Размисли и факти за русалките

Mermaid Kagaya Art

Сега тази статия сигурно ще ви изуми и ще ви хване неподготвени. Поне повечето от вас 🙂 То дори няма претенцията да е статия, по-скоро мои хаотични мисли, които напират отвътре да ги изпиша и да ги пусна вън от мен. Дори не знам в кой раздел точно да я сложа, затова я слагам в „Размисли“.

Тази сутрин за пореден път попаднах на едно видео (гледайте ТУК), в което нашироко се обсъжда по CNN темата за русалките и дори има видео със същество, заснето в Израел, много наподобяващо русалка. И естествено в една група във Фейсбук започна дискусия „за“ и „против“. Аз писах как във всички фолклорни традиции я има идеята за русалки и сирени и си струва поне да се замислим, а други писаха как най-вероятно видеото е монтаж. Дори се обсъждаше въпросът хранят ли се с риба и колко е гадно това 😀

И така се роди идеята за това писание, в което да кажа няколко неща, които смятам за важни и да погледнем на темата от малко по-различна гледна точка. 🙂

Помня един много ясен спомен от 2-ри, 3-ти клас някъде. Знаете, всички имаме едни такива ярки спомени от детството, които са като запечатани в съзнанието ни. Та този спомен е от един летен пленер по изобразително изкуство на Копривщица. Всяко лято ходехме от училище. Пързалях се на една пързалка. И бабата на един мой съученик нещо обсъждаше смешните детски вярвания в русалки, феи, горски духове и прочие. Аз й казах: „Ама аз още вярвам в тях! Дори не вярвам – просто знам, че са истински!“, и няма да забравя как тази баба с дълбоко съжаление каза: „Ах, горкото дете… още витае в облаците… няма ли родители, които да му помогнат да си стъпи на краката…Колко тъжно..“
Спрях да се пързалям и ми стана много тъпо. Отидох при майка ми и се разплаках, питах я дали тези същества са истински, а тя ми отговори:
„Ако вярваш в тях, ако твърдиш че ги виждаш и сънуваш, че си общуваш с тях – разбира се, че са истински! За теб са и никой не може да ти отнеме това!“
Благодаря на майка ми от цялото си сърце, че никога не е била „здраво стъпил на земята“ родител и че помогна на едно дете-Риби с огромно въображение да запази вътрешния си богат душевен свят и в последствие да го развие. Вместо да се отрече от него и да го забрави, както правят 99% от хората когато са малки, под натиска на обществото.

В Българския речник на думите пише следното на „русалка“:

1. В митологията – същество с тяло на жена и опашка на риба, което живее във водата; сирена. Малката русалка.
2. В народните вярвания на българите – самодива, която живее във водата и се появява през русалската неделя.

В Wikipedia пък откриваме следното:

Русалката в славянската митология е воден женски дух, сестра на самодивата, тясно свързан с фолклора на съвременните славянски народи и със славянската обредност.

Русалките са вечно млади и красиви с разпуснати зелени коси. Обикновено седят по бреговете на реки и езера. Когато късат косите си, предизвикват наводнения. Ако изсъхне кожата им, умират завинаги. Обикновено русалки стават душите на удавени момичета, убити и хвърлени в река или завлечени под водата от речния дух водник. Той е техен господар, но тайно те го мразят и понякога помагат на хора, за да объркат плановете му.

Според българските поверия през нощта срещу Спасовден русалките „сеят“ роса по нивите, за да станат плодородни. Вярва се, че тази роса има лечебна сила, затова на сутринта хората излизат и се търкалят в росната трева, за да са здрави през годината. Така могат да се излекуват и болните от русалска болест. Лек срещу нея е русалското цвете росен. То цъфти много кратко време с красиви и благоуханни червени цветове по скришни горски полянки.

Mermaid's gift

Първата история за русалки се появява в Асирия, около 1000 г. пр. Хр.
А скални рисунки на русалки отпреди хиляди години са открити в Египет.
Те живеят предимно в творческите произведения, като изкуството и литературата. Русалките съществуват под някаква форма на мит или легенда в почти всяка област на света, във фолклора на всеки народ, без значение дали е бил народ близо до море или океан, или не. Като древно знание, предавано от поколение на поколение, което в даден момент от знание се е превърнало в легенда.

