За акнето и връзката му с млечните продукти

Good skin with herbs

* Статията не е моя и не е писана от мен, най-отдолу е отбелязан източникът, аз само съм допълнила някои неща от себе си.

Има една стара поговорка, която гласи „Ти си това, което ядеш”. Някои биха се възпротивили, други биха казали „Mоже би”, трети биха се учудили, защото дори не им е хрумвало подобно твърдение преди. Зависи от гледната точка и от личния опит в тази област.
Напоследък прочетох доста материали, относно директното влияние на някои храни върху състоянието на кожата. Да, в това има смисъл, но дали наистина е вярно?

Много дерматолози, привърженици на традиционната медицина, биха казали, че храната не влияе директно на вашата кожа, освен разбира се, ако не размажете храната по лицето си. Като отидеш на лекар не ти предписват ябълки, а лекарства. Обаче, младото поколение дерматолози са склонни да признаят възможността някой храни да предизвикват акне и дори розацея.

За да разберем, дали храната влияе на акнето, трябва първо да се запитаме-как се образува акнето?
Според www.scientificamerican.com, акнето се образува, от свръх секреция на мастните жлези. По принцип в кожата има мастни жлези, които са свързани чрез каналчета и отделят мастен секрет, който поддържа кожата здрава и мека, но когато отделянето на мастен секрет стане хипер активно, каналчетата се запушват и се създава благоприятна среда за развитието на различни бактерии. Като отговор на имунната система, мястото се възпалява и смущаващо почервенява.

acne scheme

Добре….значи при мастните жлези започва хипер функция и те произвеждат мастен секрет, който запушва порите ни и предизвиква противно акне. 

 • Но какво кара мастните жлези да бъдат хипер активни?

Причината е едно малко нещо, наречено тестостерон. Тестостеронът е отговорен за функцията на мастните жлези. Когато момичетата достигнат до периода на първия си менструален цикъл и пубертета, сред множеството бушуващи хормони в телата им, има и тестостерон. За момчетата, концентрацията на тестостерон, очевидно е по-висока, поради тази причина момчетата в пубертета имат по-остро акне, което обикновено се разпростира по целите им тела

Добре, значи тестостеронът е хормонът в нашето тяло, който предизвиква свръх секрецията на мастните жлези, което от своя страна причинява възпаление на кожата и акне, но какво общо има всичко това с видовете храна, която приемаме? Оказва се, че храната, която консумираме оказва влияние на хормоните!

Дерматологът Уилиам Денби събирал данни за диетата на своите пациента в продължение на седем години, с цел установяването на връзка между храненето и раздразненията по кожата. Денби твърди, че през годините станало очевидно, че много по-острото акне е на хората, които консумират млечни продукти. Има и други изследвания с подобни резултати, които обвързват акнето с консумацията на млечни изделия.

Денби съветва всички онези, които биват измъчвани от червени пъпки да спрат млечните продукти за шест месеца. Един от неговите пациенти- 61-годишен син на производител на сладолед, който цял живот имал проблем с акне, най-накрая се отказал от пристрастеността си към млечните продукти и изцяло се освободил от акнето.

Според Денби, млякото от бременна крава съдържа 5 определени хормона, които мастните жлези могат да превърнат в дихидротестостерон, най-силната форма на тестостерона. Въпреки че, няма изследвания, които да доказват директното влияние на консумацията на млечни изделия върху акнето, последните проучвания намекват идеята, че храната, която поглъщаме индиректно влияе на състоянието на кожата и хормоналния баланс в организма.

Ако ви мъчи акне, послушайте съвета на Денби. Изключете млечните продукти от диетата си само за шест месеца и вижте как ще реагира кожата ви. Няма как да загубите от това. 🙂 Може дори да откриете, че спирането на млечните изделия има и други преимущества освен чистата и здрава кожа. (Много много други, ако питате мен – С.Б.)
Споделете вашето мнение за млечните продукти и дали те причиняват обриви по кожата ви?

