Истината за вит. B12 – oт д-р Гейбриъл Казанс

IMG_6814

Отдавна си мисля да кача тази статия, защото според мен е от изключително значение за много от нас! А Гейбриъл Казанс е светило в областта на храненето!
Искам да отбележа няколко важни неща преди да започнете да четете:

1. Независимо от вашия начин на хранене, МОЛЯ ВИ, не приемайте този материал като провокативен, агресивен, обиден или нещо подобно!
2. Целта на статията е изключително и само с ИНФОРМАТИВНА цел, тъй като аз вярвам, че информацията е безценна и никога, никога не ни е излишна!
3. От 11 години съм вегетарианка и познавам изключително много вегани и суровоядци от дълго време. Много от тях вече имат установен дефицит на Б12 и приемат активни веган добавки. Факт.
4. Аз съм веган и ще продължа да бъда, надявам се, през целия си живот. Тази статия не ме е разубедила, че това не е правилният начин на хранене. Тя просто ми е дала информация, за да взема мерки навреме.
5. Моля ви, прочетете статията докрай! Знам, че е дълга и има терминология, но също така е безценна и смятам, че има какво полезно да остане във вас от нея.
6. Статията е публикувана за първи път тук: линк. С благодарност!!!

– – – – – От Гейбриъл Казанс – – – – – 

Работата в центъра „Дървото на живота” (Tree of Life) и във всичките ми книги за хранене –Духовно хранене, Съзнателно хранене и Зелената жива кухня на диетата на дъгата – са насочени да  се осигури благоприятна среда за всеки, за да може той или тя успешно да практикува веганство и суровоядство. За тази цел се заемаме с всеки отделен въпрос, свързан с успешното им практикуване. Въпросът за витамин B12 е един от най-важните за успешен и здрав начин на живот с вегански и живи храни.

За да разберем значението на този въпрос, трябва да разберем малко повече защо е важно B-12 да присъства в храната. Средностатистическият не-вегетарианец натрупва между 2,000 и 3,000 пикограма (pg., или микрограма)  B12 и губи около 3 pg. на ден. Около 60% от цялото количество на B12 в тялото се съхранява в черния дроб и около 30% се съхранява в мускулите. Тялото има специфична схема на циркулация между храносмилателната система и черния дроб. Чрез жлъчката отделяме 1.4 pg. B12 на ден в тънките черва, и ако е здрав човекът, той усвоява отново около 0.7 pg. Изследванията показват, че ако хората имат нисък прием на B12, усвояването се увеличава, за да се извлече повече B12 в организма. Има обаче най-обща възможност за бавна загуба, в зависимост от вариациите в тази циркулация, известна още като ентерохепатичен цикъл, преди да развием пълните симптоми на дефицит на B12.

B12 има две функции: първо, във вида си метилкобаламин се използва от  ензима метионин синтаза да променя хомоцистеина в метионин. Когато ензимът не действа, се увеличава количеството на хомоцистеин в организма, а скорошните изследвания свързват това състояние с увеличения риск от сърдечни заболявания и влошаване на артериите и нервите. Когато нивото на хомоцистеин е високо, той действа като токсин – и невротоксин, и токсин за кръвоносните съдове. Другата функция на B12 е, че като коензим използва 5‘ деокси-аденозил-кобаламин в ензима метилмалонил-КоА-мутаза за преобразуването на метилмалонил-КоА  в сукцинил-КоА.

Повишените нива на хомоцистеин са свързани с недостиг на витамин B9 или фолиева киселина. Един от главните симптоми за недостиг на В12 или на фолиева киселина е макроцитната анемия. Фолиевата киселина (или фолат) е необходима за преобразуването на урацил в тимидин – един от много важните елементи, изграждащи ДНК. А тази ДНК е нужна за производството на нови червени кръвни телца и за делението на червените кръвни телца. B12 също има роля в този процес, тъй като участва в пътеката, която създава метилкобаламин. Тази форма на B12 произвежда форма на фолиевата киселина, необходима за създаването на ДНК. Така че, ако няма B12, фолиевата киселина може да се изчерпи и производството на ДНК да става по-бавно.

Друга страна на преобразуването на метилмалонил-КоА  в сукцинил-КоА  е, че когато няма наличен B12, нивата на метилмалонил-КоА  се повишават и той се преобразува в метилмалонова киселина, която се натрупва в кръвта и урината. Тъй като B12 е единственият коензим, участващ в тази пътека, нивото на метилмалонова киселина се счита за златен еталон за индикатор за дефицит на B12. Другите причини за високо ниво на метилмалонова киселина (MMA) са генетични дефекти, бъбречна недостатъчност, нисък обем на кръвта, дисбиоза, бременност и хипотиреоидизъм. Изследването на MMA (метилмалонова киселина) е важно, защото според прогресивната медицинска общност нивото на В12 в серума вече не може да се счита за точно измерване на съответното налично количество на В12. С други думи, нормално количество на серумен B12 не значи задължително здравословно ниво на B12 в организма. За да се определи дали наистина е така ни трябва уринарен тест на метилмалонова киселина. Това е  важно да се отбележи, защото когато писах за първи път по този въпрос в Съзнателно хранене, все още не бе установен златният стандарт за тестване чрез метилмалонова киселина. Тогавашните ми изявления се базираха на  световни изследвания, които използваха серумен B12. Ниво на серумен В12 от 200 pg. или по-малко се считаше за дефицит. В резултат на новия златен стандарт и информацията, която имаме за метилмалоновата киселина и хомоцистеина, нивото на серумния B12 трябва да е около 450 pg., за да се поддържа нормално ниво на хомоцистеин. Следователно, ако се установи ниво на серумен B12 по-ниско от 450 pg. , може да се счита, че това е признак за недостиг на B12.

