Безценни филми за съзнателно хранене!

КОЕ ТЕЖИ ПОВЕЧЕ?

Много пъти много хора са ме помолвали да им препоръчам филми за гледане, тъй като аз съм запален киноман отдавна и затова направих и цял списък филми във Фейсбук, който е списък с едни от най-любимите ми филми.
Но все повече хора ме питат и за документални, съзнателни филми за храненето и това много ме радва. Ето как се роди и идеята за тази статия и ви уверявам, че филмите в този списък си заслужават да им отделите от времето си! 🙂

А и определено е по-добре човек да отдели малко от скъпоценното си време и да изгледа нещо стойностно, а не вместо това някой американски блокбъстър, който няма да му донесе нищо. Представям ви 35 филма, всеки от които е шедьовър сам по себе си и ще ви замисли дълбоко 🙂

Hungry-For-Change-DVD-F1

1. Hungry for change – Глад за промяна (2012)
http://www.dokumentalni.com/?p=2177

Започваме с този сравнително нов документален филм за постигане на трайно отслабване, изобилие от енергия и жизнено здраве.
„Този вдъхновяващ филм, има силата да промени вашето здраве!“
„Глад за промяна“ разкрива шокиращи тайни относно диетите, загубата на тегло и хранително-вкусовата промишленост.

Възможно ли е наистина храните, които ядем, да ни водят към капана на диетата?

Открийте какво ни държи далеч от тялото и здравето, които всъщност заслужаваме, и как да избягаме от капана на диетите завинаги. Интересни интервюта с най-добрите водещи здравни експерти, и с хора, които знаят какво е да си болен с наднормено тегло.

food-matters-poster

2. Food matters – Храната има значение! (2008)
http://zamunda.net/details.php?id=206690&hit=1

Много силен и разтърсващ филм, даващ много информация, върху която си струва човек да помисли добре. Няма човек, на който да съм го препоръчала и да не го е впечатлил.

 • Филмът в който се твърди, че болеста Рак се лекува без химиотерапия
 • Как да се използва храната като лекарство
 • Кой се нуждае от витамини?
 • Вредни ли са витамините?
 • Биологичната храна по-добре ли е?
 • Как да запазим нашата храна?
 • Природни методи за намаляване на Холестерол
 • Храни, които помагат за преодоляване на стрес и депресия.
 • Натурални терапии за борба с рака.
 • Кой лекарства повече вредят  отколкото помагат?
 • Най-добрите начини за сваляне на килограми без възвръщането им.
fofposter-701709

3. The future of food – Бъдещето на храната (2004)
http://www.dokumentalni.com/?p=1741

Никога не е късно да се каже истината. Този филм ще ви предложи подробно разследване на генно модифицираните храни и аферите с патенти. Ще ви кокаже как корпорация с огромна власт и пари, каквато е Монсанто, съсипва съвестните фермери, които не искат да използват нейните нови технологии. Филм, който ще ви представи изумителни факти за храната, която ядем и ще ви накара да се замислите относно заговорите и усилното време, в което живеем.

Forks_Over_Knives

4. Forks over knives – Вилица или скалпел (2011)
http://www.dokumentalni.com/?p=2079

Какво се случи с нас? Въпреки най-напредналите медицински технологии в света, ние сме по-болни отвсякога по всеки критерий. Двама от всеки трима от нас са с наднормено тегло. Има бум на случаите на диабет, особено сред по-младото ни население. Около половината от нас взимат поне едно предписано лекарство. Основни медицински операции са се превърнали в рутина, покачвайки разходите за здравеопазване до астрономически равнища. Сърдечни заболявания, рак и инсулт са трите водещи причини за смърт в страната, въпреки че всяка година се изразходват милиарди за „борба“ с точно тези заболявания. Милиони страдат от множество други дегенеративни заболявания. Възможно ли е да има само едно решение за всички тези проблеми? Решение, толкова изчерпателно и същевременно толкова просто, че е умопомрачително, че повечето от нас не го взимат на сериозно? Филмът изследва дълбокото твърдение, че повечето, ако не всички, от дегенеративните заболявания, които ни измъчват, могат да бъдат овладяни, или дори обратими, чрез отхвърлянето на животински и преработени храни (полуфабрикати).

