Спортувай, храни се правилно, спи дълго, смей се много и обичай! :-)

Healthy-eating-2-small

Днес ми е едно такова понеделнишки вдъхновено, въпреки мускулната треска, която ме е налегнала днес!… Иначе времето навън никак ама никак не ме вдъхновява, а времето винаги много е влияело на настроението ми. Но ето, още едно доказателство за това, че храната (или соковете в моя случай) прави чудеса – неща, които преди наистина са ми влияели много и съм забелязвала през годините тези силни тенденции, сега ми влияят съвсем малко или дори изобщо. Под „сега“ имам предвид напоследък или по точно от 53 дена, в които пия прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове и не приемам никаква храна, само енергия. 🙂
Знам, че съм обещала на много много хора да пусна една голяма обобщителна статия за соковия режим, не съм забравила, просто режимът си продължава и аз не съм тръгнала да захранвам още. Мислех, че крайния ми срок ще бъде 40 дни, но след това си казах (а и хората около мен ми казаха) „Защо да спирам? Чувствам се добре и пълна с енергия? Продължавам докато тялото ми даде друг знак!“.
И така вече почти 2 месеца и 15 килограма надолу.

Thin waist

Увеличена гъвкавост на поне 50%, увеличена жизненост, спокоен и балансиран ум, сила, която идва отвътре, а не отвън, увеличено самочувствие (няма нищо лошо или нередно човек да се харесва!!!) и много други позитивни промени в живота ми.
Нито за миг не съжалявам, че започнах, нито за миг не съжалявам, че издържах през първите дни, когато като ми беше трудно и отпаднало, споделях във Фейсбук, а някои хора, разбира се, казаха: „Ти луда ли си бе момиче?! Кво се мъчиш?! Я си хапни!“.
Доказах и на тях, и на себе си, че аз съм по-силна и имам повече воля от тези стари вкоренени модели на мислене, които всяват страх и упрек.
Доказах на себе си, че аз не съм толкова мързелива и толкова лакома, колкото винаги съм мислела, че съм и че всъщност мога да пренебрегна това, което искам в момента, заради това, което искам като цяло да постигна в живота си.
Доказах си, че отново онези хубави дрехи, които съм взимала преди години и които само трупаха прах в гардероба, ще ми станат и ще ми стоят по същия начин! 🙂
Доказах, че човек е най-добре да слуша тялото си, а не измислени авторитети. Или пък дебели болни доктори, които пият, пушат и взимат по една шепа лекарства всеки ден, но иначе са достатъчно нагли да ти казват как трябва да се храниш или как трябва да храниш децата си.
Понеже няма по-висша мъдрост от тази на собственото ни тяло. 

iStock_000006210597XSmall

Но това няма да е статия за соковете! Това всъщност ще е статия за спорта, за мотивацията, за съня, за водата, за личната трансформация, която знам, че всеки от нас вътрешно иска и копнее, но много малко реално намират силата да започнат и да се задържат на тази пътека.

Имам изключително много мисли в главата си, които препускат много бързо, както винаги, и ще се опитам да не задълбавам по много във всяка отделна тема, която ще засегна, а да кажа по няколко думи и както аз ги чувствам нещата. Информация има предостатъчно навсякъде за хората, които искат и имат желание да научат. Някои неща ни се дават наготово отвън, но за някои неща ще трябва да се постараем сами да проучим и да приложим.

working out, drinking water, healthy eating

Според мен има 4 основни неща и принципа, които ако всеки от нас започне да спазва постепенно, без натиск върху себе си, без насилие, стъпка по стъпка, но продължително време, животът ни ще се промени в изключително позитивна посока!
И това са:

1. ПИЙ ВОДА

2. СПОРТУВАЙ

3. ХРАНИ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО

4. СПИ ДОСТАТЪЧНО

За всяко едно от тези неща може да се каже изключително много и може да се задълбава много в различни посоки, но вярвам, че този сайт го посещават будни осъзнати хора, които се интересуват от здравето, от храненето, от Новото и всеки един е чел много информация по темите. Така че няма нужда от локуми, не откриваме топлата вода, има нужда само по-често да се подсещаме взаимно за истински стойностните неща. Онези неща, в които наистина си струва човек да вложи воля и усилия.