Симптомите за недостиг на B12 са разнообразни и това е особено важно за вегани и суровоядци. Първият всъщност е ниска енергичност. Това може и да е причината някои хора да не се чувстват добре при този вид хранене, освен че може и да не си осигуряват правилната комбинация от протеини/въглехидрати/мазнини, подходяща за техния тип физика. Има и специфични неврологични симптоми, често описвани като “ комбинирана субакутна дегенерация „. Някои от тези увреждания може да станат почти необратими, ако станат хронични. Тази дегенерация на нервната система засяга периферните нерви и гръбначния мозък. Някои от типичните неврологични усещания включват депресия, скованост и изтръпване на ръцете и ходилата, нервност, параноя, хиперактивни рефлекси, нарушена памет и промени в поведението. Когато има недостиг на B12, човек може също да изпита диария, треска, чести инфекции на горните дихателни пътища, импотентност, безплодие, възпален език, увеличаване на лигавиците на устата, вагината и стомаха, макроцитна анемия, ниски тромбоцити, засилено кървене и  нисък брой бели кръвни телца. Някои от причините за недостиг на витамин B12 са  нисък прием на B12 с храната и/или слабо усвояване, което обикновено се дължи на намалено количество вътрешен фактор и/или липса на стомашна киселина.

Последователните изследвания през последното десетилетие показват, че веганите и суровоядците от всички възрасти и полове рискуват повече да получат недостиг на B12. Това не означава, че всеки получава дефицит на B12. Този недостиг е особено рисков при новородените, особено бебета на кърмещи майки, веган-суровоядки, които не вземат B12 като добавка. За разлика от средното количество 2,000-3,000 pg. B12, натрупвано у възрастните, новородените на майки с нормално ниво на B12 показват стойности около 25 pg. Изследванията показват, че кърмата през първата седмица от живота съдържа големи количества B12. Това означава, че натрупаното количество B12 у бебетата при раждането им обикновено е достатъчно да им стигне за първите няколко седмици от живота. След това те трябва да си го набавят от кърмата или от други източници. Ако майката веган или суровоядка вече има недостиг на B12 по време на бременността, бебето може да се роди със сериозно ниски нива на B12 и може да развие клинични признаци на недостиг даже и на двуседмична възраст. Общите изследвания показват, че може да има недостиг на B12 у бебетата дори при невегетарианци и че може би всички кърмещи майки трябва да се замислят за приемане на B12 като добавка, за себе си и за своето бебе по време на кърменето. Тази липса на B12 в храненето на майката по време на бременността се свързва с липсата на производство на миелин (обвивката на нервите). На заболяването му е нужно между един и дванадесет месеца да се прояви и се изразява в неспособност за добро правилно развитие на детето и бавно напредване в растежа. Бебето е често летаргично, губи способността си да използва мускулите адекватно и дори сетивното му настройване намалява. Освен това такива бебета имат неправилна макроцитна анемия.

Добрата новина е, че едно голямо изследване във Великобритания през 1988г. показва при изучаването на 37 веган деца, че растежът и развитието им са нормални при деца, които са били кърмени поне 6 месеца и  са вземани добавки на B12.

Малките деца и тийнейджърите, на които са давани добавки B12, растат нормално. Възрастни, които са били вегетарианци без добавки наВ12 за повече от 6 години, обикновено имат по-нисък B12 от възрастни невегетарианци в общото изследване. В едно изследване на възрастни през 1994г., 81% от възрастните вегани са имали ниво на B12, по-ниско от 200 pg. Това е приблизително процентът на възрастните, които се хранят с жива храна и които имат ниско ниво на B12. В моя клиничен опит месоядците, веганите и суровоядците имат склонност към доста голям процент на недостиг на B12, въпреки че месоядците имат по-ниска заболеваемост. Моят опит показва, че веганите на готвена храна имат по-висока заболеваемост на недостиг на B12 от суровоядците, но все пак е висока и при суровоядците. При вегетарианците и веганите процентът на хора с ниво под 200 pg. е също голям – около 54%. Изследване от 1982г. проведено от Дън и Скот (Dunn and Scott) на вегани-суровоядци с 83 пациента от Обществото за естествено здравеопазване (the Natural Hygiene Society) показва, че 92% от веганите имали ниво на B12, по-ниско от 200 pg., а при 53% е било по-ниско от 100 pg. Световната здравна организация (СЗО) счита за недостиг на B12 ниво, по-ниско от 200 pg. Процентът на недостиг на B12 клони към нарастване с времето, прекарано на хранене според естественото здравеопазване. Друго изследване във Финландия  от 1995г., което изследва състоянието на B12 на дългогодишни вегани на 100% сурова храна, открива, че 66% от хората имали ниво на B12 по-ниско от 200 pg. Друго изследване от 2000г. на Доналдсън на хора, които се хранят основно с жива храна, но приемат и известно количество B12 като добавка чрез хранителна мая, показва, че само около 15% от хората са имали по-малко от 200, като никой от тях е нямал по-малко от 160. Получената добавка от хранителна мая била 5 pg. B12 от 1 с.л. мая.

До сега много от нас смятаха, че за суровоядците е достатъчно да използват за добавка морски зеленчуци или пробиотични комбинации, за да се предпазят от недостиг на B12. Това изглежда не е вярно. При макробиотиците, които главно  готвят храната си, откриваме много голям процент на деца, които имат действително забавяне на растежа поради недостатъчен прием на B12. Много от нас смятаха, че спирулина, водораслите от Кламатското езеро и всички морски растения съдържат достатъчно активен B12, за да се избегне недостигът на B12. Въпреки че изследванията още не са завършени, знаем, че тези храни съдържат активен за човека B12, както бе посочено и в „Съзнателно хранене”. Проблемът е, че съдържат също значителни количества на аналог на B12, който си съперничи с активния за човека B12Количеството на този аналог не е измервано в моите изследвания. При използване на метода за редукция на метилмалонова киселина, който сега е златният стандарт,  изследванията показват, че когато хората консумират сушено и сурово нори от Япония, сушеното нори всъщност влошава състоянието на метилмалонова киселина, което значи, че е намалило нивото на B12. Следователно, възможно е да влоши състояние на недостиг на B12. Суровото нори изглежда, че държи метилмалоновата киселина на едно и също ниво, което значи, че не уврежда състоянието на B12, но изследването показва, че всъщност и не помага особено. Нито една храна в Европа или САЩ не е изследвана дали намалява количеството метилмалонова киселина. За да се отговори пълно на този въпрос е много наложително да се провеждат изследвания.

