Черната отрова, наречена КАФЕ!

CHM-Coffee-Mug

Интересно, не очаквах, че точно на днешния ден ще пиша статия точно пък за кафето, но като цяло съм човек, който лесно се пали и е радетел на Истината, колкото и неудобна да е тя. А отдавна е спряло да ми пука от реакции и критики, ако изказвам Истина, в която съм се убедила и в която вярвам дълбоко. И да видя точно в една от най-любимите ми и прекрасни групи за здраве във Фейсбук – Форум Здраве – да се пропагандира кафето, ми дойде в повече. 

Да, Истината е неудобна и често предизвиква агресия в околните. Това е като че ли тяхната реакция на Егото да се справи с нещо, което нарушава зоната му на комфорт, където удобно си живурка върху стари навици без много много да мисли.
Обаче Истината трябва да се казва. Винаги и на всяка цена. Каквото и да значи това.

Далеч съм от идеята, че всички трябва да бъдем безгрешни и да нямаме право на своите малки недостатъци или отрови или деструктивни навици. Аз ги имам, ти ги имаш, всички ги имаме. И пак, това не е причина да отхвърляме истината, само защото ни е неудобна. 

Да, майка ми пуши от над 30 години и въпреки супер здравословния си начин на живот, това е порок, с който не може да се справи. И при все това не е тръгнала да развява флаг колко са полезни цигарите.
Както и аз обичам да ям много сладко, когато ям де, и обичам да спя много до късно, когато мога да си го позволя, и съм много много далеч от идеята, че това е здравословно и полезно. Ами не е. И го признавам.

Да, всеки има своите малки грехове, но те би трябвало да са на основа съзнателен избор и информация. „Да, знам, че това е така и така, но избирам да го правя“. Когато изборът е осъзнат, тогава дори вредата е по-малка, защото едно е да правиш нещо по инерция и защото всички го правят, а друго е сам да си господар на живота си и сам да взимаш изборите в него.

yhst85534463284613_1933_7208282

По същата логика, хората, които обичат кафе не би трябвало да тръбят наляво надясно колко е полезно кафето. Защото то не е. То е откровено вредно за здравето и клетките ни пищят от ужас, всеки път като вкараме кафе в тялото си, защото една чаша кафе се равнява на средно 30 чаши вода. Какво значи това? Значи, че кафето е силна киселинна храна и изсмуква водата от клетките като разрушава алкално-киселинния баланс в тялото и за да си го възвърнем и хидратираме, ни трябва много много вода. А кой пие по 30 чаши вода на ден? (и това при положение, че изпие само една чашка кафе, а не 2-3-4…)

Организмът ни е биохимична система с неутрално pH. По-ниските стойности са еквивалентни на кисела среда, по-високите – на алкална. Благоприятната среда е леко алкална, тъй като киселата среда смущава функциите на организма. Тя създава предпоставки за възпалителни процеси, може да се образуват камъни в бъбреците, остеопороза, шипове и ракови заболявания.
Ако внесем киселинно-образуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да опази неутралното рН на кръвта и течната среда.
Калцият е отличен киселинен неутрализатор, а най-големия източник на калции в тялото са костите.
Ако киселинността е завишена, организма ни започва да издърпва от запасите си алкализиращи елементи. Пример: калцият е алкализиращ елемент, при силна киселинност, организма може да издърпа от запасите от калций (например от костите), за да неутрализира тази киселинност. Веднъж отделен оттам, калцият напуска тялото, чрез урината.
Какво значи това с 2 думи?
Приема на много кафе, мляко, газирани напитки, тежка мазна храна, месни продукти води до остеопороза. 

Ето една таблица, която идеално илюстрира кои храни са алкални и са добри за нас и кои са силно киселинни и е добре да ги избягваме:

PH table - таблица алкално-киселинен баланс

Пак от групата Форум Здраве научих от Силвина Белопойчева нещо, което не бях чувала до сега. Стана ми много любопитно. Разтърсих се и информацията се потвърди от източници на английски и различни изследвания. Това, което тя беше коментирала е следното:

„Всеки човек има ген със сложното название CYP1А2. Именно той кодира синтеза на фермента, който играе важна роля в обмяната на веществата.

