Surya Namaskar – Поздрав към Слънцето

Sun Salutation Surya Namaskar

Сурия намаскар, или Поздрав към слънцето, е на хиляди години и една от най-разпространените комбинации от асани. Тя присъства в началото на почти всички Йога-комплекси като разгрявка на тялото и зареждане с Прана (жизнена енергия), която после да се използва в практиката.

Сурия Намаскар подобрява настроението, увеличава работоспособността, преодолява проблеми със съня, има изключителен ефект за подобряване на работата на ендокринната система и на храносмилането.
Подорява равновесието и най-вече развива умствената концентрация и осъзнаването на всеки момент. Загрява и стимулира цялата мускулатура на тялото, подобрява осанката, изгаря мазнини от коремната област и талията.
Това е и една от практиките, която се препоръчва на по-раздразнителни хора, които лесно се гневят и избухват. Те могат да изпълнят и повече повторения с динамично темпо.

Сурия Намаскар е подходяща и когато не разполагаме с достатъчно време за сутрешна практика, но усещаме че имаме нужда да повишим нашата жизнена енергия. За не повече от 15-20 минути може да се направят от 6 до 12 повторения на комплекса, с които да събудим и активираме енергията в цялото тяло, и да се подготвим за предизвикателствата на новия ден.

Комплексът е съставен от 12 последователно изпълнявани ритмични движения, съчетани с контролирано дишане и повторение на мантри.
Тези позиции генерират прана – фина енергия, която активизира физическото тяло. Изпълнявани в спокойна ритмична последователност, те отразяват ритъма на Вселената, 24-те часа в денонощието, 12- те знака на зодика в годината.
Слънчевият поздрав е техника за отваряне на тялото към Космичната енергия, излъчвана от Слънцето.

1

№1. ПОЗДРАВ – Намаскар Мудра
Мантра:
ОМ МИТРАЯ НАМАХА

ОПИСАНИЕ:
Тялото е право, издължено, гръбнакът е изправен, стъпалата са едно до друго. На издишване съберете длани пред сърцето.
Затворете очи, отпуснете тялото, почувствайте равновесието. Насочете вниманието си навътре и осъзнайте моментното ниво на енергия в тялото си.

2

№2. ДОКОСВАНЕ ДО НЕБЕТО – Хастауттанасана
Мантра:
ОМ РАВАЙЕ НАМАХА

ОПИСАНИЕ:
На вдишване извийте гърба назад и протегнете ръцете назад и нагоре.
Усетете енергията, която изпълва тялото ви. Представете си как слънчевата енергия се влива във вас през ръцете и ви изпълва целите.

3

№3. ГЛАВА КЪМ КРАКАТА – Щъркел – Пада Хастасана
Мантра:
ОМ СУРЯИЯ НАМАХА

ОПИСАНИЕ:
На издишване – наклон напред и надолу. Дланите се поставят от двете страни на ходилата, откъдето се повдигат чак в 11-та поза.
Отпуснете врата, рамената, позволете на гръбнака да се издължи. Целта е краката да не са свити в колената, гръбнака да не е прегърбен, а коремът да опира плътно до бедрата.

4
№4. КОННИК – Арда Чандрасана
Мантра:

ОМ БХАНАВЕ НАМАХА
ОПИСАНИЕ:
На вдишване изнесете десния крак далеч назад, до изпъване. Коляното се отпуска на земята, на не повече от 2-3 см. от пода. Лицето гледа право напред. Дланите са поставени от двете страни на лявото стъпало.
Вдишайте дълбоко, с пълни гърди, усетете решителността в тази поза.
5
№5. ОПОРА НА ПРАВИ РЪЦЕ – Uttihita Chaturanga Dandasana – Plank на английски
ОПИСАНИЕ:
Задръжте дълбокото вдишване от предната поза и преди да издишате, плъзнете левия крак към десния и застанете в опора на прави ръце и пръстите на краката в контра. Тялото е в права линия, коремът е прибран и стегнат. Усетете силата и стабилността в тази поза. Слизате като бавно сгъвате лактите и поставяте челото на земята, като при лицева опора, в синхрон с бавно издишване.
6
№6. ОСМОРЕН ДОПИР – Ащангасана
Мантра:
ОМ ПУШНЕ НАМАХА
ОПИСАНИЕ:
На издишване отпуснете на земята първо коленете, а след това – гърдите и челото. Тазът и коремът остават във въздуха.
Освободете ръцете и раменете от напрежение.
Нарича се осморен допир, защото има 8 допирни точки със земята:
Пръстите на двата крака, двете колена, двете длани, гърдите и челото.
7
№7. КОБРА – Бхуджангасана
Мантра:
ОМ ХИРАНИЯ ГАРБХАЯ НАМАХА
ОПИСАНИЕ:

На вдишване плъзнете тялото напред и нагоре, за да извиете гръбнака назад, а лицето – напред и нагоре. Коремът е отпуснат на земята, ръцете и раменете – без напрежение. Главата не хлътва между раменете, а е изпъната назад.
Тази поза активира мощната енергия Кундалини, която се смята, че е латентна и „спи“ навита на кълбо като змия в най-долния триъгълен прешлен на гръбначния стълб.
8
№8. ПЛАНИНА – Парватасана
Мантра:
ОМ МАРИЧАЯ НАМАХА

ОПИСАНИЕ:
Стъпете на цели стъпала и при издишване повдигнете таза нагоре, като прехвърлите центъра на тежестта максимално назад, за да се разтегне гръбнака. Отпуснете врата и рамената. Избутвайте през рамената и дланите главата навътре. Стремете се да не сгъвате краката в коленете. А ако се погледнете отстрани да сте във формата на идеален триъгълник.
9
№ 9. КОННИК – Арда Чандрасана
Мантра:

ОМ АДИТЯИЯ НАМАХА
ОПИСАНИЕ:
Като поза 4. На вдишване стъпете с десния крак напред, а левия крак изпънете далеч назад. Коляното се отпуска на земята, на не повече от 2-3 см. от пода. Лицето гледа право напред. Дланите са поставени от двете страни на дясното стъпало.
Вдишайте дълбоко, с пълни гърди, усетете решителността в тази поза.
10

№10. ГЛАВА КЪМ КРАКАТА – Щъркел – Пада Хастасана
Мантра:
ОМ САВИТРЕ НАМАХА

ОПИСАНИЕ:
Като поза 3. На издишване – преместете левия крак напред. Дланите продължават да са от двете страни на ходилата.
Отпуснете врата, рамената, позволете на гръбнака да се издължи. Целта е краката да не са свити в колената, гръбнака да не е прегърбен, а коремът да опира плътно до бедрата.

11

№11. ДОКОСВАНЕ ДО НЕБЕТО – Хастауттанасана

Мантра:
ОМ АРКАЯ НАМАХА

ОПИСАНИЕ:
На вдишване се изправете напред и нагоре, а след това извийте хубаво гръбнака назад. (като поза №2)

12

№ 12 . ПОЗДРАВ КЪМ СЛЪНЦЕТО – Намаскар Мудра

Мантра:
ОМ БАСКАРАЯ НАМАХА

ОПИСАНИЕ:

На издишване съберете дланите пред гърдите. Долната част на дланите допира Анахата – Сърдечната чакра. Стъпалата са едно до друго.
Усетете дълбока благодарност в себе си към Дарителя на Живота – Слънцето.
Опитайте се да усетите събудената и раздвижена енергия в тялото. Останете в тишина и покой няколко секунди.

Това е един цикъл на Сурия Намаскар. Правят се от 6 до 12 и по желание повече цикли преди основният комплекс от асани. В Индия сме стигали до 108 повторения в 6 сутринта. След това нито можеш да дишаш, нито можеш да мърдаш, нито асани ти се правят. 😀

Сурия Намаскар е прекрасна практика, с която да започнем деня си и да се заредим с енергия по изгрев Слънце!

