Не винаги получаваш това, което искаш, но винаги получаваш това, което си си изработил!

You don't always get what you wish for, you get what you work for

Напоследък доста съм се разписала на тема отслабване и мотивация за спорт и правилно хранене 🙂 Не е случайно, просто се чувствам вдъхновена и ми се иска да споделя това вдъхновение и с останалите 🙂

Вече писах две статии на подобна тематика:
„Как да отслабнем бързо, лесно и без усилие? НЯМА ТАКОВА НЕЩО!…“
„За мотивацията, поставянето на цели и вътрешните стимули“

Но въпреки всичко продължавам да получавам ежедневни въпроси: „Как успя да отслабнеш?“ и „Кажи ми тайната?“. 🙂
Онзи ден един съсед ме срещна, аз точно се прибирах от Пикадили, бях се покатерила на едни токчета и пуфтях и се потях, защото мъкнех 2 огромни торби с около 15 килограма ябълки, портокали, лимони, моркови, банани и прочие. Той ме изгледа и вика: „Кажи каква е тайната, защото всеки път като те видя и ме изумяваш?!“ и аз: „Тайна няма!“ и той: „Е, не може да няма! Айде сега….“ и аз: „Добре, ще ти кажа – 3 месеца не съм яла твърда храна, пия сокове от ето тези неща (отварям торбите) и всеки ден правя Йога поне по 2 пъти, плюс клякане, скачане, гирички, коремни преси и лицеви опори. Това е, просто е.“ Тук той се ококори широко и ми каза: „Добре, ясно. Това не мога да го направя. Айде чао!“ – обърна си и си замина, видимо разочарован. 😀

И ми става все по-забавно, защото ХОРА, ТАЙНА НЯМА! И не само, че тайна няма, ами последните месеци съвсем умишлено съм направила живота си публично достояние и споделям във Фейсбук всичко: какви прочиствания си правя, какви сокове пия, по колко пия, какво и как спортувам и как изглеждам. Направила съм хората съпричастни с това, през което преминавам, за да видят една тотална трансформация „на живо“ едва ли не. А не само от онези снимки „Преди и след“. При мен снимките са и „По време“ на процеса. И явно пак не е съвсем достатъчно и дори не на всички се вижда съвсем реалистично 🙂 Или просто Умът отхвърля идеята за полагане на усилия всеки божи ден, защото му се вижда твърде сложно. Ще цитирам част от статията за отслабването, за да не се повтарям:

Може би голяма част от хората очакват нещо, за което да си платят и което да ги промени отвън, без усилие от тяхна страна, без съзнателност, без зор. Обаче такова нещо, уви, няма. Никакви вълшебни стикери, чайове, кафета, дъвки, хапчета, мазила, бонбонки и самовнушения, няма да ви дадат така бленуваното тяло и безупречен външен вид. Не става по лесния начин.
Става с повишаване на съзнателността, с полагане на ежедневни усилия, с много спорт, с постепенно променяне на досегашния начин на живот, с отказване от всички временни диети, а вместо тях – изграждане на устойчиви здравословни стабилни навици. Докога? До края на този физически живот. А това е един много дълъг процес наистина и изисква доста четене, информиране, изпробване, експериментиране, грижа и Любов за себе си на първо място.

Get off your ass

Аз съм голям привърженик на теорията за позитивното мислене и „самопрограмирането“. Убедено и твърдо вярвам (като психолог най-малкото), че всичко идва от психиката на човек и там се коренят най-големите ни проблеми и съответно там се намират и всички решения на тези проблеми. Всичко идва от главата и от вградените ни неправилни модели на мислене и поведение. От заучените шаблони за реакция. Но аз няма да обяснявам с прости думи нещо, което вече е написано по гениален начин от Дон Мигел Руис, затова просто ще препиша много любим мой откъс от книгата му „Четирите споразумения“:

– ОПИТОМЯВАНЕТО –

Всички ние сме опитомени от своите родители.
Родителите ни наричат това възпитание, но истината е, че за да ни възпитат, те използват същия механизъм, с който дресират животните: способността ни да изграждаме условни рефлекси. Системата от въздействия също е еднаква: „наказание – награда“. Мотивите също са еднакви: всичко се прави за наше добро.
Разликата е, че след като ни научат да говорим, възрастните включват в системата на опитомяването най-мощното оръжие, с което разполага човечеството: словото. С негова помощ те залагат в нас собствения си мироглед; собствените си нрави, традиции и ритуали; собствения си морал; собствената си гледна точка. Те залагат в нас собствената си жизнена позиция и тя става наша, въпреки че нито сме я избирали, нито сме я подозирали.
Не съдете строго родителите: те ни дават това, което имат, и ни го дават безкористно, напълно убедени, че правят най-доброто за нас. Да си родител е огромна отговорност; но за да възпиташ свободна личност, която да разгърне заложените й способности, сам ти трябва да си свободен и реализирал се човек. 
Не съдете родителите за това, което правят за нас: те също са били опитомени от своите родители, които са били опитомени от своите родители, които са били опитомени от своите родители, и така – до първото човешко семейство, което е трябвало да предаде жизнения опит и възгледите си на новото поколение.
Всички ние сме опитомени; всички ние живеем или сме живели живота, който другите ни налагат. Но има и добра новина: това вече е минало. Вече не зависим от възрастните, вече не е необходимо друг да мисли вместо нас. Вече можем да изберем друг мироглед, или да създадем собствен; можем да поемем пътя на личната свобода, за да изживеем собствения си живот – неповторим, уникален, заради което всъщност сме на този свят.“

Казах ли ви, че е гениално написано? 🙂
Толкова гениално, че чак настръхвам всеки път като го чета, а сигурно го чета за стотен път. Изобщо препоръчвам ви горещо да си вземете книжките на Дон Мигел Руис – те не са някое дебело разтеглено философско четиво, което изисква много време. Те са малки и тънки  с точно ясно и сбито съдържание и послание. Стрелят право в целта и те разтърсват. Будят те от съня. Като кофа със студена вода рано сутрин, докато още  не знаеш къде се намираш 🙂

Днес ще стана наясно със собствените си убеждения и ще осъзная, че мога да премахна от себе си онези, които вече не ми служат!!!

Днес ще стана наясно със собствените си убеждения и ще осъзная, че мога да премахна от себе си онези, които вече не ми служат!!!

Смятам, че това е един от най-успешните начини да се справиш със себе си, така да се каже – да започнеш да се вглеждаш в себе си, да се опитваш да бъдеш обективен, да се питаш постоянно въпроси от сорта: „Това откъде идва?“; „Защо сега реагирах така?“; „Как съм изградил точно този характер?“; „Какво в поведението ми е дисфункционално и не ми служи за развитие?“. И много други. Постоянно. И да търсиш отговорите. Да питаш и други хора около теб и да се вслушваш в мнението им, като по този начин се учиш да приемаш критика и да си взимаш бележки от нея. В някакъв момент, след определено време на такива практики за повишаване на съзнателността, отговорите изкристализират и разбираме кои части от нас и от характера ни откъде са дошли и кога са посадени. Това е прекрасно! Като имаме яснота по този въпрос, вече сме в силата си да моделираме себе си, колкото и трудно да е това. Да се превъзпитаваме. А защо  да го правим изобщо? За да сме максимално ефективни в живота си и да даваме най-доброто от себе си, разбира се! За какво сме дошли тук, ако не да учим, да се развиваме и да израстваме към нещо по-Добро?!

Та за позитивното мислене – позитивното мислене служи дотолкова, доколкото да ни помогне в гореописания процес на пре-програмиране. Да ни помогне да се мотивираме и да започнем. Да започнем какво? Работа върху себе си. 