sport

~ ЗА ВОДАТА ~

Когато си мисля за водата се сещам за едно нещо, което чух и никога повече не забравих и постоянно кънти в главата ми: „Когато сме бебета се раждаме около 80% вода, когато остареем, умираме около 30%-40% вода“.
Защо? Защо допускаме това да е така?
Газираните напитки, соковете в кутия, кафето, дори прясно изцедените сокове и чайове не се броят за вода. За пиене на вода се брой само… пиенето на вода 😀
Всичко около нас е живо и съществува, благодарение на водата. Цялата зеленина, цялата природа, цветята в саксии на балкона ни, ВСИЧКО е тук, защото получава вода. И въпреки това, да, въпреки това, ние пием толкова малко вода!
Просто забравяме или не искаме или не ни пука.

А водата е нужна за всеки един метаболитен процес в тялото и без нея, нищо не се случва както трябва в нас. Също така водата прочиства токсините и остатъчните продукти от тялото ни, прочиства и подпомага работата на бъбреците ни.
Без достатъчно вода бъбреците не могат да функционират пълноценно. Когато това се случи, част от „натоварването“ се прехвърля към черния дроб. Той преработва натрупаната мазнина в тялото за енергия.
Ако черният дроб върши част от работата на бъбреците, тялото ви гори по-малко мазнини, т.е. вместо да гори, вашият дроб се заема с друга дейност и започвате да трупате излишни килограми.
При ниско съдържание на вода тялото започва да си я добива от органи като дебелото черво. Когато това се случи, се стига до запек.
А според древната индийска наука за живота Аюрведа, водата дава качества на тялото като всмукателни, слепващи, плазмени сили. Подпомага му да усвоява по-добре храната и полезните вещества в нея.

girl-drinking-water

Хубаво е водата да бъде изворна или някаква друга пречистена и структурирана. Най-добре да бъде от истински планински извор, налята в стъклени бутилки. Но това е идеалният вариант, разбира се.
Още преди 8-9 години с компанията от Йогата, ходехме с кола до метро и взимахме огромни туби вода Aro, минала през тройна обратна осмоза. Наистина се усещаше разликата със съвсем обикновената минерална вода.
Може да си структурирате вода вкъщи, съвсем сами, без никакъв уред или машинка.
Сигурно всички сте чували за Масару Емото – японският учен, който направи революция като доказа нагледно как кристалите на водата се променят за минути, в съответствие с казани думи или молитви или изпратени мисли. Водата има памет и съзнание! И ако това твърдение беше революционно преди години, сега почти никой не се съмнява в него.

 • Наливайте си водата в стъклени бутилки, на които сте изписали с маркер различни позитивни думи – „Любов“, „Истина“, „Мъдрост“, „Светлина“, „Здраве“ и др.
 • Казвайте си някаква формула или молитва или други думи, които идват от сърцето ви, преди хранене – това ще структурира водата в цялата храна на цялата маса.
 • Винаги си дръжте бутилка вода до вас – на бюрото, масата, до леглото, в чантата като излизате навън. Така няма да забравяте да пиете вода и ще сте сигурни, че не бъркате жаждата с глад (както аз много често правех преди).

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pigeon, Гълъб

~ ЗА СПОРТА ~

Ето тук вече, наистина може да бъде казано много и могат да бъдат зададени безброй въпроси.
Безспортно, спортът и движението като цяло са едни от най-важните неща за нас в тези физически тела и ефектът от спорта се усеща веднага.
Тялото става по-гъвкаво, по-тонизирано, кожата веднага изглежда по-стегната и по-розова, мазнините постепенно започват да се топят за сметка на мускулната маса.
Движението стимулира кръвообращението и по този начин предпазва от инсулти, инфаркти, тромбове, главоболие дори.. Ползите са безброй, няма да ги изброяваме.

