Черната отрова, наречена КАФЕ!

CHM-Coffee-Mug

Интересно, не очаквах, че точно на днешния ден ще пиша статия точно пък за кафето, но като цяло съм човек, който лесно се пали и е радетел на Истината, колкото и неудобна да е тя. А отдавна е спряло да ми пука от реакции и критики, ако изказвам Истина, в която съм се убедила и в която вярвам дълбоко. И да видя точно в една от най-любимите ми и прекрасни групи за здраве във Фейсбук – Форум Здраве – да се пропагандира кафето, ми дойде в повече. 

Да, Истината е неудобна и често предизвиква агресия в околните. Това е като че ли тяхната реакция на Егото да се справи с нещо, което нарушава зоната му на комфорт, където удобно си живурка върху стари навици без много много да мисли.
Обаче Истината трябва да се казва. Винаги и на всяка цена. Каквото и да значи това.

Далеч съм от идеята, че всички трябва да бъдем безгрешни и да нямаме право на своите малки недостатъци или отрови или деструктивни навици. Аз ги имам, ти ги имаш, всички ги имаме. И пак, това не е причина да отхвърляме истината, само защото ни е неудобна. 

Да, майка ми пуши от над 30 години и въпреки супер здравословния си начин на живот, това е порок, с който не може да се справи. И при все това не е тръгнала да развява флаг колко са полезни цигарите.
Както и аз обичам да ям много сладко, когато ям де, и обичам да спя много до късно, когато мога да си го позволя, и съм много много далеч от идеята, че това е здравословно и полезно. Ами не е. И го признавам.

Да, всеки има своите малки грехове, но те би трябвало да са на основа съзнателен избор и информация. „Да, знам, че това е така и така, но избирам да го правя“. Когато изборът е осъзнат, тогава дори вредата е по-малка, защото едно е да правиш нещо по инерция и защото всички го правят, а друго е сам да си господар на живота си и сам да взимаш изборите в него.

yhst85534463284613_1933_7208282

По същата логика, хората, които обичат кафе не би трябвало да тръбят наляво надясно колко е полезно кафето. Защото то не е. То е откровено вредно за здравето и клетките ни пищят от ужас, всеки път като вкараме кафе в тялото си, защото една чаша кафе се равнява на средно 30 чаши вода. Какво значи това? Значи, че кафето е силна киселинна храна и изсмуква водата от клетките като разрушава алкално-киселинния баланс в тялото и за да си го възвърнем и хидратираме, ни трябва много много вода. А кой пие по 30 чаши вода на ден? (и това при положение, че изпие само една чашка кафе, а не 2-3-4…)

Организмът ни е биохимична система с неутрално pH. По-ниските стойности са еквивалентни на кисела среда, по-високите – на алкална. Благоприятната среда е леко алкална, тъй като киселата среда смущава функциите на организма. Тя създава предпоставки за възпалителни процеси, може да се образуват камъни в бъбреците, остеопороза, шипове и ракови заболявания.
Ако внесем киселинно-образуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да опази неутралното рН на кръвта и течната среда.
Калцият е отличен киселинен неутрализатор, а най-големия източник на калции в тялото са костите.
Ако киселинността е завишена, организма ни започва да издърпва от запасите си алкализиращи елементи. Пример: калцият е алкализиращ елемент, при силна киселинност, организма може да издърпа от запасите от калций (например от костите), за да неутрализира тази киселинност. Веднъж отделен оттам, калцият напуска тялото, чрез урината.
Какво значи това с 2 думи?
Приема на много кафе, мляко, газирани напитки, тежка мазна храна, месни продукти води до остеопороза. 

Ето една таблица, която идеално илюстрира кои храни са алкални и са добри за нас и кои са силно киселинни и е добре да ги избягваме:

PH table - таблица алкално-киселинен баланс

Пак от групата Форум Здраве научих от Силвина Белопойчева нещо, което не бях чувала до сега. Стана ми много любопитно. Разтърсих се и информацията се потвърди от източници на английски и различни изследвания. Това, което тя беше коментирала е следното:

„Всеки човек има ген със сложното название CYP1А2. Именно той кодира синтеза на фермента, който играе важна роля в обмяната на веществата.