Ферментът участва в синтеза на холестерола и половите хормони, разгражда много лекарства, канцерогени, токсични вещества и… кофеина в това число. При едни хора този фермент е силен, т.е. и бързо разрушава кофеина, а при други е слаб и неговото влияние върху кофеина съответно е по-бавно. Именно при последните кафето увеличава риска от инфаркти, а при бременните жени – от аборт…“

Какво друго се казва за този ген? 
„При хората, които имат тези два гена, ободряващият ефект от кафето настъпва по-бързо, обяснява д-р Мерелин Корнелис от изследователския екип в университета в Харвард – и именно тези хора се пристрастяват към кафето, а при тях негативните ефекти от него настъпват осезаемо по-късно във времето.“

А в едно друго изследване се казва така:
„Xората под 58 г., които изпиват не по-малко от 4 чаши кафе дневно са с 4 пъти по-голям риск от инфаркт в сравнение с тези, които пият по 1 чаша дневно.
.Жените, които изпиват по 2-3 чаши кафе дневно, са с повишен риск от аборт и безплодие.“

Сега, аз знам, че много от вас ще кажат: „То изследвания има за какво ли не, не им вярвам аз на тези изследвания. Само ни манипулират“ и ще бъдат прави, казвайки така. Аз вярвам в същото!
НО ако помислим логично с мозъка си, ще установим, че Системата няма да спечели НИЩО ако хората спрат да пият кафе. Всъщност Системата ще спечели много повече, ако пуска изследвания колко е полезно кафето и колко много антиоксиданти има в него, защото по този начин хората ще си дават парите за тази отрова всеки ден. Ще бъдат зависими, а по-късно и болни и ще започнат да си дават парите и за лекарства.

Мъдри глави са казали и това: „НИКОГА НЕ ЯЖТЕ ИЛИ НЕ ПИЙТЕ НЕЩО, КОЕТО ПРИСЪСТВА В РЕКЛАМИТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА“.
Хайде сега да помислим колко често има реклама на кафе?…

А относно антиоксидантите – това е тоооолкова дълга тема, с която тоооолкова много се спекулира напоследък, че няма изобщо да я започваме тук.
Само ще кажа, че е много наивен всеки, който мисли, че има витамини, антиоксиданти и полезни вещества в силно изпечени кафени зърна, които после се варят (втори път термична обработка), добавя им се бяла захар и често мляко.
Самата идея, че има нещо полезно в такава напитка, и то ако тя ти е първата глътка за деня и структурира енергията на целия ти ден, е… меко казано абсурдна и наивна.

Ако изпиеш една чаша прясно изцеден сок сутрин или един бананово-какаов шейк с някоя супер-храна вътре или пък си направиш ядково мляко за 5 мин. в шейкъра, ще имаш 5 пъти повече енергия и 100 пъти повече ползи! И ще усетиш тази енергия като много градивна и много повдигаща настроението!

И така, казах си каквото имах да казвам, сега отивам да се наслаждавам на Слънцето и на първия ден от този пролетен месец с голяма чаша фреш!

Автор: Стефи Божилова

fresh-lemon-juice

 

71 thoughts on “Черната отрова, наречена КАФЕ!

 1. Pingback: Ядково мляко – конопено, бадемово, лешниково, слънчогледово….. | Стефи Божилова

 2. Pingback: Супер енергетизиращ какаов крем! | Стефи Божилова

 3. Опитвам се да променя начина си на хранене последните години и съм се насочила към по-здравословен начин на живот и хранене. Основния ми принцип, който ме води е „храната като лекарство“. В момента съм в климакс и опасността от остеопороза е много голяма при мен. Бях чела , че кафето „изяжда “ , дневната доза калций от организма. Същото отнася ли се и за турското кафе – ръж и леблебия?

  • Така е, Светлана, за калция, просто бях забравила да го включа този факт в статията и сега ще го направя. Каква е цялата работа с калция?
   Организмът ни е биохимична система с неутрално pH. По-ниските стойности са еквивалентни на кисела среда, по-високите – на алкална. Благоприятната среда е леко алкална, тъй като киселата смущава функциите на организма. Тя създава предпоставки за възпалителни процеси, може да се образуват камъни в бъбреците, остеопороза, шипове и ракови заболявания.
   Ако внесем киселинно-образуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да опази неутралното рН на кръвта и течната среда.
   Калцият е отличен киселинен неутрализатор, а най-големия източник на калции в тялото са костите.
   Ако киселинността е завишена, организма ни започва да издърпва от запасите си алкализиращи елементи. Пример: калцият е алкализиращ елемент, при силна киселинност, организма може да издърпа от запасите от калций (например от костите), за да неутрализира тази киселинност. Веднъж отделен оттам, калцият напуска тялото, чрез урината.
   Това важи не само за кафето, защото не само то е киселинно, горе на таблицата можеш да видиш и другите киселинни храни. Примерно млякото и млечните продукти, тежко сготвената и мазна храна, газираните напитки (това се разбира под „сода“). Ето защо, според мен, независимо от какво е кафето, ефектът е същия. Опитай да си правиш сутрин фреш от моркови, червено цвекло, 1 лимон. Ефектът е много ободряващ и е много полезно за кръвта! 🙂

