3 причини, поради които не можете да превъзмогнете бившия си

В дълбините на нашето страдание лежи възможността за ново и автентично разбиране на нашата цел и на самите себе си.

В дълбините на нашето страдание лежи възможността за ново и автентично разбиране на нашата цел и на самите себе си.

Това е една прекрасна статия, на която попаднах на английски, и която толкова много ми хареса, че реших да я преведа на български. Рядко се хващам да превеждам, защото така или иначе имам толкова много работа, която чака да бъде свършена. А навън времето е слънчево и лежерно и хич не предразполага към работене. Но смятам, че това наистина е една много полезна статия, не прекалено дълга, и се надявам да попадне при точните хора в подходящото за тях време. 🙂 Enjoy!

“ Разделите са сред най-болезнените преходи в живота, които претърпяваме.
Болката от загубата на някого, когото си обичал и все още обичаш – някой, с когото си споделял сърцето си, мечтите си и живота си – може да бъде опустошителна.

Разделите също така активират стари рани от минали загуби: други раздели, ранни загуби, развода на родителите ви или предателство от добри приятели. Ето защо разделите могат да бъдат сериозни възможности за лекуване и израстване, ако ги възприемем като такива.

И все пак твърде често, хората остават закотвени, залепени за бившия си и изглежда, че не могат да продължат напред с живота си. Оказва се, че са уловени в една негативна спирала, в която се опитват да разберат какво се е объркало, чувстват се гневни и ядосани на себе си или на бившия си и са потънали в депресивно или тревожно състояние. Те може би дори вече се намират в една нова и здрава връзка, но все още размишлявайки върху отминалата любов.

Aко това ви описва или се доближава до вас, ето три основни причини защо може да сте все още закотвени в мислите и чувствата си върху бившия си:

1. НЕ СТЕ СИ ПОЗВОЛИЛИ ДА ИЗСТРАДАТЕ РАЗДЯЛАТА НАПЪЛНО 

В една култура, която е зависима и обсебена от щастието и от щастливите лица наоколо и която има много малко толерантност към хората, които страдат в живота си, e много лесно да приемеш навътре посланието „Вече отдавна трябва да си го/я преодолял“, дори ако раздялата се е случила едва преди няколко месеца.

Няма времеви график на скръбта! Един човек може да скърби и да се чувства напълно завършен след няколко седмици, а на друг човек ще му трябват девет месеца или повече, за да обработи и преодолее напълно болката от раздялата. Обърнете внимание на вашата мъка със състрадание и любопитство, вместо да се опитвате да я преодолеете възможно най-бързо или да я избегнете изцяло чрез отвличане на вниманието. Това е едно най-важните действия, които можете да предприемете в резултат на раздялата.

Скърбенето и „траурът“ са лекарствата за преодоляване на загубата. Ние скърбим най-добре чрез плач, чрез изразяване на гняв по отговорен начин, чрез писане на писма до бившия (които никога няма да изпратим), чрез обработка на спомени, и чрез разговор с доверен приятел, съветник или психолог. Когато мъката е орязана и недоизразена изцяло, тя се застоява в тялото, блокирайки вашия естествен поток от енергия и забранявайки ви да се придвижите напред с радост.

Let go of grief and loss

2. ЗАСЕДНАЛИ СТЕ В ИГРАТА НА УПРЕЦИ ИЛИ НА САМООБВИНЕНИЯ

Раздялата, подобно на всички преходи в живота, е възможност да научите повече за себе си и да израстете. За съжаление, тъй като повечето хора имат трудности да толерират емоционалната болка, Его-то се намесва и ви насочва към това да се обсебвате от мисълта защо е възникнала раздялата и или обвинявате за всичко бившия си партньор/ка, или обвинявате за всичко себе си и се изяждате от вина.

Докато се намирате в тази фаза на упрекване или самообвинение, целта на Его-то е постигната – закотвява ви в ума, в главата и в разсъжденията, и по този начин ви отделя от вътрешната болка и емоционална травма. Нито една от тези умствени Его маневри не е продуктивна и не ви води към крайната цел на раздялата, която се състой в това да я изстрадате напълно и до край и да научите повече за самите себе си. Правейки тези две действия, вие подготвяте и обработвате почвата, в която ще приемете следващата си връзка и тя ще израсте здрава и стабилна.

Plant the seeds of love

3. ИДЕАЛИЗИРАТЕ БИВШИЯ СИ ИЛИ ГО/Я ИЗПОЛЗВАТЕ ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО

Ако вече сте в здрава и хубава нова връзка и страдате от някакво притеснение или тревожност в отношенията си, умът ви може да се обърне към мисли, мечти, и дори мании за бившия си като начин да издигне удобна стена около сърцето ви. Този защитен механизъм служи за запазване на вашия нов партньор на безопасно разстояние, далеч от вътрешния ви емоционален свят и ранимо сърце.

Може да сте вярвали, че напълно сте превъзмогнали бившия си – и най-вероятно сте – но ако като цяло сте склонни към тревожност, е много лесно да попаднете в капана на вярването, че мислите за вашия бивш означават, че все още имате чувства към него или нея.

Ако сте изстрадали всичко, което е имало да изстрадвате, изцяло и напълно, и ако сте научили това, което е трябвало да научите, вие сте направили добрата, качествена и най-важна работа по преодоляване на раздялата.
Сега е време да се обърнете към и да се справите с безпокойството си и да се научите как да работите със стените на страха, които автоматично и подсъзнателно изграждате около сърцето си и които се опитват да ви предпазят от това да поемете риска и да обичате отново.
С други думи, вашата идеализация или мания за бившия ви нямат нищо общо с бившия ви и са изцяло свързани с начина, по който Его-то ви се опитва да ви предпази и да ви защити от болката и разочаванието, които евентуално може би бихте преживели отново, ако пак си позволите да обичате дълбоко и отдадено.

Защото ние всички знаем – и тези, които са минали през разпадането на едни взаимоотношения го знаят по-добре от повечето хора – че с Любовта идва и рискът от загуба и рискът от нараняване.
И ние също така знаем, че сме създадени за Любов, така че без значение колко пъти сте били наранявани, най-вероятно ще опитате отново в някакъв момент.

Толкова по-добре е да опитате отново с пречистено сърце, което означава, че сте отделили достатъчно време да се погрижите за болката си от предишната раздяла и за научаването на уроците се, така че да можете да посрещнете новия си партньор, без минало, което замъглява и натежава върху настоящето. “

Източник: www.mindbodygreen.com

СВЪРЗАНИ СТАТИИ:
–>
„Как да си изберем партньор според д-р Клариса Пинкола Естес“
–> „За емоционалната болка и как да се справим с нея“
–> „Отработване на емоционални травми от миналото“
–> „Чувството на вина – има ли виновен?“

Безопасно е да пуснете Любовта в живота си!

Безопасно е да пуснете Любовта в живота си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.