– Стефи – 

Surya Namaskar Mantras

Yoga-Sun-Salutation-Surya-Namaskar

15 thoughts on “Surya Namaskar – Поздрав към Слънцето

 1. Ееее, Стефи…точно вчера си ги препрочитах от книгата на В.Евтимов „Йога“, и отново, за пореден път ги вкарах в ежедневните си физически упражнения, а ето че сега и ти ги постваш…обогатени с мантри. Как да не се усмихне човек :))
  Ще очаквам и поздрав към Луната по-нататък 🙂

 2. Стефи, страхотна публикация! Ще си включа тази практика към сутрешната гимнастика. Веднага си разпечатвам и от утре започвам!Мислила ли си да направиш йога-DVD, за начинаещи и напреднали? Бих взела поне 4-5 за подарък 🙂 ? Знам че е хубаво човек да се уедини, далеч от всякакви електронни дразнители, но докато се научат правилно да се правят би било полезно. Йога учители много, но истински добри…малко…
  Желая ти радост и цветен ден! 🙂

  • Благодаря 🙂 Мислила съм за Йога ДВД и мисля да направим нещо по въпроса тази година още 🙂 Но всичко с времето си 🙂
   Хубаво е поне в началото да се прави с Учител и съвети практиката, за да не се допускат грешки и човек да се научи правилно от самото начало 🙂

 3. Pingback: Вълшебните обърнати пози в Йога – изпълнение и ползи от тях! | Стефи Божилова

 4. Здравейте, Стефи. Пиша Ви съвсем добронамерено, просто защото забелязвам доста пропуски в материалите относно йога. На много места има неточности относно биоменахниката на позите, а показаната на снимките форма в доста от материалите е некоректна. Оставам на Ваше разположение, ако искате да обсъдим коригираме някои от неточностите. 🙂
  Поздрави.

  • Здравейте, Маргарита 🙂 Благодаря! Ще се радвам да пишете и да отбележите и допълните всичко, което ви идва на ум. Нека хората имат достъп до максимално много информация от различни гледни точки! Поздрави!

   • Слад като имам покана, смятам да се възползвам. 🙂 Пак казвам – не пиша за да критикувам, а тъй като се занимавам изключително с анатомичната и биомеханичната страна на йога и се старая да изпипвам асаните в детайли.
    1. Снимка №2: наклона идва от цялото тяло, не само от гърба, т.е. изнесли сме бедрата напред, корема е стегнат, балансиран от паравертебралната мускулатура, гръбнака е в аксиална екстензия преди да го огънем назад.
    2. Снимка №3: гръбнака трябва да остане абсолютно прав, отново стабилизиран от паравертебралната мускулатура
    3. Снимка №6: погледа – изправен напред
    4. Снимка №7: позата не е кобра, а гледащо нагоре куче (Урдхва Мукха Сванасана). Бедрата са отлепени от пода, активни, опората остава върху дланите и готната част на ходилата
    5. Снимка №8: позата е гледащо надолу куче (Адхо Мукха Сванасана)
    6. От там нататък, забележките следват както по-горе, в обратен ред.
    🙂

    • Благодаря! 🙂 Изпълнявам ги така, както са ме учи в залата при Евтимов и както са ме учили в Индия (пак по системата на Шивананда).

 5. Малка забележка от лаик… Говорим за поздрав към слънцето, а сме го загърбили…

  • Сурия Намаскар е казано, че се изпълнява винаги на Изток – оттам откъде по принцип изгрява слънцето. Така че независимо къде на небосклона се намира в момента слънцето и кой час от деня е, аз си го изпълнявам на Изток.

 6. Здравей Стефи,може ли да ми кажещ по колко повторения трябва да се правят?
  Благодаря ти предварително.

  • Здравей, Наталия 🙂
   Хубаво е в началото да се започне с повторения между 6 и 12 – колкото му е комфортно на човек. Добре е да се правят бавно и да се внимава много с дишането. Когато ги научиш и правилното дишане в тях ти стане автоматизирано и рутина, можеш да увеличиш повторенията – на 16, 20, 24…
   В ашрама в Индия ни караха да ги правим по 108 пъти всяка сутрин преди основния комплекс. За мен това е излишно много и е неприложимо в ежедневната практика. Аз обикновено правя 10-12 повторения. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.