Проблемите на щитовидната жлеза се свързват с депресия и тревожно разстройство; Начини за справяне

Днес, в съвременния свят, в който живеем, все повече се сблъскваме с термини като депресия, хронична умора, меланхолия, тревожност, панически атаки, хронично безсъние. Това вече не са далечни термини от областта на психологията и психиатрията, а са ежедневни реалности, с които живеем или с които се сблъскваме чрез личните преживявания на наши близки и обични хора. Депресията в 21 век е основен огромен и все по-централен проблем, с който се борят милиони хора.

Трябва да осъзнаем, че няма как да се разреши трайно един проблем, ако той не бъде разгледан от всички възможни ъгли и не бъде изследван в дълбочина.
Холистичният подход при разрешаването на психичните проблеми изобщо не прави изключение и все повече психотерапевти осъзнават колко е важно да се говори за цялостна промяна в начина на живот – промяна в храненето и в двигателната активност, в биологичните ритми на сън и бодърстване, изследване за дефицити на витамини като Б12 и вит.Д, както и изследване на хормонални нарушения в работата на щитовидната жлеза, за които обстойно ще стане дума в сегашната статия.

Темата за връзката между депресията, тревожността и хормоналните нарушения е ОГРОМНА и ще е трудно да засегнем всички нейни аспекти в рамките на една статия. Ще се постарая това да бъде една сборна статия с много линкове и препратки към източници за допълнително четене, към сайтове и към ценни книги, както и ще преведа от английски на български откъси от отделни материали по темата, към които също ще дам линк на английски. Тази статия ще бъде дълга, тъй като се състои от няколко различни преводни статии, така че се настанете удобно и си отделете време.

– ВЪЗПАЛЕНИЕТО НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И ТРЕВОЖНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА –

Източник: Европейска Асоциация по Ендокринология (European Society of Endocrinology)
Линк: https://neurosciencenews.com/thyroid-inflammation-anxiety-16978/

Обобщение на статията:
Хората, които страдат от автоимунно възпаление на щитовидната жлеза, са изложени на повишен риск от развитие на тревожност. Тези хора с тревожност, свързана с възпаление на щитовидната жлеза, могат да намалят симптомите като приемат ибупрофен. Новите научни открития показват, че функцията на щитовидната жлеза може да играе ключова роля при тревожността. Изследователите казват, че възпалението на щитовидната жлеза трябва да се разследва като основен първопричинен фактор при някои психични разстройства, включително при тревожността.

Пациентите с автоимунно възпаление на щитовидната жлеза може да са изложени на по-голям риск от развитие на тревожност според проучване, представено на e-ECE 2020 (22-ри Европейски Конгрес по Ендокринология).
Проучването установява, че хората с тревожност могат също така да имат възпаление в щитовидната жлеза, което може да бъде намалено чрез приемане на нестероидни противовъзпалителни, например ибупрофен. Тези открития предполагат, че функцията на щитовидната жлеза може да играе важна роля в развитието на тревожните разстройства и че възпалението на щитовидната жлеза трябва да се изследва като основен фактор при психиатрични разстройства, като генерализираното тревожно разстройство.

Към момента, до около 35% от младото население (на възраст 25-60 години) в развитите страни страда от тревожно разстройство.
Тревожността може да има силно въздействие върху качеството на живот на хората и способността им да работят и да се социализират, а лекарствата против тревожност не винаги имат траен ефект.
Текущите изследвания за тревожни разстройства обикновено се фокусират върху дисфункцията на нервната система и не отчитат ролята на ендокринната система.

Щитовидната жлеза произвежда хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които са от съществено значение за регулиране на сърдечната, мускулната и храносмилателната функция, развитието на мозъка и поддържането на костите. Автоимунното възпаление в щитовидната жлеза възниква, когато телата ни неправилно произвеждат антитела, които атакуват жлезата и причиняват щети.

Последните проучвания показват, че тревожните разстройства могат да бъдат свързани с дисфункция на щитовидната жлеза. Ето защо е важно да се разбере как по-точно това може да допринесе към безпокойство, така че пациентите да могат да бъдат лекувани по-ефективно.

Д-р Юлия Онофрийчук от клиничната болница в гр. Киев изследва функцията на щитовидната жлеза при 29 мъже (средна възраст 33,9г.) и 27 жени (средна възраст 31,7г.) с диагностицирана тревожност, които са преживели панически атаки. Ултразвукът на щитовидната жлеза оценява функцията на щитовидната жлеза и също така се измерват нивата на тиреоидни хормони.

Пациентите с тревожност показват признаци на възпаление на щитовидната жлеза, но тяхната функция не е засегната, като нивата на хормоните на щитовидната жлеза са в рамките на нормалните граници, макар и леко повишени. Те са тествали положително и за антитела, насочени срещу щитовидната жлеза.
Лечението в продължение на 14 дни с ибупрофен и тироксин намалява възпалението на щитовидната жлеза, нормализира нивата на хормоните на щитовидната жлеза и намалява резултатите им за тревожност.

