Притча за жабата, която достигнала до Целта

frog

Събрали се няколко жаби и разговаряли:

– Колко жалко, че живеем в такова малко блато! – изквакала една от тях. – Виж, ако се преместим в съседното, там е значително по-добре.
– Чувала съм, че високо в планината има чудесно място –  голямо езеро, чист въздух и никакви момчета-хулигани – замечтано изквакала втора.
– Много важно! – опонирала голяма жаба. – И без това не можете да се измъкнете оттук! Никога няма да стигнете дотам!
– Защо да не можем? – възмутила се мечтателката. – Ние, жабите можем всичко! Нали, приятели! Хайде да докажем на тази злонамерена жаба, че можем да покорим планината!
– Хайде! Хайде! Да се преместим в голямото, чисто езеро! – заквакал жабешкият хор.

На другата сутрин пътешествениците тръгнали на път. Всички, които останали в блатото, завикали в един глас:
– Къде отивате? Това е невъзможно! Никога няма да стигнете до голямото, чисто езеро! Най-добре е да стоиш в собственото си блато!

Но ентусиазираните жаби поели към планината. Вървели няколко дни. Пътят бил труден и те изнемогвали. Една по една силите ги напускали и те се отказвали от целта си и се връщали обратно. Само една жаба стигнала до голямото, чисто езеро. Заселила се в него и заживяла чудесно. Животът й бил всичко, за което е мечтала. Защо точно тя стигнала до целта? Може би е била по-силна от другите?
Нищо подобно! Просто тя била глуха и не чула думите:
„Невъзможно е! Няма да се справиш!“

Освен всички да си пожелаем да сме глухи спрямо думите на онези, които ще си останат цял живот в блатото, защото поради страх никога няма да направят крачка в неизвестното? 🙂

Frogs_wallpapers_294

2 thoughts on “Притча за жабата, която достигнала до Целта

  1. Ето една подобна притча със същия смисъл:
    Две жаби
    Група жаби подскачали из гората, но внезапно две от тях паднали в една дупка. Като видели колко е дълбока, другите решили, че с двете нещастни жаби е свършено. Пострадалите обаче не искали да се предават толкова лесно и с всички сили се опитвали да изскочат от дупката. Останалите жаби ги гледали и не преставали да коментират, че усилията им са напразни. Накрая едната жаба се обезкуражила от думите им, паднала долу и умряла.

    Другата обаче продължавала да скача толкова силно, колкото можела. Останалите ѝ викали, че най-доброто, което може да направи, е просто да остане в дупката и кротко да си умре. Но тя заподскачала още по-силно и накрая успяла да се измъкне от дупката. Когато другите я попитали не е ли чувала какво ѝ говорят, жабата им обяснила, че не е много добре със слуха и че през цялото време си мислела, че я окуражават. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.