Всеки има свободната воля да избере своя тип спорт, да пробва, да експериментира, да опитва това и онова, докато не уцели неговото си нещо и докато не уцели точно това, което задържа вниманието му и го кара да се чувства ЖИВ.

Като малка, като ученичка и в гимназията, аз винаги съм спортувала. Занимавала съм се със спортни танци, след това в началното училище ходех години наред по няколко пъти в седмицата на изправителна гимнастика, тъй като в първи клас ми откриха гръбначно изкривяване. След това спортувах плуване, а след това доста време спортувах волейбол. Ходила съм и на аеробика за даден период от време. След това открих Йога и моментално разбрах, че наред с плуването и водата, Йога ще бъде другата Любов на живота ми и ще бъде нещо, с което искам да се занимавам цял живот и което искам да превърна в работа и помощ за другите. През годините съм спирала практиката, занемарявала съм се, ходила съм на фитнес, на спининг, но Йога винаги е била там и винаги съм се връщала към нея. Никога не съм се насилвала, защото в Йога няма насилие.

НИКОГА НЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕШ В ТОВА, КОЕТО Е МОЖЕЛО ДА БЪДЕШ!...

НИКОГА НЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕШ В ТОВА, КОЕТО Е МОЖЕЛО ДА БЪДЕШ!…

Ефектите от Йога за тялото, за психиката и за душата са огромни. Няма как да бъдат написани и разбрани, без да бъдат почувствани от личен опит, затова ще оставя на всеки един от вас да пробва сам и да види дали това е неговото нещо или не е неговото нещо.
Ще кажа само, че наред с всичко останало, Йога развива и мотивацията, постоянството и търпението – едни безценни качества за всеки един човек.
В Йога нещата няма как да се случат бързо. Всичко се случва бавно и постепенно, тялото се пренастройва и ефектите идват след време. Иска се всеки ден усилена работа – па макар и по 15 мин. Просто е добре да не се прекъсва, за да се създаде клетъчна памет: „Аз всеки ден правя нещо за гъвкавостта си и здравето си“. Така и на тялото му е по-лесно и свиква с ежедневните натоварвания. Ако пък имаш възможност и се упражняваш точно в определен час всеки ден – още по-добре!

Girl-working-out

Упражняването на тялото и активния спорт, наред с всичко останало, развиват доброто настроение у човека. И няма как да бъде иначе. Ако правиш всеки ден нещо за себе си – резултатите започват да стават видими. Ти се чувстваш по-добре, по-жизнен, по-тонизиран. Пръщиш от енергия. Онова чувство хем да си уморен и потен, хем да се чувстваш прекрасно и жизнено. Самочувствието ти се повдига и се чувстваш по-добре в собствената си кожа.

НАУЧИ СЕ ДА ЗАОБИЧАШ ИЗГАРЯНЕТО!...

НАУЧИ СЕ ДА ЗАОБИЧАШ ИЗГАРЯНЕТО!…

Започваш да развиваш и да градиш най-трудното нещо – Любовта към себе си. Уважението към себе си. Времето за себе си.
Започваш да пренареждаш приоритетите си и постепенно, бавно, отърсвайки се от промивката на обществото и системата, започваш да разбираш, че най-важният приоритет в собствения си живот си ти самият. И че никой не е по-важен от теб!
Заедно с това на първо място застават и нещата, които са свързани най-вече с теб – доброто настроение, здравето, времето за себе си, времето за малките неща, които обичаш, времето отново да си спомниш за мечтите си

Положението е много тежко ако нямаме възможност да отделим 15 минути, половин час или един час за себе си на ден, за да се разтегнем, да направим клякания, коремни преси, вдигания на гирички, или да медитираме и да подишаме дълбоко. Ако нямаме време за себе си, кой ще има време за нас?!…

Често излишните килограми са нашият умствен и душевен „щит“ срещу света – един вид защитен механизъм, зад който се крием. Или начинът на Подсъзнанието да изкрещи на всички „Виж ме, аз не съм обичан, не съм ценен, аз съм слаб, имам нужда от помощ! Обърни ми внимание!“ Може да става дума и за обичта към себе си, която ни е така нужна на първо място.
Да, знам, че това е много много пикантна тема, но всеки един друг психолог ще го потвърди. Често умственият и емоционален товар, който носим се проявява на физическо ниво като излишните килограми, които си носим.

