Сънищата – теориите на Зигмунд Фройд и Карл Г. Юнг

little-girl-flying-with-stars-mariia-sats

Сънищата са били тема на философите, мислителите, писателите и психолозите откакто свят светува. Е, на психолозите само от около 100-150 години, защото от тогава съществува психологията като наука, каквато ние я познаваме сега, но философите са се занимавали с тази тема от хиляди години.

А пък езотеричните автори и посветени като Карлос Кастанеда и Робърт Монро, например, са писали фантастични и много задълбочени трудове по темата за астралното пътуване с много практически съвети и техники за осъзнато сънуване, пътувания през различни измерения и какво ли още не. Необятна тематика! За които неща тук и сега няма да говорим, само ще кажа – заслужават си!….
Да прочетете, да научите, да практикувате… да преживеете…. Да четете на теория е  едно, да преживеете от личен опит – съвсем друго!..

Flying away..

Но тук темата ще е ограничена до чисто психологическа, тъй като е в раздел Психология, и ще представи накратко основните точки от теориите на Зигмунд Фройд и Карл Густав Юнг. Това е всъщност един доклад, който писах за един курс в университета. Хубаво е, че си пазя всички материали прилежно 🙂

– – – ЗИГМУНД ФРОЙД – – – 

 • Съновидението има дълбоко подсъзнателно значение и действително е възможен научен метод за неговото разбиране.
 • Според Фройд сънищата са невротични симптоми, които се срещат при здравите хора.
 • Сънят не е смутител на спането, а напротив – негов пазител, отстраняващ смущаващите го дразнители.

Основната роля на съня:

Ролята на съня е задоволяването на някакво желание, най-често на сексуална основа, което е било изтласкано в несъзнаваното. То не е могло да бъде задоволено в действителност, защото е било сметнато за неприемливо или аморално от Цензурата. По време на сън обаче Цензурата отслабва и желанието се опитва да достигне съзнанието, но изопачено, за да не бъде “разпознато” и отново изтласкано и отхвърлено.
Структура на съня:
 • Манифестирано съдържание – това, което се явява в съновиденията най-често с помощта на зрителни образи. Това, което после си спомняме.
 • Латентно съдържание – скритият смисъл на съня, изтласканото желание, до което може да се достигне след психоанализа или тълкуване.
  Връзката между двете е изключително сложна и многозначна!
Защитни механизми на психиката:
 • Цензура – на нея подлежат всички импулси, мисли и желания, чието удоволетворяване е неприемливо от социално-културна или морална гледна точка.
 • Работа на съня – превръщането на латентната мисъл в манифестирано съдържание. Тя се осъществява чрез 3 механизма:
1. Изместване – изместване на акцента, а чрез него най – сигурното изопачаване.
2. Съкратяване – да съкрати скритата идея като изпуска или обединява отделни елементи в едно цяло.
3. Превръщане – превръщането на латентните мисли в предимно зрителни образи.
Основна техника на тълкуване:
Основна техника на тълкуване в психоанализата са свободните асоциации:
– пациентите да казват първото, което им дойде на ум по отношение на съня;
 – да не се осмислят свободните асоциации и да не се окачествяват като “погрешни” или “срамни”;
 – да се изчака, докато скритото, търсено несъзнавано изникне от само себе си в ума на пациента, докато сам не достигне до търсения отговор. Без външна намеса.
Brain power
– – – КАРЛ ГУСТАВ ЮНГ – – –
Тъй като Юнг е последовател на Фройд, то теорията им за сънищата в голяма степен се припокриват.
РАЗЛИЧИЯ:
 • Фройд е убеден, че либидото е сексуална енергия, докато Юнг го разглежда като генерализирана жизнена енергия. Духовна енергия.
 • Архетипове – Юнг твърди, че изграждат личността и се материализират чрез символи в различни културни реализации – в митологията, във фолклора, вярванията и ритуалите на всички народи.
 • Според Юнг чрез сънищата си човек всяка нощ реализира способността и потребността на несъзнаваното спонтанно да произвежда символи.

Понятия при Юнг:

 • Индивидуация – несъзнаван процес, натрапването на някакъв феномен при символиката на дълги серии сънища.
БОЖЕСТВЕНА НАМЕСА СЕ СЛУЧВА ВСЕКИ ДЕН В ЖИВОТА НИ И ТЯ СЕ НАРИЧА СИНХРОНИЧНОСТ...

БОЖЕСТВЕНА НАМЕСА СЕ СЛУЧВА ВСЕКИ ДЕН В ЖИВОТА НИ И ТЯ СЕ НАРИЧА СИНХРОНИЧНОСТ…

ОСНОВНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДВЕТЕ ТЕОРИИ:

 • Фройд използва техниката на свободните асоциации с начален тласък – съня – за да стигне до несъзнавания проблем на пациента.
 • Юнг смята, че с това сънят не се използва пълноценно и се концентрира върху съдържанието на самия сън, приемайки, че чрез него несъзнаваното „се опитва да ни каже нещо“. Toй залага на дълбоките послания от Душата.
  MJV-ART.ORG

Със сигурност феноменът сънуване не може да бъде разнищен толкова лесно, трябва да се вземат впредвид много факти, които вече знаем – като влиянието на епифизната жлеза и хормонът мелатонин, които подпомагат астралното пътуване, но има и много неща, за които все още си нямаме напредстава.
И все пак  – по-добре е да търсиш, да четеш, за питаш, отколкото просто да се откажеш. Малко по малко пъзелът ще се нареди, дали в този живот или в някой следващ обаче – никой не знае 🙂

– Стефи – 

Floating!...

 

5 thoughts on “Сънищата – теориите на Зигмунд Фройд и Карл Г. Юнг

 1. Pingback: Да се запознаем със Сянката си – тъмнината, която е част от нас | Стефи Божилова

 2. Pingback: Да се запознаем със Сянката си – тъмнината, която е част от нас | Стефи Божилова

 3. Имам само 1 забележка:
  Пише се \“предвид\“, \“представа\“.От http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=8057 :
  \“Идеята на израза е, че имаш нещо \“пред_вид\“, тоест пред виждането си, пред погледа си. Така че само \“имам предвид\“ е правилна форма. Не можеш да имаш нещо едновременно \“в\“ и \“пред\“. \“

  Добра работа за статията! 🙂

 4. Много повече са различията. При Юнг има компенсаторна роля на съня. И, тя наистина не е лесна за разчитане, защото няма правила – то си е в самия човек. Основното при Юнг е диалога с тези несъзнавани послания и структури, които изплуват. Те не само маркират, но и насочват. Радвам се, че има интерес. Поздрави за сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.