Ферментът участва в синтеза на холестерола и половите хормони, разгражда много лекарства, канцерогени, токсични вещества и… кофеина в това число. При едни хора този фермент е силен, т.е. и бързо разрушава кофеина, а при други е слаб и неговото влияние върху кофеина съответно е по-бавно. Именно при последните кафето увеличава риска от инфаркти, а при бременните жени – от аборт…“

Какво друго се казва за този ген? 
„При хората, които имат тези два гена, ободряващият ефект от кафето настъпва по-бързо, обяснява д-р Мерелин Корнелис от изследователския екип в университета в Харвард – и именно тези хора се пристрастяват към кафето, а при тях негативните ефекти от него настъпват осезаемо по-късно във времето.“

А в едно друго изследване се казва така:
„Xората под 58 г., които изпиват не по-малко от 4 чаши кафе дневно са с 4 пъти по-голям риск от инфаркт в сравнение с тези, които пият по 1 чаша дневно.
.Жените, които изпиват по 2-3 чаши кафе дневно, са с повишен риск от аборт и безплодие.“

Сега, аз знам, че много от вас ще кажат: „То изследвания има за какво ли не, не им вярвам аз на тези изследвания. Само ни манипулират“ и ще бъдат прави, казвайки така. Аз вярвам в същото!
НО ако помислим логично с мозъка си, ще установим, че Системата няма да спечели НИЩО ако хората спрат да пият кафе. Всъщност Системата ще спечели много повече, ако пуска изследвания колко е полезно кафето и колко много антиоксиданти има в него, защото по този начин хората ще си дават парите за тази отрова всеки ден. Ще бъдат зависими, а по-късно и болни и ще започнат да си дават парите и за лекарства.

Мъдри глави са казали и това: „НИКОГА НЕ ЯЖТЕ ИЛИ НЕ ПИЙТЕ НЕЩО, КОЕТО ПРИСЪСТВА В РЕКЛАМИТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА“.
Хайде сега да помислим колко често има реклама на кафе?…

А относно антиоксидантите – това е тоооолкова дълга тема, с която тоооолкова много се спекулира напоследък, че няма изобщо да я започваме тук.
Само ще кажа, че е много наивен всеки, който мисли, че има витамини, антиоксиданти и полезни вещества в силно изпечени кафени зърна, които после се варят (втори път термична обработка), добавя им се бяла захар и често мляко.
Самата идея, че има нещо полезно в такава напитка, и то ако тя ти е първата глътка за деня и структурира енергията на целия ти ден, е… меко казано абсурдна и наивна.

Ако изпиеш една чаша прясно изцеден сок сутрин или един бананово-какаов шейк с някоя супер-храна вътре или пък си направиш ядково мляко за 5 мин. в шейкъра, ще имаш 5 пъти повече енергия и 100 пъти повече ползи! И ще усетиш тази енергия като много градивна и много повдигаща настроението!

И така, казах си каквото имах да казвам, сега отивам да се наслаждавам на Слънцето и на първия ден от този пролетен месец с голяма чаша фреш!

Автор: Стефи Божилова

fresh-lemon-juice

 

71 thoughts on “Черната отрова, наречена КАФЕ!