„Тези открития показват, че ендокринната система може да играе важна роля при тревожността. Лекарите трябва също да вземат предвид щитовидната жлеза и останалата част от ендокринната система, както и нервната система, когато изследват пациенти с тревожност “, обяснява д-р Онофрийчук.

Това знание може да помогне на пациентите с тревожност да получат по-ефективно лечение, което подобрява функцията на щитовидната жлеза и може да има дългосрочен положителен ефект върху психичното им здраве. Въпреки това, полът и хормоните на надбъбречната жлеза не са взети под внимание в това проучване и те също могат да имат сериозен ефект върху безпокойството.

Сега д-р Онофрийчук планира да проведе допълнителни изследвания, които изследват нивата на щитовидната жлеза, половите и надбъбречните хормони (кортизол, прогестерон, пролактин, естроген и тестостерон) при пациенти с дисфункционални щитовидни жлези и тревожни разстройства. Това изследване има за цел да помогне да се разбере по-ясно ролята на ендокринната система в развитието на тревожност и може да доведе до по-добро разбиране и лечение на тревожните разстройства.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Тук ще поставя два цитата, първият е на един изключително успешен български психотерапевт – Орлин Баев, а вторият е на една жена, която е модератор на група за Хашимото. И двата цитата използвам тук с тяхното изрично писмено разрешение.

–> Мнение на Орлин Баев, психотерапевт:

„Психотерапията въздейства, а огромната ѝ роля в нормализирането на тревожността, е несъмнена. В естествената психотерапия винаги настояваме за изследвания на хормоните: щитовидни, полови, на панкреаса. Питаме за поликистозни яйчници, инсулинова резистентност, за хранителния режим, витамините, двигателната активност, за приема на повишаващи тревожността медикаменти като противозачатъчни… Тоест, освен за психичните и социални фактори, и за биологичните.
Психиката силно въздейства на тялото, както и обратното – двупосочна ос е. Стъпвайки в реалността каквато е, не се правим на герои – където има нужда от медицинска подкрепа, такава се предприема. В статията се говори за факт, който буквално стотици и стотици пъти съм чувал от хората, на които помагам (в случая главно от женски пол).
Знайно е, че тревожността, автоагресията, депресивността повлияват функцията на щитовидната жлеза. Тук психотерапията играе важна роля. Понякога обаче имаме наследственост…
А в много случаи, както се описва в статията, хормоните Т3 и Т4 са в референтните стойности, но се наблюдават антитела, сочещи към възпаление и автоимунен отговор, насочен към жлезата. Досега ендокринолозите казваха „Всичко е наред!“…
Да, но тревожността в случая много често е силна. Психотерапевтичната работа я повлиява много добре, но често се връща отново, сякаш генерирана от невидим злокобен генератор. Е, вече е видим. Учените установяват, че въпреки липсата на отклонение в хормоните, възпалението и имунната реакция предизвикват тревожност, а един обикновен ибупрофен, който редуцира възпалението, сваля и тревожността. „

Това, към което трябва да се стремим като общество е ЦЯЛОСТЕН ХОЛИСТИЧЕН ПОДХОД към човека, неговото психично и физическо здраве. Не можем да разглеждаме всеки компонент по отделно без връзката му с всички други вътрешни и външни аспекти на живота.

–> Мнение, споделено от Иванка Петрова:

„Модератор съм на група за Хашимото (автоимунно заболяване на щитовидната жлеза) от няколко години. Убедила съм се в правотата на това, което се твърди в статията – мнозинството хора с подобен проблем (или само с хипофункция) страдат от тревожност, депресия, понякога натрапливи мисли и панически атаки в някакъв момент от хода на заболяването.
С правилното цялостно лечение (подходящ режим на хранене, движение, сън и почивка, попълване на дефицити в организма, оздравяване на стомашно-чревния тракт, прием на хормон при нужда, справяне с бактерии, вируси и паразити, овладяване на хроничното възпаление и други) тези симптоми (понеже в случая са точно такива) изчезват. Разбира се, трябва да се работи холистично – както по тялото, така и по промяна на нагласа, по справяне със самосаботиращи вярвания, блокажи, автоагресия и т.н.
Обаче смело мога да кажа, че предвид честотата на заболяванията на щитовидната жлеза, е добре всяка жена с подобна симтоматика да се изследва.
Лошото е, че лекарите обръщат внимание едва когато заболяването е много напреднало, а всъщност хормони в референтни стойности не означават оптимални и даже тогава може да е налице дисфункция. Особено важно е да се правят пълни изследвания, а не само да се проверява TSH.
Други често срещани физиологични причини за подобна симтоматика са нарушеният кортизолов ритъм и дефицитът на витамините B12 и D. Самата аз имах силна тревожност, натрапливи мисли и панически атаки, свързани с първия. След 2 седмици прием на B12 тревожността, съпътствала ме години, беше изчезнала, както установих една сутрин. Разбира се, нещата не са така прости (дефицитът на B12 може да си дължи на генна мутация и да е свързан с метаболитни нарушения в метилирането и т.н.). На български има вече хубави книги по темата – на Изабела Уенц, Сара Готфрид, Джеймс Уилсън, Сали Пачолок и Алън Крисчансън. Чудесно е, че вече все повече се говори и у нас за тези неща!
Преди години бях гледала някаква класификация на заболявания на САЩ и там имаше отделна диагноза депресия поради заболяване на щитовидната. Когато случаят е такъв, няма как да се постигне добро психично здраве без справяне с подлежащата причина, а именно с проблема с щитовидната.“

Симптоми при дефицит на витамин Б12 в организма

Сега помествам още една дълга преводна статия, а след нея, в самия край на този материал, ще има препоръки към различни книги по темата.

