С поклон пред моя Учител – Венцеслав Евтимов

Венцеслав Евтимов - Evtimov

Това на снимката е Венцеслав Евтимов – доайенът на Йога в България – на 80тия си рожден ден. Преди малко ми пратиха тази снимка и в момента, в който я отворих тръпки побиха цялото ми тяло, отвън и отвътре, и сълзи напълниха очите ми. Не съм тъжна или щастлива, просто тези емоции ме заляха като водопад. Плюс една огромна дълбока вътрешна БЛАГОДАРНОСТ за всичко, което ми е дал, за всичко, на което ме е научил, за благословията да го срещна в живота си на ранната 14 годишна възраст и да черпя от този извор на вдъхновение, сила, познание, воля и духовност….

Ето в тази статия може да прочетете подробности за неговия живот и здравословните му проблеми, които го вкарват в Пътя на Йога преди повече от 50 години и благодарение на неговата Мисия, днес в България има хиляди хора, които са започнали при него, вдъхновили са се и са посветили също живота си на Йога.

Отдавна си мислех да напиша статия за него, но самата мисъл колко много неща имам да кажа и как, каквото и да кажа, няма да бъде достатъчно и няма да изрази онова вътрешното в мен, все се отказвах. Преди месец и нещо Краси – главният редактор на списание Усури – ми предложи да напиша кратък материал за Венцеслав Евтимов, който да включат в голяма статия за него в априлския им брой, който трябва да излезе всеки момент. И всъщност тук ще споделя това, което написах за Усури с уговорката, че то е капка в океана и има още толкова безкрайно много, което да се напише. Но нищо няма да ви даде тази представа и усещане за този велик човек, което бихте получили ако сте в една зала с него, ако слушате разказите му, гласът му, гледате живо-горящият пламък в очите му и усещате силната му енергия, която завладява всички.

В залата по Йога в НСА през 2004 - аз съм момичето със синята блуза в центъра. :-)

В залата по Йога в НСА през 2004 – аз съм момичето със синята блуза в центъра. 🙂

За всички тези години на духовно търсене, в които съм пътувала много и съм се запознавала с много учители и много мъдри хора по цял свят, в живота ми е имало само един голям авторитет и това е моят УЧИТЕЛ по Йога Венцеслав Евтимов. Пред него и пред това, което е постигнал, ще се прекланям до края на живота си.

Имах щастието и благословията да попадна при него на крехката възраст от 14 години и той допринесе много за формирането на възгледите ми, ценностите ми и морала ми. Имах шанса да се уча от най-големия Учител по Йога в България, доста краен и рязък за много хора, но човек, който нито за миг, нито за ден в живота си не е престъпил възгледите си, не се е полакомил от слава, богатство и величие! Човек, винаги безгрешен в словото си! Който нито за ден не е спрял да служи на Светлината и да учи стотици, хиляди хора не само в България, но и по света, на това, което е спасило живота му когато е бил на 33 год. и му е позволило да гледа дъщеря си как пораства.

Когато си спомням за миговете в залата, когато този човек ни е разказвал случки от живота си, лични моменти на изпитания, преживяването си в Индия с неговия духовен Учител, когато си спомням нашите телефонни разговори и неговите лични напътствия към мен, често идващи в моменти, когато най-малко съм очаквала, и очите ми се пълнят със сълзи…
Това е най-ценният подарък, който съм получавала някога!

Венцеслав Евтимов на млади години

Венцеслав Евтимов на млади години

И по-специално си спомням как се събираше таксата по Йога в залата. Такса, толкова символична – 2 лв. за ученици, студенти и пенсионери, 3 лв. за работещи. Та как се събираше таксата? В една картонена кутия оставена на изхода на залата. Заплащането беше оставено на съвестта на всеки един, без това да се следи и съблюдава по някакъв начин. Често сме намирали в кутията салфетки или жълти стотинки, често наема за залата не можеше да се събере, въпреки че на всяко занимание, всяка събота присъстваха между 100 и 150 човека. Венцеслав Евтимов нито веднъж не говори за пари, нито веднъж не промени принципа си. Той не правеше това, което правеше от 50 години, за пари! Той го правеше и все още го прави за ДУХА!

Защото независимо какво правим докато сме в тези физически тела на Земята, независимо кой разбира или не разбира за нашите чисто човешки Его-игрички, когато съблечем тези тела един ден и когато Душата ни ги напусне, тогава ще отговаряме не пред друг, а пред самите себе си и пред този Вселенски закон на Кармата.