 1. Здравейте!
  Интересна статия и с много от нещата съм съгласен. Единственно за силно киселата реакция на кафето имам въпрос – от какви източници е информацията, понеже в гнигата на Харалд Хош „Поддържане и възстановяване на киселинно-основното равновесие“, на стр. 181 е написано „Кафето действа неутрално или с лек превес на основи – в зависимост от сорта“, независимо, че в същата книга на предходната страница кафето е класифицирано към храните със силен превес на киселини?! Също ме заинтригува твърдението, че една чаша кафе се компенсира с 30 чаши вода… не е ли малко пресилено? Има хора, пиещи много кафе… но са живи и здрави…

  • Бях във високопланинска плантация за кафе – Коста Рика. Когато кафето узрее, зърната са като нашите дребни диви череши – червени, сочни, сладки, а костилката им е зеленото кафе. Ядохме доста „черешки“ – ободряват без странични ефекти. Ако се махнат семките (оставят се за сушене), от плодчетата също се прави „сушени за чай“ – идеално нещо, но неизвестно на хората. Освен това цената на високопланинското кафе е почти двойна, затова отва „за износ“ в скъпия „непознат“ свят, а ние пием, макар и „чиста арабика“, но от „ниските региони“, която има доста КИСЕЛА жилка, затова го „ферментират“ и пекат здраво, преди мелене, да приглушат този вкус. Отделно в ниските долини кафето има доста „врагове-вредители“, така, че отделно е натоварено с пестициди и инсектициди. Хубава си е напитката, но само ако си на съответното климатично място – там, в планината, около Екватора, можеш да си пиеш колко искаш – местните дори не го пекат – оставят го да изсъхне на слънцето и си го мелят на зелено, запарката е в „чорапче“ – кафе „блонде“ 🙂

  • Супер пресилена статия.Няма категорични доказателства,че кафето е повече вредно,отколкото полезно.Не трябва да се прекалява с консумацията му.Това е!

  • Най добрия източник не е книгата приятелю а практиката на даден човек кафето е отрова от личен опит го казвам! Аз го спрях и се чувстам много по лек и по енергичен

 2. purvo kafeto e prirodna dadenost.vtoro vsichko vuv umerena konsumaciq e normalno,nito trqbva da se prekalqva nito da se izkliuchva.tova vaji za vsichko.ne moje chovek da qde vseki den med ili da pie sok ot portokali ili kakvoto i da bilo postoqnno.organizma obicha raznoobrazieto,puk i ima mnogo slojna sistema koqto znae ot kakvo se nujdae vuv vseki moment.edinstvenoto pravilo e konsumiraite produktite naturalni kakto vi gi e dala prirodata.i neshto drugo mentora na vashata priqtelka SILVINA ,GEORGI IZVORSKI ZASHTO PIE KAFE?

  • Попитайте го него, аз не съм му адвокат, нито знам, че пие кафе, нито ми е някакъв модел за подражание 😉
   Ще ми е полезно и интересно да ми обясните какво точно му е натуралното на кафето 😀

   • Кафето е доказан наркотик – води до изтъняване на мозъчната кора при мъжете. Съчетанието с тютютопушенето води според последните изследвания до хиперсексуалтост при мъжете, което е основен проблем що се касае до нормалността на едно общество. Води до несъздаване на семейства или до разводи, разврат оттам и до срив и разпад на света в който живеем. Свят в който господстват сексуалните отношения, свят на войни и експлоатация.

    • Е, хайде сега! Чак пък толкоз! Не смятате ли, че в Света има и други, далеч по-позитивни фактори от кафето, които да му противодействат??? По Вашата логика, досега да сме се затрили от това пусто кафе!

   • Щом расте в природата значи е натурално, а не синтетично напр. Има много дори отровни растения, които се изпилзват в медицината! Важна е дозата. Освен това, защо е непбходимо налагане на мнение , не е ли важно кой в какво вярва и какво ми действа добре??? Да не подценяеаме силата на внушението. В страни като Етиоия и Еритреа кафето е част от културата. Пълно е със столетници!