ЗАГУБАТА НА ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ НЕ Е ФИЗИЧЕСКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, А УМСТВЕНО....

ЗАГУБАТА НА ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ НЕ Е ФИЗИЧЕСКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, А УМСТВЕНО….

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

When-working-out-isnt-enough-eating-will-be

~ ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ ~ 

Огромна част от този сайт е посветен на здравословното хранене, прочиствания на организма, моите статии по темата за здравето, различни рецепти.
Тъй че комичното е, че нямам в случая много какво да кажа по темата, защото казвам толкова много в отделни статии.

Обаче колкото и да е важен спорта, храненето е дори по-важно за мен. Защото то има и много други проявления вън и вътре в нас, освен чисто физическото.
Чрез храната ние поемаме енергия и тази енергия се влива в нас и се превръща в основния градивен материал на клетките ни, на мислите ни, на чувствата ни дори. Като една кола, която се зарежда с гориво и от качеството на горивото зависи как ще се движи колата и колко бързо ще се амортизира и ще умре.

При нас е същото – има огромно значение дали приемам жива или мъртва енергия, дали сме избрали да се храним с трупове на убити животни или сме избрали да бъдем вегетарианци и да направим една следваща стъпка по пътя на еволюцията като съзнателно се откажем от това нашите действия (преки или косвени) да сеят смърт и страдание по света. Това е много важно. Можем да си затваряме очите пред всички, но не можем да ги затваряме пред себе си вечер преди да заспим.

Учителите по Йога в Хималайте на моя учител – Венцеслав Евтимов – му казали някога като отишъл в Индия: „Воините и кръвопролитията по света няма да спрат, докато хората не се откажат от това да ядат други живи същества“.

Знам, че на много хора тази идея им изглежда крайна, радикална, смешна и дори нагла и абсурдна, но не ме интересува. Никой не убеждавам от много години. Само споделям лично мнение. Знам, че ще дойде време когато ще се обърнем назад като човечество и ще ни бъде безкрайно срам от това какво сме причинявали с действията си на планетата и на животните. Ще ни бъде срам от толкова години на безхаберие и жестокост.

И все пак да си припомним отново – здравословното хранене трябва да бъде информиран избор, и да включва огромно разнообразие от продукти – сурови плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, бобови, варива, кълнове! и ястия с кълнове, така наречените „супер-храни“ като кокосови продукти, различни видове водорасли, пчелни продукти, зеленолистни… Може да прочетете и дългата статия на д-р Гайдуров за Човекът, който е забравил храната си. 🙂

67363_351673158275460_1122325949_n

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

~ ЗА СЪНЯ ~

Това вече е любимата ми тема! 😀 Обичам да спя, винаги съм обичала и винаги ще обичам. Когато правя много Йога и дишам много, усещам намалена нужда от сън, но като се събудя, пак си доспивам ако нямам работа. Откакто се помня, сънищата ми са били цветни, живи, будни, един прекрасен и много реалистичен свят.

People_Children_Sleeping_baby_029016_-1

Добрият сън е предпоставка за добро здраве, това сме го чували всички!
Освен за почивка на тялото, сънят е от важно значение за психичното и здравословно състояние. Хубавият, дълбок сън успокоява нервната система и осигурява чувство на стабилност и жизненост през деня.

Както всичко е свързано навсякъде в природата, така е свързано и в нашето тяло и затова не е учудващо, че добрият сън зависи до голяма степен от това какво има в чинията ни (както и много други неща впрочем зависят от това…).
Например варива като боб, грах, зелен фасул, нахут – всички те са изключително богати на витамини от групата B, които помагат на тялото ни да регулира цикъла на съня, подпомагайки производството на серотонин, който пък е медиатор на мелатонина – отговорният за съня ни хормон.
А картофите съдържат сложни въглехидрати, приемането на които води до сънливост, а в добавка към това здравословно приготвените (на пара или на фурна) картофи съдържат и калий, фосфор и магнезий – с тяхна помощ мускулите ни релаксират и това допринася за цялостното отпускане на тялото ни и по-бързо заспиване.