Има едно изключение на тази липса на активна храна, съдържаща вегетариански B12 и то е, че ние произвеждаме B12 от бактерии в дебелото черво, но тъй като този B12 се произвежда в област под тази, където B12 се реабсорбира, ние всъщност не можем да го усвояваме. Някои хора привеждат доводи, че много видове от низшите бозайници не се нуждаят от B12. Причината за това е, че много видове, които са главно животни на растително хранене, ядат изпражненията си. Изследвания при хората показват, че ако ядеш изпражненията си, ще получаваш достатъчно B12.
Д-р Хърбърт поръчителства изследване в Англия, при което вегани доброволци, които имат документиран недостиг на B12, получават като добавка B12, извлечен от собствените им изпражнения. Това излекувало недостига им на B12. Така че има естествен вегански начин да се постигне. Друг е въпросът, че не е най-изисканият.

Според някои теоретици био храните, в различни райони, биха подобрили тестовете на B12 като намалят серумната малонова киселина, но – още веднъж – изследванията не са категорични дали измита или неизмита био храна може да повлияе на нивото на киселината в серума. Много животни, освен че ядат изпражненията си, поглъщат множество яйца, насекоми, малки гръбначни животни или тор. Например горилите, които са най-близо до веганството от всички видове, ядат насекоми и понякога изпражненията си. Така че има много варианти за веганите, но те може да не са най-естетичните или изискани. Много ми се иска да мога да предложа някаква алтернатива на това, но в момента не изглежда вероятно.

Има много идеи за вегански храни, които съдържат активен B12, но много малко действително повишават B12 или предотвратяват загубата му. Изследванията показват, че например темпето не осигурява активен за човека B12. Изследвания и в САЩ, и в Холандия го потвърждават. Има един доклад, който показва, че темпе от един определен източник в Тайланд съдържа някакво количество B12, но всъщност те установяват, че по същество ферментиралата соя не съдържа B12. Други храни като ечемик, малцов сироп, хляб с квас, магданоз, гъби шийтаке, тофу и соева паста съдържат известно количество B12. Амазаке (напитка от ферментирал ориз), ечемичено мисо, мисо, нато мисо, оризово мисо, соев сос шою, соев сос тамари, сливов оцет умебоши и множество ядки, семена и зърнени храни – никоя от тези храни не съдържа елементи и даже  някой едва забележим аналог на B12. Моето изследване, което използва предишния златен стандарт, тества за бактерии, активни на B12 и показа, че араме, дулсе, келп, комбу и уакаме съдържат значително количество активен за човека B12. Други изследвания показват, че дулсе съдържа определено количество аналог на B12 в една порция.
Докато не се проведе изследване, което да докаже, че някоя храна действително намалява нивото на метилмалонова киселина, трябва да се утвърди, че не можем да приемаме , че тъй като една храна съдържа активен за човека B12, тя ще помогне да се избегне недостиг на B12, защото фактически активните нечовешки аналози може да блокират активния за човека B12.
Същият въпрос възниква в момента с AFA (aphanizomenon flos-aquaе) и спирулина, както и хлорела. Следователно, докато не проведем тест по златния стандарт за метилмалонова киселина на тези храни, да видим дали действително намаляват количествата на метилмалонова киселина, мисля, че е разумно да ядем тези храни, но да не очакваме, че ще увеличат наистина количеството на активния за човека B12 в нашето тяло.
Моето ниво на серумен B12 беше 600 pg. Може би щеше да отхвърли заключенията ми, когато писах резюмето през 1990г. може да съм бил от тези 20% от веганите и суровоядците, които не изглежда да са засегнати. Но аз съм по-загрижен за останалите 80%, които имат недостиг на B12 и онези 50%, чиито нива на B12 стигат до по-малко от 100 pg. Изследване проведено през 1991г. от Милър  установява, че серумният B12 изглеждал, че няма връзка с консумацията на уакаме, комбу и други морски зеленчуци или темпе при деца на макробиотици. Други изследователи смятат, че е възможно суровото нори, но не сушено нори, да е източник на активен B12. Някои от тези изводи не са заключителни. Това води до следващия въпрос, който е: „Какво е нормално ниво на B12?”

Всъщност следващият въпрос в действителност е: „Кое е здравословното ниво на B12 в серума?” Отговорът е, че серумно ниво от 450 pg. поддържа нивото на хомоцистеин в нормални граници. Някои твърдят, че дулсе, сурово нори и водораслото, наречено coccolithophore (вид едноклетъчно водорасло, част от фитопланктона), известно още и като pleurochrysis carterae, може да осигурят достатъчно активен за човека B12. Тези храни не са изследвани напълно според златния стандарт. Нормалното серумно ниво на хомоцистеин е 2.2 – 13.2 микромола/литър. Нормалното ниво на метилмалонова киселина в урината на възрастен е 0.58 – 3.56 микромола/mmol/cr. Нормалното ниво на B12 в кърмата е 180 – 300 pg/мл. Нормалното ниво на метилмалонова киселина в урината на дете е 820 – 11,200 микромола /mmol/cr. Нормалното серумно ниво на B12 на децата е 160 – 1300 pg/мл.

Като се използва изследването на метилмалонова киселина за златен стандарт, се откриват завишени нива на метилмалонова киселина у пациенти с ниво на B12 до 486 pg. Това е наистина важен отчет, защото до сега повечето изследвания в световното здравеопазване твърдяха по същество, че 200 pg. и над него не се счита за недостиг. На базата на тези твърдения и аз самият считах, че нивото на B12 у много вегани и суровоядци е ниско, но в нормите. Като се използва изследването на метилмалонова киселина за златен стандарт, изследванията показват, че без вземане на добавки с B12, веганите имат по-високи нива на хомоцистеин от лакто-ово вегетарианците и невегетарианците, което означава, че имат недостиг на B12. Добрата новина, разбира се, е че добавките на B12 ще намалят тези завишени нива на хомоцистеин обратно до нормалното. Високите нива на хомоцистеин се свързват с възможността за сърдечни заболявания , разрушаване на артерии и неврологични заболявания. Други болести, свързани със завишен хомоцистеин са: болест на Алцхаймер, свързана с възрастта загуба на слуха, дефекти на невралната тръба, повтарящо се прекъсване на бременност, повишена смъртност. Много невегетарианци също имат недобро състояние на В12, защото има много фактори, които може да причинят недостиг на B12. Те включват малабсорбция или недостатъчен прием на протеини или калории или B12, излагане на радиация, наркотици и множество токсини, пара аминосалицилова киселина, алкохол, тумори на панкреаса, неспособност на тънките черва да се съкращават и движат храната, дължаща се на  прекомерно развитие на бактерии, орални контрацептиви, гъбични инфекции, болести на черния дроб и бъбреците, тютюнопушене и недостиг на В6 или желязо.