   • Госпожата сигурно пие само синтетично кафе и не знае как расте истинското :):):) На дръвче расте, госпожо – в природата . И от плодовете на това дръвче се прави кафето – това му е „натуралното“. 😀

  • „purvo kafeto e prirodna dadenost.“ и „edinstvenoto pravilo e konsumiraite produktite naturalni kakto vi gi e dala prirodata.“ – Къде природата е дала точно така кафето както го пиете?! ;))) Сами си противоречите с тия две ваши изречения… Второто е вярно, но изключва първото. Натурален продукт както го е дала природата е да го откъснеш от дървото и да го ядеш…с всичките му полезни вещества…без да го обработваш термично, мелиш, печеш, вариш или каквото и да е. Така както хората пият чаша горещо кафе го няма никъде като природна даденост в натурален продукт от природата. И моля пишете на български език. Това е кирилицата. А не на измислена шльокавица или маймуница която едва се разчита…

 3. Здравейте,
  Страхотна статия! Прочетох я защото имам проблем с кафето. По-точно с инстантното кафе. Преди години пиех по много, 8-10 кафета всеки ден. Постепенно ги намалих до едно двойно за целия ден. Интересното е че вече немога да пия нес кафе. Само една глътка ми докарва главоболие за няколко часа ( дори и безкофеиновия вариант). Търсих инфо по въпроса но не намерих. Знаете ли защо е така? Нали уж нес кафето е просто извлек от нормалното кафе? Защо така ми действа? Аз наистина обожавам тази напитка макар да знам че не е много полезна.

 4. „Значи, че кафето е силна киселинна храна и изсмуква водата от клетките като разрушава алкално-киселинния баланс в тялото и за да си го възвърнем и хидратираме, ни трябва много много вода“
  1 чаша вода – 200 мл.
  1 чаша кафе ~ 75-100 мл

  30 * 200 = 6000 мл(6л) вода
  Плътност на водата – 1 000 kg/m³ => 1 л. вода = 1 кг. => 6л. вода = 6кг.
  Аз пия по 2 кафета на ден(в интервал 5-6 часа), и пия по 1.5 – 2л вода на ден =>2*6 – 2 = 10 л
  Това значи че губа по 10л. вода на ден.

  Въпрос: При положение че пия по 2 кафета на ден и ~2л. вода от около 4 години, кога трябва да умра от дехидратация?

  • Добър коментар 🙂 ,NameLess
   Аз предпочитам отровите от кафето
   пред тези на стафидите,фурмите и другите „полезни“сушени плодове от веригите ,защото не знам дали сте се замисляли какво има в тях 😉

   • Разбира се, че сме се замисляли. Затова си взимаме чисти сушени плодове без захари, нишесте и химии в тях. Има безброй места в София, откъдето могат да се намерят. Несериозно е да се сравнява кафето и действието върху човешкия му организъм със сушените плодове 😀

    • Стефи Стефи, Банско е да мислиш , тва по София деро се продава е чиста храна без консерванти, щото много бързо.ще мухлясва всичко. Има начин за чиста храна и то е да се киснат във вода за няколко часа или да се ползват неутрализатори на консервантите но е дълга тема и много обяснения са. За кафето бъркаш на 250%. Има лека киселинност но се премахва със малко. Вода бикарбонат на върха на чаена лъжичка и си зависи от сорта но като цяло робуста сортовете са с ниска киселинност и при по силно изпичане кафето е алкални. Аз съм измервал PH на такива кафета и са слабо алкални а арабските при средно изпичане са киселинни. Явно много ти се пие кафе. аз и кога правя и след 30мин след едно умерено кафе ми е супер да права ножа и седя на глава по 10мин.

    • Извинявам се за грешките. Таблета променя всичко и стана мазало. Последното изречение е че пия кафе, и след 30мин правя Йога и седя на глава на стойката около 10 Мин но кафето не ми пречи. Кафето ако е кисело лесно се премахва киселинността с малко сода сода бикарбонат и робустите които са популярни в България са леко алкални при малко над средното изпичане. Арабските са кисели каквото и да ги правиш но арабската от Етиопия не е кисела. Киселинността се получава от ферментацията на кафето. Киселите арабики имат малко под 7PH. Единственият недостатък който съм забелязал от кафето е че прави кръвоносната система не особенно адаптивна на физически натоварвания, което е плюса на зеленият чай но кафето нямам си помага на ума и концентрацията. аз тренирам йога и обикновенно след 30мин или до 1час след кафето започвам със Стойка на глава асаната . Може би лекото гадене от стойката към 10таъа Мин се дължи на кафето. Но като цяло кафето е нещо чудесно особенно еобуста сортовете които са от Конго и са открити преди около 200години. Извинявам се за грешките ако са се получили недоразумения но така е с тези таблети които променят думите автоматично и объркват смисъла. няма да се разсърдя ако изтриеш коментара с грешките.
     Поздрави
     Симо

