Идеи и насоки за цялостен здравословен начин на живот

my-wellness-and-health-header3

След вчерашната лекция в Идея Вита и прекрасната дискусия, която се получи, ми изкристализира идеята да напиша една такава статия, в която по точки, структурирано и без много излишни обяснения, да дам ясни съвети и насоки от моя гледна точка и от моя личен опит за една цялостна постепенна промяна в начина на живот.

Хубавите трайни промени стават бавно обаче, така че АХИМСА – никакво насилие върху себе си. По никакъв начин. Ами четене, събиране на информация, прилагане, изпробване, експериментиране, слушане на собственото тяло. Всеки има свой Път, но докато го открие неминуемо ще се полута малко. Това е нормално.
Пътят на някой друг, колкото и хубав и примамлив да изглежда, не е нашият собствен. Ние си имаме наш път с наши си уроци за научаване. 

ВЪРВИ СВОЯ СОБСТВЕН ПЪТ!

ВЪРВИ СВОЯ СОБСТВЕН ПЪТ!

Нашият ум мисли логично и структурирано, има нужда от план на действие, от схема, която да следва и би било много по-лесно ако имаме списък пред себе си, от които да взимаме идеи и вдъхновение. 🙂

Пак ще кажа като вчера, за да е ясно – далеч съм от идеята всички да ставаме някакви аскети или да се лишим от „удоволствията“ на живота. По-скоро вярвам, че нашият вътрешен глад за щастие, удоволетворение, задоволяване ни кара да приемаме най-различни храни и субстанции, недобри за тялото и здравето, само и само да си набавим повече силни интензивни усещания на сетивата.
Не случайно и са ни толкова вкусни всички храни с мононатриев глутамат

133

Откакто сме се родили, от бебета, ние търсим удоволетворение на желанията и инстиктите си. Чичко Фройд в своите обширни трудове много добре го е описал целия този процес на искане, търсене, задоволяване, разочароване, примиряване, подтискане на желанията. Това е вкоренено в нас.
За да постигнем нещо повече и да развием потенциала си, се изисква осъзнаване на тези първични процеси и работа за преодоляването им, за духовно израстване, за лична еволюция…

dream-ladder

Говорихме вчера за това, че колкото по-кисела е средата в нас, колкото повече мазни и тежки храни приемаме, колкото повече пушим, пием алкохол и ядем много сладко, толкова повече тялото ни иска именно това. То се отдалечава много от Природата и всичко естествено. Колкото по-замърсено е нашето тяло, толкова по-притъпени са усещанията ни за това кое ни е нужно, кое е питателно, кога реално сме гладни…. Става един затворен кръг някакси и всички ние сме били в него много много пъти.

За да се излезе оттам, трябва да се приложи съзнателност, да се приложи воля за прочистване на организма от токсини и да се предприемат последователни стъпки към по-природосъобразен начин на живот. И с всяка следваща стъпка, инерцията става все по-голяма, ние се чувстваме все по-добре и някакси всичко става много по-лесно и ни идва естествено отвътре. Винаги, винаги, с каквото и да се захванем, само първите стъпки са трудни. Докато започнеш. После става лесно и приятно. 🙂

cropped-289833-1280x768.jpg

И последно, че пак се отплеснах много, преди реално да напиша уж структурирания списък, храната има и проявление на друго ниво, освен чисто физическото – ензими, витамини, минерали, полезни вещества, които са открити в лаборатория под лупа…
В храната основното е жизнената енергия – ПРАНА – която дава живот на клетките ни и извисява Духа ни нагоре към Светлината. 

