Защо зеленчукови сокове?

Green juices banner

Отново съм на вълна Прясно Изцедени Сокове и реших да ви пусна още една статийка, която да ви подтикне към това чудо – домашно приготвените сокове.

Когато казваме „фреш“ сме свикнали да го асоциираме с прясно изцеден портокал по заведенията и на много места това е единственият фреш, който се продава. А разнообразието, което природата ни предлага е просто ОГРОМНО!
Не само плодове, но и зеленчуци и зеленолистни растения стават идеални за направата на домашно приготвени свежи сокове. 
С тях може да замените едно или две яденета, по желание, (най-добре закуската – първата, втората или следобедната) и след няколко дни ще усетите веднага разликата – невъобразим прилив на енергия, жизненост, по-мека и тонизирана кожа, по-свеж поглед, по-малко торбички под очите, по-малко подпухналост сутрин. 

Нека първо да отговорим накратко, защото темата е дълга, на този толкова често задаван въпрос: 

 • Защо сокове, а не цели плодове/зеленчуци?

Преминаването изцяло или частично, за определен период от време, на течна храна осигурява на организма изобилие от хранителни вещества, ензими и витамини, които се абсорбират бързо и лесно от организма.
Фибрите на плодовете и зеленчуците наистина са чудесна „метла“ за организма и червата, но понякога ние целим точно обратното – да спрем за известно време храносмилането, което се предизвиква от приема на фибри, за да може цялата енергия, която организмът отделя за него да се насочи към самовъзстановяване, самолечение на заболели тъкани и органи, цялостно обновяване и подсилване на имунната система. 
Когато се храним с твърда храна, на тялото ни му трябват приблизително ден и половина, за да обработи и смели храната напълно от момента на поглъщане до момента на изхвърлянето на ненужните отпадъци. Дори и в перфектно състояние, тялото ни извлича малък процент от безценните сокове, които се съдържат във фибрите на продуктите. Голям процент от тези сокове е затворен във трудно/несмилаеми фибри, които се изхвърлят от тялото заедно с полезните в сока вещества.

Това е и причината за внезапния прилив на сили и енергия след няколко дена от началото на соковия режим, след като преминат симптомите на детоксикация, защото организма се чуди какво да прави с всичката тази излишна енергия, която в момента не отива за храносмилане. Имате желание за повече движение, по-малко сън и чувствате сякаш ще полетите. 

Girl fruits basket juice energy green

 • Защо зеленчукови и зелени сокове?

Преди 4 години – през ноември 2010 – когато направих първото си голямо соково разтоварване, което продължи 21 дни, пиех предимно сладки плодови сокове. 
Имаше хора, които бяха опитни и ми казваха, че това не е най-доброто, което мога да направя за себе си и е желателно да включвам повечко зеленчукови и зеленолистни сокове, но на мен те ми бяха противни на вкус и отказвах да направя това. Дори една жена, която мислех тогава за приятелка и която е доста изявена в средите на суровоядството, ме блокира от приятелската си листа, защото явно не можа да преглътне факта, че аз няма да правя това, което тя „големият експерт“ ще ми казва да правя. 😀 
Ето това е идеален пример за разликата между предлагането на личен опит и съвет и налагането на мнение, което ако ти не последваш ще бъдеш изтрит от света на този човек. А аз не съм добра в следването 🙂 Повече ми се отдава да изграждам свои собствени пътища, на базата на проби и грешки, опити и наблюдения върху самата себе си. 

Така че, сега вече по лични мои наблюдения, ви предлагам този съвет от мен: 
Ако решите да пробвате сокопийстването избирайте поне половината от соковете ви да не са плодови, а зеленчукови и от зеленолистни растения. 
Защото ефекта на фруктозата (плодовата захар) в големи количества, концентрирана, както е при прясно изцедените сокове (без пулпа) е същия като на нормалната захар – пик на инсулина и глад за още сладко/сок след това.
* Когато пиете зелени сокове сами ще забележите, че този глад за още сок, веднага след като свърши чашата, просто липсва. Чувствате се сити и добре дълго време след това. 