yann-arthus-bertrand-home-movie-poster

5. Home – Дом (2009)
http://www.dokumentalni.com/?p=1198

Toва е един безкрайно красив и много любим мой филм и може би за много от вас на пръв поглед ще изглежда, че няма връзка с храненето. И това е така. Но под привидното, всъщност има, защото Земята – това е нашият дом, тя е нашата Майка. Хранейки се съзнателно, избирайки растителна храна, отказвайки се от животинските продукти, без да причиняваме насилие на нито едно живо същество, ние се грижим за нашата майка-Земя. Ние не сеем смърт и се отказваме да участваме в тази хранително-месно-млечна жестока индустрия, която разрушава горите, разрушава климата, разрушава екологичното равновесие и не на последно място – разрушава нашето здраве и това на децата ни.
Култивирайки в себе си все повече Любов към Земята, ние все по-малко ще искаме да участваме в каквито и да било дейности, които й навреждат и бавно я убиват.

FarmAnimals_orig

6. Животните са прекрасни хора! (1974)
http://www.dokumentalni.com/?p=1384

Прекрасен филм, изпълващ сърцето филм!
Ще ви накара да се усмихнете. 🙂
По същата причина е в този списък като горния филм – за да развие и подсили нашата Любов към всички останали същества, с които съжителстваме на Земята. Защото човек няма две сърца – едно за хората и едно за животните. Има едно сърце и в него е цялата Любов за всички. Ако няма Любов към едните, значи няма истинска Любов и към другите…

earthlings

7. Земляни – Earthlings (2005)
http://www.dokumentalni.com/?p=616

Искам да предупредя отсега, че филмът е брутално откровен и аз лично никога не съм го гледала. Но не смятам, че имам и нужда от това. Също всички хора, които вече са преминали към вегетариански начин на живот и са много емоционални могат да си го спестят. Но филмът е задължителен за всеяди, защото десетки (буквално) хора вече са ми казвали, че след като са го гледали никога повече не са сложили мръвка в устата си. Този филм всъщност е превърнал милиони хора по цял свят във вегетарианци за една нощ – толкова силен ефект има!…

„Земляни“ е пълнометражен документален филм за абсолютната зависимост на хората от животните (за домашни любимци, храна, облекло, забавление и научни изследвания), но освен това илюстрира нашето пълно неуважение към тези „донори.“ С дълбок поглед в магазините за любимци, фабрики за кученца и подслони, както и фабриките за развъждане, търговията на козина и кожа, спортната и развлекателната индустрия, и накрая медицинската и научната професии, „Земляни“ използва скрити камери и непоказвани досега кадри, за да опише ежедневните практики на някои от най-големите индустрии в света, всички от които разчитат изцяло на животните за печалба. Мощен, информативен, и провокиращ размисли, „Земляни“ е най-обширния продуциран до сега филм за връзката между природата, животните, и човешките икономически интереси.

food_inc_5x7_v3

8. Храна ООД – Food, Inc. (2008)
http://www.dokumentalni.com/?p=16

Още един филм, след който ще гледате на храната си по малко по-различен начин.
В първата си част филмът се фокусира върху индустриалното производство на месо (пилешко, говеждо и свинско), определяйки го като нечовешко и икономически и екологически неустойчиво. Във втората част вниманието се премества върху индустриалното производство на зърнени култури и зеленчуци с акцент върху царевицата и соята. В третата и последна част представя икономическата и правна мощ на основните корпорации от бранша, чиито принципи са осигуряването на евтина, но некачествена храна; масивната употребата на химически продукти като пестициди и торове, които са петролни деривати, както и популяризирането сред населението на нездравословни навици за хранене.

our_daily_bread

9. Хлябът наш насъщен – Our Daily Bread (2005)
http://www.dokumentalni.com/?p=1109

Добре дошли в света на индустриалното хранително производство и високо технологично селско стопанство! Под ритъма на поточните линии и огромни машини филмът показва без коментар местата в Европа, където се произвежда храната – огромни пространства, сюрреалистични пейзажи и загадъчни звуци – безлична индустриална среда, оставяща малко място за индивидуализъм. Хора, животни, посеви и машини играят поддържаща роля в логистиката на тази система, която осигурява на обществото ни стандарта му на живот.