– ХАШИМОТО, ВРЪЗКАТА С ДЕПРЕСИЯТА И ПОДХОДИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕПРЕСИЯ –
(статията е дълга!)

Линк към оригиналната статия на английски:
https://thyroidpharmacist.com/articles/doctor-dont-need-antidepressants/

Изследванията показват, че тревожността, депресията и общото чувство на неразположение са ранни признаци на автоимунна атака върху щитовидната жлеза и могат да бъдат свързани с повишени антитела на щитовидната жлеза, дори когато стойностите на TSH (тироид стимулиращ хормон) все още са в норма.

Клиничната депресия или генерализираната депресия е психично разстройство, характеризиращо се с постоянно депресивно настроение или загуба на интерес към нормални дейности. Това причинява значително нарушение в ежедневието и в нормалното протичане на живота.

Повечето хора не знаят колко често се появява депресия при Хашимото.
Проучване от 2004 година установява връзка между наличието на разстройство на настроението и наличието на anti-TPO антитела (линк за повече информация тук). Също така е забелязано, че леко намаляване на секрецията на хормони на щитовидната жлеза (като тази, установена при субклиничен хипотиреоидизъм) може да повлияе силно и на настроението. По този начин е възможно депресията, която изпитвате, да е свързана с вашата щитовидна жлеза.

Около един на всеки 10 възрастни в САЩ е засегнат от депресия, която повлиява тяхното настроение, мисли, физическо здраве и поведение.
Депресията засяга повече жени, отколкото мъже, а симптомите и тежестта на депресията могат да варират от човек на човек.

Най-често срещаният тип разстройство на настроението, съобщавано при хора с наличие на антитела на щитовидната жлеза, е обсесивно-компулсивно разстройство (OCD).

Добрата новина е, че след като бъде поставена диагноза на Хашимото, ние можем да започнем да търсим и да се справяме с основните причини, които могат да доведат до чувство на безпокойство или депресия.

КОНВЕНЦИОНАЛНИ НАЧИНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕПРЕСИЯ:

В конвенционалната медицина депресията обикновено се лекува с лекарства и различни видове психотерапия. „Антидепресант“ е често срещано наименование на вида лекарства, използвани за лечение на депресия, и за много хора „Прозак“ идва на ум, макар че не всички лекарства действат по същите пътища като Prozac.

Въпреки това, най-често срещаната форма на антидепресанти се нарича SSRI (селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин). Те включват имена на марки като Zoloft, Prozac, Celexa и Paxil. Тези лекарства действат чрез намаляване на обратното поемане (реабсорбция) на серотонин (така наречения още „хормон на щастието“) в мозъка, което оставя повече серотонин на разположение в мозъка, за да повлияе положително на настроението. Честите нежелани реакции на SSRI включват гадене, сексуална дисфункция, безсъние, нервност и треперене.

(Важна вметка!: ГОРЕЩО препоръчвам да се гледа този документален филм по темата за свръхупотребата на антидепресанти и начинът, по който фармацевтичната индустрия подхожда към проблема: https://www.youtube.com/watch?v=5722_XclQkY )

Друга често предписвана група антидепресанти се наричат SNRI (инхибитори на обратното захващане на серотонин и норепинефрин). Cymbalta, Effexor XR и Pristq попадат в тази категория лекарства, които действат чрез подобряване на нивата на серотонин и норепинефрин (невротрансмитер и хормон в нервната система) в мозъка. Честите нежелани реакции включват гадене, сънливост, умора, запек и сухота в устата.

Wellbutrin (бупропион) е друго лекарство, което има няколко различни показания. Най-често се използва като антидепресант, който действа върху норепинефрина и допамина и може да се прилага като самостоятелно лекарство или в комбинация със SSRI, за да противодейства на сексуалните странични ефекти и умората, причинени от SSRI. Това лекарство също е одобрено от FDA (бел.прев.: Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ) за спиране на тютюнопушенето. Писах за връзката между тютюнопушенето и Хашимото и преди и лично взимах бупропион в колежа за целите на отказването от тютюнопушенето. (бел,прев.: това е част от опита на автора на оригиналната статия)

Интересното е, че това лекарство помага и при загуба на тегло, фокус и енергия. Това може също да доведе до потискане на TSH, комуникационният хормон, който казва на тялото ни да произвежда повече тиреоиден хормон – което може да доведе до това, което е известно като „централен хипотиреоидизъм, където TSH е нормален, но действителните хормони на щитовидната жлеза (T3 и T4) са ниски, защото комуникационният път не работи правилно.