 4. Здравейте, Стефи! Бях очарована от сайта ви – добре поддържан и написан.
  Но се зачетох в материала ви за кафето и искам да ви обърна внимание на някои неточности. Надявам се на интелигентността и образоваността ви, а именно че след като прочетете онова, което ви пиша, ще потърсите малко по-достоверна литература по въпроса.
  Мога да махна с ръка и да кажа – ама какво ме интересува, ако се заблудят някои хора, тяхна си работа.
  Да, мога, но – първо, не съм такъв човек, а и второ – вашия сайт се чете и вие можете да влияете на мнението на околните – а на тях им дай красиво и достъпно написана информация и никой няма да ходи да сравнява с учебници или дори с енциклопедии.
  Нека спра да бъбря.
  Първо – кофеина се получава в слабо алкална среда.
  Второ – киселинността (така се нарича, независимо дали става дума за вещество с кисела или алкална реакция) зависи от изпичането на зърната кафе. При по-силно изпичане и киселинността намалява.
  Трето – кафето няма такава, като посочената в картинката реакция (и слава Богу!) – неговата реакция, рН е около 5 – 5.5. Т.е. – почти неутрална. А млякото още повече неутрализира киселинността.
  Четвърто – прием на кофеин в малки количества на ден – 1-2 кафета в деня, е абсолютно благотворна!
  Нека спра до тук. Далеч съм от мисълта да споря с вас, а само да потърсите малко по-достоверна инфо. Видях визитката ви, не сте химик -е, аз съм и ми е лесно да проследя процесите на получаване и различните реакции.
  Да, кофеина спомага за бързото извличане на витамините от група Б в организма, както и на Ц. Затова е добре да се взима предвид това и в никакъв случай да не се превишава дозата от максимум 2 кафета на ден!
  Има и друго нещо – тъй като кофеина е безцветен кристал, почти неразтворим в студена вода – слабо разтворим е в топла вода и добре – в около 80 градуса (най-добре се разтваря в етанол и идеално – в хлороформ) – т.е. ако едно нес кафе не се прави с много гореща вода, то кофеина в него няма да е много усвояем от организма ни. И обратно – ако е варено, кафето ще е по-силно.
  Благодаря ви за вниманието.

  • Само да допълня – т.нар. кафе от ръж и леблебия се нарича кафе само заради вкуса, който напомня на кафето, но НЕ съдържа кофеин!
   Напротив, действа доста благотворно на организма – за пример ще посоча горещата напитка от ръж, която съдържа над 90% инулин!
   И да – голяма доза кофеин на ден в продължение на много години, наистина води до декалцификация…
   Затова и подчертах умереното приемане – това важи за почти всичко, което приемаме 😉

   • Здравейте, Милена 🙂
    Много благодаря за мнението ви! Изчетох го с голям интерес! И съм щастлива, че сайта ви харесва 🙂
    Ще се радвам ако и занапред отделяте от времето си и се включвате с полезни коментари, различните гледни точки винаги са прекрасно нещо! Поздрави! 🙂

    • Здравейте, Стефи!
     Надявам се прочетохте, въпреки че не отразихте, мнението на Милена за кафето.
     Случайно, чрез общия ни фейсбук приятел Ясен, попаднах на вашата страница, която ми хареса. С изключаяна въпиющите неточности, както тази за кафето и дългия сън, които да се чуди човек откъде сте ги взели като информация.
     Много ви моля, коригирайте поне информацията за кафето (айде за съня-кой време така или иначе да спи прекалено), тъй като тя е отявлено подвеждащата , смея да кажа-стресираща и най-вече неточна. Не знам кой радетел ги измисля тези картинки – но без да съм химик или вносител на кафе, както може би ще си помислите, веднага ви уверявам, че информацията е неверна. Да, прекаленото пиене на кафе е вредно, безспорно е, но кое прекалено нещо не е вредно?
     Още – пиенето на прясно изцедени сокове, така прокламирано от вас, смятате ли наистина, че в безогледни количества е полезно ежедневно и за всеки? Не, разбира се, моля ви информирайте се повечко, защото има опасност хората да ви последват безпрекословно.
     Успех от мен!

