Какво трябва да помним в тежки за нас моменти?

whattoremembers[1]

Една чудесна статия, която ме докосна и реших да споделя с вас през блога. Ясна и точна, много добре формулирана. Надявам се да ви допадне!
Това е последната публикация тук за 2014-та година и мисля, че е един добър завършек! Пожелавам ви прекрасно посрещане и ново начало! 🙂 

1. Каквото е – такова

Знаменитото изречение на Буда гласи: „Вашите страдания са предизвикани от вашето съпротивление на това, което е“. Помислете върху тази фраза една минута. Мъките ни се трупат, когато отказваме да приемем случващото се. Ако можете да промените нещо, то заемете се, действайте!
Ако промените са невъзможни обаче имате две опции: да приемете ситуацията и да пуснете негативните си емоции или дълго, потъващо и страстно да страдате. Изборът е само и единствено ваш.

2. Проблемът става проблем, само когато го наречете така

Често се превръщаме в най-злите врагове на самите себе си. Щастието наистина зависи от гледната точка. Ако вие смятате нещо за проблем, емоциите и мислите ви ще са наситени с негативност. Помислете какви уроци можете да извлечете от ситуацията и тя внезапно ще престане да е проблем. Всичко се появява в живота ни, за да ни научи на нещо!

Every situation in life serves a purpose

3. Ако искате да промените нещата, започнете от себе си!

Външният ви свят е отражение на вътрешния. Със сигурност познавате хора, чийто живот е пълен с хаос и стрес. Това не се ли случва, защото самите те са крайно разпилени и действат неадекватно?…
Харесва ни да мислим, че променящите се обстоятелства променят нас самите. Всъщност това работи, но по обратния начин.
Първо трябва ние самите да се променим, за да променим обстоятелствата.

4. Няма понятие „провал“ — само възможност да се научи нещо ново

Трябва да премахнете думата „провал“ от речника си. Всички велики хора, преди да достигнат до успех са претърпявали многократно провал след провал. Томас Едисън е казал: «Аз не претърпях провал при изобретяването на крушката. Аз просто открих 99 начина как тя да не работи». 🙂
Учете се от така наречените ви провали. Планирайте как да го направите по-добре следващия път. Всички падаме и ставаме, всички се учим цял живот.

5. Ако не получавате, каквото искате, това значи, че по-доброто вече е на път

Знам, че ви е трудно да повярвате в това. Но е истина. Когато прегледате живота си, ще видите, че хубавите неща са се случвали след като нещо не ви се е получавало както трябва. Възможно е работата, която са ви отказали, да е щяла да ви отдели от семейството за разлика от тази, която сте получили, но не сте харесвали на първо четене. Просто вярвайте, че всичко се случва точно така както трябва да се случи. И по никакъв друг начин.

6. Оценявайте текущия момент

Той никога няма да настъпи отново. Във всеки миг от живота има нещо ценно, не му позволявайте да се изплъзне покрай вас. Скоро това ще е само спомен. Възможно е някога да съжалявате за моментите, които сега не ви изглеждат щастливи. Да живееш в ТУК и СЕГА винаги е най-доброто възможно решение!

ВРЕМЕТО Е СЕГА!

ВРЕМЕТО Е СЕГА!

7. Пуснете желанията

Повечето хора живеят със „завързан ум“. Това означава, че те придават огромно значение на желанията си и ако не се изпълни замисленото от тях, емоциите им са само негативни. Вместо това опитайте „обособен ум“: ако искате нещо, можете да сте щастливи, независимо от това дали желанието ви ще се изпълни или не. Вашите емоции ще са неутрални или положителни.

8. Разберете страховете си и ще сте им благодарни

Страхът може да бъде отличен учител. Преодоляването на страха често ви кара да се приближите към победата. Когато бях в колежа, ужасно се страхувах да говоря пред публика. Сега ми е забавно, че днес говоря пред много хора всеки ден, тъй като съм преподавател, но освен това преподавам и публична реч. За да се преодолее страха трябва само практика. Страхът е само илюзия!

Всичко, което искаш се намира от другата страна на страха!!!

Всичко, което искаш се намира от другата страна на страха!!!

