Житен Режим – практика от Учителя Беинса Дуно / Петър Дънов

8157-hd-wheat-crop-material

Големият Житен Режим за 2015 год. започва в петък на 06-ти февруари.
Има обявени две официални дати на започване – в петък 06-ти и в понеделник на 09-ти.

„Практика за прочистване и обновяване на организма от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни след зимните месеци е позната в много култури и религии, в това число и в християнската – такава в действителност е целта на дългия великденски пост. Чрез житния режим можем да се пречистим духовно и физически след зимата, за да възприемем по-добре праната, която е в изобилие в началото на пролетта. Житният режим е даден за обновяване клетките на организма и както се вижда, това става на петия ден.
Житният режим е един добър педагогически метод за превъзпитание и пречистване на хората и подготвянето им за новия Живот, който идва на Земята – за постигане на великите идеали на човечеството.

Безпорно идеалният вариант е поста да се прави с БЪЛГАРСКАТА пшеница – ЛИМЕЦ – дивото жито от древността. Освен изключителните си хранителни и енергийни свойства, лимецът е много мека пшеница.
Според езотеричните школи той не е продукт на нашата планета, е слънчев плод, тръгнал от Сириус, за да стигне до Земята. Житото е най-ценната и пълноценна храна, дадена на бялата раса. Много се говори за супер храните, но безспорно лимецът е в челната десятка.

✿ КОГА СЕ ПРАВИ?

Житният режим се провежда 1-3 дни след пълнолунието и трае 10 дни. През всеки месец от годината се работи за определена добродетел и качество.
Когато човек се храни съзнателно – това може да се използва както за чистене, освобождаване, било то на килограми или пороци, недостатъци – в този случай постът се прави след пълнолуние, така и за изграждане – на добродетели, на качество, за което можем да медитираме в дните на поста, за подсилване на организма. Нарастването на луната – 2-3 дни след новолуние е подходящия период за такъв пост от втория тип – за изграждане.
Ако човек започне режима сутрин, е отлично, ако го започне на обед е много добре, а вечер – добре. Сутрин след изгрева на Слънцето има най-много слънчеви енергии и ако човек започне режима тогава, ще се свърже с Животворящите слънчеви лъчи.
Понеже сега сме в епохата на Водолея, най-правилно е да правим Житния режим при разсипа на Луната през февруари, за да влезем в новите условия на разумния живот – на Любовта, Мира, Братството и Хармонията. Голямото пресяване, през което човечеството минава, ще създаде благоприятни условия за идването на Шеста светеща раса на Любовта.

✿ ПОДГОТОВКА

Житният режим не е само програма, прочистваща биологията, или диета за отслабване. Това е свещен акт на хармонизиране на духа, тялото, емоциите. Опитайте поне 10-тина дена преди да започнете, да сложите в ред и покой мислите, да се “изчистите” от негативните емоции, съмнения, раздразнения, гняв, ревност, агресия. Четете духовна литература, молете се, медитирайте.
10 дена преди поста изхвърлете хранителните продукти от животински произход от менюто си, влючете повече алкални продукти.

Много хора пренебрегват подготовката и затова имат някои проблеми по време на поста, свързани с по-високата киселинност в организма. По време на подготовката спазвайте балансиран режим 60% алкални и 40% киселинни храни. Алкални храни са: боб, зрели банани, фурми, смокини, сини сливи, сушени плодове, бадеми, авокадо, зелен фасул, цвекло, къпини, моркови, боровинки, кисело грозде, сушени праскови, нар, сливи, малини, спанак. Киселинни са хляб, ориз, месо, пиле, кафе, алкохол, тютюн, ечемик, хляб, елда, всички видове брашно, сушен джинджифил, мед, суха леща, просо, овесени храни, фъстъци, ориз, ръж, соев хляб, соева паста, сорго,спагети и други видове паста, захарна тръстика, сурово цвекло.

Набавете си един килограм жито – най-добре БЪЛГАРСКИ лимец, 30 ябълки – български, непръскани по възможност, 90-тина ореха, 20-тина литра изворна вода.
Разделете един кг. жито (пшеница) на 10 равни части – за всеки ден по 100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота), три ябълки (за сърцето), девет ореха (за мозъка), шест-осем чаши вода (изворна, но не минерална).