Билките пък, които спомагат за добър сън за маточина, лайка, мащерка. Няма по-хубаво от чаша горещ чай преди лягане. Или пък чаша топло ядково мляко с мед.

Чаша билков чай - БЕЗЦЕННО!...

Чаша билков чай – БЕЗЦЕННО!…

Но не само продължителността на съня оказва влияние на тонуса ни, но и неговото качество. Понякога дори и да спим 8 часа, след като се събудим се чувстваме изморени и напрегнати, което се дължи на фактори като стрес и тревожност, прием на медикаменти, алкохол или тютюнопушене. Затова е добре да вечеряме преди залез слънце, защото по време на дневна светлина, процесите в организма ни са най-активни. Или най-късно да ядем 2-3 часа преди лягане. И не тежка, мазна, обилна храна. Приемът на кофеин и кафе няма да го споменавам дори, това е ясно.

Учителят Петър Дънов (Беинса Дуно) е казал още много отдавна:
„Значи всичко, каквото човек има да преживее, той го предвижда чрез сънищата си. Нещата не само се предвиждат, но се и предчувствуват. Сънищата, това са един подтик от невидимия свят. Обаче вследствие на своето голямо неверие, хората често не обръщат внимание на тези предупреждения, вследствие на което се натъкват на големи противоречия в живота си.“

image-1

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Казахме много, и не казахме още два пъти толкова. 😀
И това е съвсем нормално, тъй като тези теми са направо безкрайни. Има много какво да се каже и сподели. Ще се радвам да прочета вашите коментари, допълвания и подсещания под статията. 🙂

Всички тези изброени неща и още безброй много са част от ЛИЧНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ, за която почти всеки един човек жадува. Но тази лична трансформация звучи много лесно на думи,а всички всъщност знаем колко е трудно да се изпълни и да се следва на практика.
Защо? Защото живеем в това общество, където всички ценности са обърнати нагоре с краката, където ненормалното се приема за нормално, където е съвсем в реда на нещата да ядеш хамбургери, но не и плодове и салати, където е съвсем в реда на нещата да киснеш пред телевизора с пуканки, но не и да тичаш в парка или да ходиш по планините всеки уикенд. Където трябва да слушаш доктора, но не и да слушаш себе си. Защото ти се втълпява, че ти си невеж и трябва да се подчиняваш.

КОЕ ТЕЖИ ПОВЕЧЕ?

КОЕ ТЕЖИ ПОВЕЧЕ?

В това общество е съвсем нормално да си недоволен от живота си, да мразиш работата си, да не си щастлив в личен план, да не можеш да погледнеш тялото си в огледалото без да ти се доплаче, да мрънкаш вечно за всичко и постоянно някой друг да ти е виновен за провалите и неуспехите на теб самия. Вечно да обвиняваш всички, вместо да вземеш нещата под контрол.

КОЕ ИЗБИРАШ ?!

КОЕ ИЗБИРАШ ?!

Това е едно объркано много дълбоко сгрешено общество и ние сме част от него, защото сме израснали в него. Колкото и да се опитваме да се откъснем и променим, тези вградени дълбоко в нас модели си работят и ни саботират и ни дърпат назад. Постоянно.

Излизаме на разходка в парка и вместо да видим щастливи смеещи се хора, спортуващи, тичащи, играещи, обичащи се, ние какво виждаме?
Виждаме майки с бебешки колички, които пушат цигари и дават на децата си кока кола и пържени снаксове ‘Зайо Байо’. Оплакват се от мъжете си и клюкарят зад гърба на приятелките си. Малките деца растат по този начин и това приемат за нормално. Дори като го пиша и цялата настръхвам от отвращение…
Не искам и никога не съм искала да бъда част от този свят, но съм избрала да бъда, слязла съм тук долу в тази плътна три-измерна реалност и няма да се примиря, няма да си затворя очите, няма бъда като всички останали, само защото е по-лесно и по-приемливо. Не ме интересува, че за много хора съм странна, понеже знам, че един ден по този начин ще живеят всички и към тази хармония и Здраве ще се стремят всички. Само че докато дойде този ден може да минат няколко стотин години…. През това време ние обаче можем да се постараем да забързаме процеса. 🙂