Да, в червеното вино сигурно има много полезни вещества, открити под микроскоп, но в древната наука за живота Аюрведа, също и в Йога, всякакъв алкохол се смята за Тамас – демек субстанция, идваща от тъмнината и замъгляваща съзнанието. Много снимки с аура камера вече са направени и много просветени Учители отдавна говорят, че в живота на човек, тръгнал по Пътя на съзнателен духовен живот, няма място за алкохол.
И всеки може сам да си направи експеримент – да остане на свежа жива храна няколко дни или седмици, на вода, на пресни сокчета и после да изпие една чаша вино. Сам ще почувства разликата в енергията, сам ще почувства замъгляването на съзнанието. Една чаша свеж гроздов сок е къде, къде по-вкусна, пълна с ензими, витамини и хранеща Светлината в нас.

Не би трябвало нито една информация да я приемаме за даденост или да я отхвърляме с лека ръка. Това няма да ни донесе така нужната опитност и израстване. Хубаво е всичко да пробваме, да тестваме през себе си, да видим как действа върху нас. 

make-list

– – – ПОЛЕЗНИ СТЪПКИ ПО ПЪТЯ – – –

(Не е нужно да прилагате всичко, просто изберете това, което на вас ви допада)

–> Започваме с водата. Пийте много вода! Поне по 1,5-2 л. на ден.
Като за вода не се броят плодови, зеленчукови сокове, кафе, чай и др. Водата си е вода! 😉

–> Сутрин започвайте деня с чаша топла вода с лимон и по желание може да добавите 1 с.л. зехтин (прочиства черния дроб) или малко канела (забързва метаболизма, изгаря излишните мазнини).

–> Може да сипвате водата си вкъщи в стъклени красиви бутилки. Такива евтини с изрисувани цветя, калинки и други красоти може да намерите в Jumbo. Или просто си напишете с маркер по бутилката думи като Светлина, Истина, Любов, Щастие…
Това ще структурира водата ви в прекрасни кристали, които ще ви заредят отвътре.

–> Стремете се да не приемате от изкуствените сокове в картонени кутии. Няма значение на коя марка са и колко са скъпи или дали са с парченца плод. Те са химия и толкоз. Създават киселинна среда в корема ни.
Пийте свежи прясно изстискани плодови и зеленчукови сокове и също така зелени шейкове от зеленолистни растения и кълнове. За ползите от тях може да прочетете подробно в книгата на Виктория Бутенко – „Енергични за цял живот“.

Healthy drink, vegetable juice, studio shot

–> Съобразявайте се с естествените цикли на организма. От 4 през нощта до 12 на обяд в него текат естествени процеси за детоксикация. Но като се наядем обилно и тежко за закуска, те спират и организмът веднага се заема с храносмилане.
Затова е най-добре да се приема лека сурова закуска – сок, зелен шейк, плодове, може малко ядки, или сурови овесени ядки, накиснати от предната вечер не с мляко, а с чай с мед, стафиди, червени боровинки, годжи бери, малко слънчогледово семе, сусам…

–> Не е нужно да се лишавате и да се насилвате! 
Ако ви се яде нещо готвено, по-мазно, по-тежко, по-сладко, си го хапнете в умерена порция за обяд. От 12 на обяд до 8 вечерта се води, че храносмилането е най-силно, метаболизмът е най-бърз и тогава по-малка част от приетата не много здравословна храна се натрупва във формата на отлагания и мастни депа.

–> Аранжирайте си порциите с внимание, украсявайте масата с Любов, запалете свещ, извадете от шкафа и ползвайте красивите чинии, „празничните“ цветни салфетки, хубавите прибори на баба. Нека храненето се превърне в ритуал!
Вие заслужавате най-доброто ТУК и СЕГА, не го пазете за по-късно, за някой ден…

–> Яжте осъзнато, наслаждавайте се на всяка хапка, дъвчета бавно, не гледайте телевизия ако е възможно. 