Каквото посеем, това ще пожънем. В мен Венцеслав Евтимов пося семената на честността, упоритостта, постоянството, силната воля и на моралния принцип Ахимса – ненасилие към нито едно живо същество на Земята.
Сигурна съм, че той е посял и много други семенца, които търпеливо чакат благодатна почва да покълнат и да започнат своя живот под Светлината.

Нека всички същества да живеят в Светлина, Хармония, Мир и Любов!
Lokah Samasta Sukhino Bhavantu..
АУМ.

* * * Учителят Венцеслав Евтимов напусна физическото си тяло на 25 май 2019 година. Сбогувахме се с него и го изпратихме към Светлината на 27 май. Благодаря, Учителю! Ще бъдеш запомнен! * 🕉 🕉 🕉

* Тук може да гледате видео интервю с Евтимов от 2004 година.

Автор: Стефи Божилова

Venceslav Evtimov

A това на снимката е Дхирендра Брахмачари - Учителят на Венцеслав Евтимов от Хималаите. Велик велик просветен Дух!...

A това на снимката е Дхирендра Брахмачари – Учителят на Венцеслав Евтимов от Хималаите. Велик велик просветен Дух!…

AUM

AUM

 


53 thoughts on “С поклон пред моя Учител – Венцеслав Евтимов

 1. Pingback: Стефи Божилова – С благодарност към Учителя | Център за Личностно Развитие

 2. Pingback: На килимчето всички сме и учители, и ученици – размисли за Йога | Стефи Божилова

 3. Pingback: Сидхите – психичните способности – в Йога | Стефи Божилова

 4. Stefi,dobar den! Ostavam v tishina sled tazi statia. Molia te ,napishi mi imena na Veliki Uchiteli ,iskam da cheta za tehnia jivot. Triabva mi opora, primer, napatsvie,.Y znam ,che te sa s nas y samo chakat da gi pokaniam da nia napatstvat y da gi sledvame. Blagodaria ti !!!

  • Анна, препоръчвам ти да прочетеш следните книги:
   – „Автобиография на един йогин“ – Парамаханса Йогананда – велика велика книга от велик Учител!
   – „Сред хималайските учители“ – Свами Рама
   – „Светлина върху Йога“ – Айенгар
   – „Хималайският Йога Свами Дев Мурти“ – от Наско Атанасов
   – книги от и за Шри Ауробиндо – може би една от най-великите души и Учители слизали в човешки тела на Земята…

 5. Pingback: Вълшебните обърнати пози в Йога – изпълнение и ползи от тях! | Стефи Божилова

 6. Стефи, статията е много хубава! Какво мислиш за паневритмията, харесва ли ти толкова, колкото йогата? Била ли си на срещата на Бялото братство на Седемте рилски езера и харесало ли ти е ?

  • Здравей, Светлина!
   Изкарала съм 1 година курс по Паневритмия при Ина Дойнова – прекрасен и светъл човек! Доста време съм ходила и съм танцувала, била съм и на Рила няколко пъти. Паневритмията сама по себе си много ми харесва лекотата, щастието и вътрешната светлина, която ми носи. Движенията, радостта, музиката… Има други неща, които дълбоко не ми харесват в Братството и не усещам никак „свои“, няма да си кривя душата. Знаеш, за всеки човек има различен път и различно нещо, което го пали и дълбоко вдъхновява. Мисля, че за мен това е Йога и ще си остане това, но Паневритмия няма да спра да танцувам 🙂

 7. Pingback: 14 ноември – Световен ден за борба с диабета | Стефи Божилова

 8. Pingback: Вълшебството на Санкалпа – поставяне на намерение в Йога Нидра – от Свами Сатянанда Сарасвати | Стефи Божилова

 9. Pingback: Не дължината на живота е важна, а качеството!!! | Стефи Божилова

 10. Zdraveite,
  OT IZVESTNO VREME CHETA DOSTA ZA IOGA I AURVEDA.NE SAM POSESHTAVALA KURSOVE,MNOGO BIH ISKALA DA ZAPOCNA PRI TOZI UNIKALEN CHOVEK,NO NE ZNAM DALI SHTE SE SPRAVIA V GRUPA,V KOIATO NIAMA NACHINAESHTI KATO MEN.KAKVO BIHTE ME POSAVETVALI.BLAGODARIA PREDVARITELNO!

  • Венцеслав Евтимов не преподава Йога от известно време поради здравословни проблеми.
   Няма Йога „за начинаещи“ и „за напреднали“ – основният комплекс от Йога е един. Всеки прави колкото му е възможно и с времето постепенно започва да напредва. В залата не се отива, за да се сравняваме с останалите и с нивото им, отива се, за да получим вдъхновение за индивидуална практика.
   Поздрави!