Освен това лекарствата, които традиционно се използват за лечение на шизофрения, сега се използват като „допълнителни“ терапии за резистентна към лечение депресия. В реалния свят, като консултант фармацевт, видях много тежка употреба на тези лекарства и това, в някои случаи, доведе до изтощителни странични ефекти (припадък, летаргия, загуба на равновесие, сексуални странични ефекти и метаболитен синдром ).

Всъщност статистиката от 2014 г. показва, че 13 % от населението на САЩ е било на антидепресанти, като 68 % се считат за дългосрочни потребители (2 години или повече).

Помагат ли тези антидепресанти на депресията?

Много е спорно. Въпреки че не отричам, че много хора са получили помощ чрез антидепресанти, мисля, че е важно да разберем основната причина за проблема. Даването на лекарства, стабилизиращи настроението, поради колебания в настроението (поради заболяване Хашимото на щитовидната жлеза), е като поставяне на тиксо върху светлината на индикатора „проверка на двигателя“ в колата, вместо реална проверка на двигателя и отстраняване на проблема.

Освен това, само антидепресантите никога не трябва да бъдат единственото решение, дори за човек с тежка депресия и тревожност.

– СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА АНТИДЕПРЕСАНТИТЕ –

Въпреки че вярвам, че повечето лекарства имат своето време и място, истината е, че повечето лекарства за промяна на настроението са мръсни лекарства („dirty“- това е официалният фармацевтичен жаргон). Те взаимодействат с много рецептори, което води до дълъг списък от симптоми.

В миналия етап на живота си, когато работех с консултации с клиенти за психично здраве, често получавах съобщения за хора, които се чувстват като зомбита, напълняват, чувстват се притъпени, живеят в мъгла, имат сексуална дисфункция, стават маниакални и се чувстват много по-зле от антидепресантите и другите лекарства за промяна на настроението, които приемат.

 • ПОВИШЕНА СКЛОННОСТ КЪМ САМОУБИЙСТВО

Един от най-страшните странични ефекти на антидепресантите, за които научих във фармацията, е повишената склонност към самоубийство. Хората, на които са предписани лекарства за депресия, е по-вероятно да умрат от самоубийство в рамките на седмици след започването им. Теорията, която беше предложена на нас, учениците, беше, че „хората са получили повече енергия, преди настроението им да се подобри … и по този начин този прилив на енергия им е дал възможност да отнемат живота си.“ Това беше толкова страшно за мен като млад практикуващ фармацевт

Самоубийството е постоянно решение за временен проблем и е опустошително за близките на починалия, които често продължават да имат посттравматично стресово разстройство, изпитване на дълбока вина на оцелелите и дори поставяне на ново начало на автоимунно заболяване. Един ден ще напиша повече за личната си връзка със загубата … но засега, ако четете това и се борите с депресията, искам да знаете, че можете да се чувствате по-добре – и има толкова много хора и неща, които могат да ви помогнат. Не се отказвайте.

 • РАЗВИВАНЕ НА ЗАВИСИМОСТ КЪМ ЛЕКАРСТВАТА

Антидепресантите също могат да да причинят намаляване на вътрешното ни производство на невротрансмитери. Това означава, че хората могат да станат зависими от приема им и да имат симптоми на отнемане/лишаване, когато се опитат да се откажат от тях.

Видях го от първа ръка и трябваше да работя с много хора, за да ги отуча бавно от антидепресантите, когато бях консултант фармацевт.

Тази зависимост възниква, защото антидепресантите ни пречат да изчистим правилно серотонина от мозъка ни, причинявайки му по-дълго задържане. За съжаление, тялото забелязва целия този серотонин, който се мотае наоколо. Скоро започваме да произвеждаме по-малко серотонин и ставаме по-малко чувствителни към серотонина, който имаме. Когато не бъде адресиран, този резултат може да стане постоянен.

Освен това антидепресантите не винаги са ефективни. Виждал съм това многократно при пациенти като фармацевт и е установено, че по-малко от 5% от хората са в ремисия от депресия със SSRI лекарства, дори след като са ги използвали една година в мащабно проучване, известно като STAR * D пробен период.

– ПОДХОДЪТ КЪМ НАМИРАНЕ НА ОСНОВНАТА ПРИЧИНА И КОРЕН –

Най- удивителното нещо, което научих чрез функционалната медицина е, че много от същите основни причини, задействания и стратегии, които помагат на Хашимото, също могат да помогнат на депресията.
Всъщност 81 % от участниците в моята програма за самоуправление на Хашимото съобщават за подобрение или разрешаване на депресията!

Въпреки че има много различни основни причини, стратегии и решения за справяне с депресията, искам да се съсредоточа върху няколко основни базови подхода, които могат да помогнат на човек с депресия, независимо дали се използват заедно с антидепресанти или сами по себе си.

Те включват често срещан недостиг на хранителни вещества, промени в диетата, промени в начина на живот и добавки, които доказано повишават настроението.