Източник: www.biobeautyspace.com
Превод: www.kukuriak.com

Аз предлагам да минете на веганска диета дори за по-малко от шест месеца. Няма да забравя коооолко бях впечатлена когато моята позната Мер – създател на прекрасния сайт Земя на Заем, разказваше, че е преборила дългогодишно и много упорито акне със суровоядство за няколко седмици. Да, за няколко седмици! Сурови плодове, зеленчуци, сурови ядки, сокове и зелени смутита! Колко сложно е това? Колко трудно приложимо е? Не е, никак даже!
Колко е трудно да си направим бадемово или друг вид ядково мляко, вместо купешкото краве мляко, пълно с хормони, антибиотици и други вещества, за които не бихме искали да знаем дори, камо ли да приемаме в себе си.

almond-milk

Предлагам на вашето внимание една дълга и хубава статия за млякото и млечните продукти. Ако имате време и желание, няма да сгрешите да я прочетете. И един откъс от нея:

„…Така че откриваме връзка между млякото и много човешки заболявания. И аз не съм първият, който твърди това – д-р Спок твърдеше това. Д-р Спок продаде 75 милиона бройки от книгата си за отглеждане на деца. Единствената книга, която е продавана повече в историята е Библията. Д-р Спок казваше, че никой човек на средна възраст, дете или възрастен няма нужда от кравешко мляко – това е измама от страна на правителството, за да поощрява консумацията на мляко. И ние се учим, както казах, повече доктори научават нещо, което не им е било преподавано в университета. „

Също и:

„Хиляди неща причиняват рак – но веднъж щом го получите в тялото си, едно нещо го кара да расте, а единственото нещо, което го кара да расте е най-мощният хормон на растежа, който тялото ви произвежда, наречен инсулин растежен фактор. И забележително – най-голямото чудо на науката на природата е, че този хормон в кравешкото тяло и в човешкото тяло е идентичен. Всъщност, от около 4 700 различни видове бозайници и стотици милиони различни протеини в природата, има само един хормон в цялото животинско царство, който е идентичен между два биологични вида – човешкият и кравешкият инсулин растежен фактор –1, който е бил наречен ключовият фактор в растежа и разпространението на рака на гърдата, рака на белите дробове, рака на простатата, всеки случай на рак при хората.“

Прочетете цялото интервю с Робърт Коен, автор на книгата “Milk: the Deadly Poison” (Млякото – смъртоносната отрова) ТУК.

Държа дебело да подчертая, че цялата тази статия не е някаква пропаганда против млякото с лична изгода, аз не печеля нищо от това дали вие ще спрете да ядете млечни продукти или не. Печелят други големи институции като лекари, болници, фармацевтика, политика и прочие. Аз съм направила своя избор преди години и той ми е донесъл единствено здраве, щастие и комфорт в собственото ми тяло. Винаги съм била отворена да пробвам нови неща, нови методики, нови подходи в храненето и грижата за себе си, не съм се притеснявала да изляза от зоната си на комфорт, и от това или съм печелила или не е имало резултат, но НИКОГА не съм губила.
А когато нещо работи за теб много добре и за хората около теб – искаш да го споделиш, нали? За да разберат повече хора и евентуално да подобрят здравето си и качеството си на живот.
Затова пиша, затова публикувам, затова говоря.
ОТ ОПИТ ГЛАВА НЕ БОЛИ 🙂

– Стефи Божилова – 

green and red healthy food

 

 

18 thoughts on “За акнето и връзката му с млечните продукти

 1. Напълно съм съгласна с всичко написано, защото се убедих лично в ползите от отказа на мляко и млечни продукти, а скоро след това и на месо. Преди няколко месеца прочетох интервюто с Роберт Коен и реших да изпробвам препоръката му за отказ само за една седмица, но вече продължавам пети месец и се чувстсвам много добре. Освен, че кожата ми блести има и много други здравословни ползи.

 2. Еххх,чудесна статия и точно сега ми дойде много добре.Аз от месец правя експеримент със себе си да видя от какво имам проблемна кожа, точно това което си публикувала-имам прекалена секреция.Не консумирам месо от 15години(сега съм на 27), но хапвам все още млечни и риба.Та сега спрях само прясното мляко за 2-3 седмици, но пък консумирах кашкавал и сирене, и сега се чудя дали да не им ударя чертата на всичките за месец-два и да видя какво ще е 🙂 Може и аз да получи това, което винаги съм желала здраве и сияние 🙂 Целувки Стефи и много усмивки 🙂

  • Здравей Павлина! 🙂 Можеш да си направиш експеримент и наистина да удариш чертата на всички млечни за известен период от време и да видиш как ще ти се отрази. Не вярвам да ти липсват, има заместители на почти всичко. Поздрави и сподели бъдещите резултати!