     • Благодаря, Станимир, за споделеното ви мнение! 🙂 Наистина ценя мнението на всеки един и споделянето!
      Статията няма да я коригирам, тъй като това е личният ми сайт, а той изразява лично написани статии с лично мнение.
      Убедена съм във всяка една дума, която казвам, иначе нямаше да я казвам 🙂
      За соковете съм сигурна, че да, ако всеки един човек, всеки ден вместо кафе пие поне по една чаша прясно изцеден сок (и далеч не е нужно да спира да се храни през това време) здравето ще се увеличи много. 🙂 Поздрави и успехи и на вас!

      • Станимир и Милена ме впечатлиха с отговорите си, тъй като са обосновани и научно подкрепени.
       Стефи, Вие говорите, че сте радетел на истината, значи би следвало да погледнете сериозно на информацията и коригирате статията си. Инак излиза, че сте радетел на собствената си гледна точка, а не на знанията и истината.
       Страницата наистина си е ваша и може да публикувате каквото искате, но Вие все пак претендирате за достоверност, а това значи, че информацията следва да е отговорно публикувана.

  • Черният чай се води за единствения чай, който причинява кисела среда в организма, поради голямото си наличие на кофейн. За разлика от него, зелените чайове имат някакъв кофейн, но не причиняват кисела среда в тялото, а алкална и са много полезни. И също имат ободряващо действие 🙂
   Всъщност и черният, и зеленият, и белият чай се приготвят от едно и също растение – Чай (Camellia sinensis), но листата им се оставят да ферментират различно време. За белия чай се събират най-младите части на растението и не се подлагат на ферментация. Зеленият чай се приготвя от всички части на растението и ферментацията му се прекъсва бързо. Черният чай претърпява пълна ферментация. И точно за това създава киселинна среда в организма.

 5. Pingback: Моите простички правила за добро здраве и тонус | www.svoizbor.com

 6. Pingback: Спортувай, храни се правилно, спи дълго, смей се по много и обичай! :-) | Стефи Божилова

 7. Pingback: Идеи и насоки за цялостен здравословен начин на живот | Стефи Божилова

 8. Здравей, Стефи,

  Аз пък забелязвам нещо интересно. Ако предната вечер съм яла нещо нездравословно или ако съм изпила само 1 чашка алкохол ( имайки в предвид че пия само слаб, тип бира), на следващата сутрин щом изпия чаша зелен чай усещам рефлекс за повръщане, който отшумява за 20-30 мин.Това го тъклувам като реакцията на организма когато чисти токсини, някъде бях чела за това… При същите обстоятелства ако изпия чаша вода, сок, друг вид чай нищо не се случва. Зеления чай наистина изчиства токсините.
  Този тип реакция ми се случва само от насипния зелен чай, на който листенцата са горе долу цели, не и от този по- комерсиалния дето се продава в супермаркетите :))))))

 9. Стефи нищо лично, но :

  „Ето една таблица, която идеално илюстрира кои храни са алкални и са добри за нас и кои са силно киселинни и е добре да ги избягваме:“

  Coffee – 5.0 pH
  Lemon juice – 2.4 pH

  „И така, казах си каквото имах да казвам, сега отивам да се наслаждавам на Слънцето и на първия ден от този пролетен месец с голяма чаша фреш!“

  Напвато търкай статията преди някой друг да я е видял 🙂

  http://simple.wikipedia.org/wiki/PH

  ПоЗдрави 🙂

  • Благодаря 🙂 Статията са я видяли и ще я видят достатъчно много хора, за да се замислят, слава богу 🙂
   А място за различни гледни точки винаги има 😉