 • ПРОМЯНА В ХРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ

Открих, че много хора с Хашимото, които изпитват депресия, реагират на храна, към която са чувствителни. Някои от най-честите хранителни чувствителности (алергии), които могат да доведат до симптоми на депресия, са глутен, млечни продукти, зърнени храни, соя, ядки и семена. Понякога елиминирането на тези храни от диетата може да донесе огромно облекчение на настроението и психическото състояние на човека.
Всъщност 60 % от хората с Хашимото, които изследвах, съобщават за симптоми на подобрено настроение чрез елиминиране на глутена, 59 % чрез премахване на зърнените култури и 45 % чрез отказването от млечните продукти.
Препоръчвам да започнете с елиминационна диета, за да започнете да разкривате храните, които са проблемни за вас.

Освен това балансирането на нивата на кръвната захар е един от най-важните компоненти за намаляване на тревожността при хората с Хашимото и може да окаже влияние и върху симптомите на депресия. Когато нивата на инсулин се променят от високи към ниски, все едно сте на емоционалното влакче, което може да причини някои от екстремните емоции, характерни за разстройствата на настроението. От изследваните от мен хора с Хашимото, 61% съобщават за подобрено настроение с диета с нисък гликемичен индекс, докато 65% са имали подобрение при диета без захар.

 • ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА И ДОБАВКИ В ПОМОЩ НА ДЕПРЕСИЯТА

Справянето с изчерпването на хранителни вещества може да промени коренно правилата на играта, когато става въпрос за облекчаване на депресията.
Често пъти, недостигът на ключово хранително вещество води до много от симптомите, свързани с депресията, и допълването с качествена добавка може да промени всичко в посока подобряване на настроението.

Изчерпването на хранителни вещества, което често се наблюдава при хора, изпитващи симптоми на депресия, включва:

➡️ Витамин В12: Дефицитът на витамини от група В, особено В12, може да окаже огромно влияние върху психичното здраве.
Едно проучване установява, че една четвърт от жените, които са били диагностицирани с тежка депресия, са с недостиг на това изключително важно хранително вещество. От читателите с Хашимото, които анкетирах, 56% изпитваха подобрено настроение, когато започнаха да допълват хранителния си режим с добавка на вит. B12.

➡️ Метилфолат: Проучванията показват, че хората с ниски нива на фолиева киселина имат 7 % положителен отговор на лечение с антидепресанти, докато тези с високи нива на фолиева киселина имат 44 % пол. отговор; поради това често се използва при лечение на депресия.

➡️ Желязо (феритин): Няколко симптоми на дефицита на желязо са подобни на тези при депресия: умора, раздразнителност и мозъчно замъгляване.
Аз лично станах с дефицит на желязо по време на бременност и почувствах, че станах сълзлива и емоционална за една нощ … тези симптоми обикновено се считат за „нормални“ за бременните жени, но дефицитът на желязо е най-честият дефицит по време на бременност. Вече приемах перорална добавка с желязо, но в крайна сметка се наложи да добавям два хамбургера на ден и желязо IV, за да остана щастлива.

Изследването на нивата на желязо и феритин е изключително важно и правилното менажиране на дефицита и суплементиране може да донесе облекчение на симптомите на депресия за много хора.
(Като странична бележка, дефицитът на желязо е по-често при бременни жени и менструации, докато претоварването с желязо е по-често при мъжете и жените в постменопауза. Претоварването с желязо също може да доведе до промени в настроението, така че не забравяйте да се тествате, а не просто да го допълвате!!!)

➡️ Омега-3: Редица проучвания показват, че омега-3 мастните киселини могат да бъдат много ефективни срещу лечението на тежко депресивно разстройство и други психиатрични разстройства, без свързани странични ефекти. Обикновено съветвам за прием на 1 до 4 грама на ден за повечето хора.

➡️ Витамин D: Повечето хора, особено тези от нас, живеещи по-далеч от екватора, имат недостиг на витамин D и дефицитът на това важно хранително вещество е свързан с повишени антитела на щитовидната жлеза и депресия. 64% от моите читатели са съобщили за подобрения в настроението, когато са взимали добавка D3. 5000-10000 IU на ден е това, което обикновено е необходимо, за да достигнете нивата на витамин D в диапазона. Препоръчвам задължително предварително тестване за витамин D и чак след това съответното допълване!

➡️ Магнезий: Множество проучвания свързват магнезия и депресията, тъй като това жизненоважно хранително вещество играе ключова роля в хормоналния баланс и мозъчната химия. Магнезият също е важен компонент в производството на хормони на щитовидната жлеза и помага за балансиране на кръвната захар – ключови фактори за стабилизиране на настроението.

➡️ Цинк: Установено е, че цинкът е изключително важен невротрансмитер за нервната система. Дефицитът на цинк се свързва с депресия, силна умора и други нарушения. Сред симптомите за липса на този минерал в тялото са загуба на апетит, падане на косата и отслабена имунна система. Можете да си набавите цинк, като консумирате ежедневно храни, които го съдържат. Трябва да знаете, че в случаите, когато депресията се дължи на менопаузата, цинкът е изключително важен за регулиране на хормоналните промени в организма.