BBC-truth-about-vitamins

10. The Truth About Vitamins – Истината за витамините (2004)
http://kolibka.com/download.php?mid=6403 – като цъкнете и директно се сваля!

Производството на витамини в Англия е индустрия, която генерира печалба в размер на 300 милиона паунда годишно. Заобиколена е от противоречия. Някои учени твърдят, че в големи дози, дори лекуват болести като рак. Други пък твърдят, че приемането им в големи дози, в някои случаи е вредно – могат да ви разболеят от остеопороза. Така че какви са фактите?

Научи как храната ти въздейства!
Научи как храната ти въздейства!

11. Nutrition & Behavior – Хранене и поведение (2006)

Филмът го имаше преди в Kolibka и съм го сваляла оттам, но сега виждам, че го няма. Линкът не работи. Може да го потърсите от някой международен тракер, много е хубав!
В тази лекция д-р Ръсел Блейлук обяснява една от най-важните връзки между храненето и здравето ни, как храненето влияе на поведението ни. Позовавайки се на поредица важни проучвания, той показва, че добрата храна може силно да подобри паметта, настроението и поведението ни по социално приемлив начин. Както и мъдро посочва, че лошата храна може да въвлече младежта в свят на насилие, престъпления, депресия и самоубийство. Чрез използване на внушителен списък от проучвания на юноши и възрастни затворници, д-р Блейлук демонстрира основни и специфични мерки, които могат да се предприемат, за да се защитят децата от тези пагубни последици. Преди всичко, показва, че никога не е твърде късно да се направят тези промени в храненето. Америка преживява епидемия на поведенчески проблеми, включително лошо академично представяне, насилие и депресия. Вместо решение с повече затвори, предписвани лекарства и специално образование, в „Хранене и поведение“ д-р Ръсел Блейлук показва по-добър начин – да се обърне внимание на храненето! Блейлук показва как недостига на само една храна може да има огромен ефект върху мозъчната дейност и казва какво да се направи по въпроса.

Flow-–-For-Love-of-Water

12. Flow: For The Love Of Water – Течение: В името на водата (2008)
http://kolibka.com/download.php?mid=8012 
– като цъкнете и директно се сваля!

Изключително важен филм за всеки от нас, защото става въпрос за Водата – основа на живота, към която посягат, за да ни я отнемат. Един от най-важните природни ресурси за живота на планетата. Един и същи сценарий по целия свят – концесии, обещания за „вода за всички“, но на каква цена – цена, която постоянно се повишава.

Sugar The Bitter Truth (2009)

13. Sugar – The Bitter Truth – Захарта – Горчивата истина (2009)
http://kolibka.com/download.php?mid=8388 
– като цъкнете и директно се сваля!

Това е една много впечатляваща и замисляща лекция на Робърт Лъстиг, професор по педиатрия от катедрата по ендокринология на Калифорнийския университет, на тема „ЗАХАРНАТА ФРУКТОЗА“. Един дълбок анализ на високо академично ниво, за структурата и последствията от консумацията на захар, описващ истинското лице на тази бяла ОТРОВА.

Super size me poster

14. Super Size Me – Порция „Гигант“ (2004)
http://zamunda.net/details.php?id=23963&hit=1

Защо повече от половината американци са с наднормено тегло? Отговорът на този въпрос се съдържа само в две думи: бърза закуска (fast food!). Какво ще се случи с тялото ви, ако в продължение на един цял месец не ядете нищо друго, освен порции от менюто на МакДоналдс?

Документалистът Морган Спърлок дава отговор на този въпрос във филма – събитие „Порция гигант”, като се заема с най-опасния експеримент в своя живот, превръщайки самия себе си в опитно зайче за него. Правилата?

Морган се подлага на най-необичайната диета – в продължение на тридесет дни той не яде нищо, което го няма в менюто на МакДоналдс.

Super Size Me на режисьора Морган Спърлок взема наградата за режисура на Сънданс 2004 -най-големия фестивал за независимо кино в Щатите.

the-earth-is-flat-pigs-were-i

15. Patent for a Pig – Патент върху прасе (2006)
http://kolibka.com/download.php?mid=8601 – като цъкнете директно се сваля!

Документален филм, който разглежда противоречията между биотехнологичните корпорации и хранителната промишленост по отношение на експерименталната наука на генното модифициране.