Житен режим

✿ ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО

Най-добрият вариант за житен пост според нас е с ПОКЪЛНАЛ ЛИМЕЦ.
Как става това?
Предишната вечер, преди да започнете житния режим, измийте и почистете хубаво 100 гр. лимец. Накиснете го в глинен или дървен съд – те са най-близко до природата. Температурата на стаята, където е лимецът, трябва да бъде около 22 градуса. Такава трябва да е и температурата на водата, с която ще залеете поставеното жито в съда – един пръст вода поне отгоре. Лимецът трябва да кисне във водата максимум между 6 и 8 часа, иначе започва да вкисва. На сутринта лимецът започва вече да покълва – той покълва по-бързо от другата пшеница. В момента на покълване – малкият бял кълн – енергията още не се е разпиляла по зърното. Излейте водата – може да се полеят с нея цветята например. Може да промиете останалото количество лимец от дневната «дажба» с хладка вода поне веднъж през деня – иначе започва да съхне.

Първият ден от житния пост, сутринта, кажете формулата (1 път):
„Господи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни“.

Житото разделете на 3 равни части (за закуска, обяд и вечеря) – може и на 2 части – зависи колко пъти на ден сте свикнали да се храните. Когато го ядете, можете да го подслаждате с мед.

По време на житния режим ще пиете над литър и половина дневно топла изворна вода, подправена с лимонов сок и мед, което само по себе си има силно пречистващо и енергетизиращо действие.
Най-добре е да не разтваряте меда във водата, а да го ядете с лъжичка, която ще поставяте на горната част на небцето. Като отпивате от водата, медът постепенно ще се разтвори и ще се усвои по-добре. Чрез този начин на хранене вие ще захраните мозъчните си центрове с хранителни вещества, усвоени в устата, а не чрез стомаха.

Трите компонента на поста хранят тялото, сърцето и ума и последователността на приема им е следната – на 1 прием, в случай че е разделена на 3 части дневната дажба, първо хапвайте ябълката, после житото, накрая трите ореха с разтояние от около половин час между тях. Това е идеалният вариант.
И не забравяйте да пиете изобилно количество топла вода през целия ден – тя подпомага процеса на извеждане на токсините от тялото. Така и по-малко ще ви боли главата – една от причините за главоболието е именно недостатъчния прием на вода. Водата се пие между храненията, половин час и повече преди и не по-малко от 1 час след хранене. Житото ще ядете, като преди да го глътнете, ще го дъвчете бавно поне 99 пъти. Преди да изядете ябълката, подръжте я в ръка, разгледайте я, свържете се с нейната аура, порадвайте й се, благодарете на дървото, на слънцето, на хората, чрез които тази ябълка е стигнала до вас. Помислете за техния труд, помислете за галещите лъчи на слънцето, за дъжда, който е напоявал земята. 🙂

Apples on the tree

Спазвайте правилото дадено от Учителя да се храните с Любов и Благодарност. Добре е да съберете семките от ябълката и да ги посадите на подходящо място. По този начин ще изразите Вашата благодарност. По време на житния режим не употребявайте никаква сол.

През тези дни станете слънчеви хора, бъдете винаги усмихнати и не допускайте в себе си никакви отрицателни мисли, чувства и постъпки.

Жито лимец слънце

✿ ОТПОСТВАНЕ (ЗАХРАНВАНЕ)

На десетия ден към житото на обяд и на вечеря прибавете ангелска супа (цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода, без сол или с много малко сол ).
В дните след режима не трябва да преяждате и постепенно увеличавайте количеството сол в ястията. Много бавно и постепенно преминете към обичайния ви режим на хранене. Животинските продукти можете отново да включите поне след третия ден след края на поста. А ако стане така, че промените изцяло режима си на хранене, преминавайки към вегетарианство – още по-добре!!! Всички отпадъци от храната (орехови черупки, лимонови кори и т.н.) не изхвърляйте на боклука, а ги съберете в плик. Когато свърши постът, ги заровете на някое чисто място сред природата.