А най-добре познатата модерна русалка е от версията на „Дисни“, създадена от Ханс Кристиан Андерсен – „Малката русалка”. С това мита за русалките става отново широко популярен по света и всички вече си представят русалките като едрогърди крaсавици с развяващи се червени коси 😀

Little mermaid Disney

Oбаче аз не спирам да си мисля за едни книги, а именно – 2-та тома на „Древната тайна на цветето на живота“ на Друнвало Мелхизедек.
Смея да твърдя, че съм изчела не десетки, а стотици книги в живота си (все още не са хиляди, но ще станат) и преди да прочета книгите на Друнвало в главата си имах безброй много части от цялостния пъзел за всичко, но съвсем хаотично като информация. Опитвах се да навържа нещата и все нещо ми се губеше. Нямах цялостна картина, която да обединява в себе си фактологическа история за древността на човешката раса, за предишните цивилизации, за развитието на духовността, за контрола над Земята, да тайното правителство, за енергийните манипулации над хората и много други неща…

Помня, как един близък мой приятел ми разказа безкрайно ентусиазиран за книгите на Друнвало и аз отидох и си купих всички още същия ден. Изгълтах ги на един дъх! Разтърсиха ме из основи и подредиха по идеален начин целия пъзел от информация в главата ми.
Има такива книги, които преобръщат живота ти.
Препрочитах пасажи от книгите отново и отново и плачех, спомняйки си отдавна забравено знание. Всичко, което вече знаех от различни източници, си пасна. Всичко се навърза. Усещах с всяка една клетка на тялото си Истината в неговите думи, които отключиха в мен някакви древни клетъчни спомени. Започнах да сънувам сънища, които доизясниха всичко.

Книгите на Друнвало и да искам не мога да ви ги преразкажа в няколко изречения тук. Те са огромни дълбоки Вселени, в които човек сам трябва да предприеме своето пътешествие! Но ще ви кажа защо си мисля за тях докато пиша за русалките. Защото ми е смешно как хората си представят, че русалките са красавици с красиви лица, гърди и прочие. Ясно е като бял ден, че не става дума за същества от вида Homo Sapiens, като нас. Друнвало много подробно е обяснил за генното инженерство и всички генетични експерименти, проведени от няколко високо развити извънземни раси преди хиляди години в единственото пространство от 4-то измерение на Земята – залите Аменти – под Пирамидите в Египет. Целта на тези експерименти е било създаването на човешката раса. Били са правени различни успешни и неуспешни експерименти за посяването на човешкия род и много от тях са оцеляли известно време преди да изчезнат. Йети, Голямата Стъпка, тролове, джуджета, русалки и други вълшебни същества не са нищо повече от част от тези експерименти. Много скелети на хиляди години са били откривани, които учените не могат да обяснят с еволюционната теория и затова информацията се потулва и за нея не се говори по новините.

Но наистина – моля ви, прочетете тези книги! Съзнанието ви ще се разшири и ще откриете, че намирането им и прочитането им е един от онези ключови моменти в живота ви, когато започвате да мислите по-всеобхватно и много парченца от пъзела се напасват.

Слагам само началото на предговора от книгата „Древната тайна на цветето на живота“, за да разбудя любопитството ви 🙂

„Една от целите на тази книга е да помогне на хората да осъзнаят определени събития, които са се случили някога, случват се в момента или пък ще се случат в близко бъдеще на тази планета – събития, които радикално ще повлияят върху нашето днешно съзнание и начин на живот. Ако разберем ситуацията, в която се намираме сега, ще отворим вратите към новото съзнание, към появата на едно ново човечество на Земята. И още нещо – най-голямото ми желание е да ви вдъхновя да си припомните кои сте в същност и да ви вдъхна кураж да поднесете своя дар на света. Защото Бог е дал на всеки от нас уникален талант и ако истински го изживеем, той ще превърне физическия свят в свят от чиста светлина.“

Друнвало Мелхизедек - Училище по Припомняне...

Друнвало Мелхизедек – Училище по Припомняне…

Сега ще ви спомена и още една безценна книга за мен – „Автобиография на един йогин“ от Парамаханса Йогананда. Велика книга за велика Душа!!!
Та в тази книга, в най-любимата ми глава от нея – глава 43 „Възкресението на Шри Юктешвар“, Йогананда разказва за своя велик духовен учител Шри Юктешвар, който отново му се явява известно време след смъртта на физическото си тяло и започва да му дава ясни обяснения за живота от другата страна или т.нар  „Озарена астрална планета“ Хиранялока, както я нарича самия той. Високо развита духовна планета, където той помага на напредналите същества да се избавят от астралната карма и така да постигнат освобождение от астралните прераждания.