Sneak-Peek-The-Woman-s-Day-Cookbook-for-Healthy-Living-mdn

–> Не е случайност или глупост някаква, че едно време хората са казвали молитва преди хранене. Това е осветявало храната с красиви слова.
Не е нужно да се казва специална молитва, част от определена религия или традиция. Каквито и да е думи, извиращи спонтанно от сърцето ви са добре.
Достатъчно е да си кажете мислено едно „Благодаря!“ за храната пред вас, за всички хора, които са се трудили тя да достигне до трапезата ви, да благодарите на Майката Природа, която е отгледала тази храна за вас чрез слънцето, вятърът, дъжда, пчеличките, изгревите и залезите….
Любима формула от Учителя Петър Дънов / Беинса Дуно, която си казвам аз е:
„Божията Любов носи изобилният и пълен живот“. – 3 пъти преди хранене

–> Яжте поне по една ябълка на ден. Това е един чудесен навик. Вместо снакс или вафла – ябълка. И ако после ви се яде снакс или вафла ОК. Ама надали ще ви се яде 😉

Lead-a-Healthy-Lifestyle-if-you-want-to-Feel-Better-and-Live-Longer

–> Съвсем не е нужно да спирате сладкото. Не си мислете, че да се храниш здравословно означава никога повече през живота си да не си подсладиш душичката. Пък и организмът ни има нужда от всички вкусове в менюто си.
Веганите не ядат само боб, суровоядците не хрупат само моркови и марули 😉
Просто заменете бялата захар с мед, агаве, стевия, кленов сироп, сурови фурми или кафява нерафинирана захар Мусковадо. 
Може да потърсите и ще намерите прекрасни рецепти за сурови бонбони, за сладки кремчета, за сурови торти и чийзкейкове.
Винаги има начин, когато има и желание 🙂

Суров портокалов чийзкейк.

Суров портокалов чийзкейк.

–> Заменете и други съставки в кухнята си с по-здравословни и естествени, но така че да няма голяма разлика в началото.
– Заменете олиото с пречистено масло ГХИ или шарлан или студено-пресован зехтин.
– Вместо оцет, добавяйте лимон в салатите.
– Вместо бяла трапезна сол, добавяйте хималайска или келтска сол (има ги навсякъде по магазините вече!)
– Вместо купешко краве мляко, опитайте да си направите ядково мляко в домашни условия и вижте дали ще ви допадне вкуса.
– Вместо да пържите, печете. Или задушавайте на пара.
– Вместо бял хляб, купувайте типов, ръжен или пълнозърнест хляб. А защо не и да пробвате да си го направите сами? 🙂

–> Избягвайте пасти за зъби с флуор! Флуорът действа ужасно върху епифизната ни жлеза (третото око), калцира я и по този начин се блокират много наши скрити умствени способности. Вече има голям избор от пасти за зъби на билкова основа, със сребро, с водорасли, без флуор.

–> Като сме започнали да говорим за епифизата, няма как да не спомена, че е препоръчително да спите през нощта, а не през деня! Или ако ви се наложи да е през деня, то да е на възможно най-затъмнено. Епифизата образува едно вещество, наречено мелатонин. Производството на мелатонин от епифизата е под влияние на супрахиазмалното ядро на хипоталамуса, което приема информация от ретината за ежедневната смяна на светлина и мрак. Този сигнал е част от биологичната система, регулираща денонощния цикъл, но супрахиазмалното ядро е това, което управлява дневния цикъл. Надявам се да го обясних просто 😀
Секрецията на мелатонин е незначителна през деня, а се увеличава на тъмно, а мелатонинът е мощен антиоксидант, и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е довело до названието му „хормон на младостта“, тъй като мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества.

–> Добре е поне по 15-20 минути на ден да се излагате на слънчева светлина, ако има такава разбира се. Но това предизвиква произвеждането на витамин D в нас, който се синтезира под действие на ултравиолетовите лъчи върху кожата. И дава много Здраве и тонус!

