За вредните и за природните полезни подсладители!

Sweets everywhere

Кой от нас не обича сладко? Това е големият въпрос 😀
Малко, много малко са хората, които не се изкушават от нещо сладичко. Майка ми, например, е една от тях и цял живот съм и се чудела как може да не посегне към шоколад или какаово кремче или тортичка…
Преди ядях много повече сладко отколкото сега – смятам, че с годините, прочистванията на организма, все по-балансираното растително меню и осъзнаването на някои психoлогически дефицити, това желание на сладко драстично намаля. Все по-рядко се усещам, че компенсирам липси с храна.
А сега, когато си позволявам да консумирам сладки неща, се стремя да са продукти, които няма да ми навредят, а ще бъдат максимално естествени и природни.

–> И ВСЕ ПАК КОИ СА ВРЕДНИТЕ ПОДСЛАДИТЕЛИ?

1. Бяла рафинирана захар – за нея е повече от ясно, няма какво да го дискутираме. Трите бели отрови са ясни като бял ден: бяла захар, бяла сол и бяло брашно. 

2. Аспартам – открит по случайност в лаборатория, изкуственият подсладител използван почти винаги в нискокалоричните храни и напитки, се свързва пряко с рак, слепота, диабет, развиване на метаболитен синдром, увреждане на мозъчните клетки, обща отпадналост и неразположеност. Когато видите в нещо E951 – изхвърлете го или по-добре го унищожете направо, за да не го изяде някой друг!

aspartame(1)

3. Фруктоза – фруктозата е монозахарид, който тялото ни може да използва за енергия. Основен природен източник са плодовете и меда. С какво е вредна тогава? В света на рафинираните въглехидрати, за повечето хора фруктозата не постъпва предимно от природните и източници, а под формата на High Fructose Corn Syrup (HFCS) – глюкозо-фруктозен сироп, който се набавя чрез ензимна хидролиза на царевично нишесте.
Малките количества фруктоза, които консумираме всеки ден с плодовете няма да ни навредят. Проблемът възниква когато ежедневното количество започне да надхвърля 10% от общият калориен прием.
Фруктозата се преработва от черния дроб и когато той не успее да се справи с голямото количество, което вкараме в телата си, фруктозата се преработва в мазнини. Това рязко повишава риска от сърдечно-съдови проблеми, инсулинова резистентност и диабет.
При едно изследване, направено върху две групи плъхове, се установява, че плъховете хранени с фруктоза развили анемия, висок холестерол и хипертрофия, а черният им дроб изглеждал като черен дроб на алкохолик. Преработката на големи количества фруктоза натоварва черния дроб така, както го натоварва метаболизирането на големи количества алкохол.
Още интересни факти за фруктозата може да прочетете ТУК – Токсичност на плодовата захар (фруктоза)“

А Ето ТУК можете да прочетете резултатите от едно научно изследване на английски за пагубното влияние на фруктозата върху възможностите за запаметяване и учене.

high-fructose-corn-syrup

4. Агаве – нещо, което преди използвах, защото ми беше вкусно да го ям дори така с лъжица, но отдавна не присъства в кухнята ми, защото полезните му свойства бяха развенчани от науката.
Агаве е растение, подобно на кактус, което расте в Мексико и от което се прави и нектар, 1.5 пъти по-сладък от захарта, с относително нисък гликемичен индекс и мек, натурален вкус. Нектарът от агаве се използвал успешно още преди хиляди години за подслаждане на различни храни и напитки.
Много нектари от агаве обаче съдържат 70-80% фруктоза. Агавето освен това е силно преработено по начин, сходен с този, по който се превръща царевицата във високо фруктозен царевичен сироп.

5. Ксилитол, сорбитол, малтилол и еритритол – „естествени“ подсладители, направени чрез процес на ферментация от захарна тръстика. Те съдържат по-малко калории от меда и чистата захар. Това са алкохоли, направени от захар, но толкова много химически променени, че се считат за несъдържащи захар.
Някои ги смятат за полезни, но определено на мен са ми в черния списък, тъй като далеч не смятам за естествено и природно един продукт да е добит в химическа лаборатория… И още повече да е алкохол…

Beat the sugar fix!

След като изброихме пет от онези подсладители, които е крайно наложително да избягваме, ако сме тръгнали или поне имаме желание да тръгнем по пътя на Здравето, нека сега да обърнем внимание на полезните подсладители и техните качества. 🙂

–> КОИ СА ПОЛЕЗНИТЕ ПОДСЛАДИТЕЛИ? 

1. СТЕВИЯ – Стевия е билка със сладък вкус, която силно наподобява захарта и всъщност се води 300 пъти по-сладка от нея. Продуктът е екстракт от листата на растението и се слави с антибактериалните си свойства. Не съдържа въглехидрати и калории, но пък допринася за денталното здраве, стабилизира нивото на кръвната захар и спомага за укрепване на костите. Стевията вероятно е най-добрият заместител на захарта, благодарение на нулевия си гликемичен индекс.
Стевията се произвежда на прах или в течно състояние, не е особено подходяща за печене, но пък е идеална за чай или кафе например 🙂
За стевията има и цял сайт на български език – http://stevia-bg.info/.

