Да правиш нещо винаги е по-добре, отколкото да не правиш нищо!

yoga girl + fruits

Напоследък се „сблъсквам” (условно казано) с пасивността, която е дълбоко заложена в хората. Във всеки един от нас.
Преди се сблъсквах много и със собствената си пасивност, но вече изобщо не й позволявам да се проявява!
Според мен изначалната ни природа е активна и най-дълбоко в нас е заложена активност и градивност, но над нея я запушва пасивността. И отгоре като последна „тапа” стой мързела. И не позволява много от хубавите и прекрасни качества в нас да излязат наяве. Да се проявят и да огреят и нас и останалите.

Когато ни дойде отгоре някой хубав импулс за промяна, за израстване, за въздигане, почти веднага се намесва критичния ум, за да обори импулса и да ни каже: „Няма смисъл да се пънеш, стой си, където си. Тук е комфортно“..

Когато споделям нашироко за прочистването със сокове, за здравословното хранене, за домашно приготвената и отгледана храна, за Йогата, за волята, за мотивацията, една част от коментарите са:

 •  „И какъв е смисълът от всичко това?”
 •  „Нали след този режим пак ще се върнеш към „нормалния” живот?”
 •  „В крайна сметка не живеем, за да ядем, а ядем за да живеем”
 •  „Гледай си кефа, забавлявай се, пий си, пуши си, не го мисли толкова“
 •  „То и в зеленчуците има нитрати, я по-добре да си ядем всичко тогава…”
 •  И най-„любимото” ми: „Нали всички ще умрем в крайна сметка…”

Няма да изказвам мнение как ме карат да се чувствам и какво мисля като цяло за такива коментари, за да няма засегнати, но ще споделя моята философия по темата и как аз ги виждам нещата.

Живея, за да бъда и да давам най-доброто от себе си.

Живеейки се опитвам да вредя минимално на себе си, на околната среда, на животните и на хипотетичните ми бъдещи наследници и човеци, на които всички ще завещаем каквото е останало от земята.

Информирам се и осъзнавам съвсем ясно, че всеки един мой избор има вълнообразен ефект след себе си – като камъкът хвърлен в езеро – и последствията от всеки един мой избор се простират много много отвъд чинията ми или килимчето ми по Йога.

Искам да живея качествено. Да се чувствам здрава и следователно все по-пълна с ентусиазъм, вдъхновение и да бъда все по-чист „канал” за космическите импулси.
Това не става със замърсено тяло и със замърсен ум обаче. Не става само с приказки, трябва и работа. Върху себе си на първо място.

Не ме интересува дали ще умра на 80 или 100 или 180 години, защото знам, че после ще се преродя в ново младо тяло. Но искам да умра в съвършено здраве, запазила на 99% функциите на тялото си, разсъдъка си, съзнанието си.

Ето така и след 100 години!...

Ето така и след 100 години!…

Ако в зеленчуците има нитрати, то в нещата, които съм избрала да не ям през този си живот има около 1000 пъти повече нитрати, антибиотици, хормони, стрес, смърт и химия. Хайде да не ги сравняваме…

Не, не искам да избирам „по-малкото зло”. Не искам да избирам никакво зло изобщо. Искам да избера Доброто.
Искам да живея природосъобразно, да давам светъл пример за здраве, хармония и радост.

Избирам да не мрънкам и да не търся лошото. Песимизмът на голяма част от хората вече е достигнал до такова ниво, че очаквам, че ако напиша, че се наслаждавам на слънцето, някой умник веднага ще каже, че слънцето е радиационно и по-добре да стоя на тъмно.

Copy of Sol Yoga4

Всеки има избор – да гледа от хубавата или да търси лошата страна на нещата. Избирам да бъда (и да общувам!) с хора, избиращи да виждат и да увеличават през себе си хубавото. Да стават проводници на един Нов тип мислене!

И не на последно място – целта на всякакви „временни” прочиствания е да се повишат вибрациите ни, да се изчисти тялото от натрупаните токсини, да се самоизлекуват нарушенията и отклоненията, и да се опитаме да задържим максимално прекрасните усещания по време на режима и после, след като приключи. Клетките ни, вече познали тези чудни усещания на здраве и щастие, ще могат в бъдеще да ги възпроизведат много по-лесно.

Винаги винаги винаги има смисъл да правим нещо градивно за себе си!
Да бъдем активни, да спортуваме, да дишаме, да медитираме, да се прочистваме периодично, да избираме чиста органична храна и да си я приготвяме с много Любов в домашни условия.

Ако не можем да правим всички от тези неща, би било прекрасно да правим и само едно или няколко от тях. И най-малкото, което правим е по-добре, отколкото да сме пасивни и нищо да не правим!

Стойностните неща не винаги са лесни (поне не в началото). И изискват усилия.
Но винаги винаги винаги си заслужават! Това е най-ценната инвестиция, за бога – ЖИВОТЪТ – и грижейки се за тялото, ума и духа си, ние уважаваме именно Божественото в нас и му даваме зелена светлина да се прояви и да твори!…

– – – Стефи – – –

whole-body-detox

 

Yoga girl on hands

8 thoughts on “Да правиш нещо винаги е по-добре, отколкото да не правиш нищо!

