14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Diabetes wordcloud

14 ноември е Световен ден за борба с диабета.
Toзи ден се отбелязва от 1991 година насам.
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.
СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип.
В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2.
При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет.
Определящо значение, разбира се, има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

За гените условно се казва, че те са патроните в пистолета, но ТИ избираш дали да дръпнеш спусъка. Така че, в крайна сметка, всичко си зависи от нас и само и единствено от нас.
Как ще изберем да се храним?
Как ще изберем да живеем?
Дали ще изберем активен или застоял начин на живот?
Дали ще се пуснем по наклонената писта на рутината и ще правим това, което правят „всички останали“?…

YOU can control diabetes with healthy lifestyle and sport

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са:

  • непрестанна силна жажда,
  • често уриниране,
  • загуба на тегло,
  • силно чувство на глад,
  • чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата,
  • необяснима обща слабост,
  • рязко спадане на тегло и др.

При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.

Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество.
Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.

What-causes-diabetes-type-2

Важно, изключително важно е да се осъзнае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с поне 35% по официални данни!

Според мен обаче, всичко е в нашите ръце и това го казвам, защото в залата по Йога при Венцеслав Евтимов съм виждала неведнъж да идват хора с диабет, отписани от официалната медицина, които за година, най-много две, подобряват значително състоянието си, спират инсулина, а няко се бяха излекували изцяло за недоумение на лекарите.
В такива случаи лекарите най-често казват, че е имало грешка и не е имало диабет на първо място, защото никога не биха признали, че с много засилена двигателна активност, медитация, дихателни упражнения, гладуване и пречистване на организма и с вегетариански начин на хранене диабетът просто .. си заминава. 

working out, drinking water, healthy eating

От важно значение също е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е необходимо изследване и на нивото на липидите.
Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване и цялостен начин на живот.

Както за диабет от Тип 1, така и за диабет от Тип 2 е необходимо специалист да установи хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и ежедневен двигателен режим. Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност – бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

Healthy lifestyle fruits weight control

Трябва ни една цялостна промяна и пренастройване на ценностите ни и начина ни на живот. Едно ЗДРАВОсловно образование по училищата и определено за родителите, които чакат дете. Трябва ни информация по тези теми – не-изкривена и не-нагласена от медиите и от фармацевтичните гиганти, за да служи в полза на техните финансови интереси.
Трябва ни информация, която да служи на НАС за по-добър, по-активен и по-осъзнат начин на живот! Не само спрямо нас самите, а спрямо околните, спрямо животните и спрямо екологията на цялата планета.

И да не забравяме, че всяка една болест, особено толкова тежка като диабетът, е един отчаян зов на организма ни да ни покаже, че някъде много много сериозно сме сгрешили и да ни помоли да си помогнем сами. Да си протегнем ръка и да си обърнем внимание.
А ако можем да го направим за някой наш близък човек или просто за непознат човек в беда – ако можем да предоставим толкова нужната информация за промяна – още по-добре!

Hand Holding

 

 

* Статията е взета от сайтът на Министерство на здравеопазването и е допълнена от мен. Ако ви е харесала и сте я намерили за полезна, моля споделете, за да достигне до повече хора!

Други подобни статии:

– Стефи Божилова – 

 

 

 

1 thought on “14 ноември – Световен ден за борба с диабета

  1. Навръх Димитровден,  29 църкви в Старозагорска епархия ще празнуват освен деня на Свети великомъченик Димитър и храмовия си празник под

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.