   • Здравейте,

    Опитвам се да намеря контакт на Венцислав Евтимов за да го помоля за един предговор. Дали имате негов контакт или на негови роднини.

    Поздрави!

 11. Прочетох последните коментари и … тъжно ми е…
  Толкова много дължа на този човек и той за мен винаги ще остане единственият Учител на йога в България…

   • А Веселин Лучански? Защо никой нищо не говори за него?? Навремето ме излекува от бъбречно заболяване с което лекарите не можаха да се справят!

 12. Здравей, наред с читавите йога студия има и доста аматьорски, които смесват йога с не знам и аз какво. Аз никога не съм ходила на йога и бих искала да посетя читаво място.
  Дали можеш да ми препоръчаш такова?

  Благодаря!

  • Здравейте,
   Аз също търся добро място във Варна, където мога да се включа в занятия по йога. За съжаление до момента съм посетила 3 места, които си бяха с чиста комерсиална цел и единственото важно нещо беше да се вземат парите на хората и залите да се препълнят до толкова, че да не можеш дори ръката да си изпънеш настрани….. Сигурно има останали добри учители, от които може наистина да се получи познание, напътствия и да се усети истинската същност на йога учението, затова ще съм ви благодарна, ако посочите поне 1 такова място..

 13. Pingback: Съвети за прочистване със сокове | Стефи Божилова

 14. Здравейте, Стефи,
  Искам да Ви попитам, учителят Венцеслав Евтимов преподава ли днес, и ако „да“, то по кои дни от седмицата (график на занятията) и къде?
  Чета книгата му и искам да направя очистването на стомашно – чревният тракт със солов разтвор, и след това – правилното захранване с ориз. Никога до сега не съм го правил. Бих искал да го направя под контрола на учителя.
  Поздрави,
  Бойчо

  • Здравейте,
   Венцеслав Евтимов се е оттеглил и не преподава вече от няколко години, нито приема хора. Няма и да преподава за вбъдеще, тъй като е на преклонна възраст и е нормално да потърси уединение след като цял живот е работил в полза на Йога и на хората.
   Цялата нужна информация за прочистванията, които той препоръчва, е дадена в книгите му и човек може да ги провежда и сам вкъщи.
   Поздрави и успех! 🙂

 15. Здравей, Стефи!
  Тези дни тъкмо съм си извадила книгата на Венцеслав Евтимов, за да ми я зашият. Отдааавна не съм я чела, но сега ми е залипсвала. С нея започнах да практикувам йога, когато бях на 15 🙂 И ме промени много, благодарна съм на Венцеслав Евтимов (ходих и на курса в НСА, но не помня защо престанах, беше толкова отдавна) и на баща ми, който я е купил.
  Та, всъщност исках да те питам, попадала ли си или ти имаш ли видеозаписи на неговите часове? Сега потърсих и намерих само откъс в едно интервю по БТВ, но си спомних нагледно как протичаха наистина часовете.

  Благодаря!
  Мариета

  • Здравей, Мариета,
   Само в интервюто по БТВ има заснеман част от едно занимание. Иначе видео записи на други занимания няма, доколкото ми е известно. Никой не е снимал с камера тогава, а и г-н Евтимов беше доста против подобни неща. Камери, заснемане, интервюта, интернет, публичност като цяло…

   • Да, така е, аз когато ходих все едно е било, и си беше друг свят 😉 Просто ми стана приятно, като видях част от заниманията и Венцеслав Евтимов,
    Благодаря за отговора 🙂

 16. Хари ОМ!
  Аз също бях на 14 год, когато самостоятелно реших да посещавам зала Витоша и да се уча от най-добрия Учител по йога в България, Венцеслав Евтимов. Няма да забравя как винаги се шегуваше, докато вървяха заниманията, сещам за това, как ни казваше да си държим устите затворени, че тези които са вегетарианци можело да хапнат по някоя муха… и край с вегетарианството… 🙂 Този човек е с уникална аура, създава изключително въздействие, няма как да не останеш завинаги с йога!

  Ако имате възможност поздравете Учителя и от мен,
  поздрави,
  Васко

 17. Стефи, много хубава статия. Познавам този ЧОВЕК лично още от 90-те години. Благодаря за всичко, което е направил , за да помогне в духовните търсения на много хора.
  Бате Венци, благодаря, че те срещнах !

 18. Аз бих желала да попитам степените (title), които се дават на напредналите в Йогата
  Предварително благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.