   • Здравейте,
    А млечните без лактоза позволени ли са в този случай?

 3. Здравей Стефи,
  как набавяш нужните за организма вещества като В12 , калции и др след като не консумираш месо и млечни продукти? С какви храни или добавки може да се заместят?

  • Все повече се пише за Б12 и се пускат изследвания, че и хората, които ядат месо и млечни страдат от липсата му. Можеш да прочетеш ето тази статия на Гейбриъл Казанс за Б12 , ще ти бъде интересно. Там той е описал защо Б12 ни е в дефицит обикновено и как тревопасните си го набавят (като ядат периодично част от изпражненията си). Когато бях изцяло на сокове за 3 месеца в началото на 2013, си направих пълни изследвания и всичко ми беше в нормата, освен Б12. Сега приемам веган активни таблетки на Solgar B12 и нямам проблеми.

 4. Pingback: “Тайната” към щастлив и здрав живот… Всъщност тайна ли е? | Стефи Божилова

 5. Здравей,Стефи! Искам да те попитам,когато започна суровояден режим, след колко време ще ми се редуцира теглото ми?

  • Здравей, Кристеен,
   Няма как да отговоря на този въпрос, защото всяко тяло е различно, всеки организъм е индивидуален, няма общо писани правила и утвърдени периоди, в които това се случва. Мога само да те посъветвам, че ако започваш суровоядство с единствената цел да намалиш теглото си, то по-добре не го започвай, защото това няма да завърши добре. Суровоядството е краен режим на хранене и ако не си сигурна, че можеш да го поддържаш през целия си живот, то по-добре не тръгвай по този път. Говоря ти от личен опит, защото след месеци или години на суровоядство, ако човек се върне към термично обработена храна, пораженията могат да бъдат много сериозни, тъй като тялото вече се е изчистило до краен предел, на клетъчно ниво. Настройло се е на съвсем различна честота.
   А и за нашите географски ширини с дълга студена зима суровоядството не е най-удачният хранителен режим.
   Ако искаш да редуцираш теглото си премини към балансиран хранителен режим, примерно 60-70 % сурови плодове, зеленчуци, ядки и прясно изцедени сокове, 30-30 % готвени храни като бобови, зърнени, варива, зеленчуци. Храни се умерено, СПОРТУВАЙ, движи се, пий много вода, изгради си балансиран режим, ако можеш изключи млечните продукти. Не се хвърляй в крайности, които не можеш винаги да спазваш, а само ще ти изиграят лоша шега един ден.
   Ако ти е интересно, прочети и тази статия „Как да отслабнем бързо, лесно и без усилие? Няма такова нещо!“
   Поздрави и успех! 🙂

 6. Здравей Стефи, буквално преди броени минути открих сайта ти. Искам да ти благодаря за полезната информация, която споделяш тук. Аз лично не ям месо от 4месеца и чувството е уникално. Преминах през няколко фази, а именно бях веган, после започнах отново да ям млечни продукти. Много искам да ги спра и знам че ще успея, а сайта ти ми дойде като гръм от ясно небе. Много се радвам, че има здраво муслещи хора като теб. На 20 години съм и родителите ми все още не приемат храненето ми за нормално, но не мисля, че могат да сторят каквото и да било. Все пак се храня по-здравословно от тях и понякога ги карам да се чувстват виновни. Както и да е, благодаря и на теб и на сайта ти, че ми отвори очите за много неща. Пожелавам ти много успех и дано все повече хора се замислят над това с какво се хранят и дали организма им ще успее да се справя с храната им до края на живота, който живеят. Успех!