7_Allergy_Foods

16. Allergy planet – Алергенна планета (2008)
http://kolibka.com/download.php?mid=9649 – като цъкнете и директно се сваля!

Ние сме в плен на епидемия от алергии. Преди 50 години един от 30 е бил засегнат, но днес във Великобритания е почти един от всеки трима. Това е една от най-големите загадки на съвременната медицина. Пътуваме по света в търсене на отговори, от най-отдалечените обитаеми острови до замърсените центрове на Калифорния и Великобритания. Срещаме се с потърпевши и учени, които са посветили живота си опитвайки се да разгадаят мистерията – защо ставаме алергични към нашия свят.

VanishingBeesPoster

17. Vanishing of the Bees – Изчезването на пчелите (2009)
http://kolibka.com/download.php?mid=9705 – като цъкнете и директно се сваля!

Това е един забележителен документален филм за мистериозните изчезвания на пчелите от техните кошери по целия свят. Филмът се фокусира върху така наречения „Синдром на изчезващите пчелни колонии“ (CCD) – явление, при което пчелите внезапно напускат кралицата и семейството си по неизвестни причини. Този филм изследва всички научни и природни връзки към този синдром.
Представете си половин милион родители да напуснат града и да зарежат децата си. Представете си отворено куфарче, пълно с пари, на автогарата и никой крадец не го взима. Пчелната загадка, наречена Синдром на изчезващите пчелни колонии, е с точно такива симптоми. Пчелите не само изоставят кошера си, но и царицата и семейството. Неестествено. Безпрецедентно. Всичко звучи като градска легенда или преувеличена приказка, само че не е. Положението е ужасяващо и реално. Пчелите изчезват из цялата планета и никой не знае защо.

wee-feed-the-world-flyer

18. We feed the world – Ние храним света (2005)
http://kolibka.com/download.php?mid=9736 – като цъкнете и директно се сваля!

Нелепостите на глобализираната хранителна промишленост са разгледани под лупа и разкритикувани с изумителна сръчност от режисьора Ервинг Вагенхофер („Да правим пари!“)
В Ние храним света са очертани тенденциите на абсурда от Австрия до Бразилия, от Франция до Африка.
Пред камерата австрийски земеделец заявява, че тон пшеница се продава за по-малко пари, отколкото същото количество пътна сол. Междувременно във Виена виждаме хляб, достатъчен за жителите на цял град, ежедневно да се изхвърля на огромни камари.
Защо доматът няма вкус на домат? Как може да се обясни фактът, че 200 милиона души в Индия – страната, която снабдява Швейцария с 80% от зърното, от което се нуждае – страдат от недохранване?
Защо хиляди декари от амазонските гори се превръщат в сечища, за да се разчисти площ за соеви плантации?
Водата общодостъпно благо ли е или, както твърди изпълнителният директор на най-голямата хранителна компания в света, обикновен продукт за консумация с определена пазарна стойност?

green-flyer

19. Green: The Film – Грийн – Филмът (2009)
http://kolibka.com/download.php?mid=9799 – като цъкнете и директно се сваля!

Казва се Грийн и е сама в свят, който вече не й принадлежи. Тя е женски орангутан, жертва на обезлесяването и експлоатацията на ресурсите.
Този филм е емоционален дневник на последните дни от живота й. Камерата ни показва съкровищата на горското биологично разнообразие и унищожителния ефект от дърводобива и обезлесяването на палмовите гори заради добива на палмово олио.
Филмът не се нуждае от субтитри. http://www.greenthefilm.com

How to grow a planet

20. BBC: How To Grow A Planet – Как да отгледаме планета (2012)
Линкове за сваляне на епизодите:
Episode 01 – Life from Light  (Живот от Светлината)
Episode 02 – The Power of Flowers  (Силата на Цветята)
Episode 03 – The Challenge  (Предизвикателството)

Screen shot 2012-05-17 at 11.50.38_0

21. Seeds of Freedom (2012) – Семена на Свободата
http://treasure.kolibka.com/users2/vanyo/movie/seeds_of_freedom.mp4

Филмът проследява историята на земеделието от древността до наши дни като акцентира върху актуални проблеми като загубата на биоразнообразието, унищожаването на дребните фермери от конкуренцията на големите корпорации, ефекта от ГМО индустрията върху планетата и хората и последствията от монополизирането на производството на храна. Въздействаща история за повечето проблеми, свързани с хранителната индустрия в днешно време, която ни напомня, че с всяка покупка в магазина всъщност гласуваме за една или друга система за добив на храна.