Изводът от изследванията е: спокойно може да се твърди, че около 80% от населението на веганско или сурово хранене рискува с времето да получи субклиничен или клиничен недостиг на B12 и повишени нива на хомоцистеин.

При новородените рисковият процент е даже по-голям. Моето предложение, породено от загриженост за всички мои клиенти, моите събратя суровоядци и вегани, е  че е благоразумно да се вземат добавки с активен за човека В12. Съществуват веган добавки B12, които ни позволяват да не нарушаваме философията си за веганство и суровоядство.

Общите ми препоръки са, ако имате симптоми на недостиг на B12, да започнете с инжектиране на 100 pg. или според изследвания, да вземате перорално 1000мг/ден за период от две до четири седмици, което се равнява на неколкократни месечни инжекции. След около месец на орален прием дозата може да се намали наполовина. След това може и това количество да се намали наполовина. Не препоръчвам хранителна мая, заради опасността от гъбични проблеми; смятам, че най-здравословният и безопасен подход е чрез добавки.

Някои хора се хранят според философията си и вярата за това кое е естествено, а това може да е пречка. Например при черните евреи, група афро-американци, които са мигрирали в Израел, има ужасяващо висок процент на недостиг на B12 у бебетата, както и недостиг на B12 при възрастните. Те не вярват в приемането на добавки. Данните от изследване от 1982г. показват, че от всички бебета, които били кърмени три месеца и после хранени с разредено домашно соево мляко от три месеца до една година, 25 от тях (значителен процент) имали недостиг на протеин, желязо и анемия поради нисък B12, както и недостиг на цинк. При това изследване три от бебетата били мъртви докато пристигне медицинска помощ, още пет умрели до няколко часа след хоспитализирането им, въпреки лечението. Серумните нива били ниски при 9 от 15 случая и неоткриваеми при три. Не мисля, че това е много добър пример какво искаме да покажем на света за държанието си към своите деца. Ние правим този избор. Имаме теория какво е естествено и също така имаме теория какво означава да си здрав.

За първи път в историята можем да бъдем вегани-суровоядци, без да нарушаваме философията си. Това означава да сме напълно здрави, включително и без недостиг на B12 и без повишени нива на хомоцистеин. По мое мнение като лекар, като веган от 1973г. и суровоядец от 1983г., а също и като човек, ангажирал се да подкрепя тези, които изберат да станат здрави вегани-суровоядци, смятам, че е благоразумно да включите известно количество добавки на B12 в храната си. Вярвам, че е по-естествено да си здрав, отколкото да си каквото и да е различно от това.

B12 … в отговор на писма по повод горната статия

Зарадва ме  общият положителен отзвук на статията за B12. Хубаво е, че толкова много хора разбират моето намерение в цялостност, което е да се създаде разбиране и подкрепа на всеки, за да се справя успешно с храненето с живи храни. Етиката на този начин на живот е чудесна, но трябва да си спомняме, че сме само от първите поколения от световното движение за жива храна. Трябва да даваме честно обратна връзка, за да можем да достигнем най-високото ниво на здравето и така да направим това движение успешно по цял свят.

Противно на това, което някои хора искаха да изтълкуват от моята статия, има повече от едно изследване, което показва, че суровоядците страдат от недостиг на B12. Има поне три проучвания при възрастни и две при деца. Всички пет от тези публикувани изследвания за суровоядството показват, че участниците имат сериозен недостиг. Няма изследвания, които показват, че веганите-суровоядци не получават недостиг на B12 с течение на времето. Има поне петнадесет проучвания върху възрастни вегани, които показват същите резултати. Веганите, които се хранят с готвена храна и тези на сурова имат същите резултати… приблизително 80% от тези, които не вземат B12 като добавка или храни, обогатени с B12, рано или късно развиват симптоми на недостиг на B12.
Те включват физически симптоми като: неспособност да ходят, треперене, слабост, умора, диария, треска, инфекции на горните дихателни пътища, импотентност, безплодие, анемия, както и неврологични симптоми като депресия, мъчително безпокойство, пристъпи на паника, хиперактивни рефлекси, скованост и изтръпване на ръцете и краката, нарушена памет ипараноични халюцинации. Тези симптоми се проявяват и при децата, но в такива случаи, ако не се уловят на време, резултатът често е смърт. Болестите и смъртта в следствие на недостиг на B12 не са в подкрепа на увеличането на веганско-суровоядското движение. Тези симптоми не са просто „неразбрани  лечебни кризи или зле функциониращо дебело черво или неправилно хранене със сурови храни.”

Въпреки че бактериите в дебелото черво наистина произвеждат B12, той не се реабсорбира в организма. Публикуваните изследвания показват, че ако хората ядат екстракт от изпражненията си, както правят животните, те няма да развият недостиг на B12. Макар и да може да се смята за естествено, аз не бих го препоръчал.
Има много по-лесни и вкусни начини да си набавим B12 като вземане на добавки или хранене с обогатени с B12 храни. Без значение дали ни е чисто дебелото черво или не ние не можем да усвоим B12 от дебелото черво. Разумната доза е 10-100 микрограма/ден. Според изследванията ежедневен прием на В12 най-много се доближава до модела на естествения прием. На пазара има много веган таблетки, които може да ползвате като добавка. Има три форми на B12: цианокобаламин, метилкобаламин и хидроксикобаламин. Въпреки че всичките три форми действат, най-добре е хората с бъбречни заболявания или пушачите да не използват цианокобаламин. При някои проучвания на хора с тежък дефицит на B12 перорални дози от 1000 микрограма/ден за два месеца дават положителен резултат, както и инжекции 1000 микрограма, прилагани неколкократно.