 10. Здравейте!
  От известно време се занимават с темата за Ph в човешкия организъм и бих искала да ви препоръчам (особено на защитниците на кафето) следната статия:
  http://daoin.com/feeding.php
  Господинът, който е направил последния коментар, има право, че лимоновият сок е високо киселинен, но ми се струва, че не се е зачел достатъчно (а само толкова, че да дискредитира статията), за да научи следното: Въпреки, че лимонът е много кисел плод (ph 2.3), той има противоположно действие – намалява киселинността, когато попадне в тялото.
  Когато подобна информация (дали за кафето, дали за бялото брашно и т.н.) бъде разпространена сред широката публика, всички, които живеят нездравословен живот, бързат да извадят каква ли не информация, за да докажат, че техните отрови всъщност са много полезни. Но какво и да се пише и да се говори, тялото само си показва от какво има нужда и от какво страда. Проблемът е, че много рядко се заслушваме… 🙂

 11. Благодаря за хубавата статия!
  Наскоро и аз се „събудих“ и разбрах колко съм вредила на организма си през цялото време досега. Мога да твърдя, че се чувствам прекрасно, откакто не пия кафе. Организмът ми си набавя енергия по естествен начин, а и спя по-добре (докато пиех кафе не ми се доспиваше на време, а нощем не можех да спя, тъй като не ми се спеше и т.н.). Да не говорим, че кафето ми влияеше зле на храносмилателната система.
  Призовавам всички да обръщат повече внимание на сигналите на организма си. Той най-добре знае от какво наистина има нужда. 🙂

 12. Стефи, много логично написана е статията ти и за пореден път ахвам, когато преди години разказваха по телевизията колко мощен антиоксидант е шоколада, а всъщност какво разбирам след години…
  Аз искам да споделя личния си опит с кафето. Мисля, че то наистина ме съживи и ме направи нов човек, защото аз до 20 г. не бях го поглеждала, но за сметка на това се тъпчех със сладки неща замествайки чрез тях други липси, но след като се пристрастих към една чаша кафе сутрин с нерафинирана кафява захар стана чудо- спрях да ям всякакви сладки боклуци от сорта на шоколади и бисквити и кексове, спрях хляба и отслабнах с 4 кг, защото си нормализирах храненето. Не знам дали кафето ме е подтикнало, но смятам, че то много ми помогна да започна да се храня много по здравословно, както и да бъда много по активна през деня. Познавам много хора на по 60 г., които пият по 4 чаши на ден кафе и нямат никакви проблеми с костите и кръвно налягане, Може би наистина всичко е до организъм, как го възприема. Разбира се друг е въпросът, че кафето се рекламира, но нека не забравяме, че не е задължително всичко хубаво, което се рекламира веднага да го слагаме в графа- боклук, защото тук става дума вече за марки и др…
  Исках само да споделя личния си опит с кафето, тъй като то много ми помогна да влезна в релси или поне да ми бъде заместител на други по вредни неща. 🙂

  • Благодаря ти за споделеното , Изабел! Много ценно наистина! За пореден път се потвърждава правилото, че всеки е уникален и на всеки различните субстанции влияят по различен начин.

 13. Pingback: За вредните и за природните полезни подсладители! | Стефи Божилова

 14. Pingback: Здравословно избелване на зъбите с активен въглен | Стефи Божилова

 15. Аз също мисля, че в статията вредата от кафето е преувеличена. Знам че кафето е диуретик, увеличава обмена на калция и вдига кръвното, но една чаша едва ли е вредна.
  Гледах едно клипче, където двама специалисти по здравословен живот доказваха колко е вреден живака дори в една пломба в устата. Нещо снимаха, нещо обясняваха върху един зъб с пломба и си бяха сложили противогази, абе смях. Замизлих се, как ли съм жив, имам няколко амалгами в устата си.