Така де, идеята ми е, че всичко е въпрос на избор. И на компромиси. Не знам за вас, аз обаче никога не съм разбирала концепцията за компромиси и в някакъв момент разбрах и се примирих с това, че не мога да правя компромиси. Със себе си. Компромисите са една много тежка цена и за какво? За да си затваряш очите и да живееш чужд живот с чужди ценности.

НИКОГА НЕ ПРАВИ КОМПРОМИС С ПРИНЦИПИТЕ СИ !!!

НИКОГА НЕ ПРАВИ КОМПРОМИС С ПРИНЦИПИТЕ СИ !!!

Има и друг път. Има и друг начин. И той е бавен. Но всичко трайно и стойностно се случва бавно и постепенно. Но ако го искаш и ако полагаш систематични усилия обаче, ако фокусираш ума си върху целите си, ако работиш за себе си всеки ден поне по малко, ако започнеш да се учиш да се обичаш, тогава резултатите започват да се появяват, колелото се завърта и всяка следваща крачка става все по-лесна и все по-решителна. Резултатите ти те надъхват и колкото по-надъхан си, толкова по-големи са и следващите резултати.

Всичко е въпрос на избор. Да вземеш решение. Да направиш първата крачка. После е лесно. 🙂 

– Стефи – 

11413_340855409357235_1439729487_n

ТЯЛОТО Е НАЙ-БЕЗЦЕННОТО ТИ ПРИТЕЖАНИЕ! ГРИЖИ СЕ ЗА НЕГО!

ТЯЛОТО Е НАЙ-БЕЗЦЕННОТО ТИ ПРИТЕЖАНИЕ! ГРИЖИ СЕ ЗА НЕГО!

girl-holding-scale-with-apple front

НЕ СЕ СРАМУВАЙ ДА ОПИТАШ! ВСЯКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ВСЕ НЯКЪДЕ!...

НЕ СЕ СРАМУВАЙ ДА ОПИТАШ! ВСЯКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ВСЕ НЯКЪДЕ!…

 

47 thoughts on “Спортувай, храни се правилно, спи дълго, смей се много и обичай! :-)

 1. Адмирации Стефи,прекрасни неща си подбрала….искам да споделя аз каква вода пия и семейството ми!Предпочитаме изворна както казваш ,но не може винаги затова си имам кана с една сребърна пара вътре която за 24ч прави водата „сребърна“всички знаят нейните свойства…..Продължавай да качваш интересни неща …следя ги с интерес и подбирам това което смятам за най- належащо в моя живот макар че ме мислят за луда и скоро ми зададоха следния въпрос .Ти от коя секта си ?……нещо си се смахнала…..;)

  • Здравей, Краси, благодаря ти! 🙂 И аз имам едно уредче за сребърна вода, а приятеля ми има йонизатор за вода. Много е различно усещането когато пиеш структурирана вода 🙂
   А както един познат ми написа вчера: „Ставам все по-краен в очите на „нормалните“ и все по-доближаващ се до центъра си, което ме радва.“ И няма как да съм по-съгласна с него! Тъй че и ти не го мисли, ами се радвай – „лудите“ ставаме все повече и скоро ще бъдем мнозинство, следователно и обявени за „нормални“. 😉

 2. Браво, явно ти се отдава и да пишеш 🙂 споделяй на някой ще отвориш очите, на дргуги ще припониш … малко му трябва на света съъвсеем мъничко 🙂 Namaste!

 3. Много ми хареса статията! Много …някак си лека, не те затрупва с информация и същевременно мотивираща с много добре подбрани изображения!

 4. Невероятна статия!!!Изпалнена с много Надежда,Вяра и безгранична Любов.Благодаря Стефи!