9. Позволете си да изпитате радост

Познавам много хора, които не си позволяват са се повеселят. Те дори не знаят как да бъдат щастливи. Някои са толкова зависими от проблемите си и вътрешния си хаос, че нямат понятие кои са, ако го няма всичко това. Позволете си да бъдете щастливи. Дори не за дълго, но се съсредоточете върху радостите, а не върху трудностите. Aко всеки ден отделяте по малко време да се фокусирате върху щастието в живота си, ще привличате все повече от него и ще усещате все по-голяма благодарност и радост в себе си.

10. Не се сравнявайте с другите

Ако все пак се сравнявате, нека е с тези, на които им е по-зле от вас. Безработни сте? Бъдете благодарни, че получавате помощи. Повечето от хората по света живеят в крайна нищета. Не приличате на Анджелина Джоли? Мисля, че малцина приличат на нея. Вероятно сте много по-привлекателни от болшинството. Съсредоточете се върху това.

11. Вие не сте жертва!!!

Вие сте жертва само на вашите собствени мисли, думи и действия. Никой не прави нищо нарочно за вас или против вас. Вие сами си създавате собствения опит. Поемете лична отговорност и осъзнайте, че вие можете да преживеете трудностите. Необходимо е просто да започнете да променяте мислите и действията си. Откажете се от манталитета на жертва и станете победител.

* Свързана статия –> „Приказка за ненужната саможертва“ 

12. Всичко може и ще се променя

„И това ще мине“ — фразата от вътрешната страна на пръстена на Соломон, е едно от любимите ми. Когато сте в тежка ситуация ви се струва, че изход няма, че нищо не може да се промени. Но знаете ли какво? Промени ще има! Нищо не е вечно освен смъртта. Откажете се да мислите, че всичко ще си остане такова завинаги. Но на вас ще ви се наложи да предприемете някакви действия, за да промените ситуацията.

13. Всичко е възможно!

Чудеса се случват всеки ден. Това е истина. Тази статия не ми стига, за да разкажа всичко, което съм виждала да се случва на познатите ми – от излекуване на рак в последен стадия до внезапна среща с половинката. Това се случва постоянно. Просто трябва да проверите дали е така. 😉

Източник: Lifehack.org / Spisanie8.bg

Ако статията ви е харесала и я смятате за полезна, моля споделете я, за да достигне до повече хора! Благодаря! Споделянето е грижа. 🙂

This too shall pass - sunset at Arambol

20 thoughts on “Какво трябва да помним в тежки за нас моменти?

 1. „Нищо не е вечно освен смъртта“-Явно, госпожо, не сте християнка! Защото има един, Който твори Вечността и е Вечен, и това е БОГ!Ако добре познавате Библията ще знаете, че смъртта е нещо преходно, и че за всички умрели ще има възкресение! Чудесата е имало и има, но само Бог е този, Който ги създава и дава на хората!

  • Права сте, не съм християнска. Нямам и намерение да ставам. Познавам много добре Библията, чела съм я, заедно с изхвърлените от нея евангелия, както съм чела и другите свещени книги на различните религии. Така че човек, който е наясно, че всичко е Едно и че няма разделения, че няма противоречия…. няма как да си слага етикета „християнин“. 🙂 Всичко най-добро по Вашия Път!
   П.С. – Един добронамерен съвет от мен: не го натрапвайте на останалите, защото това не Ви прави по-вярваща, прави Ви по-голям религиозен фанатик. 😉

   • Стефи, много се радвам на всичко, което пишеш. Докато четях коментара на г-жа Кирязова, си мислех точно това, което си и отговорила. Браво! Изключително точно си го казала!
    Ние не се познаваме лично, но аз тебе те „познавам“ до известна степен от виртуалното пространство.
    Може би някой ден ще се срещнем, тъй като имам намерение да направим регресия …
    Но засега искам да ти кажа (и не само аз) – ти си най-светлото същество, което аз „познавам“. Най-голямото вдъхновение за положителното в живота. Най-чистата душа! Дори мога да кажа, че ти си ми като светлина по моя път – четейки твоя блог, намирам много полезна информация и тя често ми помага да се справям със себе си!
    Благодаря, че те има! Пожелавам ти още светлина, още пътешествия, още радости и любов през Новата 2015 Година. Бъди благословена и продължавай да раздаваш положителности!