Публикувано изследване цитира случай на над осемдесетгодишен мъж, който се радвал на отлично здраве като веган от 38 години, когато неочаквано започнал да страда от психични нарушения, развил объркване и униние, изгубил контрол върху червата си и умението за двигателен контрол до такава степен, че почти не можел да се изправя. След едно инжектиране на B12 физическото му и психическо здраве започнали бързо да се възвръщат и до седмица много от симптомите му били изчезнали.
Сходна история беше разказана и при личен разговор с Назарая Оуен, който започнал да проявява слабост, умора и симптоми на разстроени двигателна и нервна система,  включително неспособност за вървене, като следствие от седемгодишно лактовегетарианско хранене, последвано от петгодишно напълно сурово веганско хранене. Симптомите му изчезват след като започва на взема добавки на B12 и да се храни с храни, обогатени с B12. Той открил много хора с подобни симптоми на недостиг на B12, които обаче се страхували да споделят състоянието си публично.
Допълнителен здравословен проблем, свързан с ниското ниво на B12 е повишеният хомоцистеин – състояние, което много вероятни има връзка с повишена честота на инфаркти, неврологични проблеми, дефекти на невралната тръба при деца, особено ако има ниска  фолиева киселина, повишена склонност към загуба на слуха с напредване на възрастта. Според друго изследване, жени с повишено ниво на хомоцистеин са застрашени 170% от две или повече прекъсвания на бременността през първия триместър.

Ако искаме движението за сурови и живи храни да се развива, е нужно да не премълчаваме честното даване на информация и така да решаваме проблемите, които възникват. Да… има 20%, които може да не получат незабавен недостиг или след 20 години. Има един милион и четиристотин хиляди генетични вариации в нашето ДНК. Някои хора получават недостиг на В12 по-рано от други или изобщо не го получават, заради своите специфични ензимни системи и метаболитни модели. При някои може да се случи, както при осемдесетгодишния мъж, на когото му били нужни 38 години да развие недостиг на В12.

За тези, които не искат да рискуват 80-те процента възможност да получат недостиг, орален прием на добавки е най-простият начин да се избегне недостигът на B12 и повишените нива на хомоцистеин.
Личните телесни, морални и духовни причини за успешно хранене с веганска сурова храна, промяната в световното съзнание и изцелението на екологията на планетата  са много по-голям дар от удовлетворението на егото да се придържаме към идея за естественост!

– – – Превод на статията: Прекрасната Дани от  Органика Добростан – – – – – 

User_11_1
Моето лично мнение? 
Чудесно е, че толкова много хора вярват, че Бог / Природата ще им помогнат по Пътя на Естественото хранене. Аз също вярвам, че сме родени да се храним с растителна храна. Както много от животните. Които обаче ядат фекалиите си. Е, благодаря, аз нямам нужда да бъда толкова естествена. И не искам. Както и не искам да ходя чисто гола по улиците, защото „така съм дошла на Земята, следователно така трябва да бъда.“ Наслушала съм се на подобни доводи и то от много хора, които далеч не са естествени – защото обличат дрехи, носят обувки и ползват грим!
Аз имам избор като съзнателно човешко същество и правя избора да си пусна едно изследване (не боли!) и ако открия, че имам недостиг да взимам активни веган добавки, които не са в разрез с моята философия. Смятам, че това е естествено.

– Стефи –

А тук може да прочетете историята на инструктора по Йога Людмил Дренски и да добиете още по-разширена представа за нещата: СТАТИЯ

27 thoughts on “Истината за вит. B12 – oт д-р Гейбриъл Казанс

 1. Много уважавам д-р Гейбриъл Казанс и съм напълно съгласен, че е в интерес на разпространението и развитието на нашата философия на живот (веганството -сурово или не), ние като вегани и вегани суровоядци да поддържаме здравето си в оптимално състояние и така на практика да покажем кой е по-добрият избор. Статията е супер и ще е хубаво всеки веган да се запознае с тези подробности около вит. В12.
  Аз искам само да добавя, че има условия при които пробиотичните бактерии успяват да достигнат и така да се каже да „колонизират“ тази част от дебелото черво където В12 се резорбира, само че трябва да са налице няколко важни фактора, като въздържание от алкохол, от готвена храна, (за месо дума и да не става), от разни газирани и синтетични безалкохолни напитки и от хлорирана вода. Важно е и нивото на стреса, като за нормалнофункционираща микрофлора трябва да е ниско. Важно е също и пробиотичните, и пребиотични храни и напитки да са редовна част от хранителния режим.
  Натуралната синбиотична напитка (съдържаща и пребиотици и пробиотици) РЕДЖУВЕЛАК е един прекрасен ПРЯК източник на витамин В12. 🙂
  Ето линк за рецептата за Реджувелака: http://zapodobridni.blogspot.com/2013/02/blog-post_4.html
  Това са все фактори, които трябва да се вземат предвид при разчитането на резултатите от изследванията и заключенията от тях, защото двама суровоядци с добре балансиран режим на хранене и близки здравословни показатели биха имали драстична разлика в нивата на В12, ако единия е изложен на редовен стрес (психически и/или физически), а другия не.
  Също така, се споменават само изследвания на вегани, суровоядци и вегетарианци, а ако се покажат такива на всеядци (ядящи редовно и месо), ще се забележи, че те са с още по-чести дефицитни състояния спрямо В12, първо – заради напълно неорганичната и увредена от топлинната преработка форма на витамина при готвенето на месото и второ – заради изключително нездравата си чревна флора, понеже това са хора, които употребяват и алкохол, и предимно готвена храна.
  Надявам се инфото да е било полезно…
  Успех със сайта! 🙂

 2. Верни неща са казани в този текст. Веганите и суровоядците имат нужда да се залъгват, че това за Б12 било мит и се фокусират върху псевдонаучните текстове, казващи обратното, защото така им отърва. Уви, с биохимията е безсмислено да се спори.

 3. Стефи, благодаря ти много за интересната статия!