Чудесно е човек да мисли позитивно, да се настройва и да става все по-съзнателен, но практиката и опитът показва, че с позитивно мислене мускули не се градят, да си го кажем направо 😀 Aко имате излишни килограми и мислите позитивно на дивана как ще ги свалите, докато блажено и позитивно ядете чипс и шоколадови бисквитки… ами най-вероятно няма да проработи 🙂
Може би ще трябва да пренасочите позитивното си мислене в посока от типа на:
„Аз съм достатъчно щастлив човек и без този чипс и бисквитки. Защо ги ям? Какво ми носят? Вътрешно удоволетворение ли ми дават? И ако е така, как мога да си го набавя по друг начин? Аз ще бъда щастлива и доволна ако сега стана, започна да спортувам нещо и се погрижа сама за себе си!“ и неща все от този род. 🙂
Позитивното мислене РАБОТИ ако обаче е насочено в правилната посока 🙂 

Ако искаме конкретни резултати – видими в огледалото, например – тогава ще трябва да се потрудим стабилно за това. Ще трябва да попроменим приоритетите си или поне да осъзнаем досегашните ни такива откъде в миналото идват и какви модели на мислене ги подхранват.

Най-доброто хапче за отслабване се казва: Вдигни си мързеливия задник и отиди да спортуваш! :-)

Най-доброто хапче за отслабване се казва: Вдигни си мързеливия задник и отиди да спортуваш! 🙂

Не искам да проточвам излишно тази статия. Тя започна като размишление във Фейсбук така или иначе, но то стана твърде дълго и реших да го направя на статия със снимки.

Искам само да кажа, че няма по-готино усещане от това да си изработиш сам това, за което винаги си мечтал! Ей така – ден след ден, седмица след седмица, да се лишаваш съзнателно от изкушения в името на други по-важни неща за теб, които искаш да постигнеш след време. Ден след ден да се сблъскваш с мързела очи в очи и да му казваш: „Гледай си работата! Върви на м****та си! Няма да ти се дам!“ и да взимаш гиричките! Ден след ден и седмица след седмица да упражняваш тялото си и да усещаш как става все по-гъвкаво, все по-малко пука и скърца, все по-раздвижено и да виждаш как и кожата ти се събужда, стяга, започва да свети. И да знаеш, че това не идва някъде отвън, това идва защото ТИ ТАКА СИ РЕШИЛ И ТИ САМ СИ ГО ПРАВИШ ДА СЕ СЛУЧВА! Е, казвам ви, няма такова усещане!

Също разбира се, да забелязваш всички погледи върху теб по улицата и вече да не се питаш сдухано: „Дали не ме гледат, защото съм прекалено дебел?“, а да знаеш, че хората те гледат, защото просто излъчваш здраве, красота и енергия! Здравето си личи от километри – дори само в блясъка на очите или в походката с изправен гръбнак. Също така красотата е най-вече вътрешно усещане за себе си и когато ти, ставайки сутрин, се поглеждаш в огледалото и за пръв път от много време насам не се плашиш от гледката, защото отсреща не те гледа раздърпан, отпуснат и подпухнал човек, а те гледа човек със стегнато тяло, свежа кожа и бодро излъчване,  тогава разбираш, че всички усилия са си стрували! На 100%!

Волята да фокусираш ума си..

Тук не става дума да се впишеш в някакви измислени и наложени отвън стандарти за красота. Не става дума да се опитваш да изглеждаш като фотошопираните манекенки от кориците на списанията. Не става дума да се опитваш да удоволетвориш нуждите и изискванията на някой друг – приятели, партньор, общество… Става дума да се опиташ да постигнеш собствените си критерии за красота и да удоволетвориш собствените си изисквания! Да даваш и да бъдеш най-доброто от себе си всеки ден! Да се погрижиш с Любов за всичко, което е твое – душата, тялото, излъчването, енергията. Да се справиш с всички вътрешни блокажи и тъмни сили, които те дърпат назад и спират развитието ти и да се освободиш от оковите на ума, предубежденията, мързела, хорското мнение и измислените рамки.

Става дума да станеш точно този човек, който винаги си си мечтал да бъдеш – най-добрата версия на самия себе си!

Красотата - това е да бъдеш най-добрата възможна версия на себе си!

Красотата – това е да бъдеш най-добрата възможна версия на себе си!