    • Аз пия кафе поради ниското ми кръвно. Опитах заместители като черен чай, обаче не е същото. Черният чай е много добре при фитнес и тичане, също и йога, но за умствена работа кафето няма равно. Забелязал съм , че като правя шпагат или ножицата както му казват тогава кафето помага доста може би подтиска болката от разтягането на сухожилията и ако пия кафе и правя ножица и после Стойка на глава ами много ми е добре а без кафе не ми върви разтягането на шпагата и стойката на глава а и без кафе не мога да се събудя и винаги съм бил така от малък. Даже навремето в училище ми беше проблем все ми се спеше , може би е форма на нарколепсия и така съм роден. Толкова години съм търсил заместители на кафето и няма такова нищо не помаг!. Да ти призная киселинността на кафето ми беше проблем.но го реших с подбор на робустите сортовете и с допълнително изпичане на зърната в тигана 🙂 . Също малко сода бикарбонат премахва киселинността на кафето. А какаото също има киселинност и слагат 1%сода в него за целта погледни опаковките на какаото което е на прах. Кафето е деуретик но не чак за 6литра вода. Може би 0.5л за едно двойно кафе и няма проблем. Но има истина , че вдига киселинността или поне така действа на тялото, дразни стомаха и предизвиква киселинност ако се пие на гладно сутрин и затова само след закуска. Другото което се радвам да споделя е че намерих противоотрова за кафето и се надявам да помогна и на други хора. Противоотровата.за.кафето е изтискан лимон с 250мл до 500мл вода това е за едно или две двойни кафета когато ми призлее от прекаляване. Лимона е кисело но така някак си магически алкализира тялото и премахва вредния ефект от кафето. Аз също съм опитвал да спра кафето но ми е невъзможно. Цигари да спират се, алкохол да спира се но кафето нееее не мога и не мога, няма заместител който да ми реши проблема с кръвното а и еуфорията от кафето това усещане и вкуса ммммм не го заменям и докато го има ще си правя и пия 🙂 Много се радвам ,че излагаш другата страна на кафето която хората търпят всеки ден негативите от прекаляване и предозиране но никой не се замисля защо е така не е ли май много кафето за деня и как да се пречисти при прекаляване. При мен положителният ефект е за концентрация на ума и за кръвното ми но едно кафе на ден е добре за мен а при две вече ми е зле 🙂

 5. ООО Няма нищо само вредно или само полезно в природата! Всичко зависи от мярата! От количеството! А какво ще кажете за змийската отрова – полезна или вредна е тя? В малки количества лекува в големи убива. Същото се отнася и за медът, хлябът кафето и всичко останало! Всичко трябва да се консумира с МЯРКА. А тя е индивидуална за всеки един.

 6. При всеки човек кафето има различно усвояване и въздействие…
  Авторката има добра уводна част и до половината на изложението си добре се врътка, ама кви са тия глупости с 30-те чаши вода??
  1. Прием на кофеинсъдържащи напитки като кафе, чай, газирани и енергийни напитки не води до дехидратация и не предизвиква промени във водния баланс!!!!!!!!!!!!!!!
  2. Вземи пий едно кафе като имаш махмурлук и ми разказвай тогава за псевдо антиоксидантното му въздействие..
  3. За ниско кръвно чувала ли си?
  4. Пий по 3-4-5-6 чаши фреш и напиши статия за вредите после 😀