 5. Разкошна статия! Аз съм начинаещ ценител на здравословния начин на живот и написаното много ме мотивира! Притесни ме само написаното относно сънищата. Щом човек предвижда какво ще се случи в живота му чрез сънищата това означава ли, че всичките му кошмари, които е сънувал ще се сбъднат?

  • Здравей, Вера 🙂 Не, не, Учителя има съвсем друго предвид – става дума когато човек напредне по духовния път и започне да има по-ясни, осъзнати, тип пророчески сънища. Това става след доста време практики и не при всички хора. Кошмарите са разни подсъзнателни страхове, който съзнанието отработва насън, за да се освободи от натрупаното напрежение.

 6. Стефи още веднъж ще ти кажа гордея се с теб 🙂 статията е страхотна , много позитивна и зареждаща. Продължавай в същия дух и не се отказвай никога, това което правиш е страхотно 🙂

 7. Скоро се замислих, как случайно те открих, макар да знам че няма нищо случайно, все така си повтарям 🙂 Почти всеки ден чета постовете ти, от които строи толкова светлина, хармония, любов и позитивизъм, че надеждата ми за по-добро поколение на тази земя все повече и повече се уголемява! Благодаря ти за поредната вдъхновяваща и стимулираща статия и то в правилния момент (от месеци опитвам да настоя ума си за прераждане на тялото и духа)! Продължавай все така.

 8. Много мотивираща статия 🙂 Мерси 🙂 Имах нужда да прочета нещо такова 🙂 Спортувам от месец и половина – два през ден и се чувствам страхотно и постепенно се опитвам да си въведа здравословен режим на хранене. Тази статия ми показа точно това 🙂 Мерси

  • Много се радвам, Весела! 🙂 Аз пък винаги съм била точно обратното – здравословното хранене не ми е било никакъв проблем, но със спорта повечко ме е домързявало. Сега се настройвам вътрешно да започна да бягам всеки ден или през ден в парка, живея на 2 мин. от него така или иначе. И ако го постигна това, би било голяма революция за мен! 🙂 Поздрави!

 9. Стефи, поздравления за статията и позицията ти! Ти си моят стожер (от скоро се опитвам да се храня осъзнато 🙂 Много е хубаво, когато човек е решил да се трансформира, да има подкрепа и да среща разбиране и осъзнатост. И аз ги намирам в твоя сайт 🙂 за, което ти Благодаря! Това е важно за мен, тъй като приятелките ми са като описаните по- горе от теб 🙂 Обичам си ги, но те не ме разбират, а човек има нужда от разбиране, особено в период на промяна 🙂
  Бъди здрава и щастлива!
  Поздрави!

  • Благодаря ти, Пепи! Много ме зарадва коментара ти! 🙂 Хубаво е, че се намираме и подкрепяме взаимно! Поздрави и прегръдки от мен! 🙂

 10. Здравейте, Стефи Божилова!
  Позволявам си да отбележа един от пропуснатите образци във вашата работа, защото знам, че е коректно да се цитират източниците, от които черпим сила и вдъхновение.

  http://www.facebook.com/VegetableJuicing

  С уважение!

 11. Може ли да кажете нещо повече за йонизатора? Къде може да се намери? Благодаря за статията, зареди ме с мотивация и енергия!

  • Жижи, има йонизатори на различни марки и на различна цена. Нашият е на Tiens – компания за китайски супер храни и здравословни активни добавки. Имат и различни много полезни уреди. Може да прочетете повече в интернет за йонизатова, а за тях може да прочете в раздела на сайта „Онлайн магазин“. 🙂

 12. Здеавей,Стефи,много мотивираща статия,и мога да ти кажа,че вече не изглеждаш толкова странна на хората,всеки започва да се събужда,и точно от такива млади и будни хора като теб имаме нужда в това толкова объркано общество в което живеем,аз вярвам че няма да чакаме няколко стотин години ,а имам една лично моя визия че до края на това столетие ,надявам се разбира се ще се научим да живеем в мир и хармония със себе си и всички ,ще сме преизпълнени с Любов в сърцата си!Оm Shanti Om!