  • Здравей,
   Разбирам какво имаш предвид. По принцип си прав – една чаша кафе на ден няма да ни убие, разбира се 🙂 Нито по няколко чаши алкохол вечер. И по една пържола на ден. И по 330 мл. кола…. Разбираш ли какво имам предвид? Един фактор когато е изваден от контекста – разбира се, че сам по себе си не е толкова вреден. Но в нашия живот днес има ПРЕКАЛЕНО много фактори, които разрушават здравето ни бавно и постепенно. То не е замърсен токсичен въздух, мъртва вода, облъчвания, радиация, вредна пръскана храна, наторявана с химикали, животни, гледани с изкуствени фуражи, хормони и антибиотици и какво ли още не. Козметиката, сапуните – всичко е много много далеч от натуралното. И тези фактори се натрупват.
   Просто от моята позиция не виждам защо трябва да си слагам кафе в тялото. Ако искам нещо диуретично сутрин – пия една голяма чаша топла вода с лимон и след 5 мин тичам към WC-то. Ако искам нещо освежаващо и ободряващо – пия голяма чаша прясно изцеден сок и клетките ми ликуват. Понякога си позволявам да пия капучино, ей така, заради вкуса, но не се самозаблуждавам колко е полезно.
   Иначе статията не претендира да е научна, нито писана от доктор, тя е гледната ми точка, изградена на базата на години себе-експерименти и наблюдения на познати и приятели, а вече и на клиенти. В крайна сметка не става дума за дължината на живота – да живеем не знам си колко години – става дума за КАЧЕСТВОТО и колкото и години да живеем, да ги живеем в максимално добро здраве. 🙂

   • Много точно казано. Поздравления за статията. Винаги има хора, които или не разбират, или не искат да разберат истината. Това си е техен избор. И аз обичам да ям месо, знаейки че е вредно, но поне се старая да ограничавам другите вредни храни. В днешно време това е много трудно. Иначе за кафето – споровете са хубаво нещо, защото се изяснява на обществото кои са плюсовете и минусите, а не се вменяват само ползите, както правят в рекламите. Винаги имайте едно на ум, когато някой ви възхвалява нещо.

    • Съгласна съм с теб, Иво 🙂
     Много хора объркаха смисълът на статията – решиха, че аз имам лична битка срещу кафето. Аз нямам такава битка 🙂
     Ако се боря срещу нещо, то е срещу самозаблуждението – генерално като качество в хората. Всички имаме вредни навици, от които все още не сме готови да се откажем. Или не искаме или не смятаме за нужно. И ТОВА Е ОК! Просто нека приемем, че са вредни, за да можем когато правим нещо да го правим осъзнато. Нека спрем да се самозаблуждаваме. Така – когато решим да поемем отговорност за действията си и спрем да лъжем сами себе си – може би вредните навици сами ще започнат да отпадат от живота ни, или пък не, но това ще бъде ОК за нас. Много е облекчаващо всъщност да спреш да се лъжеш и да поемеш отговорност за действията си 🙂
     Поздрави!

 16. Здравей, Стефи! Много ти благодаря за написването на тази статия! За мен беше много интересно и приятно да я прочета, и да се радвам, че има толкова осъзнати българи(на английски не можах да открия нищо интересно). = )

  Искам да ти споделя как те намерих. Всеки път като консумирам кафе и се случва нещо неприятно с тялото и енергията ми. Аз съм много енергийна личност и забелязвам много добре, когато енергията ми изчезне. Затова и не харесвам кафето, но вчера се излъгах, пиеше ми се нещо различно, исках да експериментирам. Също така трябва да спомена, че съм се научил отлично да слушам тялото си, защото съм от онези сензитивни личности, разчитащи света повече с емоциите си, отколкото със зрението, слуха и най-малко с разума и логиката. Та, пих кафе, очаквах да се посъбудя с него, но вместо това само час след това започна леко да ме боли корем, което по-късно премина в силна, много неприятна болка. Освен това се чувстваш омалял, изправиш се и ти причернее пред очите, единствено помага лежането в ембрионална поза(което сме правили много пъти като малки, при болки в корема =) ). Целият ми ден вчера се развали, заради една кашка кафе, полежах малко, но имах работи за вършене. След това не знам в колко съм си легнал, но се събудих в 1:00 АМ, със силна температура, помислих, че радиаторите сигурно много топлят, но радиаторът бях аз. Отвих се, за да не подпаля завивките и успях да заспя чак в 5:00 АМ, четох си статии в интернет за планинското колоездене.

  Веднага след това си казах, че ще намеря статия оличаваща вредата от кафето и ето ме тук сега, в твоя сайт! = ) И аз се присъединявам към отбора, който ще тръбим за вредата от тази гадна, черна, напитка.

 17. Всъщност, дори и да не е толкова вредно, какво полезно има в кафето? Да не говорим, че докато расте, то се третира с различни пестициди.

  • ….и доматите се третират…и лимоновите дръвчета също…и гроздовите насаждения също…и ябълковите градини….
   ….а пък от вчера проядох и скариди – полезно или вредно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.