Защото това е постижимо и няма невъзможни неща! И ако вложим цялата си енергия, която цял живот хабим да не се харесваме, да се самокритикуваме, да купуваме хапчета, мазила, лосиони, чайове за отслабване и да ходим на антицелулитни масажи и прочие, и прочие… Ако вложим цялата тази енергия в това всеки ден, по 1 час (максимум, може и по по-малко) да спортуваме и освен това да променим бавно и постепенно хранителните си навици, тогава…. не само, че ще спестим пари (това е най-баналното, но все пак си е фактор), ами и ще започнем да виждаме резултатите не след дълго. И ще сме 10 пъти по-доволни, защото ние ще сме причината за това. А няма по-готино усещане от това сам да управляваш живота си, сам да взимаш решенията, сам да градиш бъдещето си! 🙂

– Стефи – 

П.С. – Днес вече правих Йога и разгрявания около 1 час, после няколко серии с гирички от по 5 кг., клекнах 2 х 20 пъти, висях надолу с главата на лоста долу в двора и после хапнах кремче от банан и авокадо 🙂 И сега се чувствам заредена с енергия за довечера за лекцията си на тема здравословен начин на живот в център Аватар! 🙂 Имайте прекрасна работна седмица!

strong-is-the-new-skinny1

Умните момичета използват гирички :-D

Умните момичета използват гирички 😀

 

 

9 thoughts on “Не винаги получаваш това, което искаш, но винаги получаваш това, което си си изработил!

 1. А може ли човек да се храни здравословно, да бъде на сокове, да спортува, без да отслабва.

  • Ето тук вече не знам 🙂 Само съм чувала, че може, но на практика не ми се е случвало (и слава богу, защото винаги съм имала какво излишно да сваля). Знам даже от личен разказ историята на момиче, което се е преборила с анорексия чрез пиене на сокове и организмът е започнал да се „съживява“ и да качва килограми докато не се е върнал и апетитът, който при анорексията изчезва. Но трябва да се пробва и да се види 🙂

 2. Pingback: Вътрешна и външна локация на контрола – психология | Стефи Божилова

 3. Dosta motivirashta statiq ! Nakara me da se zamislq kakvo pravq s jivota si i zashto stoq i chakam rezultati bez da se opitvam. Mislq oshte ot utre da zapochna da treniram otnovo 🙂

 4. Здравейте, Стефи! Аз съм от тези, кото спортуват всеки ден и след това си вземат пица, защото са я заслужили! Аз съм от тези, които прочетоха статията с пицата в ръка и добре, че коментарите са анонимни,иначе не бих го признала. Трудно е и да го призная пред себе си – него, мързела. Мързела да съм последователна, да си стегна г#а и да направя още две повторения, вместо да се тъпча с моята псевдо награда. Благодаря, за споделените мисли защото ми помогнаха да си отворя очите и да разбера, че докато имам половинчати ценности и цели, то и резултатите ще са половинчати!
  Пожелавам ти да си все така вдъхновена и пълна с енергия и позитивни мисли. А аз си слагам маратонките и отивам да горя пицата в гората!

  • Благодаря ти за коментара 🙂
   Имам приятелки, които не спортуват изобщо, ядат каквото им скимне и когато им скимне и имат перфектни слаби тела.
   Имам приятелки, които спортуват много, метаболизмът им е бърз и пак могат да си позволят да ядат пица, спагети, хлябове и торти.
   За съжаление, аз не съм от тези, целунати Отгоре жени, явно не си и ти 🙂
   Затова хора като нас ще трябва да правят жертви – с това, което искат в момента, заради това, което искат да постигнат като идеална желана цел. И ще трябва да се лишат от наградите си, защото, мое лично мнение, няма по-добра награда от това да се погледнеш в огледалото, да се харесаш и да се поздравиш за добре свършената работа 🙂 Поздрави и успехи от сърце!

 5. Стефиииии, супер си :* Точно това се опитвам да обясня на хората около мен, които постоянно ме вземат на прицел заради здравословния ми начин на живот и спортуването! Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.