  • Благодаря ти, Милен!!! 🙂 От твоите уста, в божиите уши, както казват хората 🙂 И аз тая вътрешна вяра, че промените се случват все по-бързо! 🙂 Поздрави!

 13. „И ако това твърдение беше революционно преди години, сега почти никой не се съмнява в него.“ (За Масару Емото и паметта и съзнанието на водата)

  😀 За заблудените души вярващи на врели-некипели може би някога да е било революционно и за зла тяхна участ, може би вече си мислят, че никой и не се съмнява. Добре е, че не всички хора са наивници. Който не желае да бъде такъв препоръчвам да прочете добре написаното тук http://en.wikipedia.org/wiki/Water_memory и да премисли вярванията си, като ги основе на научни експерименти, а не на хубавата дума и приятни приказки на човек, който има материална, социална и емоционална изгода да поддържа неистинни твърдения.

  Накратко, ако ви доставя удоволствие говорете на водата си 🙂 но тя никога няма да се трогне, да ви отвърне и да си промени структурата по какъвто и да е начин 🙂

  • Аз ли имам „материална, социална и емоционална изгода да поддържа неистинни твърдения“ ?! ?! 😀

 14. Pingback: Защо споделям със света – малко размисли | Стефи Божилова

 15. Много БЛАГОДАРЯ за мъдрата и полезна статия!
  Изпитах срам от себе си.
  Ще ме мотивира твоят пример и дано успея.
  Наистина голям „бич“ на човечеството е обездвижването.
  И сега се замислям, че след като сме обездвижени тялом ( а това е нашият божи храм), то сме обездвижени и духом – липсва синхрон между тяло и душа и аналогично, обездвижено тяло – леннив ум.
  С една дума машината буксува.
  Иска се голяма воля да се „рестартираш“ и да започнеш своето ново Аз!
  Още веднъж БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО Стефи!
  Много е похвално на твоята възраст тази духовна мъдрост и силен дух.
  Ще се моля ежедневно на Бог да се множи многократно тази духовна мъдрост сред младите хора. И вие – нашите деца да бъдете пример за подражание за промяната на нашите закостеняли мозаци от стари и минали рзабирания за здраве и духовна мъдрост към духовна чистота.

  • И аз много ти благодаря! Успех ти пожелавам с мотивирането и движението! 🙂 Определено си заслужава!

 16. Браво!!! Или може би е по-редно данапиша БРАВО с големи букви.Ти будиш възхищение, „заразяваш“ с положителна енергия и съм изключително щастлива, че има млади хора които се интересуват от стойностните неща, не от посредствеността, която низалива отвсякъде. Удоволствие е да чета статиите ти и трябва да си призная, че тук намерих невероятно полезни неща. Прегръдки 🙂

 17. Мило момиче, не зная на колко години си и как изглеждаш, но 15 килца за 2 месеца, не се препоръчва и на доста дебели хора. Това 15 кила са много нещо! Разбирам, че си вегетарианка, а нали вегетарианците не са дебели. Да не би да клонят везните към другата крайност, дето човек отказва да яде и се радва, че слабее и слабее…
  Минала съм го тоя ад, само дето аз бях свалила 13-14 кила за година, ама после отказвах да ям всичко освен по едно кисело мляко. Внимавай и се пази, не е шега, дете!

  Поздрави и се оправяй.
  Н.
  пс- дано ми публикуваш коментара и ми отговориш публично, че може да не съм само аз дето мисли така.

  • Всъщност нямам какво да отговоря, освен да благодаря за коментара и загрижеността 🙂 Всеки си знае сам за себе си и взима собствените си решения 🙂 Във Фейсбук можеш да видиш как изглеждам 😉 Поздрави!

 18. Pingback: Идеи и насоки за цялостен здравословен начин на живот | Стефи Божилова

 19. Много хубава и вдъхновяваща статия!
  И аз вярвам, че скоро този начин на мислене ще се приема от обществото и ще бъде смятан за нормален. Изключително верни неща си написала. Чета страницата ти с удоволствие. Продължавай все така! Усмихна ми деня ((:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.