➡️ Витамин Ц: Витамин Ц (аскорбинова киселина) е добре известен антиоксидант, който може да е добър за борба с депресията, а не само с обикновената настинка, както масово се смята. Връзката между витамин Ц и депресията е установена научно едва наскоро, но е наистина силна.
Съвременните диети (с високо удобство, бързи храни – fast food) намаляват времето, което хората отделят за приготвяне и ядене на пресни храни, като по този начин причиняват недостиг на витамини, които засягат здравето и поведението. Всъщност дефицитът на витамин Ц е установен в обществото като цяло, но най-вече при хоспитализираните възрастни хора и при студентите. Подобни открития са причина за безпокойство поради негативните въздействия, които се появяват в резултат на недостиг на витамин Ц.
В това научно изследване се доказва връзката между повишеното настроение, намаляването на чувството за депресия и повишеният прием на вит.Ц при студенти от мъжки род: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6071228/
А тук се изследва в дълбочина връзката между витамин Ц, депресията и когнитивните способности: https://conductscience.com/maze/vitamin-c-depression-and-cognition/

 • ПОДКРЕПА ЗА НАДБЪБРЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ, КОИТО РЕГУЛИРАТ ХОРМОНИТЕ НА СТРЕСА

Лечението на хипотиреоидизъм без лечение на надбъбречните жлези е една от най-големите причини хората да продължават да се чувстват изтощени въпреки лечението с хормони на щитовидната жлеза и може да доведе до симптоми на депресия.

Надбъбречните жлези отделят хормони като кортизол и адреналин, които оказват влияние върху много важни функции в тялото: сред тях толерантността към стреса и настроението.

В случаите на хроничен стрес, безкрайното присъствие на стресови, но не животозастрашаващи ситуации, може да доведе до постоянно активиране на стресовата реакция. За да помогне за задоволяване на търсенето на кортизол, тялото ви ще намали производството на други хормони, които обикновено се произвеждат от надбъбречните жлези, като прогестерон, ДХЕА-С (линк за повече информация) и тестостерон.

В крайна сметка, с достатъчно хроничен стрес, тялото ви се претоварва и десенсибилизира към обичайната верига за обратна връзка и спира да изпраща съобщения до надбъбречните жлези, за да произвежда повече хормони или по-малко хормони, независимо какво се случва. Ние наричаме това надбъбречна умора.

Ако смятате, че стресът може да е в основата на вашата депресия, може да потърсите подкрепа за надбъбречните жлези. Като отправна точка препоръчвам ABC – адаптогени, витамини от група В и витамин С.

Адаптогенните билки подпомагат способността на организма да се справя със стресови фактори и се смята, че работят чрез нормализиране на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA). Някои билки, като Ashwagandha, могат да помогнат за нормализиране на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, както и да подпомогнат реакцията на тялото на стреса. От анкетираните от мен читатели 77 % казват, че настроението им се подобрява, когато приемат адаптогенни билки.

Витамините от група В и витамин С се изчерпват по време на високото производство на кортизол. По-специално, пантотеновата киселина (В5) и дефицитът на биотин са свързани с намалена надбъбречна функция при животни и хора. Междувременно витамин С помага за регулиране на кортизола и предотвратява скока на кръвното налягане в отговор на стресови ситуации.

Адаптогенни билки
 • ПРИЕМ НА ХОРМОНИ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Ако вашият хормон TSH е повишен или силно занижен, може да се наложи да започнете прием и външно да коригирате хормоните на щитовидната жлеза. Идеалният TSH за повечето хора е между 0,5-2 μIU / mL. Прекалено високите или твърде ниските нива показват дисбаланс на нивата на хормоните на щитовидната жлеза и са били свързани с различни симптоми, включително депресия и тревожност.
Доказано е, че приемът на лекарства, съдържащи Т3, намалява симптомите на депресия.

⚠️Важно!: Ако сте решили да приемате външен хормон, проучете добре вариантите за НЕсинтетични хормони – натурален хормон и хормон от изсушена жлеза. Доколкото ми е известно, не се предлагат в България, а се поръчват от чужбина.

 • ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА ЖИВОТ

Има много видове терапии, упражнения и дейности, насочени към намаляване на депресията – важното е да намерите такава, която да работи за вас. Това може да отнеме известно експериментиране, но някои от любимите ми форми на терапия за психично здраве включват:

➡️ Терапия с ярка светлина: Терапията с ярка светлина (BLT) се счита за първа линия за лечение на сезонни афективни разстройства (SAD), но все повече нарастваща литература подкрепя използването ѝ и при други психични заболявания, включително несезонна депресия. BLT използва лампа, за да имитира слънчева светлина, за да регулира циркадния ритъм на човека и да повиши настроението му.
Аз съм голям привърженик да излизате сред природата и да се наслаждавате на слънцето (особено на ваканция на плажа), но тези от нас, живеещи в по-студен климат, не винаги могат да имат възможност да избягат.
В този случай можете да закупите терапевтична лампа онлайн, за да седите по 15 минути на ден в уюта на вашия дом.