Не се залъгвайте на маркетингови трикове за продукти с фруктоза, вместо с бяла или кафява захар. Всичко е с цел печалби. Сладкото си е сладко и то влияе по определен начин на клетките ни, които начин никак не е хубав и вече има множество научни изследвания, които го доказват нагледно. Сладкото подхранва „лошите“ ракови клетки в организма и те буквално се хранят и нарастват от него. 
От друга страна, зеленчуковите и зеленолистни сокове са чиста храна за клетките ни – те ги усвояват бързо и ефективно и вследствие на това се лекуват, обновяват, коригират и се връщат към заводските си настройки. 🙂
Също така зеленолистните растения съдържат много протеини и това допълнително подсилва организма при тяхната консумация. 

Не може да не отбележа и че фитонутриентът хлорофил придава зеления цвят на растенията, той обаче притежава и силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми, има противоракови свойства и много други!

* Ето тук може да прочетете хубава и полезна статия за всички видове подсладители и техния ефект: „За вредните и природните полезни подсладители“

Green Juice Juicy Cleanse

 • От какво имам нужда, за да започна?

Разбира се, на първо място имате нужда от желание, вътрешен импулс и мотивация.
На второ място имате нужда от вяра, че това е нещо, което е полезно и добро за тялото ви и ще подпомогне здравето ви като цяло. Хубаво е да си изясните приоритетите си – защо го правите? За здраве, за тонус, да се излекувате от нещо, просто от любопитство или за да свалите килограми? 
Хубаво е винаги да сме наясно какви са вътрешните ни подбуди, защото те до голяма степен определят крайния резултат от действията ни. 

Хубаво е също така да имате вяра и в себе си, защото в момента, в който решите да преминете на соков режим, дори за кратко време, веднага ще наскачат загрижени роднини, приятели, познати, непознати и кой ли не още, за да ви обясняват, че това е „налудничаво“, „опасно за здравето“, дори „застрашаващо живота ви“ и прочие.
Те ще ви цитират „солидни факти и аргументи“ като започнат от това, че Стефан Данайлов е ходил при д-р Емилова и след това си е върнал килограмите и стигнат до д-р Байкова, която обяснява при Гала колко е важно месото за здравето. 😀
Ако не сте убедени в себе си и в това, което правите, и в това защо го правите, много лесно ще клекнете под натиска отвън и ще се откажете от зеленото си начинание, за да се върнете отново към така полезните за здравето ни пици, пасти, хлябове и купешки сокове. 😉

И не на последно място имате нужда от хубава мощна сокоизстисквачка. Тя ще бъде вашият най-верен помощник по време на сокопийстването.
Получавам ежедневно запитвания каква сокоизстисквачка/блендер да си купи някой и честно казано малко ми омръзна да отговарям на тези въпроси. 
Добре е уредът да е мощен – 800 или 1000 вата; да е от добре позната марка, а не някоя евтина, китайска и неизвестна; да има добри отзиви и ревюта за него по форумите. Положете усилия – потърсете, прочетете, сравнете, изберете!
Моята сокоизстисквачка е JU650 Moulinex – купих си я за 330 лв през ноември 2010 и до днес ми върши отлична работа като сигурно вече е направила буквално тонове сок. Това, което в първия момент ни изглежда скъпо, след това ни излиза всъщност много по-евтино. 🙂

И най-важното, което вярвам, че всеки човек е хубаво да има, за да се развива по какъвто и да било начин, е ЛЮБОВ КЪМ СЕБЕ СИ! 
Без нея, без това безценно осъзнаване, че единственият човек, за който трябва да полагаме грижи до края на живота си сме ние самите, защото живеем със себе си по 24 часа на ден, всеки ден, и няма как да си поръчаме друго тяло по Amazon или друго Себе, без това осъзнаване нищо не става. Без тази толкова спорна и нарочвана в егойзъм Любов към себе си ние няма да виждаме смисъл да правим нищо – да спортуваме, да се храним по-добре, да се грижим за духа и за тялото си. 
И ще си мислим, че даваме, даваме, даваме на света и на всички останали и все няма да сме достатъчно щастливи и все ще се чудим какво пропускаме – ами пропускаме да дадем грижи първо на себе си 🙂 

Пожелавам успех на всички, които са решили да тръгнат по Пътя на Здравето! 🙂 

– Стефи – 

Тематични и много интересни статии: 

Carrot Tomato Beet Ginger Juice

Healthy drink, vegetable juice, studio shot

 

 

15 thoughts on “Защо зеленчукови сокове?

 1. Здравей искам да попитам трябва ли да има някаква захранване ако периода които изкарвам на сокове е 1,2 или 3 дена.Благодаря предварително.
  Поздрави Стефан.