 1. Няма да успееш да се пребориш с народопсихологията на един народ като българския. Това е многопластово наслоение, резултат от многобройни преплитащи се исторически, политически, културни, етнически и още какви ли не фактори. Започнах да го осъзнавам едва когато заживях далеч от страната, и то ми бяха нужни няколко години, за да се отърся от този стил на световъзприемане. Първия ми сблъсък бе, когато се замислих, че като ме питат „Как си?“, не е нужно да почна да се жалвам-както е прието у нас. Това е безобиден и неангажиращ въпрос във всички индоевропейски култури, очакващ подобен неангажиращ отговор. А при нас не е така… И още, и още… Дори във фейсбук като се замислиш е същото-всеки, който се опита да каже нещо различно-дори и да е неприемливо на пръв поглед-бива заклеймен, оплют, изтриван, забраняван и т.н. Ние сме едно племе, което не допуска някой да е нещо повече от останалата маса сиви посредствености. И с всички сили се пречи на хората, стремящи се да постигнат някакво развитие в индивидуален план.

  • Няма как да съм по-съгласна с теб, Цветан! 🙂
   И аз осъзнах колко психически обременени сме като започнах да пътувам за дълго извън България.
   Но се надявам постепенно тази народопсихология да се променя… Понеже до нищо хубаво няма да доведе.

 2. Стефи, на правилния път си! И не само в смисъла, че се грижиш за себе си, развиваш се и се самоосъвършенстваш, но и за това, че се делиш със знанията и уменията си! А пътя на учителя е труден, желая ти сили и търпение! Имаме си хубава пословица: „Залудо работи, залудо не стой.“

 3. Стефи, ти си вдъхновение за много хора! Дори и само това е достатъчно. Но трудно ще те разберат хора, които никога не са опитвали да променят нещо в начина си на живот и все намират оправдания.
  Те никога няма да осъзнаят, че човек вследсвие на т. нар. прочистване наистина започва да се чувства щастлив и да усеща нещата по НОВ, истински начин! Не само тялото, а и сетивата се пречистват и отварят за нови усещания. Хората не знаят, че това което чувстват не е това, което трябва да усещат. Сетивата са задръстени. Това толкова бързо се променя и никак не е трудно, но увии…. Аз се чувствам наистина чудесно, но ми е много болно, че близките ми хора не могат да го усетят, защото са скептични и не са пожелали. Но всичко с времето си:)
  Благодаря ти много , Стефи! Всеки ден чакам с нетърпение твоите споделяния, статии….много ме зареждат! БЛАГОДАРЯ ТИ♥

  • Уау, и аз ти благодаря от сърце, Даниела, за тези думи!!! ♥ Колко истина има в тях:
   „Не само тялото, а и сетивата се пречистват и отварят за нови усещания. Хората не знаят, че това което чувстват не е това, което трябва да усещат. Сетивата са задръстени.“ Няма как да съм по-съгласна!!! С нови очи гледаш на света след едно най-обикновено пречистване.
   Но… както и ти си казала – всичко с времето си за всеки един. Насила хубост не става, знаем 🙂 Импулсът за това трябва да дойде отвътре, а не отвън 🙂 Поздрави и много успехи по твоя личен Път!

 4. Стефи, ще са пасивни хората, я, защото си живеят в илюзорните блончета 😉
  Татко ми също внимава какво яде, но като преди месец му казах че маргарина е една от най- лошите отрови му падна ченето и каза, че това не може да е вярно, маргарина бил много полезен. Той няма да спре да го яде, но поне го накарах да се замисли. А представи си че нямаше кой изобщо да му каже.

  Хората като теб създават нова верига, и колкото и да са несъгласни и да се дърпат постепенно ще се предадат пред себе си. Моят приятел ме закача на шега и до ден днешен за това какво ям, но забелязвам че като че ли му влияя малко. Предпочита домашен хляб с квас, не ще и да чуе вече за микровълнова печка, яде плодове наред с мен и други такива. Никой няма да стане от пасивен активен бързо, но важното е да се дава личен пример и така човек по – лесно се „заразява“ от енергията околните.

 5. Стефи, хората трудно се разделят с пасивността си.
  Моя татко също внимава много какво яде,но когато преди месец му разказах каква отрова е маргарина, ченето му падна до долу и каза че това не може да е вярно защото маргарина е много полезен. Той няма да спре да го яде, но поне го накарах да се замисли. А представи си ако нямаше кой да му каже поне.

  Хората като теб създават нещо като енергийна верига, знам ли и аз как да го нарека. Може и да мрънкат но в края на краищата ще се предадат пред себе си. Моят приятел се закачаше на шега за това какво ям, че паса трева и т.н. Но забелязвам от известно време промяна в него – не яде купен хляб, отказа се от микровълновата печка, яде плодове наравно с мен и други подобни. Когато не са готови хората се променят бавно и постепенно, важното е с личен пример да се засвидетелства че има и алтернатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.