!!! ВНИМАНИЕ:

Ако имате тежки заболявания на ендокринната система, сърдечни заболявания, резки колебания в кръвното налягане, тежки стомашни заболявания и др., се консултирайте с медицинско лице, преди да предприемете житния режим.
Тъй като организмът започва сериозно очистване по време на житния режим, може да се сблъскате с някои от описаните неразположения. Те са съвсем нормални и уместни – когато организмът се чисти, процесът винаги е придружен с неразположения. Затова пък енергията и здравето, които следват този период, си заслужават всеки ден!
– отпадналост; затруднено концентриране; раздразнителност; лош дъх; обложен език; промяна на кожата (при някои- мазна,при други-суха); затруднена концентрация; накъсан сън; стомашно разстройство; леки схващания. Тези проблеми най-често са свързани с повишена киселинност в организма ви. Затова е важна подготовката ви.
Къпете се по-често (заради токсините, които се отделят), грижете се за устната си кухина (заради дъха си), следете състоянието на кожата си и направете необходимите корекции с натурални кремове.

Направете житния пост съзнателно, с радост и очакване да пречистите тялото и духа си. Направете го със съзнанието, че правите нещо добро за себе си. Ако подходите с мисълта, че ви предстоят 10 дена мъчения и лишения, няма да се справите. Поддържайте тялото, мисълта и съзнанието си чисти и ясни. Ако почувствате силно неразположение, по-добре спрете, като направите нужното захранване! Възможно е, ако това е първия ви опит, да не успеете да стигнете до края. Дори няколко дена да правите режима, тялото ви пак ще ви се отблагодари. Слушайте интуицията си и действайте смело!

Желаем ви Лекота и Чистота!!! “

Тук написаното прочистване на тялото, ума и душата е разписано от Силвина Белопойчева. 🙂

Едно от големите събития във Фейсбук за Житния Режим през 2015 год. е ето тук:
https://www.facebook.com/events/1601975100032907/
Може да се присъедините и ако имате въпроси или споделяния – да пишете там.

Успех и ако имате коментари – ще се радвам да ги споделите под статията! 🙂

А ако статията ви е харесала, моля споделете я, за да достигне информацията до повече хора! Благодаря! 🙂

Снимка: Калоян Гичев от http://zdravjivot.org/

Снимка: Калоян Гичев от http://zdravjivot.org/

wheat

10 thoughts on “Житен Режим – практика от Учителя Беинса Дуно / Петър Дънов

 1. Стефи, би ли постнала датите за това прочистване за 2014г.?
  Благодаря ти предварително!
  Вал

 2. Стефи, проблем ли е ако към житния режим се прибави и пиенето на сокове?

  • Не виждам смисъл да се прави. Житният режим е духовно пречистване, сокове могат да се пият през цялата година.
   Отвсякъде ме заливат с въпроси: „Може ли да си пия кафе?“; „Може ли да пия глюкоза и фитнес добавки?“, „Може ли да пия зелен чай“…
   Наистина не разбирам смисълът на тези въпроси. Житният режим трае 10 дена и ясно е написано как се изпълнява. Оттук нататък какво може и какво не може РЕШАВА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ВАС, а не АЗ! Аз не поемам отговорност кой от вас какво пие и какво яде, поемам отговорност за себе си. Свикнала съм като правя нещо да го правя както трябва. Иначе „И малкото приложено добро е по-ценно от голямото неприложено“, така че дерзайте 🙂 И сами взимайте решенията в живота си какво да се яде и какво да се пие. Поздрави! 🙂

 3. Не трябва ли водата, в която е киснато житото да се изпива сутрин, а не да се изхвърля /излива/?

  • Целта на накисването на всяко едно зърно или семе е да излязат инхибиторите – те са причината да имаме подуване на корема, газове и затруднено храносмилане често когато ядем бобови култури, например. Повече и по-подробно за накисването на ядките и семената има тук: „Ядково мляко – как да си го направим“
   Чрез изхвърлянето на водата, в която са се освободили инхибиторите и изплакването на зърното след това – то започва процес на покълване и много по-лесно усвояване от организма. Не бих изпила тази вода в никакъв случай.

 4. От скоро се интересувам от този режим,но бях изтървала срока за 2015 и четох ,че имаше някакви дати.. Определени за март месец ако не се лъжа? Коя е подходящата дата от тук насетне? И още един въпрос .. Накисването се прави всяка вечер? Понеже са разделени на 10 дози всяка доза е по 100гр. За всеки ден. От там всяка вечер се приготвя грамажа за следващия? Благодаря за вдъхновението ! За описанията..достъпни и цветно поднесени 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.