➡️ Медитация: Стресът и тревожността са основните причини за депресията и медитацията може да промени реакцията ви към тези чувства, като обучи мозъка да поддържа фокуса на внимание и да се върне към този фокус, когато възникне негативна мисловна нагласа или емоция.
Дори е установено, че медитацията променя на физическо ниво определени области на мозъка, които са свързани с депресия. Има много приложения, които могат да ви помогнат да започнете практика по медитация (Headspace е популярна такава), но дори само да затворите очи, да седите неподвижно и да се фокусирате върху дъха си в продължение на 10 минути е прекрасно място за начало.

➡️ Упражнения: Изследванията показват, че упражненията действат много ефективно при някои хора с депресия. Докато упражненията с висока интензивност освобождават приятните за организма химикали, наречени ендорфини, енергията с нисък интензитет за продължителен период от време предизвиква отделянето на протеини, наречени невротрофни (или растежни) фактори. Тези протеини карат нервните клетки да растат и да създават нови връзки, което подобрява мозъчната функция и ви кара да се чувствате по-добре.
Любимите ми форми на упражнения, които да ми дадат ментален тласък, са туризмът, йога и разходките със семейството.

➡️ Арт терапия: Лечебната сила на изкуството се очертава като доказана терапевтична модалност за депресия. Един метапреглед, публикуван през 2015 г., изследва въздействието на арт терапията върху депресията, тревожността, травмата, дистреса, неспособността да се справяме и ниското самочувствие. Той стига до заключението, че пациентите, получаващи арт терапия (използвайки процеса на създаване на произведения на изкуството като форма на психична терапия), имат значителни подобрения в 14 от 15 рандомизирани контролни проучвания. Потапяйки се в изкуството на творението, хората с депресия често са в състояние да се отблъснат срещу тъмнината в съзнанието си и да намерят начини да изразят себе си, когато думите се провалят.
Не е нужно да се смятате за „художник“, за да изследвате тази форма на терапия – всичко е свързано с процеса на създаване, а не с крайния продукт!

➡️ ЙОГА: Доказано е, че нежните бавни форми на йога, като Ин Йога и Хатха Йога, успокояват нервната система и отпускат ума. Много контролирани проучвания са открили ползи от йога при депресията и нейните симптоми, като затруднена концентрация и липса на енергия.
Комбинацията от медитация и физическо движение, участващи в йога, осигуряват два важни елемента за облекчаване на депресията: медитацията помага на човек да изчисти ума си, докато контролираните, фокусирани движения помагат за укрепване на връзката тяло-ум

➡️ Сауна терапия: Инфрачервените сауни осигуряват много предимства за Хашимото, включително облекчаване на стреса и повишаване на настроението.
Симпатиковата нервна система и оста HPA (Оста на хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза) се опитват да реагират, за да компенсират, когато тялото е стресирано от повишаването на телесната температура.
Когато човек е в инфрачервената сауна, нивата на норепинефрин се повишава, но хормоните на стреса в тялото епинефрин и кортизол не. Хормонът на растежа, бета-ендорфините и пролактинът също се увеличават.
Бета-ендорфините са причина, поради която сауната се усеща толкова приятна. Мускулите също се отпускат, позволявайки на тялото да освободи всяко напрежение и да се освободи плавно от стреса. През това време парасимпатиковата нервна система на тялото поема контрола, поставяйки тялото в състояние на пълно отпускане. В моето проучване от 2015 г. сред 2332 читатели с Хашимото, 74 % от хората съобщават, че използването на сауна повишава цялостното им настроение.

➡️ Неврофийдбек: Това е форма на биологична обратна терапия, която използва дисплей на мозъчната активност в реално време, за да помогне за саморегулиране на мозъчната функция. Изследванията показват ефективността му при различни състояния, свързани с мозъка, включително депресия. Харесва ми системата Neuroptimal и препоръчвам да намерите местен специалист по неврофийдбек във вашия район, ако има такъв.

➡️ Терапия: Ако вашата депресия е резултат от събития, настъпили в миналото, използването на терапия може да е пътят към изцелението.
EMDR, или Десенсибилизация и преработка на движение на очите, е метод, използван от психотерапевтите, за да помогне на хората да премахнат трайните последици от травматични събития.
Д-р Франсин Шапиро, която забелязва, че определени движения на очите намаляват интензивността на обезпокоителните й мисли и я правят по-малко тревожна по време на разходка сред природата, първоначално е разработила този метод. Тя тества метода с жертви на травма и публикува своите открития през 1989 г., установявайки го като основано на доказателства лечение на травма и посттравматично стресово разстройство. Силно препоръчвам да работите с терапевт, който е специализиран в EMDR, ако сте се сблъсквали с травматични събития в миналото си. Уверявам ви, можете да ги преодолеете
Освен това до 80 % от хората с Хашимото, които изследвах, съобщиха, че алтернативни терапии като акупунктура и масажна терапия подобряват настроението им

Въпреки че това не е изчерпателен списък на всички терапии, налични за лечение на депресия, те са лесни отправни точки за започване, ако търсите алтернативи на антидепресантите с рецепта. Говоренето със съветник или терапевт е друга важна стъпка към психичното здраве за много хора. Понякога обсъждането на проблема може да бъде най-добрият начин да се открие основната причина – особено ако травмата в миналото е фактор.