Смятаме, че хората са най-силните същества на Земята, но растенията отново и отново са излизали на дневен ред в историята на планетата ни. Професор Йън Стюарт разказва забележителна история за нашата планета и разкрива как някои от най-големите промени на Земята са предизвикани от растенията. Всички животни разчитат на растенията, за да оцелеят. Това не е случайно – те са най-мощната еволюционна сила на Земята. Растенията позволили на амфибиите да напуснат водата, създавайки кислорода и атмосферата, имат връзка с възхода и гибелта на динозаврите и подтикнали триумфа на насекомите, бозайниците, птиците и дори на нас самите. Направили това за своя собствена изгода. Защото растенията винаги са имали една цел – пълно господство над планетата. Това е история за безмилостна гениалност; съблазняване и измама; за невъобразима сила и амбиция. Епичният разказ „Как да отгледаме планета“ разкрива невероятна нова перспектива към историята на Земята.

One-Man-One-Cow-One-Planet

22. One Man, One Cow, One Planet  – Един мъж, Една крава, Една планета (2007)
Линк за сваляне от Kolibka: One Man, One Cow, One Planet

Един филм относно фермерската революция в Индия и един мъж, който си е поставил за цел да спаси света. Много хубав и силен филм!

afdvd1

23. Фермата на животните – Animal Farm
http://www.dokumentalni.com/?p=471

По едноименната книга на Джордж Оруел, оригиналният анимационен филм от 1954 г. Животните във фермата издават седем основни заповеди:

1. Този, който ходи на два крака е враг.
2. Този, който ходи на четири крака или има крила е приятел.
3. Животните не носят дрехи.
4. Животните не спят в легло (добавено след това: с постелки).
5. Животните не пият алкохол (добавено след това: без мярка).
6. Животните не убиват други животни (добавено след това: без причина).
7. Всички животни са равни (добавено след това: но някои са по равни от другите).

this-land-dvd

24. Тази земя е нашата земя –  This land is our land – The fight to reclaim the commons (2010)
http://www.dokumentalni.com/?p=2379

A това е един прекрасен филм, малко по-встрани от темата за храненето, но някакси пак дълбоко свързан с нея. Защото къде се гледа нашата храна? Тя се гледа на Земята и е все по-трудно да намериш чиста, екологично отгледана храна, комерсиалното все повече взима превес. Именно заради това все повече хора се замислят и взимат генералното решение в живота си да се махнат от големите градове и да заживеят на село. За да живеят чист живот с чиста храна.

Документалният филм „Тази земя е нашата земя“ проследява развитието на „културата на заграждане“ от появата й до наши дни. Чрез интересни примери виждаме промяната в ценностите и в начина на общуване с другите. Днес всички обществени взаимоотношения са подчинени на принципите на свободния пазар, при които всичко – от земята и здравето, до водата и културата – се свежда до опростена търговска стойност.
За радост, в света се заражда ново мощно движение – движение за възстановяване на общата собственост. Все повече хора споделят, вместо да търгуват, все повече хора подаряват и си сътрудничат, създавайки нов мироглед, нова надежда и нови стремежи. От споделянето на информация и култура, до постепенни промени в местните икономики, множество групи в цял свят се самоорганизират, за да се отскубнат от пазарния модел, обединени под общия надслов: „Да си върнем общото!“
С прекрасния си ритъм и топлото си послание, „Тази земя е нашата земя“ ни поднася изключително интересни факти, които неминуемо заинтригуват и пленяват вниманието.