  Искам да те попитам дали знаеш надеждно място в София, където се правят изследванията за Б12 описани горе и евентуално какъв лекар трябва да ги предпише (в случай че ти самата си го изследвала)? Ти имаш ли личен опит и с други показатели, които също е добре да се следят при веганско и суровоядско хранене? Благодаря!

 4. Pingback: Д-р Гейбриъл Казанс за зелените суперхрани – водораслите | Стефи Божилова

 5. Няма значение дали дебелото ни черво е „чисто“ или не за резорбцията на вит. В12, произведен от чревните бактерии, обитаващи червото. В дебелото черво просто липсват резорбционни механизми – т.е. не е възможно той да бъде пренесен от дебелото черво в кръвта или лимфата и така да стане достъпен за използване от организма. Пиша го абсолютно добронамерено единствено за да избавя от заблуда хората, вярващи в това. Аз самата съм вегетарианка, но не веганка тъкмо защото поради образованието и професията си съм наясно с този и други проблеми при веганството, водещи до сериозни, не безобидни и накърняващи здравето дефицити в организма.

 6. Преди 6 месеца пих 4000mkg B12 в продължение на 1 месец, в резултат на което кръвният ми серум се понижи от 350 на 300. Моето мнение е,че ако едно животно има дефицит на витамин B12, то в изпражненията му също ще липсва въпросният витамин и няма как да си го набави чрез тях .Странно, как така господин Казанс е поддържал с години серум 600, приемайки водорасли, които пречат на усвояването на витамин B12 според него.

   • Афа си приемам редовно. Иначе пия пробиотици ProViotic , който имат бифидус булгарикус бактерията и като цяло съм много доволна от действието на пробиотиците върху храносмилателната ми система, но това не повлиява на Б12 по никакъв начин.

 7. Възниква въпроса: Вегетарианството естествен начин на хранене ли е, щом като по неестествен начин трябва да се набавят жизнени важни хранителни добавки.
  И още нещо важно: не се заблуждавайте, че от храни с растителен произход си набавяте В12.

 8. Изследвания при хората показват, че ако ядеш изпражненията си, ще получаваш достатъчно B12.

  • Така е. Това е, което правят и животните. 🙂 Но не смятам, че това е нужно в днешно време. Има прекрасни добавки на растителна основа и нищо не ни пречи да приемаме ако имаме недостиг.

 9. Pingback: 5 неща, които открих, че работят при дискова херния – Детелина Стаменова

 10. От тук – http://goo.gl/v9LAHZ си купувам най-евтиния Метилкобаламин (метил б 12), истинската активна форма на Б12. Цената е в пъти по-ниска от БГ и си заслужава да платите 4$ доставка и да чакате 10 работни дни да пристигне от САЩ. Заедно с него може да си купите и други добавки, защото тези 4$ се плащат за пратка до 80$ и до 1,8 кг. При първа покупка ще получите и 5$ отстъпка 😉

 11. Ще кача това където мога из нета за да поясня нещо важно свързано с В12:
  Аз също не ям месо и също изучавах проблемът с витамин В12. Не намерих статия, която да е пълна и изчерпателна по тази тема и за да си създаде представа за Истината човек, трябва да съчетае мненията на всички, които искренно са се опитали да изучат проблемът, а не просто да им се е искало да напишат нещо било от пристрастие, било защото трябва да защитят собствената си теза или верую.
  След като не ям месо и след като вече съм майка, и след като детето ми (което е на кърма) се оказва със симптоми и следователно с риск от дефицит на В 12 (дори атопичният дерматит може да е сипмтом за дефицит на В12), който тези дни се налага да потвърдим или отхвърлим чрез изследвания, Истината за мен е следната – моята истина, т.е. това са моите лични изводи, които искам да споделя, ако на някого мога да съм полезна с тях:
  1. Трябва да се прави разлика между растителен и животиски произход на В12, защото растителният е неусвоим от човешкият организъм или е усвоим до някъде, но не се задействат съответните биохимични процеси в организма, поради което нервната система на човека, както и всички други процеси зависими то В12 остават необслужени и човек се разболява. Симптомите обаче са такива, че трудно някой може да се сети, че става дума за недостиг на В12 и това е причината много хора да си заминат от този свят или да живеят мъчейки се от болести като вкл. множествена склероза и много др. При деца, които са били кърмачета и трябва да се захранят се наблюдава отказ оат храна, т.е. злоядство, което е възможно да е именно поради драстична липса на В12 в организма, но кой ли би се сетил да го изследва.
  По-известният автор, който е и веган, на тема В12, преведен на български език, Гейбриъл Казанс твърди, че е изследвал в продължение на десетилетия какви ли не растителни източници на В12 не само в родината си, но и по целият свят и до момента на написване на книгата си той не е открил нито един В12, който да е от растителен произход и заедно с това да е способен да задейства процесите в човешкият организъм зависими от този витамин. Да, казва той, В12 го има и в растенията, и то в изобилие от продукти, но той е само подобие, т.е. това са видове аналози на животинският, и при това са неразпознаваеми от човешкият организъм. Той оставя отворен въпросът за В12 в така полезните иначе кламадски водорасли АФА. В тях също има В12, но той пише, че не е изследвал хора, които са го консумирали за да докаже дали формулата на В12 в тези водорасли може да предизвика правилната реакция и процеси в човешкият организъм. (Той описва тези процеси научно и подробно в трудът си – който се интересува може да го прочете, достъпен е по интернет.)