Моля, обърнете внимание, че ако понастоящем приемате антидепресанти с рецепта, е важно да не спирате приема на лекарствата си без надзор на Вашия лекар или терапевт.

Допълнителни материали за четене може да ви бъдат тези статии на английски:

 1. https://thyroidpharmacist.com/articles/autoimmune-thyroid-disease-and-anxiety/
 2. https://thyroidpharmacist.com/articles/root-causes-of-depression-and-hashimotos/
 3. https://thyroidpharmacist.com/articles/are-you-going-crazy-or-is-it-just-your-thyroid/
 4. Повече от чудесна статия на нутрициониста Надя Петрова за протокол при хипофункция на щитовидната жлеза: https://nadiapetrova.bg/protocols/хипофункция-на-щитовидна-жлеза/
 5. Тази статия е резюме на лекция на Деси Ангелова – клиничен нутрициолог, цветотерапевт, специалист и лектор по холистична медицина, член на “Complementary Medical Association” Великобритания. -> http://www.nutrilife.bg/bg/article/5/емоционалните-дисбаланси-и-хормоналните-нарушения-при-жените

Както и следните книги:

 1. https://www.orangecenter.bg/hormonalen-balans.html
 2. https://kibea.net/book/2790
 3. https://www.orangecenter.bg/tireoidit-na-hashimoto-promeni-v-nachina-na-zhivot-za-otkrivane-i-otstranyavane-na-parvoprichinata.html
 4. https://www.orangecenter.bg/protokolat-hashimoto-90-dneven-plan.html
 5. „А дали не е Б12?“ – https://kibea.net/book/2170

Ако все пак сте стигнали до края на тази предълга статия, ЧЕСТИТО!
Вие вече имате предостатъчно информация за връзката между проблемите на щитовидната жлеза и психични състояния като депресия, умора, тревожност, безсъние, паник атаки. Имате материали за четене и осмисляне.

КАКВО ОБАЧЕ ЩЕ НАПРАВИТЕ С ВСИЧКО ТОВА?
Винаги това е въпросът, който стои централен, ключов и главен във всеки един проблем. Имането на достъп до лесна и безплатна информация е огромен полезен ресурс, но е едва 20% от пътя, който трябва да бъде извървян, за да се постигне трайна промяна и излекуване.
Единствено и само от вас зависи как ще приложите наученото и прочетеното, дали ще промените начина си на живот, на хранене, на двигателна активност, дали ще намерите време и мотивация за практики като медитация, релаксация, психотерапия, дълбоко дишане, разходки сред природата и тн…
Много е важно да не забравяме, че отговорността за здравето ни е изцяло в наши ръце! Пожелавам Ви успех!

Ако статията ви е харесала и я намирате за полезна, моля споделете я нататък, за да достигне до повече хора! Информацията е безценен ресурс!

9 thoughts on “Проблемите на щитовидната жлеза се свързват с депресия и тревожно разстройство; Начини за справяне

 1. Възел на щитовидната жлеза при нормални равнища на хормоните може ли да бъде причина за тревожност?

  • Изрично подчертавам, че не съм лекар, не раздавам диагнози, нито лечения. Горната статия е преводна от няколко други статии и има информативна насоченост, нейната цел е да ви стимулира да се заровите в темата и да четете в дълбочина.
   Щом има възел на жлезата, значи има някакъв проблем, нещо не функционира както би трябвало да функционира. В статията се обяснява надълго и нашироко как хормоните може да са в норма, но НЕ и антителата, както и че може да има възпаление на жлезата и хормоните (все още) да са в норма. Щом има възел и някаква дисфункция, значи има причина за повишена тревожност, депресивност и умора. Това се обяснява в статията.
   Съветвам Ви да си направите обстойни изследвания на жлезата, не само на хормоните, но и на антителата и на автоимунното възпаление, както и да се изследвате за дефицит на вит. Д и вит. Б12.

 2. Благодаря за предоставения щедър ресурс!
  Наистина терапиите не се изчерпват само с изброените, но всеки трябва да се активира в своето собствено лечение и да намери подходящия за него подход.
  Крайната цел е хармонично функциониране на всички системи в организма – видими и невидими 🙂
  <3

 3. Прекрасна и много полезна статия. Благодаря за труда. Във фейсбук групата „Хронични възпаления и причини“ често дискутираме повдигнатите тук въпроси.

  • Маргарита, спри да правиш реклама на групата си и после да изпращаш хората на платени срещи с ендокринолози.

 4. Благодаря за толкова добре и изчерпателна информация, особенно ми беше полезно и за лечението също така на надбъбречните жлези.Благодаря още веднъж

 5. Здавейте!

  В статията сте публикувала сте линк към филм за злоупотребата с антидепресанти.
  Ноо той вече е забранен в България 😀
  Дали помните името му , за да го потърся някъде другаде?

 6. Много добра статия и много полезна за интересуващите се и четящи хора! Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.