Stevia liquid extract

2. ОРГАНИЧЕН СУРОВ МЕД – Да, този продукт създава много спорове и противоречия – не само между вегани, а между всички привърженици на здравословното хранене. Медът наистина съдържа по-високи количества фруктоза, но в него има и изобилие от предпазващи от рак антиоксиданти. Този подсладител облекчава и симптомите на алергия. Като малка, когато ми течеше носа, майка ми винаги ми пъхаше клечка за уши с мед дълбоко вътре в ноздрите. Оо, никак не е приятно, но пък след 10 минути нямаше и помен от хремата!

Не е нужно да ограничаваме употребата на суровия мед до чашата чай. Можем да го използваме и за облекчаване на изгаряния, както и като естествено антисептично средство при порязвания и рани.
Медът има и нисък гликемичен индекс, което значи, че ако го добавим към ядковото мляко или чая си, няма да доведе до рязък спад на кръвната захар по-късно през деня.

Със сигурност това е продукт, който никога не бих изключила от менюто си, но определено се съобразявам с препоръките на д-р Георги Гайдурков и гледам много да внимавам и да не прекалявам с консумацията му.

fresh honey with honeycomb, spices and fruits

3. КОКОСОВА ЗАХАР – Кокосовата захар се прави от нектара на кокосовите палми (Сoco nucifera). Извлича се не от плодовете, а от цветовете: те се срязват и полупрозрачният сок, който започва да тече, се събира в бамбукови контейнери. След това течността се нагрява, за да се изпари водното съдържание (което е около 80%). Образува се плътна маса, подобна на гъст сироп, който след охлаждането се разбива на кристали или гранули.
Кокосовата захар има изключително нисък гликемичен индекс (35), което означава, че организмът освобождава постепенно постъпилата енергия, без скокове и спадове в нивата на кръвната захар.
По сладост кокосовата захар се доближава до кафявата (тръстиковата), но има лек карамелен привкус и съдържа 36 пъти повече желязо, 10 пъти повече цинк и 4 пъти повече магнезий в сравнение с нея. Наред с високото си минерално съдържание, кокосовата захар е богата на витамини от групата B (B1, B2, B3 и B6), и освен това осигурява 16 от 22-те аминокиселини.

Coconut Sugar

4. КАФЯВА НЕРАФИНИРАНА ТРЪСТИКОВА ЗАХАР МУСКОВАДО
Забелязала съм, че у нас цари едно погрещно схващане – че тръстиковата захар, която се предлага, е суровина за бялата. Истината е, че двете се различават не само по начина на обработка, но и по произхода си.
Нерафинираната захар е на големи кехлибарени кристали или направо бучки.Тя се получава при първата кристализация на пресния тръстиков сироп. Захарозата в нея е с цели 10% по-малко, в сравнение с бялата захар и както в природата е съчетана с калций, магнезий, калий, желязо, фосфор и други минерали, които подпомагат по-доброто й усвояване.
Плюс е и, че не съдържа никакви химически добавки. Нерафинираната захар не само е здравословна, но и прави на пух и прах тезата, че полезните храни са си направо гадни на вкус. Естественият й ромово-карамелен аромат я прави чудесна добавка към чай, кафе или различни коктейли. 

Мусковадо е най-тъмнокафявата захар, която може да се намери на пазара, сравнително по-лепкава е от останалите видове и има специфичен привкус, дължащ се на тръстиковия сироп, който не е отделен от нея при обработката.

Brown sugar Muscovado

5. МЕЛАСА
Това е остатъчен продукт, който се получава при извличането на захар от захарната тръстика. Цветът и качествата й зависят от възрастта на използваната суровина и метода, по който е била добита.

При тръстиковата меласа се различават три вида:

 • светла меласа, получена при първичната обработка на суровината;
 • тъмна меласа, или такава получена при втората обработка на тръстиката;
 • и последната, позната като blackstrap меласа.

За да се получи меласа, първичната суровина се смила. Полученият от тази първична обработка сироп се изварява, за да се сгъсти, при което се получава кристализирането на захарта. Това е и първата, светла меласа, която е най-богата на захарно съдържание, тъй като все още от сиропа е отделено минимално количество от нея. Тъмната меласа се получава при второто изваряване на сиропа и тя е с по-тръпчив вкус.

При третото пречистване на захарта се получава най-тъмната меласа, която е позната със специфичния си леко нагарчащ вкус. Тя се отличава с най-малко съдържание на захар, тъй като по-голямата част от съдържимото вече е била отделена за по-нататъшна обработка. В нея остават голяма част от съдържимите в суровината витамини и минерали, тя е богат източник на калций, магнезий, калий и желязо. Препоръчвам ви да си взимате именно от тази най-тъмна меласа!

blackstrap molasses6. ФУРМИ – Слагам ги на последно място в списъкът с полезни подсладители, но това може би е най-природният и естествен от всички. Какво ви е нужно? Една кутия със сурови пресни фурми, после ги обелвате от люспичките, махате костилките и може да ги добавяте в шейкове, смутита, кремчета и каквото се сетите. 🙂
Фурмите съдържат много калций, желязо, калий, фосфор, магнезий, което е полезно за храносмилането и сърцето.