  2. Произвежда ли човешкият организъм сам В12 или е напълно зависим от другите животни за да си го набавя, хранейки се с месо и животински придукти? Отговорът е ДА, произвеждаме го в дебелото черво, НО, има едно огромно НО!!!! По настоящем в човешкият организъм се произвежда В12 в дебелото черво, но той е почти неусвоим за повечето хора по ред причини. Първата и обща за всички е , че той се получава в зона по-ниска от мястото за абсорбация на В12 и следователно макар и произведен, вместо да се усвои, той излиза изхвърлен с изпражненията. Самият Габриел Канзас твърди, че горилите, които са общо взето вегани, понякога ядат собствените си изпражнения, както и насекоми, за да си набавят В12. В12 би могъл да се извлича следователно и от човешките изпражнения, но това за повечето от нас е неприемливо като процедура и стимул за консумация. Освен ниската зона на производство на В12 в дебелото черво, други пречки за ноговото усвояване са неправилният начин на живот и липсата на дисциплина, както и екологичното замърсяване, с които фактори сме принудени да прекарваме ежедневието си. Високите нива на стрес изчерпват малкото усвоен от произведеният в червата В12. Неправилната поддръжка на дебелото черво също е основен фактор – при липса на чистота и благотворни чревни бактерии – преобладаващи лактобацили при възрастните и бифидобактерии при децата под 2 годишна възраст, то няма как да очакваме да можем да усвояваме В12 – почти всички в съвремието сме със запек и други хронични увреждания на червата. По насотящем киселото мляко на проф. Мермерски дава огромни надаежди за заселване на правилни колонии от чревни бактерии в червата на възрастният индивид и следователно превенция на заболяванията на дебелото черво – дано е успял професорът в разработката си на комбинация от щамове с цел подобряване здравето на дебелото черво и имунитета на човек. (При децата под 2 годинки, решаващи са бифидобактериите). Следователно предвид с какво се храним, ск акви боклуци тъпчем стомаха и червата си, то ни трябва изключителна дисциплина за поддържане на храносмилателният тракт. Друг фактор за изчерпване на малкото произведен от нас самите и усвоен В12 е консумацията на алкохол. Също и месоядството – ядеш ли месо – не се усвоява В12 от червата ти, поради факта от натоварването на чревният тракт и развитие на неправилни бактерии и така организмът става затормозен и ленив – не произвежда, а чака от вън да му дойде въпросният В12. За сметка на това – оправдават се месоядците – се набавя В12 с яденето на месо – ДА, така е, но именно месоядството е превълнало автопроизвидството на В12 от човешкият организъм в закърнял процес с вековете и ни е направило зависими от външни източници за доставката на този витамин, т.е. станали сме зависими от животните за да сме здрави в отва отношение. Но месоядството ни разболява в много други отношения и се получава един кошмарен кръг.
  3. Освен това, съвсем не е достатъчно да водиш чист, здравословен и природосъобразен начин на живот, както и поддържане на здраво дебело черво, за да разполага организмът ти с достатъчни количества В12. Дори и светец да си, двама различни светци, ще имат различна способност за автопроизвидство на В12 в организма си – единият може да страда от дефицит на В12, а другият може би не. Защо това е така? Отговорът ни го дава духовният Учител на българите Беинса Дуно, познат и под българското име, Учителя Петър Дънов. Той е сигурно най-светлият дух посещавал някога българският народ и неговата фолософия за живота е, че човечеството трябва да върви към немесоядство и че това е залога за нашата еволуция и приближаването ни към Бога. Като Божии деца, ние трябва да се стремим към чисота на чувства, мисли и дела, трябва да са чисти и телата ни, не само що се касае до екологията на планетата -водата и въздуха, но и по отношение на това ядем ли или не ядем месо. Но тук е голямото НО!!!. Учителят Петър Дънов казва, че за да може един човек да претендира че е вегетарианец, не е достатъчно днес да реши да се откаже от убийството на животни с цел изхранване, а е необходимо минимум цели 4 поколения от предците му (и по майчина и по бащина линия) да са били вегетарианци, а не само да са се опитвали да са такива. Това означава че нашите тела не могат просто така да се откажат от зависимостта си от животинските продукти. Ето, едно от доказателствата е, че до колко един организъм ще е самопроизводител на В12, то е въпрос на еволуция на самият човек и е въпрос на ген, на предци, на вегетариански поколения преди насотящият момент. Затова двама светци, както казвам аз, та камо ли обикновенни хора, не могат да са еднакви във фактора самодостатъчност на В12, защото много зависи от какъв род произхождат и дали родители, баби, прабаби и т.к. са били вегетарианци или са били месоядни. Учутелят Петър Дънов казва, че докато дойде оня момент, в който хората няма да се хранят с месо (няма да избиват другите Божии творения, за да ги изяждат) разполагаме с доброволната жертва на млекодайните животни като компромисен вариант. Препоръчвал е на вегетарианците да ядат яйца и масло и не е препоръчвал суровоядството, за което е твърдял, че на днешният етап от развитието на човечеството суровоядството огрубява човека. Но нещо повече дори – сам Той в една от първите си неделни беседи казва, че ние насила нямаме право да убиваме други същества без тяхната доброволна жертва, но когато влезем в кокошарника и хванем една кокошка с намеремие да я колим, то ако тя кряка, значи й е мил живота и да я пуснем и пощадим, но ако е кротка и не кряка, значи душат й е съгласна да бъде заклана като жертва в името на помоща си към хората. Може да звучи наивно, но е въпрос на восок морал и е истина – и животните си имат душа и ако не сме вегетарианци, то най-малкото можем да се съобразяваме с тях, като се храним само от време на време с месо, само тогава, когато имаме доброволна жертва от страна на някое животно. Днес човечеството избива потресаващо много излишно животни за да зарежда фризери и рсторанти не поради неоходимост, а от чревоугодничество и ежедневно се изхвърлят купища излишно месо на боклука, за което някой ден ще си плащаме пред Бога. Морал трябва във всичко, дори и ако трябва да убиеш за да се изхраниш, а дали днес хората имаме този морал?
  4. Много казват: ето вижте хунзите например – хранят се само с кайсии и са здрави, живи и дълголетници. Хунзите да. Други племена, общтноти в Индия и народи – да, но само онези, които вече генетично от 4 поколения минимум, са били потомствени вегетарианци. Ние месоядните раси и народи не сме пригодени за това. Телата ни не са самодостатъчни. Не можем да си набавяме сами В12 по недвусмислен начин и следователно трябва или да го взимаме като добавка на хапчета или да консумираме достатъчно продукти, които го съдържат, а те са от животински произход.
  Аз не ям месо, но знам, и така искам да възпитам и детето си: че не е необходимо човек да убива друго Божие творение за да оцелява; че бъдещето на човека е в немесоядството; че трябва да вървим нагоре по еволюцията към Бога, към хуманността, Любовта и добротата, а това е неминуемо свързано и с немесоядството. Но също искам да науча детето си и че да се биеш в гърдите , че не си месоядец и че си нещо повече от месоядците е голяма уловка, повод за духовна гордост и води до големи беди – както физически, така и психически. Никого не бива да осъждаме за това че се храни с месо, а трябва да помагаме на хората и на себе си постепенно да извървим пътя към немесоядството и към реализине на Божията Любов на всички полета, а не само на физическото. А това е именно път, то е процес и не става от днес за утре. Но не бива да се отказваме. Просто не бива зорлем и да се разболяваме. Има компромисни варианти и приложени с морал те могат да ни изведат постепенно като преходен процес към немесоядството – това са добавките, това е хапването на риба от време на време, това е хапването и на месо понякога и стриктно следене за нивата на В12 винаги за да се знае дали като ядем животински продукти ги ядем от нужда или от каприз. Млякото и яйцата са също компромисен вариант. Компромисните варианти са особено важни за детският подрастващ организъм, който при нас меосядните раси е напълно зависим от В12 и изобщо от аминокиселини и мазнини, които трябва да съставляват 50 % от детското меню, ако искаме здрави тела и здрави деца!!!
  5. И още нещо много съществено – не директно, но индиректно свързано с В12: вегетарианец не означава човек който просто не яде месо – не, това съвсем не е достатъчно. Ние освен физически сме и енергийни същества и имаме много тела, не е само физическото ни тяло обект на внимание. На астрално ниво например, храненето (или аналога на яденето при физическото ниво) е енергиен процес – т.е. дали се караме или хвалим някого, как се държим с него. Ако сме скандалджии и викаме, караме се, имаме претенции към близките си, към служителите си, колегите, или към хората изобщо, то ние изсмукваме от тях енергия, така както, когато се храним с месо или друг продукт, извличаме от него енергията. Само че на физическо ниво се нарича ядене, хранене, а на астрално ниво му казват, енергиен вампиризъм. Вампиризъм е ако скандалджийстваме и оставаме околните без енергия, за да откраднем ние – чрез всяване на страх, дълги разговори или претенции и психологическа манипулация. Но ние можем и трябва и да зареждаме другите с енергия като ги похвалим, като им благодарим за нещо, като им говорим ласкави думи и ги обичаме. По принцип да ги зареждаме не е думата, защото всеки е длъжен да си произвежда енергията необходима му за живота сам – от Бога в себе си, от собствената си душа. От Бога трябва да се черпи енергията необходима ни за живот и оная която не ни достига да си набавяме чрез храната – по възможност от немесоядство. Околните не са ни длъжни, ен са длъжни да ни обезпечават с енергия, нито ние сме длъжни на някого да му служим за „дойна крава”, като той изцежда от нас енергията ни. Вегетарианството не е само на физическо и астрално ниво, то е на всички полета от които е изградено човешкото същество – физическо, етерно, астрално и т.н. и на всяко поле и ниво си има свой облик и своята проблематика. На нивото на чувствата например, на храненето съответства сексуалният акт – сексът и храната са едно и също нещо в 2 различни, но разбира се, взаимосвързани сфери. Известно е че при секс има отделяне и приемане, обмен, на огромно количество енергия – когато е с любов има приход на енергия, иначе човек може да се чувства изцеден и ограбен. Моралът е необходим във всяка сфера , започвайки от физическата при дилемата да убия или да не убия друго животно за да се нахраня. Да си вегетарианец не означава просто да не ядеш месо, а означава, да не ограбваш енергийно никого и нищо на всички полета. Означава да си добър любящ човек, защото както се казва: каква полза че не ядеш месо, като си скандалджия и тормозиш ближните си? Не е вегетарианец оня, който за здраве не яде месо, а оня който и енергийно и морално е добър човек. Вегетарианството е чст от пътя към Божията Любов, която обаче започва от именно от високият морал на човека, а не просто от идеалът за добро здраве, което е по-скоро човешки егоизъм, от колкото благородство на душата.

