коледа имаше инициатива на БТВ насочена към бедните семейства с много деца. Едно бусче се разкаваше из цяла България с торби продукти за социално слабите. Едно дете отвори торбичката и отвътре се показаха чипсове, снаксове, солетки и вафли. Може би това са били спонсурите на предаването, но все пак.. подсъзнателното съобщение е очевидно. На всички като малки са ни казвали, яж плодове и зеленчуци, но без съзнателно разбиране и личен пример това са си думи увиснали във въздуха

 3. Pingback: Безценни филми за съзнателно хранене! | Стефи Божилова

 4. Pingback: Емоцията на страха – теорията на З. Фройд за тревожността и видео от Нийл Доналд Уолш | Стефи Божилова

 5. Pingback: За мотивацията, поставянето на цели и вътрешните стимули | Стефи Божилова

 6. Поредната прекрасна статия и тоооолкова вярна.
  Понеже последните години започнах да се грижа за тялото си и вътрешният си комфорт /за съжаление като ме застигна сериозно заболяване/ ми прави впечатление, че наистина хората са склонни да правят прочиствания, режими и тн но главната м цел е отслабването. Бях потресена наскоро от един коментар по повод житния режим на П.Дънов- девойката се надяваше за 10те дни на жито да свари едни 7-10кг!!!!!!
  Но хубавото е, че все повеч хора започат малко по малко да се осъзнават и да променят навиците си заложени им от обществото.
  Благодаря ти Стефи!

  • Здравейте, Стефи! Поздравявам те за всичко, което правиш – за силата и любовта, с които действаш! Невероятен човек си! Продължавай все така 🙂
   Обръщам се към теб с голяма молба – искам да те помоля за съвет как успя да намалиш теглото си? Как се справяш? Страдам от хранителна алергия към глутен, а и моменти на тежка булимия на психологическа основа и кашата е наистина голяма…. 🙁 Лошото е, че няма как да получа помощ, ако не си помогна сама на себе си.. Имам нужда да сваля и килограми поради неконтролируемото ми тъпчене.. Наистина съм готова на всичко, гледайки смели хора като теб. Ще ми е полезен всеки твой съвет.. Поздрави!!!

 7. Pingback: За орторексията и колко психично болни сме ние здравите хора! | Стефи Божилова

 8. Pingback: Не винаги получаваш това, което искаш, но винаги получаваш това, което си си изработил! | Стефи Божилова

 9. Pingback: Вълшебните обърнати пози в Йога – изпълнение и ползи от тях! | Стефи Божилова

 10. Здравей, Стефи!

  Статията ти много ми хареса! Страшно е повърхностно човек да смята, че може да изглежда добре чрез „вълшебства“, а същевременно да води консуматорски начин на живот и да не поддържа връзка със самия себе си. Преди няколко години се случи така, че загубих мир със себе си. Това ми създаде хормонален дисбаланс, в следствие на който натрупах килограми. Цялата ми фигура се промени към лошо, защото и душата ми беше загубила пътя си. Много е лесно да се загубиш, страшно трудно е да се върнеш. Това към което се стремя е да възстановя хармонията в живота си. Знам, че когато се преборя за това, тялото ми пак ще е красиво. Имам още път дотам, но вече поне съм поела в правилната посока и чувствам разликата. Искам да вметна, че нямам проблеми с храненето и самоконтрола. Просто душевните смутове сериозно влияят на обмяната на веществата. Идеята на поста ми беше, че всичко е много комплексно: духовна красота -духовно здраве – телесно здраве – телесна красота.

  Поздрави на теб и на читателите на този чудесен блог!

  • Благодаря ти, Александра, за този чудесен коментар! 🙂
   Колко само си права за това и колко съм съгласна: „Много е лесно да се загубиш, страшно трудно е да се върнеш.“ !!!
   С всичко е така в живота – хубавите неща се постигат бавно и постепенно, а се развалят за миг.
   Поздрави и на теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.