Diet_for_a_New_America

25. Diet for a new America – Диета за нова Америка
Част 1 – http://www.youtube.com/watch?v=yResuAasCnA
Другите части също са в Youtube

Един от първите филми по темата и много революционен за времето си, дава много интересна информация, съвети и насоки за по-здравословен живот.

simply_raw

26. Simply Raw – Reversing Diabetes in 30 Days – Просто сурово – да излекуваш диабет за 30 дни
http://www.youtube.com/watch?v=DX61fqV5oQI

Независим документален филм, който разказва историята на 6ма американци с „нелечим“ диабет, който просто променят начина си на хранене и след време спират приема на инсулин.
Филмът проследява забележителното пътешествие на всеки един от тях и обръща внимание на медицинската, психическата, физическата и емоционалната промяна, които идват вследствие на тази промяна на диетата. Свидетели сме на моменти на трудности и борба, надежда и подкрепа, вяра…

the-beautiful-truth

27. The Beautiful Truth – Красивата истина
http://www.youtube.com/watch?v=ND7YSyl1WZU

Истинската тайна за естествено здраве и лек за всички „нелечими“ болести.

dying-to-have-known1

28. Cancer ‘Dying to Have Known’ – Independent Feature Documentary About the Gerson Cure for Cancer
– Независим документален филм за Герсоновия лек за Рака
http://www.youtube.com/watch?v=xVeyHsC4P20

Got the Facts on Milk

29. Got the Facts on Milk? – Знаете ли фактите за млякото? (2008)
http://kolibka.com/download.php?mid=10483
 – като цъкнете и директно се сваля!

Един чудесно направен филм! Този филм трябва да се гледа от всеки, който пие мляко и яде млечни продукти! Информацията е злато!
Така или иначе е рядкост да погледнеш от друга гледна точка, а този филм обръща внимание на много фактори – фермери, доктори, нормални хора, Американският департамент по агрикултура и др. Заслужава си!!!

fat-sick-and-nearly-dead

30. Fat, Sick & Nearly Dead – Дебел, болен и почти мъртъв
http://kolibka.com/download.php?mid=10243 – като цъкнете и директно се сваля!

Много силен и хубав филм! Историята на един човек по пътя му към оптимално здраве! По своя път той се запознава отново със себе си, с тялото си, вдъхновява се и най-прекрасното е, че вдъхновява и други по Пътя си и буквално променя животите им. Гледайте! Няма невъзможни неща, още по-малкото нелечими! 🙂

EatFastLiveLonger

31. Eat, Fast and Live Longer! – Яж, пости и живей по-дълго! (2012)
http://kolibka.com/download.php?mid=10836 – като цъкнете и директно се сваля!

Търсейки начин да остане млад, да живее по-дълго и да свали излишните килограми без да прави генерални промени в начина си на живот, журналистът Майкъл Моусли разкрива нови факти и научни доказателства за ползата от древната традиция на постите. Във всички народи по света е имало и все още има древна практика да се гладува и да се дава на тялото почивка. Ние ли днес, западняците, сме по-умни от предците си и казваме „НЕ!“ на гладуването, а за сметка на това се тъпчем с хамбургери и пици и се надяваме здравето само да почука на вратата ти?….

Внимание храна

32. „Внимание, храна!“ 
Гледайте онлайн тук: http://star07.in/videogallery.php?video_id=191

Много силен филм на руската телевизия в 2 части, който ни показва потресаващи факти за така наречената „бърза храна“ (fast food) и пагубните ефекти от нея върху човешкото здраве. Дори когато се приема само за период от 2 седмици в комбинация със спорт. Отделно филмът разкрива и други потресаващи факти за хранителната индустрия.

fed-up-movie-cover

33. Fed Up – Натъпкани (2014)
Тук може да се гледа или да се свали: http://www.dokumentalni.com/?p=3358

Съвсем прясно излязъл и качен в интернет прекрасен филм.
„Натъпкани“ е филмът, който хранителната индустрия не желае да гледате!
Нито фармацевтичната мафия, разбира се 🙂
Създаден от продуцентите Кейти Коурик, Лори Дейвид и режисьора Стефани Сьоктиг, този филм ще промени начина ви на хранене завинаги.

34. What the health – Какво за здравето (2017)
Линк за гледане с български превод:
https://www.youtube.com/watch?v=CMrI_JBtCA4

Безспорно това е един от най-добрите филми за здравето правени някога. Филмът разкрива огромното влияние на животинските храни, както върху личното ни здраве, така и върху обществото като цяло. Излиза наяве най-строго пазената тайна за човешкото здраве, колективно прикривана от индустрия, правителство, фармац(ф)ия и медицински сдружения. Изследва проблема защо водещи здравни организации подкрепят индустриите, въпреки множеството медицински изследвания и проучвания, показващи пагубния ефект на тези продукти върху нашето тяло.