Copy of Sol Yoga4

–> Направете си тест от Аюрведа за определяне на дошите (конституциите). 
Има го безплатно в интернет, отнема 15 минути за попълване.
Дори да нямате намерение да прилагате принципите на Аюрведа всекидневно, никога няма да ви е излишно да разбете какъв тип енергии преобладават във вас и да научите кои храни е добре да избягвате, кои да приемате и кога, кои подправки да добавяте, за да смекчавате ефекта от някои храни.
Винаги е прекрасно когато човек научава нещо ново! 🙂

–> Запознайте се, от чисто любопитство дори, с различните видове прочиствания и детоксикиращи режими на организма. Може нещо да ви хареса и да изпитате вътрешен импулс да го приложите. Може да си харесате някой принцип, който да вкарате в живота си.

–> СПОРТУВАЙТЕ! ДВИЖЕТЕ СЕ! БЪДЕТЕ АКТИВНИ!
Идва Пролет, даже дойде вече, и е крайно време да се размърдаме и да направим нещо за себе си.
Спортът дава вътрешно удоволетворение, повишава самочувствието, усилва метаболизма, вкарва повече кислород в белите дробове, стимулира производството на хормони на щастието и екстаза като серотонин и ендорфини, усилва кръвообращението и лимфо-дренажа. Тонизира мускулите 🙂

–> Медитирайте поне по 10 мин на ден. Прочетете ТУК за ползите от медитацията върху мозъка.
Медитация не е задължително да бъде само пълното спиране на мислите, това си е висш пилотаж. Може също да бъде позитивни себеутвърждения, изпращане на благопожелания, визуализации, работа със звук върху чакрите, дори пеенето на ОМ или друга мантра. Също и настройката всяка сутрин какво искате да ви се случи през деня.

Дано да съм ви дала полезни насоки и идеи, поне 1-2, от които да приложите на практика! 🙂 В по-късен етап, защо не и повече…

– Стефи – 

Meditation in white

healthy-3-275x300 healthy_living_physical_mental_satisfaction

 

 

27 thoughts on “Идеи и насоки за цялостен здравословен начин на живот

 1. Прекрасна статия Стефи! Идва ми тъкмо навреме, толкова структурирана, точна и ясна! Благодаря ти от сърце! Бъди благословена!

 2. Стефи, много ме радва сайта ти…толкова е позитивен, цветен, жизнен и полезен 🙂 Съвсем „случайно“ попаднах на него преди 2-3 дни и чета ли, чета с радост.
  Хубаво, зареждащо и донякъде успокояващо е да знае човек, че не е сам в различността си и в стремежите си за за един чист, осъзнат и отговорен живот
  Продължавай в същия дух и много светлина по пътя :))

  • Много много ти благодаря, Мариана! 🙂 Радвам се, че ти харесва и го намираш за полезен. Успехи и на теб! 🙂 Коментирай на воля в сайта.

 3. Много благодаря за полезната информация, ще се възползвам от съветите ти, Стефи! Някои неща ги зная и се старая да спазвам, но други сега научих. Желая Мир, Любов и Светлина!!!

 4. Стефи, благодаря ти!

  Чудесно е, че споделяш опита и идеите си! <3

  • Благодаря 🙂 Животът е за споделяне, още повече пък този сайт точно затова е създаден 🙂

 5. Привет Стефи!
  Понякога (все по-често) се зачитам в авторските ти статии или в другите. Много е приятен стила ти, начина по-който успяваш да изложиш „сложни, трудни и възвишени“ неща по прост, човешки и лек начин и най-ценото е, че споделяш себе си, онова което е минало, преминало, заминало или останало в теб. Именно то придава мтдростта не на дебелите книги, а живото, реалното и автентичното слово, което е беценното. Най ми хареса в тази статия мисълта, че чуждия път колкото и хубав и примамлив да е, не е собствения път. Всеки гради своя си. Желая ти здраве, мир и знание по твоя!

  • Благодаря ти много, Елена, за коментара 🙂 Зарадвах се, че ти допада стила ми на писане. 🙂
   Светлина и Любов и по твоя Път!