Fresh dates

Умишлено не съм сложила кленовия сироп в списъка с полезните подсладители. Не смятам, че е кой знае колко полезен, много изследвания излязоха напоследък, които опровергават това, а и прословутата диета с кленов сироп за мен е пълна глупост. 🙂 Така че кленовия сироп го пропускаме 😉

Надявам се статията да ви е била полезна и обогаряваща. Ако смятате така, споделете я, за да достигне тази информация до повече хора! Благодаря 🙂

Също така може да прочетете следните интересни статии:
Захар или подсладители – на д-р Гайдурков
„Кафява захар“ – на BB-Team
Най-добрата и най-вредната храна за черния ни дроб“ – от Земя на Заем

ДА ВИ Е СЛАДКО! 🙂

– Стефи Божилова – 

Ако статията ви е харесала и я смятате за полезна, споделете я, за да достигне информацията до повече хора! Благодаря 🙂

Научи се да казваш "НЕ!"

Научи се да казваш „НЕ!“

23 thoughts on “За вредните и за природните полезни подсладители!

 1. Благодаря за полезната информация. За меда искам да подчертая, че според информацията която е минала през мен е с гликемичен индекс от 35-до 80 .Мисля си обаче, че би било по-добре медът да не се поставя в горещия чай, тъй като могат да се убиат някои органични съставки.

  • Да, много добра вметка! Забравих да напиша, че не е добре чаят да е врял, а само топъл. Иначе знам, че свойствата на меда стават канцерогенни. Благодаря, Георги! 🙂

   • Не мисля че е много релевантно да се търси вреда в меда…
    При условие, че повечето чайове съдържат ужасно много токсини дори точно приготвени според вида, а внасянето на допълнителна маса със стайна температура допълнително сваля температурата… Но който иска може да долеее малко хладна вода преди да сложи меда, ако конкретния чай се прави с вряла вода, а го бърза да го подслади… Всъщност рязкото сваляне на температурата ще спре химичните реакции след необходимото време…
    Доколкото знам меда е инвертирана захар, и не натоварва черния дроб толкова, а антисептичните му свойства нямат нищо общо с качествата му на храна…

 2. A какво ще кажете за SPLENDA ? Това също е някакъв подсладител.

  • Не съм запозната и няма как да съм запозната с всички химии на пазара 🙂 За мен горе-изброените подсладители са съвсем достатъчни в ежедневното ми меню.

 3. Pingback: Сурово кремче от райски ябълки, банани и кокос | Стефи Божилова

 4. Статията ми хареса и вече се отказвам от диетичната халва, която е с фруктоза. Но аз и детето ми често ползваме маджун за мазане върху филийка черен хляб. Какво бихте казали за маджуна от цвекло. Благодаря Ви предварително!

 5. Към вредните мисля, че трябва да се добави и много използвания напоследък ацесулфам к, който следва непосредствено аспартама, да могат повече хора да го избягват…

  • Здравей Мария 🙂
   Да, медът е с висок ГИ, но за мен това е една от най-силните и полезни храни в природата. Само трябва да се внимава да не се прекалява с него и да се консумира с мярка.

 6. Pingback: Веган шоколадова торта! | Стефи Божилова

 7. Има ли начин да разберем дали кафявата захар, която купуваме, не е просто боядисана бяла захар? Сигурна съм, че има много такива продукти на пазара, как да различим качественитеот фалшификатите?

  • Често обикновената кафява захар по магазините наистина се оказва боядисана бяла захар. Но ако купуваме Мусковадо няма как да сгрешим – тя има много силен аромат, много е лепкава и влажна и нея няма как да я правят фалшива. И е наистина добър избор 🙂

 8. С фурмите е най-добре да не се прекалява, поради също високото им съдържание на фруктоза.

 9. Багодарности на автора за инфото и страничката. Искам да попитам кои подсладители са годни за печене? Правя си кексове с пълнозърнесто брашно, екстра вирджин олио, яйца от весели кокошки, канела и сода, но е време на заменя бялата захар- цели 2 чаши.. Благодаря предварително

 10. Еееее някой да напише най- после че Малтитола е вреден!!! Много е вреден! Дъщеря ми има алергии и чувствителен стомах от малтитола получи диария удря в черния дроб!!! По добре яжте мед или кафява захар никакви подсладители!!!

  • Каква е логиката? Че само вкусните неща са полезни?
   На някои хора стевията им е вкусна 🙂

   • Стевията е страхотна ,единствено нея използвам за диабетно дете ,а вече и за мен .Съжалявам ,че преди не съм познавал вкуса и 🙂

 11. бих искала да попитам за кокосовата захар – това подсладител ли е или захар в крайна сметка. кокосовата захар която се продава в бг (или поне тази която аз съм намирала) е с много високи въглехидрати според етикета когато го има изобщо (80-90 гр на 100 гр), докато всичката кокосова захар която се продава в http://www.iherb.com/ например е с 3-5 гр на 100 гр въглехидрати…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.