35. Better Brain Health: We are what we eat (2019)
„По-добро здраве на мозъка : Ние сме това, което ядем“ – Документален филм на немската телевизия Дойче Веле (DW).
Линк към целия филм в youtube, където може да се гледа:
https://www.youtube.com/watch?v=TLpbfOJ4bJU

Филмът е невероятно добър наистина! Горещо препоръчвам да се гледа! В него се засягат много разнообразни теми, касаещи все здравето и функционирането на мозъка. Говори се за важността на храненето по време на бременността на жената и пренаталното развитие на плода, за повишената агресивност, невъздържаност и импулсивност при децата вследствие на лошо хранене (разбирайте, че това значи junk – много мазна и много захарна храна) на майката по време на бременност (експериментът е проведен с 23 хиляди жени, чието хранене са наблюдавали по време на бременността). Също така се говори за влошената памет вследствие на храненето със силно преработена, мазна и захарна храна, както и за новите научни открития, че мозъкът буквално изяжда все още активни и действащи неврони, когато човек се е хранил със силно преработена храна. Говори се също така за това как храната променя мисленето ни, настроението ни и дори вземането на решения (доказано с много умен и интересен експеримент!). Гледайте!

337294-1280x768

Това са филмите, за които аз се сещам към момента и които са ми направили силно впечатление. Ако вие се сещате за други подобни филми – пишете коментар под статията, оставяйте смело заглавия и аз ще ги прегледам и добавя в списъка!
Също така, когато ви попитат за някой филм за храненето, пращайте тази статия и нека хората все повече се информират! От информацията тръгва осъзнаването и от осъзнаването настъпват големите личностни промени! 🙂

Благодаря ви!

– Стефи Божилова – 

Ако тази статия ви е харесала и я смятате за полезна, моля споделете я, за да достигне до повече хора! 🙂

healthy-eating (1)

25 thoughts on “Безценни филми за съзнателно хранене!

 1. Mного добър подбор, поздравления! Набелязах си някои филмчета, които бях пропуснала 🙂

 2. Стефи,списъкът е прекрасен! Но те моля да направиш подобен списък с филми, които са приемливи за гледане от деца в ранна ученическа възраст. Щото е крехка детската психика и аз не мога да прежаля моите деца да гледат от изброените образователни филми, твърде болезнено е, особено когато са вегетарианчета, чувствителни към несправедливости и болка … докато връстниците им вече са претръпнали на кървища и консуматорщина.
  Не съм намерила средния път, само с личен пример вече е трудно, моля те за помощ!
  Представям си филм прекрасен – за природа, за възможностите на тялото да се самопречиства ако му дадеш шанс, за взаимоотношенията хора-животни на прекрасни места, за добри практики… а лошите практики, злокоби и болестите да са оставени извън филма.

 3. Гледахме с децата Super Size Me .
  Филмът успя да ме изненада. Лек е за гледане , на фона на други подобни.
  За дете на 10 г. е напълно подходящ.
  За дете на 5 г. – не е подходящ, защото все още образът от екрана дълбае директно в мозъка на детето. Не думите, обясненията, изводите имат значение, а промивката с агресивни образи, дори и вкусното примляскване на главния герой, тъпчейки се насила, малко преди да повърне.
  След филма детето пожела да яде KFC.
  На рискувалите – честито 🙁

  • Съжалявам, че така се е получило , но може би това е само временен моментен ефект след самото гледане. Все пак в подсъзнанието на детето са се загнездили някои идеи и те са като семенца, които ще поникнат след време. Или поне аз така си мисля 🙂 Иначе всичко си зависи и от теб в крайна сметка – да обясняваш много за какво иде реч във връзка с храненето 🙂

 4. Благодаря от сърце, Стефи !!!!! Много от тези филми не съм гледала…
  <3

 5. Борбата ми с килограмите е епична и има своите върхове и спадове.. Обикновено статии като тази ме ядосват.. много.. защото налагат мнението, че причините за лошото здраве и многото килограми са в храната.. И така нарочваме храната за нещо лошо, вредно и срашно.. Нещо, което иска специално внимание, вглеждане, лишаване.. А това отношение създава повече проблеми, отколкото решения.. Вече имам своя теория за балансиран живот и храненето е част, а не фокус в моята теория за добро здраве.. И аз съм своето първо собствено опитно зайче.. Ще се самопроследя и ще си самопризная всичко по пътя..