 6. Здравей, Стефи,
  за пръв път попадам на сайта ти ,
  благодарение на прекрасния Жоро.
  Много ме вдъхнови статията ти.
  Вече съм твой фен. Благодаря ти.
  Крис

 7. Изчетох на един дъх всичко,Стефи,действаш ми мотивиращо и търся своя път за здравословен начин на живот.Според мен е много важна и психичната нагласа,говоря персонално за себе си.Когато съм в мир със себе си,промяната е лека и без стрес за организма.При емоционални състояния,свързани с негативни реакции се връщам назад.Бих искала коментар от теб .Благодаря ти,Стефи,стила ти на писане е завладяващ ,неповторим по своему.Господ те е дарил с висок интелект,умение да пресъздаваш,заразяващ пример и красота.

  • Много ти благодаря за милите думи, Яблена! 🙂 Такива коментари и писма са пък моята мотивация да продължавам да пиша и споделям 🙂
   При мен е същото – откакто съм на сокове имах една тежка седмица, някаква психична атака и срив, чувствах се зле и усетих колко много падна енергията ми, как си мисля и сънувам храна. В такива моменти човек осъзнава колко силен наркотик е храната и как сме свикнали да се натъпкваме като сме под стрес, това ни действа като емоционален катализатор. А аз лично за себе си знам, че не искам никакви такива катализатори, искам да осъзнавам и преобразувам тези процеси вътрешно. Така че, с 2 думи – Да, права си, психическата нагласа е сигурно 60-70% от цялата тази работа за здравословен начин на живот 🙂 Поздрави!

 8. Pingback: Полезно, лесно и вкусно – съвети за заети хора :-) | Стефи Божилова

 9. Всичко правя така и се стремя към все по- осъзнат и здравословен живот, но едно нещо, за което винаги съм се чудила са зъбите… Ползвам домашна паста с кокосово масло и БИО паста за зъби, но зъбите ми въпреки това имат пломби… И точно за това /за кариесите, пломбите, коронките и т.н./ много съм се чудила! Например йогите, сигурно нямат пломби или хората, като Георги Изворски… Вие какво мислите и какви грижи полагате за зъбите си?

  • Здравей, Любов (какво хубаво име!) 🙂
   Пълни глупости и масови заблуди са, че „йогите“ и хора като Георги Изворски нямат пломби и развалени зъби. Тези хора не са нищо повече от другите хора и страдат от същите проблеми, също ядат мед и сладки неща и пият цитруси (които унищожават зъбния емайл). Аз например генетично имам много слаб емайл, майка ми имаше, и имам и съм имала много проблеми със зъбите. Още на 18 години ми сложиха 4 коронки, смятай… Също така имам проблем с кървенето на венците, натрупвам зъбен камък, но сега откакто съм на сокове не са кървяли. Жабуркам се с една билкова смес на д-р Пашкулев. Също се жабуркам с настойка от лайка и смрадлика, 2:1 съотношение.
   Като бяхме активно с Йога компанията, години наред ползвахме една паста за зъби – Supirvicky. Аюрведа паста изцяло на билкова основа. После съм ползвала една със сребърни йони на Green Master и в момента ползвам билкова на китайската компания Tiens. Можеш да видиш продуктите им и по-специално пастата в Онлайн Магазин, Tiens, Продукти. 🙂

   • Стефи, благо_даря ти, че сподели мнението си! Ами да, може и те да имат пломби и коронки, но все пак мисля, че не са много естествени тези работи… Бях търсила зъболекар- натуропат, но в България май все още няма такива. Ще погледна пастата за зъби на Tiens.