  Извод: при расите, народите и общтностите, които не са потомствени вегетарианци от поне 4 поколения насам, витамин В12 не може да се произведе в достатъчно количество от смият организъм и не се усвоява достатъчно количество от него за нуждите на организма – следователно В12 трябва да се набавя допълнително, т.е. от външен източник.
  Въпросът за незаменимите аминокиселини не повдигам, защото те могат да се набавят без никакъв проблем от множество растителни източници – като принер орехи, конопено семе, ленено семе и т.н. стига да се знае колко да се консумира от тях, така че да се задоволят нуждите на организма.
  Изобщо, когато човек изключва една цяла група хранителни продукти, трябва да е много грамотен и знаещ по повод как да си набави онова от което доброволно се лишава чрез изключване на месото. Да си вегетарианец не е толкова лесно като да се откажеш да ядеш месо, но е освен всичко друго и отговорност и интелект , трябва да се ограмотиш с какво да се храниш за да компенсираш месото. Организмът иска от всичко – витамини, минерали, аминокиселини, и т.н. и не може просто така, с лека ръка да бъде лишаван от нещо, ако то ще отвори празнота, която ще е повод за здравословни проблеми. Ако човек просто спира месото, то той и се разболява. Вегетарианец може да бъде само интелигентният човек – както заради грамотността си с какво да се храни, така и от гледна точка на морала.

 12. Стефи, здравей.
  Къде изследваш своя витамин Б12 като лаборатория? Ще се радвам на препоръката ти. Благодаря

 13. Здравейте
  Моите изследвания на Б12 са завишени….1025 pg/ml…това нормално ли е?

  • Здравейте,
   Обърнете се към лекар специалист по темата с Б12. Такива са д-р Папазова, д-р Адил Кадъм, д-р Гайдурков.
   Тук няма как да ви разтълкуваме изследванията, това не е медицински сайт.

 14. Имам питане. Има ли връзка и каква между продължителен прием на ленено семе и недостиг на В12 ? Както и доколко приготвянето на храна и използването на микровълнови печки.? Възможно ли е продължителна употреба на psilium – ХУСК, да предизвика дефицит В12 ?

 15. Здравейте,бихте ли ми препоръчали какъв Метилкобаламин да си купя? На коя фирма-Now,Jarrow,Solgar…Трябва и аз и дъщеря ми,която е на 19месеца да го приемаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.