 7. Не съм фен на кафето но, нека да не спекулираме с ползите:
  „Ако изпиеш една чаша прясно изцеден сок сутрин или един бананово-какаов шейк с някоя супер-храна вътре или пък си направиш ядково мляко за 5 мин. в шейкъра, ще имаш 5 пъти повече енергия и 100 пъти повече ползи!“
  Тази „супер-храна“ осигурява (или по точно съдържа) може би до 5 пъти повече енергия, която може да се усвои от организма и да се използва, а може и да не се използва и да се акумулира от организма. Кафето не „съдържа“ толкова енергия, но спомага за извличане на вече акумулирана енергия от ресурсите на тялото. Така че и кафето си има плюсове.
  От друга страна кафето е в пъти по-евтино 30-60 стотинки (0.1 % от месечната заплата) срещу 2-3 лева (0.7 % от месечния надник) за прясно изцеден сок, което си е чисто икономически фактор за предпочитане.

 8. Чудесно! БЛАГОДАРЯ ! Поздравления ! 🙂 И бих желала да добавя,че лично аз съм усещала,че кафето не е добре за организма ,по-никакъв начин.Не го усещам така (напрежение,сухота,умора)само ,ако го пия слабо.. И то много ,много рядко. И е чудесно,че има още много различни алтернативи за ободряване. Кафе?Не. Ободряване-Заповядайте в богатството на топлина,свежест и витамини. Зелен,моя любим черен чай , сок от моркови,портокали,лимон и т.н. 🙂 Аз лично съм готова да го спирам ,пък да видиме.Собственият опит е най-точен 😉

 9. Кафето предизвиква тревожност (стрес дори паника) при определини хора. То пречи за усвояването на желязо от организма и може (при продължителна употреба) да предизвика анемия при хора с такова предразположение.

 10. Ами аз не съм много голям капацитет по тези въпроси, просто ям и пия каквото ми се поиска. Но се чудя с фреша от портокал например не внасям ли киселина в кръвта? 😊

 11. Кой е писал тая малоумна статия. Кафето е полезно ако се пият 1 максимум 2 къси или нормални кафета на ден. Това реално е ПЛОД от природата. Не е никакъв рекламен трик и нз си кво. Авторката ако е пиела по 30 кафета на ден ще изпадне в ужас, да. Кафе се пие умерено и с мярка, нищо вредно няма в него. Единственото вредно кафе е НЕСКАФЕТО и ако тя говори за него, да добави в заглавието на статията сричката „Нес“ преди „кафе“ !!!!!

 12. Статията е уникална. Кафето е вредно, но никой не се дава сметка за това. Пиенето на кафе е по-скоро навик, вреден навик, който се разпространи през последните 26 -27 години. Преди 89 г. нямаше много заведения, където да се прави това.Но да се върнем на темата. Освен, че създава кисела среда в организма и в двата часа след изпиването му, изхвърляш още около 200-300 мл течности, т. е. се дехидратираш, също и 20-30 мин. след изпиването му се намалява кръвотока към сърцето с около 20 %. Надявам се всички четящи да са достатъчно грамотни, за да разберат какво означава това.
  Аз лично съм отказала около 30 човека от кафето – дъщеря ми и мои колеги. Здравето е въпрос на избор и отговорност към себе си и към близките.
  Защото, здравето е най-ценното, но го разбираме , когато започнем да го губим или когато вече сме го загубили.
  Успех със избора!

 13. Авторката много точно е написала, че кафето минава 2 пъти термична обработка. Логично е, че нещо, което минава термична обработка, се унищожават хранителните вещества и няма нищо полезно в него. Това се отнася за всички плодове, зеленчуци, ядки, семена, месо и млечни продукти. Може би остава нещо, но то е толкова незначително, че не си струва да се коментира. Четете внимателно, авторката е обяснила всичко много точно и разбираемо! Плодовете, зеленчуците, ядките и семената са полезни ЕДИНСТВЕНО В СУРОВО СЪСТОЯНИЕ и се запазват всички хранителни вещества, витамини, минерали и ензими – изворът на младостта.