    • Ооо и аз мисля, че не са естествени, даже никак! Просто така сме израснали, с такава храна. Надявам се искрено моите деца, поради начина си на хранене, който ще имат от бебета, да не стъпят никога в зъболекарски кабинет!…

     • Да, това би било много хубаво! На мен понякога ми домъчнява, че съм допуснала въобще са стъпя в зъболекарски кабинет, но не съм знаела, какво да ям и как да се грижа за себе си… Опитност с ценен урок 🙂

 10. Pingback: Не винаги получаваш това, което искаш, но винаги получаваш това, което си си изработил! | Стефи Божилова

 11. Ех, следя те от толкова време, а чак се попадам на тази статия. От години съм се разделила с множеството ужасни хранителни навици, с които уви израснах, и в този ред на мисли съм с едно-две стъпала напред към живота и здравето, които с внимание и знание се опитвам да градя и пазя. От известно време имам „сурови“ включвания и ми се хапват предимно плодове, зеленчуци, ядки… Каква е разликата в усещането на тялото и енергията няма да описвам, ти сама знаеш, че дори и по-добре. И не го правя за фасон някакъв, а просто защото ми се яде нещо… сурово. Изкушавам се от фурми и мога по цял ден да пия сокове с целина и ябълка. Странно за лакомник като мен, ама факт. Но имам чувството, че навлизам в период на детоксикация. Засега е лека – газове, подут корем, главоболие. Но забелязвам как се промени емоционалното ми състояние – станах по-чувствителна, разстройвам се дълбоко от неприятни случки, отношение на хора, ако щеш и новини като гледам. По-нежна някак се чувствам, а аз повярвай ми не съм известна с най-префинените душевност и поведение. Та въпросът ми е, дали и доколко може да повлияе на психиката и възприемането на света един детокс процес? И всъщност, можем ли да говорим за промяна на душата, чувствителността и емоционалното състояние при смяна на хранителните ни навици? Вероятно да, така го усещам, но дали да го отдавам на пречистването или ми трябва малко повече спокойствие и една хубава почивка? Благодаря ти за всичко, което правиш за нас!!! Целувки.

 12. Pingback: 14 ноември – Световен ден за борба с диабета | Стефи Божилова

 13. Pingback: Пролетно разтоварване! Да го направим заедно? | Стефи Божилова

 14. Здравей, Стефи! 🙂
  Прекрасна си и много надъхваш със всичките си сатии.
  Опитвам да следя съветите ти, чувствам се супер когато го правя.

  Но пиша тук, защото имам въпрос за Аюрведа теста:
  Заинтригува ме и попълних Аюрведическия тест от този сайт: http://www.ayurvedabg.com/test.php
  Но след това не открих някакви резултати, отговори … Има ли такива, които са индивидуални за мен, като цяло какво трябва да знам след този тест?

  🙂

  • Здравей, Ади,
   Благодаря ти за милите думи, радвам се, че това, което пиша ти помага и те кара да се чувстваш по-добре! 🙂
   Това, което се случва като попълниш теста е следното: преброяваш по колко точки имаш във всяка конституция и тази, в която имаш най-много дадени отговори е твоята индивидуална доша. Тя обикновено е тази , с която се раждаме като заложба и с която оставаме през целия си живот, но има и по-екстремни ситуации, при които се променя. Например след дълго гладуване, след заболяване, след дълго застояване на едно място. Ако имаш главно отговори в една графа – значи това е дошата ти. Ако имаш и повечко отговори в някоя от другите две графи – това е под-дошата ти. Примерно може да си Вата-Питта, или Капха-Питта и прочие.
   И след това четеш за тези доши. В линка, който си ми дала са описани много добре всяка от тях. Храните, които са подходящи, дейностите, които са подходящи, подправките, дори спортовете. И може известно време да пробваш да живееш в съзвучие с тези съвети (за твоята главна доша) и да видиш как ще се почувстваш след това 🙂 Аюрведа е много много силна и дълбока философия и когато следвам съветите за моята доша (Капха съм аз) се чувствам наистина прекрасно.
   Успех! 🙂

 15. Нашият он-лайн био магазин е един от най-големите в България, предлагащи храни и стоки от биологично производство. Постарали сме се да заредим нашия он-лайн магазин с всичко, което е необходимо за един човек, живеещ здравословен начин на живот. Предлагаме надартикула, които можете да поръчате он-лайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.