  • Здравей, Мария,
   Много ти благодаря за милия коментар и топлата обратна връзка! За мен това е много ценно! Радвам се, че сайтът ми ти харесва 🙂
   Има още много подобни блогове и сайтове – на здравословна, психологическа или др. вид тематика – може да видиш някои от тях в раздел „ПРИЯТЕЛИ“ на моя сайт.
   Надявам се винаги да останеш „на другия бряг на реката“, както обичам да го наричам – там където хората са поне дотолкова осъзнати и разумни, че да не ядат другите живи същества на тази планета, нито да ги малтретират или използват за дрехи, обувки и украшения. Пък вече дали ще си вегетарианец, веган, суровояд, плодояд, сокопиец или слънцеяд – ти си решаваш 😀
   Не ги карай умишлено родителите си да се чувстват виновни – няма смисъл от това. Много пъти ще се чувстват така около теб и без нищо да си направила. Защото съвестта на хората, дори леко задрямала и заровена надълбоко, все пак е активна и хора като нас често я сръчкват без да искат дори с присъствието си и с факта, че живеят принципите и идеалите си 🙂
   Поздрави и успех и на теб по твоя Път! Винаги можеш да ми пишеш тук или на мейла, ако имаш някакви въпроси за мен или нещо, което искаш да споделиш 🙂

 7. Здравейте,искам да споделя с вас за един продукт ,който ми помогна и съм много доволна.Бях много отчаяна,какво ли не бях пробвала,когато разбрах за него не вярвах,но реших да опитам и резултат беше на лице на втората седмица.Благодарна съм ,че го има и го препоръчвам на всички,защото знам какво е да си изгубил самочувствието си.
  http://magnifico.care/

  • Благодаря,
   Но причината за акнето, обривите и проблемната кожа е вътрешна, тя не е външна. Съответно не е хубаво да залитаме към каквито и да било кремчета, хапченца, мазила, лосиони и прочие, защото те са ВЪНШЕН метод, който се опитва да потисне симптома, а не да премахне корена на проблема.
   А симптомите са хубаво нещо – те са сигналните лампички на организма, че нещо не правим какво трябва и е време за промяна.
   При промяна на хранителния режим, след няколко направени цялостни прочиствания на организма – ефектите идват много бързо и много видимо. Просто човек трябва да положи лични усилия 🙂

 8. Съгласна съм,че е от значение как се грижим за себе си и своя организъм,но аз водя супер здравословен живот от години и бях изгубила надежда, че мога да се оправя.Какво ли не пробвах и къде ли не ходих,бях изгубила самочувствието си на жена…Понеже знам какво ми беше на мен,реших да споделя как се оправих и до ден днешен нямам проблеми.За мен това беше много болезнена тема,за която вече не се притеснявам да говоря,както и да споделя за този продукт който ми върна самочувствието.

 9. Здравей,

  Аз имам такъв проблем от много време и нищо не помага.(от 15 годишен,като влезнах в пубертета,а сега съм на 25)Пробвах да спра млечните продукти,но резултат няма.Сега се замислям да спра и месото.
  Може ли да ми кажеш,какво ти е мнението за растителните протеини на прах и дали биха оказали негативно влияние върху кожата?Ако ще спирам месото,трябва да набавям протеин от някъде(важно ми е,защото тренирам).

  Благодаря предварително!!

 10. Здравейте,
  Искамсъщо да споделя дългогодишната си борба с акнето .Преминах пубертета без силно изразено акне,но след като навърших 22г кожата ми започна да се влошава.Започнах да получавам различни видове алергии ,една от които от млечни продукти ,но първоначално изобщо не подозирах за вредата от тях.Не сядах на масатабез сирене , не можех да си изпия кафето ,ако няма мляко .Започнаха да ми излизат доста пъпки ,ходих на дерматолози ,лазери ,купувах си скъпа козметика , но нямаше резулат. Съвсем случайно попаднах на статия за вредата от млечните продукти и тъй като вече бях отчаяна,реших да пробвам да ги спра.Отначало започнах постепено ,беше ми доста трудно,но се справих и веднага останових резултата.Постепенно кожата ми започна да се изчиства и след около месец без млечни продукти почти няма и следа от акне. Продължавам да се ограниавам и се надява скоро кожата ми да бъде напълно здрава.Пробвайте и вие, може само да спечелите!

 11. Много дерматолози, привърженици на традиционната медицина биха казали, че храната не влияе директно на вашата кожа, освен разбира се, ако не размажете храната по лицето си. Обаче, младотото поколение дерматолози са склонни да признаят възможността някой храни да предизвикват акне и дори розацея. Ако ви мъчи акне, послушайте съвета на Денби. Изключете млечните продукти от диетата си само за шест месеца и вижте как ще реагира кожата ви. Може дори да откриете, че спиранто на млечните изделия има и други преимущества освен чистата и здрава кожа. Споделете вашето мнение за млечните продукти и дали те причиняват обриви по кожата ви?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.