    • Изключително много благодаря за милия усмихващ коментар и топлата обратна връзка!
     Щастлива Нова Година, изпълнена с много вдъхновение, ентусиазъм, щастие и Любов.
     И аз ще се радвам да се запознаем един ден на живо 🙂

   • Благодаря, Стефи, за хубавата статия! А що се отнася до изречението „Нищо не е вечно освен смъртта.“, предполагам, че с него авторът е искал да каже, че смъртта е завършек на настоящия живот. Ние обаче знаем, че след смъртта следва нов живот, така че в по-широк смисъл и смъртта не е вечна! Желая ти честита Нова година! Здраве, щастие и успехи на теб и на всички твои близки хора!

   • Стефи, Вие сте страхотен човек! Благодаря за всичко!
    Съвсем случайно попаднах на Вашия сайт и съм много щастлива от това. Когато ми е тъжно или ми предстои избор, или дори здравословна рецепта се обръщам към Вас. Бъдете здрава!

  • Религиите сами по себе си, са направени от хора за хора, т.е за контролиране на масите.Само ще помоля,както аз не ви натрапвам моите вярвания, така и вие не ми натрапвайте вашите.Весело изкарване на празниците

 2. Чудесно написано!Няма значение какви сме ,и защо изобщо трябва вярата ни да назовава Бог с имена.Бога е вътре в нас,ние сме част от него.Бог не е извън нас!Лично аз чрез източната философия открих верния път.Започнах да израствам,започнах да осъзнавам.По географско положение съм християнка но честно казано не разбирах Библията,прочетеното не ме караше да се развивам.“Когато следваш Буда си будист,когато следваш себе си можеш да станеш Буда/бог/“ сиреч,да откриеш Бога в себе си!Всеки има индивидуален път,който е различен от този на теб…или на теб…..ако дадена религия или философия ти помага да следваш себе си е чудесно,но тя може да те направи и част от стадото и сляпо да и се покланяш и превъзнасяш,тогава човек няма как да следва индивидуалния си път и да израства.Това е моята философия!

  • Благодаря за включването и споделеното, Мари!
   Честита Нова Година! Пожелавам изобилие, вдъхновение и Любов 🙂

 3. Прекрасна статия, от която имах невероятна потребност. Благодаря! С пожелание за една Нова година, изпълнена с вяра, обич и надежда!

  • Благодаря, Дарина!
   Честита Нова Година! Пожелавам изобилие, вдъхновение и Любов 🙂

 4. Статията е чудесна, синтезирана по смисъл и без излишно разпъване на локуми. Е, и аз си казах едно „хм“ на твърдението, че само смъртта е вечна. Може би смъртта е единственното сигурно нещо? Но пък да не се хващаме за отделните думи. Хубаво е да си ги препомняме от време на време тези истини и затова благодаря на Стефи от сърце. Щастлива и успешна нова 2015г.!

  • Щастлива Нова Година, изпълнена с много вдъхновение, ентусиазъм, здраве, щастие и Любов! 🙂

 5. Чърчил има една вълшебна мисъл: „Побеата не е окончателна. Загубата не е трагедия. Мъжество е да продължиш напред“. Статията ми допадна. Това си го знаем повечето, въпросът е колко и как да го приложим. Но за да се спасим от бурите на задаващите се кризи трябва дълбоко да погледнем вътрешния си свят и да видим как да го ремонтираме и реформираме. Практики дал Всевишния: Йога, Дао, бойни изкуства, Ци Гун и т.н. Дори и религията може да помогне, стига човек да се обърне с Любов, а не с книжен фанатизъм.

 6. Здравейте, Стефи! Чета Ви доста отдавна. За мен всичко е полезно, дори и това, което не особено добре разбирам. Тази статия ми въздейства, много! Бъдете здрава! Благодаря!

  • Благодаря за обратната връзка! Радвам се, че сайтът и публикациите в него са полезни за вас! 🙂

 7. Никой от вас ,койо е решил да вярва на философи,аскети,езичници и други,не може да каже коя религия е права и коя не. Ясно е,че християните с тяхната изопачена Библия – се оливат.

  В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
  Хвала на Аллах – Господа на световете,
  Всемилостивия, Милосърдния,
  Владетеля на Съдния ден!
  Само на Теб служим и Теб за подкрепа зовем
  Насочи ни по правия път,
  пътя на онези, които си дарил с благодат, а не онези, над които тегне гняв, нито заблуждаващите се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.