 14. Наистина добра статия за вредата от черната отрова наречена кафе. По темата може да се каже още много, но е безсмислено, защото лековерните, неособено интелигентни граждани вярват повече на рекламите и мнимите ползи от кафето, също и на резултатите от фалшивите, изфабрикувани изследвания за кафето и те вярват в лъжата, че кафето е много полезно…. Факт, който ги убива по малко всеки ден! И обрича на страдание бъдещето на децата им… Всеки си плаща за безрасъдието.

 15. Зеления чай не е заместител на кафето, черния е.
  Много грешки има в статията. Нека само попитам, ако ядеш много алкални храни, то тогава бъди сигурен, че кафето помага за наличието на нормално pH в организма, ако ядеш основно киселинни то тогава кафето ти вреди.
  Нещата са прости и двете гледни точки ЗА и Против кафето за грешни. Отговора дали кафето е вредно, е ЗАВИСИ.
  Чисто кафе или особено бронирано такова може да е невероятен помощник в работата на организма.
  Има го и в момента за термичната обработка е така, но не е някакъв фактор.
  Невероятна полза на кофеина, е че лекува главобол. В последните 3 години ми се е случвало точно 3 или 4 пъти да ме боли глава, и във всичките ми мина само от прием на едно нормално чисто кафе, без никакви хапчета.
  Ако в такъв случай разчитате на хапче, вместо на кафе, спокойно може да си нараните черния дроб, ако имате чест главобол и пиете каквито и да е хапчета.
  Проблема, е че кофеина може да пристрасти, тогава има много ако-та. Този ефект на пристрастяване го има и съм съгласен.
  Аз лично съм на високомазнинна диета и имам неутрално pH, защото съчетавам добре алкални и киселинни храни, а кафето ми помага за по-добри спортни резултати, приемам го между 30 и 60 минути преди тренировка.
  Истината, е че всяко нещо може да бъде и полезно, и вредно. Въпроса е в начина на консумиране. Моите хранителни и спортни навици правят кафето полезно за мен. Особено бронираното, а и обикновеното ми помага много при мозъчната активност, а моята работа е свързана с доста такава.
  Не искам да кажа нищо против авторката, даже обяснявам кога е вредно и кога не, много е радващо, че има свое собствено изградено мнение, поздравявам е за статията, въпреки както описах в доста случаи, според мен не е вярна, но разбира се в други е.

 16. Bремето е най-дефицитния ресурс в живота ви, осмислете оставащите ви мигове с нещо, което наистина има стойност и наистина преценете дали си струва да пиеш кафе.Колкото по-малко, толкова по-добре! Хубаво обмислете предварително .Затова – внимание, внимание и пак внимание!

 17. Отвисоко е прелестно да бъде наблюдавано. Ще видите цялата интелектуална парализа на случващото се, която постепенно ще превърне статията ви в празник на мозъчната недостатъчност .Помнете, че колкото и различни упреци да получавате, те обикновено ще бъдат дело на хора, които не са обременени с тежестта на интелекта .

 18. В статията има доста, доста невярни твърдения. Както и е поредната написана от блогърка, която е психоложка и не е запозната с темата и не се базира на никакви научни доказателства и препратки към тях. Истината е, че всеки организъм се вялие различно от кафето и не само от кафето, а от всяка храна и напитка. КОнсумацията като количество също играе роля, както и десетки други фактори. Чашата кафе, мляко, алкохол и какво ли още не влияе по-различен начин при различните организми и тяхното моментно състояние. Няма такова крайно твърдение като „кафето е полезно“ или „кафето е вредно“, което да е универсално и да важи за всеки човек/организъм. По темата има доста по-добри и коректни анализи, които дават накрая изводи лично за всеки човек. Докато тук от началото се обяснява, че било отрова. Въпреки това я изчетох цялата статия и определено е малко „пунта мара“. 🙂

 19. Ще споделя личен опит! От няколко дни замених кафето със зелен чай с ванилия,много ароматен и приятен на вкус.Резултатите са отлични-чувствам се много по-добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.