  • Би било чудесно да проследите кое и откъде идва, да видите после дали това важи и за други хора и когато постигнете някакви стабилни резултати за себе си да напишете или споделите нещо по въпроса 🙂 На мен ще ми е много интересно да прочета!
   Иначе моят опит, който е нищожен всравнение с този на доктори като Гайдурков, например, Казънс, Герсон и други говори именно за това – храненето е проблемът, то е и решението. И не смятам, че някой нарочва храната за нещо лошо, защото никой не е нарочил ябълките, портокалите, морковите, спанака…. Нарочваме хамбургерите, пиците, спагетите, захарта, олиото, чипсовете, тортите… но това изобщо не може да се нарече храна, дори при добро желание 🙂
   И разбира се, че иска специално внимание. Ако обичаме и уважаваме себе си, тялото си, здравето си, естествено, че ще мислим какво слагаме всеки ден в себе си и ще се грижим то да е най-доброто възможно. Това е Любов към себе си на първо място. 🙂
   Пък и това за храната и връзката ѝ със здравето не е някаква си хипотеза – това е доказано от хиляди и хиляди научни изследвания. Дори на хора, болни от рак в терминален стадий всичко се оправя като се премине на глад и след това се регулира храненето. И това е съвсем нормално – ако на една кола ѝ сипваш 5 пъти некачествено гориво на ден, в крайна сметка ще се саморазруши.
   Разбира се, роля има и психиката и някакви модели на мислене и поведение, формирани в ранно детство, и хормоналния диспабаланс, който може да е причинен от много фактори, но в крайна сметка – промени ли се, крайно и стабилно, храненето към прием на много по-голямо количество сурови плодове, зеленчуци и ядки, каквито и да било проблеми постепенно започват да отпадат. 🙂
   Всичко най-добро! 🙂

 6. Страхотен подбор от филми, които ще почна да чета още днес, определено и сама се убедих че организма ни няма нужда от месо и вече от поне 5-6 месеца не ям месо и вече видях промени към по-добре в организма си. За съжаление още не мога да се откажа от млечните продукти, прясно мляко почти не пия, но обичам много сирене и кашкавал макар и да знам че не са най-полезното нещо което мога да ям. Ще гледам филмчетата и се надявам да намаля и млечните продукти а скоро се надявам да мога и тотално да спра всички животински продукти. Благодаря за чудесната статия 🙂

 7. Благодаря за изключително полезната статия! Блога Ви е много полезен, поздравления за усилията, които със сигурност полагате, за да представяте подобни интересни материали 🙂

 8. Страхотен списък! Благодаря ви!
  Вчера преди обяд (неделя 02.08.2015) попаднах на филма ТВ7 (Децата ще ни обвинят, документален, Франция, 2008). Представяха се личните драми на жители на гр. Бержерак във Франция и действията на местните власти за намаляване на използваните изкуствени торове.
  Страхотен филм, който според мен е задължително да бъде добавен към този списък!
  Ако някой знае ЛИНК където да се гледа/ изтегли, моля да посочи!

 9. Благодаря за полезната статия! Но е изминало доста време от публикуването и! Има още нови филми, които липсват в списъка! Fat, sick and nearly dead 2 (2014) е един от тях, но няма субтитри! Бих помолил всеки, който има възможност да го преведе! Благодаря ви!

 10. хубава статия, поздравления! жалко че на някои филми не откривам бг субтитри.

 11. Ако не се лъжа “ Земляни“ беше филмът, който за една нощ ме превърна във вегетарианец преди 11 години. И до днес това е единственото решение в живота ми, което бих определила на 100% като правилно

 12. Благодаря за филма! Информацията беше изключително полезна и образователна. Споделих във фейсбук профила си, за да могат повече хора да го гледат. благодаря за филма, наистина е много мотивиращ. бих искала да попитам защо на няколко пъти се изказаха отрицателно за картофите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.