Как медитацията променя мозъка!

GOLDEN meditation

„Оказва се, че медитацията наистина се отразява по изключително благоприятен начин върху човешкото тяло и ум. Нови научни изследвания доказват, че медитирането буквално променя мозъка.
След четири седмици практикуване на медитация в мозъка се забелязват физически промени.

Оказало се, че нервните влакна станали по-плътни, като по този начин осигуряват повече сигнализиращи връзки. Също така медитацията насърчава производството на миелин, който е естествената мастна обвивка на нервните влакна.

Промените са забелязани в предната част на мозъка, която помага за регулирането на поведението.

Именно тази част е свързана с редица нервни разтройства и заболявания като деменция, депресия, шизофрения, нервни сривове и др.

След редица изследвания на мозъка, включващи и ядрено-магнитен резонанс, учените доказали, че редовната медитация променя предния дял на мозъка и помага за по-добрата концентрация.

Проф. Майкъл Поснър – водещ на проучването, споделя, че резултатите от тестовете насочват изследванията на мозъчната дейност в нови посоки и могат много да помогнат за бъдещото развитие на науката и на леченията на различни ментални болестни състояния.

„Изследванията ни предоставиха много по-детайлна картинка на това какво се променя в мозъка.“

В проучванията участва и български учен – д-р Елена Антонова от Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон. Тя споделя:

„Резултатите от това проучване са добра новина за всички нас. Щом 11 часа за няколко седмици са достатъчни на мозъка, за да подобри нервните си връзки, значи всеки от нас с малко желание и старание може да се радва на емоционална стабилност и бистър ум!“

За ползите от медитацията се говори от векове насам, а има и култури по света, за които ежедневието е немислимо без няколко часа медитиране.

Сега вече има и ясни научни доказателства защо този метод помага, така че нищо не трябва да ви спира да пробвате и вие медитация за справяне със стреса и проясняване на съзнанието.“

Източник: Dailymail.co.uk
Редактор: Лилия Огнянова

11 thoughts on “Как медитацията променя мозъка!

 1. Pingback: Да правиш нещо винаги е по-добре, отколкото да не правиш нищо! | Стефи Божилова

 2. Pingback: Спортувай, храни се правилно, спи дълго, смей се по много и обичай! :-) | Стефи Божилова

 3. Pingback: Защо споделям със света – малко размисли | Стефи Божилова

 4. Pingback: Сидхите – психичните способности – в Йога | Стефи Божилова

 5. Pingback: За орторексията и колко психично болни сме ние здравите хора! | Стефи Божилова

 6. Pingback: Ошо говори за сексуалната творческа енергия, медитацията, Любовта и брака… | Стефи Божилова

 7. Pingback: Цвета и формата на плодовете – какво лекуват и за какво са полезни | Стефи Божилова

 8. Pingback: Екадаши – най-добрите дни в месеца за лечебен глад | Стефи Божилова

 9. За пореден път влязох тук само да погледна дали си публикувала нещо ново (проверявам всеки ден) и чета вече часове наред всички препратки, някои за втори или трети път.
  Много ми харесват темите, които избираш, също и начинът по който се изразяваш. Всичко тук е много близко до мен, като че ли вече е преживяно. Тук намирам отговорите, които търся и нищо не ме изненадва – дори темата за „слънцеядството“ .
  Темата, която особено много ме вълнува е лечение с прана. Видях в регресия, че съм го правила преди, имам намерение да го правя пак, макар и да не съм започнала още. Ако ти се върти нещо подобно в главата и го отлагаш за бъдеща публикация, да знаеш че си го чакам 🙂

  Топла прегръдка, Стефи!
  Мира

  • Здравей, Мира,
   Много ти благодаря за топлия коментар и позитивната обратна връзка! За мен това е много ценно и много повдигащо духа 🙂 Радвам се, че сайтът ми ти е полезен. Да, мислила съм много за дълга статия за йогийското дишане и праната, насочването ѝ с помощта на мисълта или чрез ръцете, защото го практикувам от години, но статията ще е дълга и ще отнеме време, а напоследък нямам никакво такова 🙂
   Поздрави и слънчеви дни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.