Сетих се и за тази книга сега, защото именно в тази глава Шри Юктешвар обяснява в подробности за астралния свят и неговите обитатели и разказва така:

„Обикновената астрална вселена е населена с милиони астрални същест­ва, които са дошли наскоро или по-отдавна от земята, а също така с милиарди феи, русалки, риби, животни, гоблини, гноми, полубогове и духове, всички обитаващи различни астрал­ни планети в съответствие с кармичните си качества. Разно­образни сферични домове или вибрационни области са пред­назначени за добрите и злите духове. Добрите могат да се придвижват свободно, а злите трябва да се ограничат в определени зони. Точно както човешките същества живеят на повърхност­та на земята, червеите – в почвата, рибите – във водата, и пти­ците – във въздуха, така и за астралните същества от различен ранг са предназначени подходящи вибрационни области.“ 

Мислите ми текат в следната посока: има много измерения и сфери на съществуване, от които ние имаме достъп до 2-3 най-много. Тази плътна 3-измерна реалност и финната астрална реалност на сънищата и понякога, някои хора, след дълги практики, получават достъп и до някоя по-висша астрална сфера, където се навлиза с променено състояние на съзнанието. Това е. А има хиляди измерения и астрални светове, за които можем само да си мечтаем на това еволюционно ниво, на което се намираме в момента. Смята се, че на Земята, примерно, много измерения съществуват по едно и също време и понякога се „приближават“, преплитат и за части от минутата можем да видим духовни същества, които не обитават нашия плътен материален свят. Такива същества биха могли да бъдат духовете и русалките, за които разказва Шри Юктешвар.
Това е теорията за „паралелните светове“, която е широко експлоатирана от квантови физици, учени и философи през последните десетилетия.

Mermaids Fantasy Art

И няма повече да ви занимавам, не се сещам с друго интересно по темата, което да искам да споделя, освен един филм на БНТ за русалките, които смятам, че е много интересен да се изгледа:

Ето го: http://bnt.bg/bg/news/view/85246/ima_li_rusalki

Ако вие се сещате за други източници, които говорят за тях или за други интересни факти – чувствайте се свободни да пишете и да коментирате под статията! 🙂

Надявам се тези размисли да са ви били интересни 🙂

– Стефи – 

mermaids3

6 thoughts on “Размисли и факти за русалките

 1. Споделям напълно размислите и фактите за „другите“ около нас!
  А, с книгите на Друнвало при мен се получи абсолютно същото ( но у много малко хора, на които препоръчах предизвикаха интерес…всичко с времето си) 🙂 🙂 🙂

 2. О, Стефи, с двете ръце и двата крака потвърждавам съществуането на русалки, самодиви, елфи, гноми!:)))) Разбира се, помня ярко и цветно преживявания от детска възраст – не с русалки, но с други същества и то на едни определени места – на село при баба ми, в града, в който съм израсла, в склада, където другите ми баба и дядо работеха и където на пръв поглед всичко беше толкова сиво и прозаично… Е, да, ама не:). Не и за мен…Когато след години се оказа, че и сестра ми точно на същите места е срещала своите същества, никак не се учудих:))) Е, психолозите може да намерят причинителите на тези преживявания в например генетично обусловено преживяване на едни и същи архетипи. Може и така да е, но това не изключва съществуването на същества – видими и не толкова видими. Всъщност те повечето са видими с онези, другите ни очи, характерни за ясните визии. През тях виждаме нефизическото. Около мен, с изключение на мен:)), всички бяха „здраво стъпили на земята“ по онзи – отричащ всичко извън видимото, начин:) Та…моят приказен свят остана да живее и не изтля попарен, независимо от кънтящото в ушите и душата ми неразбиране (за което не са виновни милите възрастни, разбира се, те така са разбирали нещата:)) След това, вече възрастна 19 годишна:)), а по-късно на 24, имах спонатнни преживявания, свързани с някои описания на Щайнер за невидимите светове и елементалите. Бяха изключителни моменти на чуване на присъствията зад видимия свят, зад растенията, зад явленията…Приличаше на описваното при използване на халюциногенни гъби, с разликата, че не само нямаше странични ефекти, а ми донесеа дълготраен, паметен екстаз:) Е, трябва да призная, че понякога губя приказната нишка, но бързо си я връщам пак. Не живея във възрастовия си коловоз:)
  Поздрави за темата! 🙂 @-}–

 3. 🙂 Здравейте на всички! Съжалявам, не се намесвам особено много в размисли, които ми харесват, защото те са хубави и без да го правя. :D. В тази статия има нещо, което ме обижда.
  Аз, говорейки за себе си и за вида (човек) съм Син на Бог, не експеримент! И мисля, че всеки, който се вгледа в себе си, отърсен от предразсъдъци и измислици, които ни отдалечават само от естественото ни съществуване, ще разбере кой всъщност е.
  Радвайте се 🙂

 4. Скъпи Благой,
  Прочетох коментара Ви и искам да отбележа,че сте прав, но само донякаде. Статията е вярна. Хората сме експеримент на извънземните, ала душите ни не могат да бъдат създадени от тях. Това е дело на бог.
  Както обичам да казвам-
  във всичко се крие част от истината-като пъзела.Само трябва да открием правилните парченца и да го сглобим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.