  • Здравей,
   Ако периода е само няколко дена не е нужно да има специално и по-дълго захранване. Разбира се, не е добре да започнеш, примерно на 4тия ден, с готвена манджа с хляб и сирене. Хубаво е първите един-два дни от захранването да ядеш предимно цели плодове и салати. Така или иначе друго надали ще ти се яде, защото в такива моменти тялото жадува само за свежа прясна необработена термично храна. След 1-2-3 дни на плодове, салати и СУРОВИ ядки вече можем да преминеш към нормалното си хранене. Успех! 🙂

   • Благодаря за изчерпателния отговор 🙂 за сега само вмъквам соковете между храненията не сам се решил да изкарам само на тях,но предстой 🙂

 2. Здравей Стефи, благодаря че ми отговори на въпроса, без да съм те попитала дори 🙂 Мислех си „Защо пък да не си хапне човек целия плод или зеленчук, а да го прави на сок?“ и ти като по поръчка ми отговори. Това се случва не за пръв път в твоя блог. Следя го всеки ден и вече няколко пъти получих отговори на незададени въпроси 🙂 Като че ли функционираме на подобни честоти… Благодаря ти!

 3. Хайде сега пак… пак имаме синхроничност с книжката, която си посочила в статията за синхроничност 🙂 Темата ме интересува от известно време. В твоя блог намирам тооооолкова много отговори!
  Прегръдки!

 4. Здравейте, заинтересуваха ме много Вашите статии.
  Аз наскоро опитах един тридневен режим на прочистване с ябълки. Резултатът не беше много благополучен.
  Въпросът ми е следния: Какво да правим ние месоядните – ако си свикнал и обичаш месото, трудно се издържа повече от ден, два без месо.
  Повярвайте, това е самата истина. Какво да правим ние в този случай?

  • Здравейте, Гери,
   Вярвам, че всяко нещо се променя с течение на времето, с приложени воля, търпение и постоянство. Навиците влизат също в това число. Вкусът е навик.
   Много неща се променят в нас докато четем, учим, осъзнаваме и най-вече – прилагаме през собствения си опит. Аз бих Ви посъветвала да продължавате с ежедневен прием на сокове (не само ябълки!) наред с нормално хранене. Пийте сок сутрин, като втора закуска или следобед. Пийте зелени сокове. Приемайте повече плодове и богати салати с разнообразни продукти. Ако прилагате принципите на здравословното хранене, с времето може би ще установите, че вкусовете Ви се променят и вече нямате нито нужда, нито апетит за толкова месо. В крайна сметка човек може да се храни здравословно и като продължи да консумира месо, всичко е въпрос на личен избор. Успех! 🙂

 5. Благодаря за отговора,
  Наистина не е лесно човек да се откаже от навиците си:), но определено смятам да се възползвам от съветите, както и от рецептите Ви и да пробвам зелените сокове. Имам сокоизстисквачка, так че нямам оправдание да не го направя 🙂
  Поздрави за хубавите материали.

 6. Прекрасна статия както винаги!
  Винаги съм знаела, че соковете са полезни. Много пъти съм се убеждавала в това лично. Обаче сега, когато вече имам дете непрекъснато чувам и чета, че не трябвало да се дава сок, защото след време ще има проблеми със стомаха и още какво ли не. Ами аз вече тотално се обърках.
  Много ще се радвам да чуя мнението ви по въпроса.

  • Здравей, Хриси,
   Не съм специалист по детско хранене и най-вече захранване и не съм чела много по въпроса, нито имам свое собствено дете. Така че няма как да ти дам какъвто и да било съвет от личен опит или от много изчетена информация по въпроса.
   Но ще ти кажа, че мен са ме захранвали със сок от лимон 😀 Лекарката не е могла да повярва, че малко бебе пие лимонов сок. Всеки ден като малка съм пила сокове от моркови, ябълки и други. И съм била много здраво дете. Предполагам, че тези сокове са компенсирали за всички мазни, гадни, пържени закуски, които също се ядяха вкъщи.
   Аз, ако бях майка, щях да давам много сокове на детето си, разбира се, след като е станало на повече от годинка, и все пак е важно да бъде на кърма колкото се може по-дълго време. И майката да пие сок, докато кърми 🙂 Поздрави!

 7. Pingback: Суровата храна дава крила! | Стефи Божилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.